Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Liikuntalautakunta8119.06.20127

14176-2011 (032)

Impivaaran uimahallin hinnastomuutokset

Tiivistelmä: -

Liiklk § 81

Uimahallin johtaja Oskari Nummi:

Impivaaran uimahalli aukesi asiakkaille 14.2.2012 ja on ollut toiminnassa nyt noin 4 kuukauden ajan. Olemme seuranneet kävijämäärä- sekä myyntilastoja sekä saaneet paljon palautetta ja kehittämisideoita asiakkailta.

Kävijöistä suurin osa on yhä ostanut kertamaksun, joten sarjatuotteiden käyttö ei ole vielä toivotulla tasolla (kertakäynnit: 47 430 ja sarjakäynnit: 28 270). Kävijöitä Impivaarassa on vertailu ajankohtana ollut keskimäärin 135 tunnissa, aamutunteina ma-to 6-8 kävijöitä ollut keskimäärin 74 tunnissa. Tarkemmat kävijämäärätilastoinnit selviävät kevään raporttitaulukosta.

Muun muassa näiden pohjalta esitämme, että Turun kaupungin liikuntapalvelukeskuksen hinnoitteluun uimahallien osalta tehdään muutoksia. Muutoksilla tavoitellaan ensinnäkin kävijämäärän lisäämistä hiljaisina aikoina. Toisaalta tavoitteena on tasapuolistaa ja kohtuullistaa hinnastoa asiakaspalautteiden ja kokemuksien mukaisesti.

Uusi aamu-uinti sarjatuote

Impivaaran uimahallin asiakkailta tulleen palautteen sekä kävijämäärätilastojen mukaan on syytä perustaa uusi 10 kerran sarjatuote aikuisille sekä alennusryhmille, jolla pääsee uimahalliin ma-to klo 6.00–8.00 välisenä aikana. Tuotteiden hinnaksi esitetään 50€ aikuisille ja 35€ ale-ryhmille (normaalihinnat aikuisilla: 60€ ja ale-ryhmillä: 40€). Tämä aamu-uintituote perustetaan nyt koeajaksi ja myynti- ja kävijämäärätilastoja seurataan, jonka jälkeen päätetään jääkö tämä pysyväksi tuotteeksi.

Pyyhe/uima-asuvuokra

Pyyhe/uima-asuvuokrahinta muutetaan kaikissa uimahalleissa nykyisestä 2 eurosta 3 euroon. Syynä muutokseen on tuotteiden suuri hävikki sekä huoltokustannukset.

Vesijumppamaksut

Impivaaran uimahallin vesijumppamaksuihin tehdään hinnantarkistus alaspäin. Vesijumpan kertamaksu muutetaan nykyisestä 3,5 eurosta 2,5 euroon. 10-kerran vesijumppalataus muutetaan nykyisestä 28 eurosta 20 euroon. Muutoksella tavoitellaan lisää uusia vesijumppa-asiakkaita.

Tilamaksut

Impivaaran uimahalliin ei ole määritelty kaikkien tilojen osalta maksuja, sillä hinnoittelu perustui aiemmin vain kilpailutoimintaan liittyviin allastiloihin. Nyt on tarkoitus luoda hinnat myös pienempiin erityisaltaisiin ja samalla tarkistaa nykyisten hintojen tasot vastaamaan paremmin yleisiä hinnoittelu periaatteita.

Turkulaiset uimaseurat ovat lisäksi lähettäneet liikuntalautakunnalle esityksen hinnan alentamisesta.

Liite 1Uimaseurojen esitys 10.4.2012

Seurat esittävät liikuntalautakunnalle hintojen poistamista alle 20-vuotiaiden tapahtumista. Lisäksi koko hallin päivävuokriin ja muihin allashintoihin esitetään mittavaa alennusta.

