Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Liikuntalautakunta4517.04.20127

66-2012 (056)

Projektiavustuksen I-jako

Tiivistelmä: -

Liiklk § 45

Järjestöliikuntapäällikkö Marjaana Risku / liikuntasuunnittelija Soile Varpio:

Liikuntalautakunnan vuoden 2012 avustusmäärärahasta on varattu 14.2.2012 § 22 projektiavustukseen 20.000 €. Liikuntalautakunta on hyväksynyt avustuksen periaatteet 24.1.2012 § 13, niin että avustuksia käsitellään kaksi kertaa vuodessa.

Jakoperusteissa todetaan, että avustuksella tuetaan:

1)    Urheilu- ja liikuntaseuran toiminnan elvyttäminen ja laajentaminen

a.    Tuetaan uusia toimintamalleja, joilla seuran ja kaupungin liikuntatoimen vuorovaikutusta ja kumppanuutta tai seuran toiminnan laatua voidaan parantaa.

b.    Urheilu- ja liikuntaseurojen lasten ja nuorten harrastemuotoisen, ns. matalan kynnyksen liikuntatoimintojen lisääminen

2)    Liikunnallisesti passiivisien aktivointi

a.    Tuetaan hankkeita, joilla aktivoidaan vähän liikkuvia lapsia, nuoria, aikuisia ja ikääntyneitä osallistumaan säännölliseen liikuntatoimintaan.

Hankkeen ja toiminnan tulee olla uutta tai uudestaan aloitettua ja sen tulee pyrkiä pysyvyyteen. Hankkeen tavoitteena tulee olla säännöllinen, vähintään kerran viikossa toteutuva liikuntasuoritus.

Liikuntapalvelukeskukselle on jätetty seuraavat I-jakoa koskevat anomukset:

  1. Turun Urheiluliitto ry

Tarkoituksena on perustaa yli 6-vuotiaille lasten voimistelukoulu, jossa on tavoitteena kaikkien seuran lajien kanssa opettaa puhdasta perusliikuntaa ja motorisia taitoja. Perustetaan tarvittava määrä ryhmiä arki-iltaisin ja viikonloppuisin. Harjoitukset pääasiassa Alfan telinevoimistelusalissa kerran viikossa tunnin kerrallaan syksystä 2012 kevääseen 2013. Hanke täyttää avustuskriteerit.

2. Turun Seudun Nyrkkeilijät ry

Nyrkkeilyvarusteiden hankinta erityisesti uusien maahanmuuttajanuorten kilpa- ja harrastenyrkkeilijöiden käyttöön. Seuran toiminta on jo valmiiksi aktiivista ja harjoittelulla tähdätään kilpailemiseen. Varustehankinta ei täytä jakokriteereitä matalan kynnyksen liikunnan tai passiivisten aktivoinnin osalta, mutta sen tavoitteena on täyttää uusien eri kulttuuritaustaisten harrastajien tarpeet sekä tukea kokonaisvaltaisesti maahanmuuttajanuorten kotoutumista urheiluharrastuksen avulla. Näin ollen hankkeen katsotaan tukevan lasten ja nuorten liikunnan lisäämistä.

3.Turun Lähimmäispalveluyhdistys ry

Yhdistyksen tarkoituksena on laajentaa liikuntatoimintaa Kotikunnaan tilojen ulkopuolelle aktivoimalla lähialueen vanhuksia ulkoilun ja liikunnan pariin. Perustettavat ryhmät ovat vanhusten sauvakävelyryhmä, peliryhmät miehille ja naisille tai sekaryhmät, uusi vesijumpparyhmä, tasapainoryhmä, omaishoitajille ja hoidettaville liikuntaryhmä, ikääntyvien mielenterveyskuntoutujien  liikuntaryhmä, rollaattoribingotempaukset. Kolme suunniteltua liikuntaryhmää ei täytä projektiavustuksen kriteeriä säännöllisestä toiminnasta; muut toiminnot täyttävät avustuskriteerit.

4. Omaiset mielenterveystyön tukena Lounais-Suomen yhdistys ry

Shindorentoutusvenytys liikuntaryhmän perustaminen mielenterveyspotilaiden omaisille. Tavoitteena aktivoida ryhmäläiset liikkumaan ja huolehtimaan omasta hyvinvoinnistaan. Toteutus neljä kertaa keväällä ja neljä kertaa syksyllä 2012. Ei täytä projektiavustuksen kriteeriä vähintään kerran viikossa toteutuvasta liikuntasuorituksesta.

5. Turun Weikot Keilailu ry

Tarkoituksena on käynnistää 13–16-vuotiaille junioreille intensiivinen keilailuvalmennusryhmä, joka tähtää kilpailutoimintaan. Lajiharjoitukset kolmesti viikossa, ja lisäksi oheistreenit kerran viikossa. Mukaan otetaan 5-10 vähän keilannutta nuorta. Kilpaileminen aloitetaan heti taitojen kartuttua. Toiminta tähtää vahvasti valmennus- ja kilpailutoimintaan, eikä täytä projektiavustuksen kriteeriä lasten ja nuorten harrastemuotoisen liikunnan lisäämisestä tai passiivisten aktivoinnista.

