PAAVO NURMI -KESKUKSEN AKTIIVITEETIT TURUN ALUEELLA v. 2012

 

Turun kaupunki - Liikuntalautakunta 90 v juhlavuosi

 

PNK:n lääkäri oli luennoimassa Liikuntalautakunnan juhlavuoden luentosarjassa lasten & nuorten, työikäisten sekä ikääntyneiden hyvinvoinnista ja liikunnasta / liikkumattomuudesta.

Lisäksi PNK osallistui Turun kaupungin SOTE- ja Liikuntapalvelukeskuksen hyvinvointipäivien ohjelmaan tarjoamalla erilaisia tietoiskuja hyvinvoinnin eri osa-alueista ja muuta elintapainformaatiota henkilöstö hyvinvoinnin lisäämiseksi.

 

Turun kaupunki - Liikunnan liikennevalot konsepti

 

PNK oli jo vuonna 2011 mukana Liikunnan liikennevalot projektissa ohjaamassa ja kouluttamassa Turun kaupungin koko terveydenhoitohenkilökuntaa ylipainon vähentämiseksi ja terveiden elämäntapojen laaja-alaiseksi lisäämiseksi. Uutta jatkokoulutustapahtumaa ja PNK:n roolia on suunniteltu vuodelle 2013.

 

Turun Kaupunki, Lupa liikkua -kurssit

 

Vuoden 2012 syksyllä järjestettiin jälleen Turun kaupungin liikuntapalvelukeskuksen kanssa Lupa liikkua -kurssi pitkäaikaistyöttömien yli 55-vuotiaiden aktivoimiseksi.

 

Turun Kaupunki, EVIVA-hanke

 

Yhteistyötä Turun kaupungin EVIVA-hankkeen puitteissa (ennaltaehkäisevä virikkeellinen vapaa-ajan toimintaohjelma 2011-2015) jatkettiin vuonna 2012. Tavoitteena on lisätä turkulaisten aktiivista vapaa-aikaa. PNK oli mukana suunnittelemassa hankkeita ja osallistui yksittäisiin tapahtumiin aktivoidakseen kaiken ikäisiä turkulaisia. PNK oli mukana mm. Runosmäen seudun tapahtumissa ja Hyvän olon bussi -pilotissa. PNK:n oma hanke (kaupunginosien välinen terveyden ja hyvinvoinnin parannuskilpailu) jouduttiin kaupungin taloustilanteen vuoksi peruuttamaan.

 

Turun Seudun Urheiluakatemia - asiantuntijuuskonsepti

 

PNK jatkoi tiivistä yhteistyötä Turun Seudun Urheiluakatemian (TSUAK) kanssa. PNK on TSUAK:n terveydenhuoltokumppani ja vastaa Urheiluakatemian terveydenhuollosta, terveyskoulutuksesta sekä kuntotestaustoiminnasta. Turun kaupungin sekä Olympiakomitean kanssa syyslukukaudella 2010 aloitettu 2-vuotinen pilottiprojekti urheiluakatemiassa opiskelevien terveydenhuoltopalvelujen kehittämiseksi saatettiin loppuun, ja siitä saatujen kokemusten pohjalta yhteistyötä on kehitetty edelleen. Käyttöönotettuja malleja on monistettu muihinkin urheiluakatemioihin, ja niitä sovelletaan huippu-urheilun muutostyöryhmän suunnitelmien mukaisesti valtakunnallisten urheilijoiden terveys- ja tukipalvelujen kehittämiseksi.

Lisäksi PNK jatkoi kuluneen vuoden aikana SUL:n eliittiurheilijoiden terveystarkastuksia ja aloitti vastaavanlaisen yhteistyön myös TuUL:n huipputiimin urheilijoiden kanssa. PNK piti huolen aiempaan tapaan myös TPS Hockeyn kuntotestauksista sekä aloitti laajennettujen terveyspalvelujen tarjonnan Suomen Uimaliiton maajoukkueuimareille.

 

Turun yliopisto – henkilöstön ja opiskelijoiden TYKY-toiminta

 

PNK oli mukana järjestämässä henkilökunnan ja opiskelijoiden hyvinvointi- ja liikuntapäivien ohjelmia yleisen hyvinvoinnin parantamiseksi tarjoten monipuolista sisältöä. PNK on mitannut kehonkoostumusta, jakanut informaatiota eri hyvinvoinnin osa-alueista ja luennoinut terveydestä ja hyvinvoinnista. Palaute on ollut erittäin positiivista ja yhteistyö jatkuu edelleen. Toinen ASLAK-kuntoutuksessa käyneen TY:n henkilökunnan jatkoseurantaan räätälöity Hyvinvoinnin Akatemia –kurssi siirrettiin vuodelle 2013.