Seurahinnoittelu on aiemmin ollut Impivaaran uimahallissa varsin edullista, eikä se ole perustunut hallin kustannuksiin tai tulonmenetyksiin. Hintoja on nyt tarkistettu alaspäin siten, että nyt esitetyt hinnat ovat samansuuntaisia muiden liikuntapaikkojen hinnoittelun osalta. Yleisenä periaatteenahan on ollut, että aikuisten toiminnasta veloitetaan käyttäjiltä noin 20–25 % todellisista kustannuksista. Tässä esitetyt hinnat ovat tämän yleisen linjauksen mukaisia. Lasten kilpailutoiminnan maksuttomuutta ei kuitenkaan esitetä, sillä kun halli tai altaita suljetaan kilpailukäyttöön kustannus ja tulonmenetys on suuri ja ei pysy hallille asetetussa raamissa.

Impivaaran uimahallin tilojen vuokrahintoihin esitetään tehtäväksi seuraavia muutoksia:

· Hinnastosta poistetaan nykyinen erillinen vesipallon kilpailutoiminnan hinta ja kaikki kilpailutoiminta on jatkossa samanhintaista.

· Kokopäivän kestävissä tapahtumissa laskutetaan maksimissaan 10 tuntia per päivä ja koko hallin hinta lasketaan 400 eurosta 250 euroon.

· 50m altaan vuokrahinta kilpailuissa muuttuu nykyisestä 80 eurosta 64 euroon.

· 25 m altaan vuokrahinta kilpailuissa muuttuu nykyisestä 50 eurosta 40 euroon.

· hyppyaltaan vuokrahinta kilpailuissa muuttuu nykyisestä 30 eurosta 25 euroon.

· monitoimialtaan sekä opetusaltaan hinnaksi määritellään 20€/tunti.

· 50m ja 25m altaisiin määritellään erilliset ratakohtaiset hinnat: 50m rata 14€/tunti ja 25m rata 7€/tunti

· 3.kerroksen tilauskuntosalin hinta muutetaan nykyisestä 20 eurosta 15 euroon.

· 3.kerroksen liikuntasalin hinta muutetaan nykyisestä 15 eurosta 9 euroon.

Liite 2Impivaaran uimahallin uusi hinnastoehdotus

Sarjalatauskampanja

Lisäksi esitän, että elokuussa toteutetaan vastaavanlainen alennuskampanja kun toteutettiin Impivaaran uimahallin auetessa helmikuussa. Alennuskampanjan toteutus oli onnistunut ja kampanjan avulla kyettiin houkuttelemaan asiakkaita hankkimaan itselleen sarjarannekkeita ja lataamaan niihin sarjalatauksia. Tällä tavalla kyetään edistämään ihmisten sitoutumista säännöllisempään liikkumiseen. Esitän, että alennuskampanja koskee kaikkiin uimahalleihin/uimaloihin tehtäviä sarjalatauksia sekä Impivaaran uimahallin vesijumppamaksujen sarjalatauksia. Kampanja-aika on 1.8.–31.8.2012 jona aikana tehtyihin sarjalatauksiin saa yhden lisäkerran kaupan päälle.

Maajoukkuetoiminta Impivaaran uimahallissa

Suomen Uimaliitto on halukas sijoittamaan maajoukkueen leiritoimintaa Impivaaran uimahalliin. Halli soveltuu tarkoitukseen erinomaisesti ja maajoukkuetoiminnan saaminen Turkuun on merkittävä asia Turun huippu-urheilun kehittämiselle. Maajoukkuetoiminta sijoittuu aamuihin ja iltapäiväaikoihin ja tarkoittaa noin 7 leiriviikkoa vuoden aikana.

Oheismateriaali 1Maajoukkueen ohjelmarunko

Esitämme maajoukkueelle erityishinnoittelua eli päivähintaa liikuntatilojen käytöstä. Esityksemme on 10 €/päivä/urheilija.

Impivaaran uimahallin tilavarausten käsittely ja toimintojen hinnoittelun periaatteet

Yleistä

Liikuntapalvelukeskus on määritellyt tavoitteekseen, että alle 20-vuotiaiden liikunnanharrastaminen on maksutonta ja aikuisten liikuntaharrastusten tulisi maksaa 1,20€ per kerta. Tähän tavoitteeseen on pyritty hinnoittelemalla tilamaksut kaupungin omissa liikuntatiloissa siten, että tilamaksuja ei peritä alle 20-vuotiaiden toiminnasta ja yli 20-vuotiaiden toiminnasta peritään n. 25 % maksu liikuntatilan todellisista kuluista. Yksityisten liikuntapaikkojen tilamaksuja kompensoidaan seuroille maksettavilla avustuksilla, jotka ovat olleet n. 60–70 % tasolla tilamaksuista.

