Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Liikuntalautakunta522.01.20135

1224-2011 (015, 654)

Lausunto sitoutumisesta palloiluhallihankkeeseen

Tiivistelmä: -

Liiklk § 5

Liikuntapaikkapäällikkö Marjaana Risku:

Tilakeskus on pyytänyt liikuntalautakunnalta lausuntoa sitoutumisestaan palloiluhallihankkeeseen ja hankesuunnitelmassa alustavasti esitettyihin vuokrakustannuksiin.

Lisäksi tilakeskus pyytää vapaa-aikatoimialalta selvitystä palloiluhallista saatavista tuloista eli ulkoisista ja mahdollisista kaupungin omista sisäisistä käyttökorvauksista.

Oheismateriaali 1Tilakeskuksen lausuntopyyntö liikuntalautakunnalle

Kaupunginhallitus on hyväksynyt palloiluhallin hankesuunnitelman 24.10.2011 § 486. Lisäksi kaupunginhallituksen 27.8.2012 tekemän päätöksen mukaisesti hankinta on tarkoitus toteuttaa vuokrahankkeena Kupittaan alueelle (900 metrin säteelle Veritas-stadionin päädystä). Hankintamenettelynä käytetään neuvottelumenettelyä ja hankinnasta on julkaistu hankintailmoitus. Hankinnan hinta on alustavien arvioiden mukaan noin 9–12 M€ ja laajuus 5.000–7.000 htm2. Hallin on tarkoitus valmistua 8/2015.

Liikuntalautakunta on aiemmin 12.4.2011 § 60 antanut lausuntonsa palloiluhallityöryhmän raportista. Nyt voidaan todeta, että hankesuunnitelma on tämän lausunnon mukainen.  Tilakeskuksen lausuntopyynnössä esitetty ratkaisumalli eli hallin rakentaminen Kupittaalle pitkäaikaisella vuokraratkaisulla on liikuntalautakunnan aiemman lausunnon mukainen. Myös esitetyt laajuustiedot ovat lausunnon mukaisia.

Hankesuunnitelmassa on esitetty hallin vuosittaisiksi vuokrakustannuksiksi 1,5 miljoonaa euroa. Liikuntapalvelukeskuksen näkemyksen mukaan tämä vuokralaskelma saattaa olla hieman ylimitoitettu. Liikuntapalvelukeskus näkee, että hallin hintataso ulkoisille asiakkaille halutaan säilyttää liikuntatoimen yleisen hintatason suuntaisena. Liikuntatoimen hinnaston mukaan alle 20-v. turkulaisten lasten ja nuorten harrastaminen palloiluhalleissa ja muissakin tiloissa on maksutonta; aikuisten ja ulkopaikkakuntalaisten osalta kaupungin osuus todellisista kustannuksista on 70–80 %, joten käyttäjät maksavat tuettua hintaa. Uuden hankesuunnitelman mukaisen palloiluhallin tulot ovat liikuntatoimen ulkoisten käyttäjien osalta arviolta noin 100 000-150 000 €/vuosi. Liikuntapalvelukeskus toteaa, että suuri osa hallin kuluista tulisi lisätä liikuntatoimen ns. budjettiraamiin.

Lausuntopyynnössään tilakeskus haluaa selvityksen myös kaupungin sisäisistä käyttökorvauksista. Vapaa-aikatoimialan lisäksi kasvatus- ja opetusvirasto käyttää hallia, mutta liikuntapalvelukeskuksen tiedossa ei ole opetustoimen lisäksi muita sisäisiä käyttäjiä. Muut toimialat lausuvat omasta sitoutumisestaan hankkeeseen erikseen, joten tässä yhteydessä liikuntatoimi ei voi osoittaa sitoutumista heidän puolestaan tai arvioida heidän maksamia käyttökorvauksia. Yleisenä periaatteena opetustoimen kanssa on ollut, että kustannukset jaetaan ns. aiheuttamisperiaatteella käyttöajan mukaan ja että opetustoimi käyttää tiloja arkipäivisin noin klo 16 asti, kun taas liikuntatoimi on käyttäjänä pääsääntöisesti arki-iltaisin ja viikonloppuisin.

Liikuntapalvelujohtaja Arto Sinkkonen:

EhdotusLiikuntalautakunta toteaa lausuntonaan, että se sitoutuu palloiluhallihankkeeseen ja on tyytyväinen esitettyyn ratkaisuun. Liikuntalautakunta toteaa arvionaan, että ulkoisten käyttökorvausten osuus on 100 000-150 000 €/ v.

PäätösLiikuntalautakunta päätti toteda lausuntonaan, että se sitoutuu palloiluhallihankkeeseen ja on tyytyväinen esitettyyn ratkaisuun. Liikuntalautakunta toteaa arvionaan, että ulkoisten käyttökorvausten osuus on 100 000-150 000 €/ v. Tätä lisätuloa lukuunottamatta liikuntatoimella ei ole kaupunginvaltuuston hyväksymässä taloussuunnitelmassa resurssia palloiluhallin aiheuttamiin lisäkustannuksiin.

Päätös tehtiin esittelijän muutetusta päätösehdotuksesta yksimielisesti.

 

Jakelu

lausKeskushallinto, tilakeskus