Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Liikuntalautakunta622.01.20136

7210-2012 (654)

Ulkoliikuntapaikkainvestointien muutokset 2013

Tiivistelmä: -

Liiklk § 6

Liikuntasuunnittelijat Kristina Karppi ja Veera Pälvimäki:

Liikuntalautakunta päätti vuoden 2013 ulkoliikuntapaikkainvestoinneista istunnossaan 19.6.2012 (§ 77).

Kiinteistötoimialan investointimäärärahoihin on vuodelle 2013 varattu 930 000€ liikuntapalvelujen hallinnoimiin ulkoliikuntapaikkainvestointeihin. Vapaa-aikatoimialan liikuntapalvelut valitsee kohteet, joihin määräraha sidotaan. Kiinteistötoimiala tilaa suunnittelun ympäristötoimialan suunnitteluyksiköstä ja toteuttamisen pääasiassa Turun seudun kuntatekniikka Oy:ltä. Kiinteistötoimiala perii investointimäärärahat takaisin toteutettujen investointikohteiden korotettuina sisäisinä vuokrina.

Vuoden 2013 investointilistaan on tarve tehdä muutoksia täsmentyneiden kustannusarvioiden ja aikataulujen valossa. Suurimmat muutokset ovat Kuuvuorenkentän peruskunnostuksen kasvanut kustannusarvio sekä Impivaaran Seikkailumaan ja Vähäheikkilän kierrätysnurmetuksen siirtyminen vuoteen 2014. Muut muutokset ovat kokoluokaltaan pieniä ja luonteeltaan viimeistelyjä sekä aikataulujen viivästymisiä.

 

Kuuvuoren kentän kuivatuksen kasvanut hinta-arvio

Kuuvuorenkenttä on tarpeen kuivattaa ja peruskorjata perusteellisesti vakavien hulevesiongelmien vuoksi. Lisäksi kentän luonnetta myös monitoimisena lähiliikuntapaikkana on haluttu lisätä. Peruskorjauksen rakennussuunnitelmassa painopiste olikin kuivatuksessa, mutta lisäksi tarkasteltiin nykytoimintojen monipuolistamista myös omatoimisen lähiliikunnan kannalta. Kenttää haluttiin kehittää entistä monipuolisemmaksi ulkoliikuntapaikaksi, joka palvelisi päivisin hyvin alueen kouluja (ala- ja yläkoulut, lukio sekä erityiskoulu) ja päiväkoteja (1 kentän vieressä ja 3 kpl 700 metrin säteellä) sekä iltaisin niin seuraliikuntaa (nappulat, pesis, opiskelijoiden harrasteryhmät) kuin myös alueen omatoimiliikkujia lähikenttänä. Lisäksi esteettömyys haluttiin huomioida aiempaa paremmin.

Kentän keskeisimmät käyttäjäryhmät osallistettiin ja rakennussuunnitelmassa huomioitiin suosituimmat toiveet: kentän kuivatus ja nykytoimintojen peruskorjaus sekä uusina kiipeily, ulkokuntoilulaitteet ja maatrampoliini. Käyttäjät kritisoivat kovin myös nykyistä, huonossa kunnossa olevaa huoltorakennusta. Uudelle huoltorakennukselle varattiin paikka suunnitelmassa, mutta sen toteutus etenee vasta myöhemmin omana prosessinaan. Kentän keinonurmetusta toivottiin myös paljon. Sitä ei kuitenkaan tähän kohteeseen toteuteta, sillä keinonurmista on kovan kysynnän ja kustannusten takia omat linjauksensa: niitä sijoitettaessa priorisoidaan käytetyimpiä nappulaliigan ja SPL:n kenttiä. Kuuvuorella lisäksi pesäpallo, päiväkotilasten leikit (joissa piirretään kuvioita kivituhkaan) ja talvikauden luistelu ovat tärkeitä, eikä keinonurmi sovi niihin hyvin. Kuuvuorenkentän lähiliikuntaluonnetta ja vapaata käyttöä haluttiin vahvistaa, ja keinonurmi olisikin vienyt asiaa mitä todennäköisimmin toiseen suuntaan: kentän vuorovarauskalenteri täyttyisi keinonurmen myötä lähinnä jalkapalloilijoista.         

Rakennussuunnitelma valmistui joulukuun lopussa ja sen myötä myös tarkka kustannusarvio: kaikkiaan 555 000€. Kentän kuivattaminen osoittautui oletettua vaikeammaksi ja kalliimmaksi. Uudet lähiliikunnan ja esteettömyyden elementit/materiaalit muodostavat kokonaissummasta vain vajaat 20% eli noin 100 000€.

Kohonneista kustannuksista huolimatta kentän peruskorjausta pidetään erittäin tärkeänä ja perusteltuna, sillä se on kovassa käytössä tällä hetkellä ja lisäksi sen lähiliikuntapotentiaali on huomattava: 750 metrin säteellä kentästä asuu reilut 7 000 asukasta. Kentän peruskorjaukseen on haettu myös valtionavustusta. Jos tukea myönnetään, niin se tasaa korkeita kuluja. Tarvittaessa investointilista voidaan tällöin tuoda lautakunnan uuteen muutostarkasteluun, jos tuen määrä on huomattavan korkea ja sen myötä vapautuisi varoja mahdollisiin muihin investointeihin tällä rakennuskaudella. Tuen saanti selviää vasta kesäkaudella.