Uimahallien hinnoittelu

Uimahallin on muihin liikuntapaikkoihin nähden erilaisessa asemassa, sillä kaikki asiakkaat maksavat uimahallin käytöstä yleisen hinnaston mukaisesti. Näin ollen seurahinnoittelu asettaa asiakasryhmät ja toimijat eriarvoiseen asemaan verrattuna omatoimiliikkujiin.

Impivaaran uimahalliin on määritelty uimaseurojen vakituiseen toimintaan erilliset tilojen maksukäytänteet ja hinnoittelu (ns. seuraranneketoiminta). Harjoituskäytössä ei allastiloista ole peritty maksuja lainkaan ja alle 20-vuotiaat ovat saaneet käyttää tiloja maksutta ja yli 20-vuotiaat ovat voineet ladata 2 euron hintaisia käyntikertoja erilliseen seurarannekkeeseen 20 käyntikertaa kerrallaan.

Kilpailutilanteet ja tapahtumat

Kilpailutoiminnassa ei osallistujilta veloiteta pääsymaksuja, mutta tilavuokrat peritään.

Kurssimuotoiset toiminnot

Kurssimuotoisiin toimintoihin osallistuvat asiakkaat ovat maksaneet normaalin hinnaston mukaisesti itsensä uimahalliin (uimakoulut, vesijumpat…)

Seurarannekkeen anominen

Seurojen tulee anoa seurarannekkeita erillisellä kaavakkeella, johon merkataan harjoitusryhmän tiedot, harjoitusajat sekä osallistujien syntymäaika. Seurarannekkeen haltijoiden ja ryhmien tiedot tulee päivittää kausittain ja aina jos niihin tulee muutoksia. Seuraranneke on aina henkilökohtainen.

Seuraranneketoimintaa

Tällä hetkellä määritelmä on, että seuraranneketoimintaa on vesiliikunta, joka on: vakituisesti viikoittain kokoontuva, tavoitteellinen toiminta, jota tehdään valmentajan/ohjaajan johdolla, vakituisella kauden mittaisella harjoitusvuorolla ja johon ottaa osaa seurojen tai yhdistysten jäsenet. Tämä on tarkoittanut, että seurarannekkeita on voinut anoa mm. kilpauintiin, vesipalloon, uppopalloon, uimahyppytoimintaa sekä sukellustoimintaan.

 

MUUTOKSET JA LINJAUKSET

Nyt uimahallin allastiloihin määritellään hinnat myös ns. erityisaltaisiin, joissa voidaan järjestää mm. kurssimuotoista toimintaa ja mm vesijumppia tai uimakouluja. Uimaradoille määritellään myös uudet ratakohtaiset hinnat, joita käytetään leirityksissä ja kurssimuotoisissa toiminnoissa.

Ei seuraranneketoimintaa (mm. kurssit)

Jos esimerkiksi uimaseura järjestää lapsille uimahyppykurssin, ei tilamaksua peritä järjestävältä seuralta, mutta osallistujien on maksettava normaali sisäänpääsymaksu. Tämä periaate otetaan nyt käyttöön kaikissa kurssimuotoisissa kilpauinti-, vesipallo, uppopallo, uimahyppy ja sukellustoiminnoissa. Altaissa järjestettävään, ei seuraranneketoiminnan piirteitä täyttävään toimintaan osallistuvat maksavat siis aina itsensä sisään halliin normaalin hinnaston mukaisesti.

Yleisöaikojen ulkopuolinen toiminta

Jos toimintoja järjestetään kassan kiinni olleissa aukioloaikojen ulkopuolella, tullaan käynnit laskuttamaan järjestävältä taholta.