 

Muu yhteistyö

 

PNK jatkoi yhteistyötä Varsinais-Suomen SLU alajärjestön, Liiku ry:n, kanssa. PNK:n lääkäri ja ravitsemusterapeutti puhuivat useissa Liiku ry:n tilaisuuksissa. Keväällä 2012 toteutettiin yhteistyössä työhyvinvoinnin seminaari.

Vuonna 2012 syvennettiin yhteistyötä Turun Messukeskuksen kanssa - pääosin heidän positiivisista kokemuksista ja aloitteestaan PNK:n oltua mukana Osaava Nainen -messuilla v. 2011. PNK oli vuonna 2012 yksi Osaava Nainen -tapahtuman pääyhteistyökumppaneista. Tämä yhteistyö sopii hyvin PNK:n strategiaan, jonka mukaan sopivien yhteistyötahojen kanssa pyritään saavuttamaan mahdollisimman laaja, terveistä elämäntavoista hyötyvä väestön osa, jota on muuten vaikea tavoittaa. PNK kehitti Osaava Nainen -tapahtumaan uuden, ”Hyvinvoinnin Plaza” -alueen ja messujen yhteydessä järjestettiin myös ”Terveyttä ja hyvinvointia ilman kepulikonsteja” -seminaari. Yritysten ja messuvieraiden antaman positiivisen palautteen myötä yhteistyötä Turun Messukeskuksen kanssa jatketaan ja edelleen lisätään vuonna 2013.

PNK aloitti myös yhteistyön rakentamisen sekä Mehiläisen työelämäpalvelujen että ELIXIA Jokivarren liikuntakeskuksen kanssa. Kumpikin alkaa käytännössä alkuvuodesta 2013.

 

Terveysliikunnan professuuri PNK:ssa

 

Turun yliopiston ja Suomen Urheiluopiston yhteinen osa-aikainen terveysliikunnan professuuri kausi päättyi vuonna 2011. Sekä Päijät-Hämeen liitto, Suomen Urheiluopisto ja Turun yliopisto olivat tyytyväisiä toimintamalliin ja yhteisten neuvottelujen jälkeen päätettiin jatkaa professuuria kolmen vuoden ajaksi ja sijoittaa professuuri edelleen PNK:een. Tämä ainutlaatuinen professuurin toimintamalli mahdollistaa terveysliikunnan tutkimuksen, koulutuksen sekä tiedonvälityksen roolin voimakkaan korostamisen PNK:n toiminnassa. Lisäksi terveysliikunnan professuuri on uusi innovatiivinen ratkaisu, kun pyritään rakentamaan toimivaa yhteistyötä terveydenhuollon sekä liikuntamaailman väliselle rajapinnalle. Professori toimii sillanrakentajana näiden kahden terveysliikuntaa tuottaman järjestelmän välillä. Terveysliikunnan professuuriin liittyvä PNK:n ja Suomen Urheiluopiston (Vierumäki) kumppanuus tarjoaa myös useita muita tiedonvälityksen, koulutuksen ja tutkimuksen yhteistyömahdollisuuksia.

 

Liikuntalääketieteen muuttuva merkitys suomalaisessa yhteiskunnassa

 

WHO on luokitellut liian vähäisen liikunnan globaalisti neljänneksi suurimmaksi kuoleman riskitekijäksi. Väestön vähäisen liikunnan ja lisääntyvän lihavuuden aiheuttama taakka suomalaisessa yhteiskunnassa kasvaa jatkuvasti. Sairauksien ennaltaehkäisy ja hoito ihmisten omatoimisen fyysisen aktiivisuuden ja terveiden elämäntapojen kautta on otettu huomioon kaikessa toiminnassa. Paavo Nurmi -keskus pyrkii edelleen kehittämään kaikkea toimintaansa auttaakseen lisäämään sekä yksilön että yhteiskunnan terveyttä ja hyvinvointia liikunnan avulla.

Tärkeä osa terveysliikunnan työtä tehdään kansainvälisesti. PNK onkin ollut mukana mm. EU:n Sport and Citizenship European network on "Sport and Health" -hankkeessa sekä EU:n Kansalaisten Eurooppa –ohjelmassa “Terveysliikunta –hankesalkku -projektissa”. Lisäksi PNK on mukana EAKR-rahoitteisessa SportHealthFeeling-projektissa kehittämässä uusia, tehokkaita kommunikaatiomuotoja terveiden elintapojen levittämiseksi. Turun kaupungin henkilökuntaa on tarkoitus olla mukana tämän projektin PNK:n osahankkeessa vuoden 2013 aikana.