Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Liikuntalautakunta10329.08.20131

9653-2013 (002, 032)

Vapaalippujen myöntäminen uimalaitoksiin esiopetuksessa oleville lapsille

Tiivistelmä: -

Liiklk § 103

Kasvatus- ja opetustoimi, varhaiskasvatuksen tulosalue, tulosaluejohtaja Maija-Liisa Rantanen:

Kasvatus- ja opetustoimen varhaiskasvatuksen tulosalue esittää, että liikuntalautakunta myöntäisi esiopetusikäisille lapsille vapaalippuja uimahalleihin samalla käytännöllä kuin perusopetuksen ensimmäisen luokan päättäville oppilaille.

Kasvatus- ja opetustoimi esittää vapaalippuja kaikkiin Turun Kaupungin uimahalleihin ja maauimaloihin (Impivaaran, Lausteen, Petreliuksen, Paattisten uimahalliin, Samppalinnan ja Kupittaan uimaloihin), sekä Uittamon ja Turun Uimahalliin kaikkina uimaloiden aukioloaikoina. Vapaalippuja jaettaisiin sama määrä kuin perusopetuksessa eli 10 kappaletta/ esiopetuksessa oleva lapsi. Lapsi voi tulla uimahalliin vain aikuisen seurassa ja aikuinen maksaa uimalipustaan hinnaston mukaisesti.

Päiväkotien toimesta tullaan esiopetuksessa oleville lapsille järjestämään mahdollisuus uinnin alkeiden oppimiseen. On kuitenkin tärkeää, että lapset tottuisivat veteen myös muulloin, kuin viidellä lyhyellä esiopetuksessa järjestettävällä uintikerralla. Erityisen tärkeää on, että lasten vanhemmat/ huoltajat saadaan mukaan tukemaan lasten uimataidon kehittymistä. Toiminta on kaupungin strategian mukaista ennaltaehkäisevää toimintaa ja tukee perheiden yhteistä liikuntaa.

Lukuvuotena 2013–2014 on Turussa esiopetuksessa olevia oppilaita varhaiskasvatuksessa n. 1500. Lippujen painatuksesta ja jakelusta huolehtii opetuspalvelukeskus.

Varhaiskasvatuksen tulosalue esittää liikuntalautakunnalle, että se päättää jakaa 10 vapaalippua/esiopetuksessa oleva lapsi kaupungin uimahalleihin ja maauimaloihin sekä Uittamon ja Turun Uimahalleihin.

Liikuntapaikkapäällikkö Marjaana Risku:

Lasten uimataidon oppiminen on liikuntatoimelle tärkeä yhteiskunnallinen tavoite. Säännöllinen totuttautuminen vesielementtiin tukee uimataidon oppimista. Jo lapsena omaksuttu liikunnallinen elämäntapa ja tutustuminen vesiliikuntaan tukevat lapsen liikunnallista elämää.

Esiopetuksessa oleville ja ensimmäisen luokan päättäville oppilaille on jo pitkään myönnetty uimahallien vapaalippuja. Vapaalippujen myötä lasten uimataidon oppimista ja uintiharrastusta on pystytty tukemaan merkittävästi.

Liikuntapalvelukeskus näkee varhaiskasvatuksen tulosalueen esityksen 10 vapaalipusta kannatettavana. Esitys tukee liikuntatoimen strategisia tavoitteita lasten liikunnallisen elämäntavan omaksumisesta ja tukemisesta. Lisäksi se tukee uimalaitosten yhteiskunnallista tehtävää uimataidon opettamisessa. Lipuilla tulee päästä sisään vain maksavan aikuisen seurassa. Toimintamalli tukee näin myös perheiden yhteistä tekemistä. Tarkemmista toimintakäytännöistä tulee sopia liikuntapalvelukeskuksen uimalaitoksista vastaavan kanssa.

Turun Uimahalli on yksityisen toimijan ylläpitämä halli, joten liikuntalautakunta ei voi myöntää omalla päätöksellään vapaalippuja sinne. Uittamon uimahallin uintitoiminta on nykyään loppunut ja halli yksityisen toimijan hallinnoima, joten päätöksenteko ei Uittamon osalta kuuluu liikuntalautakunnan toimialaan.

Liikuntapalvelujohtaja Arto Sinkkonen:

EhdotusLiikuntalautakunta päättää jakaa 10 vapaalippua/esiopetuksessa oleva lapsi Impivaaran, Lausteen, Petreliuksen ja Paattisten uimahalliin sekä Samppalinnan ja Kupittaan maauimaloihin. Vapaalippua vastaan lapsi pääsee uimalaitokseen maksutta sisään maksavan aikuisen seurassa. Toimintakäytäntö on voimassa toistaiseksi.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tiedImpivaaran Uimahalli
tiedLausteen, Petreliuksen ja Paattisten uimahallit
tiedSamppalinnan ja Kupittaa maauimalat
tiedSamppalinnan ja Kupittaan maauimalat
tiedKasvatus- ja opetuslautakunta
tiedHaaga Susanna
tiedKoljonen Timo
tiedNummi Oskari
tiedRantanen Maija-Liisa