 

Monitoimialtaat ja opetusaltaat

Monitoimialtaassa ja opetusaltaassa järjestettävästä toiminnasta peritään aina tilamaksu. Yksittäisistä tai kurssimuotoisista toiminnoista peritään myös tilamaksut (esimerkiksi kahden viikon kestävä uintileiri) osallistujien tulee maksaa sisäänpääsymaksut tai jos heillä on seurarannekkeet voi niitä käyttää.

Tilavarausten käsittely ja vuorojen jakaminen

Impivaaran uimahallissa on määritelty seurojen/yhdistysten toimintoihin tietyt tilaresurssit, joihin on mahdollista hakea liikuntavuoroja.

Tilavarauksissa on etusijalla kaupungin omat toiminnot, jotka sijoitetaan tiloihin ensin. Tämän jälkeen hakuaikaan mennessä saapuneista varauksia käsitellessä ja vuoroja jaettaessa etusijalla on vesiliikuntaseurat sekä erityisliikuntayhdistykset, altaiden ja liikuntatilojen pääasiallisen käyttötarkoitusten mukaisesti. Jos tiloihin jää tämän jälkeen vapaita aikoja voidaan tiloihin ottaa myös muiden seurojen ja toimijoiden järjestämiä toimintoja.

 

Liikuntasali ja tilauskuntosali

3.kerroksen liikuntasalin ja tilauskuntosalin käytöstä peritään maksut liikuntapalvelukeskuksen yleisen periaatteen mukaisesti (alle 20-v toiminta maksutonta, eli 20-vuotiaiden toiminnasta peritään tilamaksut). Uimahallin sisäänpääsymaksua ei osallistujilta peritä, mutta heillä ei ole myöskään oikeutta käyttää uimahallin allastiloja tai muita kuntosalitiloja.


Seuraranneketoiminta    

(punaiset rannekkeet)       

· seurat anovat jäsenilleen erillisillä kaavakkeilla (päivitys velvollisuus)

· rannekkeet ovat henkilökohtaisia

· alle 20v 0€/krt yli 20v 2€/krt (20krt/lataus)

· kilpauinti, vesipallo, uppopallo, uimahypyt, urheiluakatemiatoiminta

· koko kauden kestävää, viikoittain kokoontuvaa, valmentajan/ohjaajan vetämää, tavoitteellista ja varatulla vuorolla tapahtuvaa

· tilamaksuja ei peritä

Muu toiminta

(mustat tai valkoiset rannekkeet)

· kurssimuotoiset toiminnot, leirit…

· muut toiminnot, jotka eivät täytä seuraranneketoimintojen kriteerejä

· tilamaksut peritään

· osallistujat maksavat itsensä sisälle hinnaston mukaisesti

· jos toiminta järjestetään aukioloaikojen ulkopuolella, laskutetaan käynnit järjestävältä taholta (vastuuhenkilö vastaanottaa laskutettavat rannekkeet ja jakaa osallistujille)

Liikuntajohtaja Arto Sinkkonen:

EhdotusLiikuntalautakunta päättää hyväksyä Impivaaran Uimahallin uudet liikuntamaksut, ohjaustoimintamaksut sekä tilamaksut liitteen 2 mukaisesti.

PäätösLiikuntalautakunta päätti hyväksyä edellä olevan ehdotuksen siten muutettuna, että aikuisten kertauintimaksu on ajasta riippumatta 6 € ja alennusryhmän 4 € sekä aikuisten 10 x uintimaksu on 48 € ja alennusryhmän 32 €. Hinnat eivät sisällä kuntosalin käyttöä, eikä aamu-uintiin tule omaa tuotetta.

Pyyhevuokra/uima-asuvuokra päätettiin olevan 5 €.

Em. hinnat astuvat voimaan 1.8.2012 alkaen.

Päätös tehtiin esittelijän muutetusta päätösehdotuksesta yksimielisesti.

Kokous keskeytettiin neuvottelutauon ajaksi klo 18.00-19.00.

Jakelu

tiedHaaga Susanna
tiedLaakso Sanna
tiedMäkynen Ilkka
tiedNummi Oskari


Liitteet:

Liiklk § 81
Liite 1:Uimaseurojen esitys 10.4.2012
Liite 2:Impivaaran uimahallin uusi hinnastoehdotus