Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Liikuntalautakunta7321.05.201310

5880-2013 (07, 065, 032)

Aktivointirannekkeen käyttöönotto

Tiivistelmä: -

Liiklk § 73

Liikuntapalvelupäällikkö Minna Lainio-Peltola:

Liikuntatoimessa on valmisteltu hyvinvointierojen tasoittamiseksi yhdessä sosiaalityön, työelämäkuntoutuksen, vapaa-ajan muiden palvelualojen sekä Eviva-hankkeen kanssa uuden aktivointirannekkeen käyttöönottoa.

Aktivointiranneke tulisi tänä vuonna lopetetun työttömien rannekkeen tilalle syyskuusta lähtien käyttöön. Se on tarkoitettu kohdentuvan sosioekonomisesti arvioituna kaikkein vähävaraisimmille, jotka keskimäärin edustavat myös liikunnallisesti passiivista väestönosaa ja joilla on vaikeuksia päästä liikkumaan nykyisten harrastusmaksujen ollessa liian korkeita. Tällä kohdennuksen tarkentamisella ansiosidonnaista päivärahaa saavat työttömät eivät enää ole oikeutettuja rannekkeeseen, ellei hakijalla ole päätöstä myös toimeentulotuesta.  Sen sijaan uutena ryhmänä esitetään työkyvyttömyyseläkeläisille oikeutta rannekkeeseen. Edellä mainitusta vanhan rannekkeen epäoikeudenmukaisuudesta liikuntatoimelle on tullut erityisen paljon asiakaspalautetta.

Tavoitteena on, että jatkossa rannekkeen pariin saataisiin muitakin kuin liikuntapalveluja, joilla nyt ensin tuote aloitettaisiin kiireellisenä lopetetun työttömien rannekkeen tilalla. Alustavasti museokeskuksen, filharmonisen orkesterin, teatterin ja kirjaston sekä työväenopiston kanssa on neuvoteltu kulttuurin ja kädentaitojen mahdollisuuksista liittyä palveluun. Lisäksi ajatuksena on ollut, että rannekkeen ostajista luodaan sähköinen asiakasrekisteri, minkä kautta on mahdollista lähettää tekstiviesti tai sähköpostiviesti ryhmälle tarjolla olevista palveluista tai eduista. Näin kaikkein eniten aktivointia tarvitseville vähävaraisille voitaisiin tarjota eri palvelualueiden tuotteita esim. sellaisiin kulttuuriesityksiin ja näytöksiin, joihin on jäämässä vapaita paikkoja. Myös pääsarjojen jalkapallo- ja jääkiekko-otteluihin selvitellään seurojen halukkuutta osallistua yhteiskuntavastuun näkökulmasta mahdollisuuteen tarjota urheilun huippuelämyksiä ko. kohderyhmälle.

Lisäksi liikunnan tarjoamien kuntouttavan työtoiminnan ryhmien laajentamista sosiaalitoimistojen asiakkaiden pariin on valmisteltu. Näin aktivointirannekkeen omistajille voitaisiin tarjota omatoimisen liikkumisen lisäksi ohjattua toimintaa elämänhallintansa tukemiseksi.

Aktivointiranneke voidaan myöntää asiakkaalle, kun tämä esittää Liikuntapalvelukeskuksen myyntipisteissä myönteisen päätöksen tai enintään 1 kk vanhan maksuilmoituksen Kelan työmarkkinatuesta, Kelan peruspäivärahasta, Kelan kuntoutustuesta, Kelan kotoutumistuesta, osa-aikatyökyvyttömyyseläkkeestä, työkyvyttömyyseläkkeestä tai voimassa olevan myönteisen perustoimeentulotukipäätöksen. Mikäli sosiaalityöntekijä myöntää hakijan harrastusmenoihin harkinnanvaraista tukea maksusitoumuksena, asiakkaan maksun sijasta laskutetaan tällöin sosiaalityötä.

Rannekkeen hinta on määritelty siten, että harkinnanvaraista toimeentulotukea saavat voisivat liikkua koko vuoden kortin avulla. Sosiaalitoimi voi myöntää ko. tukea yht. 85 euroa vuodessa.  Hintana olisi siten 39 € / 6 kk (ostopäivästä alkaen). Ensimmäisellä kerralla maksusitoumus olisi tällöin 39 € + rannekemaksu 7 € eli yhteensä 46 €.  Rannekkeella pääsisi liikkumaan kerran päivässä arkisin päiväaikaan (klo 15.00 mennessä sisään) ja viikonloppuisin aukioloaikojen mukaan. Rannekkeen käyttöä tullaan valvomaan. Aktivointirannekkeen taikka muun liikuntapalveluja koskevan etuuden väärinkäytökset ilmoitetaan poliisille, mistä informoidaan asiakkaita rannekkeen myynnin yhteydessä. Lisäksi laitetaan puolen vuoden sulku kyseiselle rannekkeelle. Tämän vuoksi rannekkeen haltijoilta edellytetään, että henkilökorttia on tarvittaessa näytettävä.

Tässä yhteydessä aktivointirannekkeen käyttöönoton myötä sekä liikuntalautakunnan 12.3.2013 tekemä aloite että lukuisten kuntalaisten asiasta antamat palautteet merkitään käsitellyiksi.

Toimialajohtaja Minna Sartes:

EhdotusLiikuntalautakunta päättää hyväksyä edellä kuvatun liikuntarannekkeen käyttöönoton ehdotuksen mukaisesti.

PäätösLiikuntalautakunta päätti hyväksyä edellä kuvatun aktivointirannekkeen käyttöönoton 1.9.2013 alkaen ja todeta12.3.2013 § 46 tekemänsä aloitteen käsitellyksi.

Päätös tehtiin esittelijän muutetusta päätösehdotuksesta yksimielisesti.

Jakelu

tiedAhola Kaija
tiedHaaga Susanna
tiedLaakso Sanna