6. Varsinais-Suomen Näkövammaiset ry

Zumba-ryhmän perustaminen. Tarkoituksena on tuoda näkövammaisille tutuksi uusi liikuntamuoto ja lisätä sen avulla tasapainoa, liikkuvuutta ja kuntoa. Hanke täyttää avustuskriteerit.

7. Amerikansk Fotboll vid Åbo Akademi r.f.

Ensiaputarvikkeiden hankinta seuran nais- ja miesjoukkueiden käyttöön. Ei täytä projektiavustuksen kriteeriä uuden tai uudelleen aloitetun liikuntatoiminnan järjestämisestä.

8. Auralan Kerhokeskus ry / Tyttöjen Talo

Maahanmuuttajatyttöjen ja nuorten naisten alkeisuimakoulujen järjestäminen. Sekä syksyllä 2012 että keväällä 2013 järjestetään 15 kerran kurssit, joissa tapaamiset ovat kerran viikossa kaksi tuntia kerrallaan, sisältäen matkat. Tavoitteena on kannustaa tyttöjä lisäämään liikuntaa ja rohkaistumaan jatkamaan uintia omaehtoisesti kurssin jälkeen. Ohjauksessa painottuu uinninopetuksen lisäksi käytännön toimiminen uimahallissa. Hanke täyttää avustuskriteerit.

9. Polioinvalidit ry Varsinais-Suomen osasto

Boccia- ja muiden pallopelien peliryhmän perustaminen. Salivuoro Impivaaran uimahallissa alkaa jo keväällä 2012, ja toiminta jatkuu myös syksyllä 2012 ja keväällä 2013. Tarkoituksena on saada jäsenet osallistumaan säännölliseen liikuntaryhmään ja ylläpitämään vireyttä ja kuntoa, sekä saamaan vertaistukea muilta sairastuneilta. Hanke täyttää avustuskriteerit.

10. TPS Salibandy ry

Tyttösalibandytoiminnan uudelleenorganisointi ja -elvytys. TPS:llä oli Mimmiliigatoimintaa vuodesta 2002 alkaen, mutta se loppui keväällä 2007. Nyt tarkoituksena olisi elvyttää 5–8-vuotiaiden Mimmiliigatoiminta 3-4 kaupunginosaan ja lähteä rakentamaan tyttösalibandypolkua uudelleen alusta saakka. Lisäksi myös 8–10-vuotiaille perustetaan joukkue ja 10-12-vuotiaiden olemassa olevaan joukkueeseen haetaan uusia tyttöjä. Tavoitteena saada mukaan 30-70 uutta tyttöpelaajaa. Hanke täyttää avustuskriteerit.

11. TPS Salibandy ry

Maalivahtivalmentajakoulutuksen järjestäminen uusien maalivahtivalmentajien saamiseksi mukaan seuran toimintaan. Seura on aloittanut suunnitelmallisen maalivahtivalmennuksen kahden valmentajan johtamana, mikä on lisännyt maalivahtien määrää ja heidän motivaatiotaan. Nyt maalivahtivalmentajia ja -apuvalmentajia halutaan rekrytoida ja kouluttaa 2-7 henkilöä lisää. Ei täytä projektiavustuksen kriteeriä uuden säännöllisen harrastemuotoisen liikunnan lisäämisestä.

Liitteessä 1 on jakoehdotus. Liikuntapalvelukeskus esittää, että lasten ja nuorten toiminnan osalta avustusta jaetaan 50 % ja aikuisten osalta 30 % nettokustannuksista. Nettokustannukset lasketaan vähentämällä hyväksytyistä menoista mahdolliset ulkopuolisilta rahoittajilta saadut tulot. Liikuntapalvelukeskus esittää, että Omaiset mielenterveystyön tukena ry:lle, Turun Weikot Keilailu ry:lle, Amerikansk Fotboll vid Åbo Akademi r.f:lle, ja TPS Salibandy ry:n maalivahtivalmentajakoulutukselle ei myönnetä avustusta, sillä hankkeet eivät täytä projektiavustuksen jakoperiaatteita. Lisäksi Turun Seudun Nyrkkeilijät ry:lle esitetään avustusta 30 % välinehankintaan kohdassa 2 mainituin perustein.

Liite 1Jakoehdotus

Liikuntajohtaja Arto Sinkkonen:

EhdotusLiikuntalautakunta päättää myöntää projektiavustusta 14.897,20 € liitteen 1 jakoehdotuksen mukaan.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

 

Alanen ilmoitti olevansa esteellinen ja poistui kokouksesta asian käsittelyn ajaksi.

Jakelu

tiedAnojat
tiedLaakso Sanna
tiedMäkynen Ilkka


Liitteet:

Liiklk § 45
Liite 1:Projektiavustuksen jakoehdotus