Impivaaran Seikkailumaan suunnitelmien viivästyminen

Impivaaran liikuntakeskukselle on ryhdytty työstämään uutta yleissuunnitelmaa. Yleissuunnitelma on koko alueen kattava pitkän tähtäimen kehityssuunnitelma. Päätarkoituksena on parantaa liikuntakeskuksen toiminnallisuutta, selkeyttä ja viihtyisyyttä. Liikuntatoiminnoissa paneudutaan kesäkäytön monipuolistamiseen ja tehostamiseen. Selkeyden kannalta pohditaan ennen muuta pysäköintiongelmia. Lisäksi työstetään alueen yleisilmeen ja viihtyisyyden parantamista. Kaikkiaan Impivaara halutaan kehittää toimivaksi ja laadukkaaksi luoteisen kaupunkialueen liikuntakeskukseksi.

Prosessi aloitettiin kevätkaudella osallistamalla alueen käyttäjät, ja tulokset pyritään sisällyttämään suunnitelmaan mahdollisimman hyvin. Käyttäjät kiittelivät talvitoimintoja, kaipasivat kesäkaudelle mm korista, rantalentopalloa ja frisbeegolfia sekä tekemistä koko perheelle, myös pienimmille. Seuratoimijat toivoivat oheisharjoittelupuitteita. Pysäköintiä ja alueen yleisilmettä kritisoitiin.

Itse yleissuunnitelman työstö käynnistettiin suunnittelutoimiston (nyk. ympäristötoimialan suunnitteluyksikön) puolesta vasta marraskuussa, ja se valmistunee helmi-maaliskuiden taitteessa. Tämä viivästynyt aikataulu tarkoittaa sitä, ettei Impivaaran ensimmäiseksi kohteeksi suunnitellun ”Seikkailumaan” eli koko perheen haastavan liikuntapuiston varsinaiseen urakointiin päästä vielä tällä rakennuskaudella. Yleissuunnitelman nojalla ei nimittäin saa rakentaa, vaan parannuskohteista tehdään vielä tarkat rakennussuunnitelmat alue kerrallaan. Lautakuntakäsittelyjen ja hankintamenettelyjen (suunnittelun sekä urakoinnin kilpailutukset) takia Seikkailumaan rakennussuunnitelma ei ehdi valmiiksi hyvissä ajoin tälle rakennuskaudelle, joten kohde kannattaa siirtää seuraavaan vuoteen.    

   

Vähäheikkilän kentän kierrätyskeinonurmetuksen siirto vuodelle 2014

Vähäheikkilän kentälle oli tarkoitus asentaa Impivaaran jalkapallohallista saatava kierrätysnurmi rakennuskaudella 2013. Hallin jalkapallonurmi on kuitenkin Tilaliikelaitoksen, nyk. kiinteistötoimialan omistuksessa, ja nurmen uusimista suunniteltu vasta vuodelle 2014. Tämä aiheuttaa muutoksia Vähäheikkilän kentän kunnostuksen aikatauluun.

Vähäheikkilän kentän kunnostus on mahdollista jakaa vuosille 2013 ja 2014, tai toteuttaa kokonaisuudessaan vuonna 2014. Mikäli urakka jaetaan kahdelle vuodelle ja pohjatyöt tehdään jo vuonna 2013, on olemassa riski, että kentän pintaa pitää kunnostaa uudestaan vuonna 2014 ennen nurmen asennusta. Impivaaran jalkapallohallin uuden jalkapallonurmen asennuksen urakkaan on myös mielekästä sisällyttää vanhan nurmen siirto ja asennus Vähäheikkilän kentälle. Seurakäytön kannalta on myös parempi, että kenttä on käyttökiellossa ainoastaan yhtenä kesäkautena. Kentän pääkäyttäjä Åbo Unitedin kanta on, että on huomattavasti mielekkäämpää mikäli kunnostustyöt aloitetaan vasta vuonna 2014 ja suoritetaan yhden rakennuskauden aikana. Näiden syiden takia Vähäheikkilän kentän kunnostus pohjatöiden ja kierrätysnurmen asentamisen osalta siirretään kokonaisuudessaan vuodelle 2014.

Liite 1Ulkoliikuntapaikkainvestointien muutokset 2013

Liikuntajohtaja Arto Sinkkonen:

EhdotusLiikuntalautakunta päättää ehdottaa kiinteistötoimialalle, että vuoden 2013 ulkoliikuntapaikkainvestointikohteisiin tehdään muutokset liitteen 1 taulukon mukaisesti.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

esiKiinteistöliikelaitos


Liitteet:

Liiklk § 6
Liite 1:Ulkoliikuntapaikkainvestointien muutokset 2013