Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Liikuntalautakunta5917.04.201221

4402-2012 (000)

Vesa Hanskin aloite liikunta- ja kulttuuriseteleiden käyttämisestä liikuntapaikoilla

Tiivistelmä: -

Liiklk § 59

Liikuntalautakunnan varajäsen Vesa Hanski 9.2.2012:

”Esitän Turun kaupungin liikuntalautakunnan päätettäväksi:

Esitän, että Turun kaupungin omistamissa ja hallitsemissa ryhmäliikuntatiloissa voisi käyttää liikunta- ja kulttuuriseteleitä liikuntasuoritteen maksamiseksi, mikäli se sopimusteitse on mahdollista.

Koen, että työikäisiä liikuntaa harrastavia ei kohdella tasapuolisesti, mikäli kaikissa kaupungin maksullisissa tiloissa ei voi käyttää kyseisiä seteleitä.

Setelien käyttämisen kautta työikäisille avautuisi monipuolisemmat harrastusvaihtoehdot ja sosiaalista kanssakäymistä tukevat liikuntamuodot, kuten monet joukkuepelit.

Ystävällisin terveisin,

Vesa Hanski, liikuntalautakunnan varajäsen”

Hallintopäällikkö Ilkka Mäkynen:

Verottajan ohje palvelujen tarjoajalle

Työnantaja voi antaa omaehtoisen edun vain ennakkoperintälain palkkasuhteessa oleville työntekijöille. Etu on tarkoitettu vain työntekijän henkilökohtaiseen käyttöön. Tämän johdosta lippujen, seteleiden tai muiden maksujärjestelyjen on oltava henkilökohtaisia.

Jos etua voivat käyttää esim. perheenjäsenet, sen arvo on koko määrältään palkkaa. Samoin etu katsotaan veronalaiseksi palkkatuloksi, jos työnantaja luovuttaa työntekijälle nimettömiä maksuvälineitä, eikä työntekijää voida niistä tunnistaa.

Verotonta etua käytettäessä palveluntarjoajan on voitava varmistua siitä, että etua käyttää edun antajan nimeämä henkilö. Tämän vuoksi palveluntarjoajan tulee aina tunnistaa palvelun käyttäjä ja riittävällä huolellisuudella varmistaa käyttäjän henkilöllisyys. Käyttäjän henkilöllisyys voidaan varmistaa esimerkiksi henkilöllisyystodistuksella. Riittävänä voidaan pitää myös palveluntarjoajalle jäävään tositteeseen otettavaa allekirjoitusta ja maksukorttia käytettäessä henkilökohtaisen tunnusluvun käyttämistä. Tällöinkin kuitenkin palveluntarjoajan epäillessä väärinkäyttöä, henkilöllisyys on todistettava henkilöllisyystodistuksella.

Liikuntapaikkamaksujen vastaanottaminen edellyttää ohjeen mukaan maksun henkilökohtaista suorittamista ja palveluntarjoajan mahdollisuutta varmistua, että palvelun käyttäjä on sama kun maksun suorittaja. Verottajan ohjeen noudattaminen edellyttäisi kassapisteiden perustamista niihin liikuntapaikkoihin joissa verotonta liikuntaetua käytetään tilavuorojen maksamiseen. Malli ei ole taloudellisesti järkevä.

Työnantajan tarjoaman verovapaa omaehtoisen liikunnan tukeminen voidaan toteuttaa siten, että työnantaja varaa ja maksaa liikuntatilan käytön suoraan liikuntapalvelukeskukselle ja varmistaa varaamansa tilan verottajan ohjeiden mukaisen käytön itse.   

Liikuntajohtaja Arto Sinkkonen:

EhdotusLiikuntalautakunta päättää, että aloite ei aiheuta toimenpiteitä ja päättää merkitä aloitteen loppuun käsitellyksi.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tiedHanski Vesa