Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Liikuntalautakunta10129.08.20138

9269-2013 (002)

Koulujen liikuntasalien käyttö vapaa-ajan harrastetoiminnassa - valtakunnallinen selvitys

Tiivistelmä: -

Liiklk § 101

Liikuntapalvelujohtaja Arto Sinkkonen:

Jyrki Kataisen nykyisen hallituksen hallitusohjelmaan on kirjattu tavoite lisätä koulujen liikuntatilojen käyttöastetta vapaa-ajan harrastetoiminnassa.

Valtakunnallisen selvityksen tulosten perusteella yli 90 %:n käyttöaste oli yleisintä Turussa, jossa ko. käyttöaste oli arki-iltaisin 80 %:ssa vastanneita kouluja. Koulujen liikuntasalien käyttömahdollisuudesta on esimerkiksi viestitty aktiivisesti kuntien omissa viestintävälineissä ja myös paikallisissa medioissa. Esimerkkejä liikuntasalien käytön tehostamiseen liittyvistä toimenpiteistä; Turun perheliikuntavuorojen markkinointia paikallisviestimissä ja Sotkamon ”Liikaha” – tilavarauspalvelussa.

Lisää innovatiivisuutta koulujen liikuntasalien käyttöön voidaan perään kuuluttaa kuntiin myös sen osalta, ketkä saleja käyttävät ja mihin tarkoitukseen. Tyypillisesti koulujen liikuntasalit ovat olleet vain ns. organisoidun liikunta-/urheilutoiminnan käytössä, eikä omaehtoiselle liikunnalle ole niissä ollut juuri sijaa. Liikuntasalien tehokkaan käytön näkö-kulmasta, yleisten tasa-arvo ja liikunnan edistämisen näkökulmien lisäksi, olisi kuitenkin tärkeää löytää ratkaisumalleja, joilla koulujen liikuntasalit olisivat myös laajempien liik-kujajoukkojen käytössä. Kysyntää saattaisi olla esimerkiksi niin perheliikunnan, kaveriporukoiden kuin työyhteisöjen suunnassa. Ratkaisuja näiden tavoittamiseen on kunnissa haettava sekä purkamalla omaehtoista käyttöä mahdollisesti rajoittavia sääntöjä, luomalla joustavia sähköisiä varausjärjestelmiä sekä asian markkinoinnin keinoin. Hyviä esimerkkejä tämän suuntaisista toimista on saatavissa mm. Turusta. 

Liite 1Koulujen liikuntasalien käyttö vapaa-ajan harrastetoiminnassa - valtakunnallinen selvitys

EhdotusLiikuntalautakunta merkitsee asian tiedoksi.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.


Liitteet:

Liiklk § 101
Liite 1:Koulujen liikuntasalien käyttö vapaa-ajan harrastetoiminnassa - valtakunnallinen selvitys