Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Liikuntalautakunta3620.03.201212
Liikuntalautakunta4617.04.20128

64-2012 (056)

Kansainvälisten tapahtumien avustaminen

Tiivistelmä: -

Liiklk § 36

Järjestöliikuntapäällikkö Marjaana Risku / Liikuntasuunnittelija Terhi Anttila:

Liikuntalautakunta on hyväksynyt kansainvälisen toiminnan avustamisen periaatteet 24.1.2012 § 13 ja avustusmäärärahat 14.2.2012 § 22. Liikuntalautakunta on varannut avustusmuotoon 43 000 €.

Liite 1Anomukset ja avustusehdotus

Suurin mahdollinen avustusprosentti suurille lasten ja nuorten tapahtumille on 50 %. Pienille lasten ja nuorten tapahtumille, kaikille aikuisten tapahtumille sekä ulkomaille suuntautuville matkoille suurin mahdollinen avustusprosentti on 30 %.

Sarakkeen ”Ehdotus” summa on kyseiselle tapahtumalle maksettava maksimiavustus. Tämä suoritetaan anojalle edellyttäen, että lopulliset hyväksytyt kustannukset toteutuvat vähintään ennakkotietojen suuruisina. Mikäli kustannukset ovat arvioituja pienemmät, maksetaan avustus sarakkeen ”Avustus” mukaisena osuutena hyväksyttävistä kustannuksista.

Liite 2Tapahtumien osallistujat ja kansainvälisyys

Avustuksen hakijoilta on kerätty tiedot tapahtumien osallistujista sekä laskettu ns. kansainvälisyysaste. ”Osallistujia”-sarake käsittää tapahtumajärjestäjän ilmoittaman määrän urheilijoita pois luettuna huolto- ja valmennusväen. Kansainvälisyysaste on laskettu osanottajien mukaan joko joukkueiden tai yksittäisten osallistujien perusteella. Sarakkeessa näkyy se prosenttiosuus, kuinka suuri osa tapahtuman osallistujista on muita kuin suomalaisia. Viimeisessä sarakkeessa on tapahtumaan osallistuvien maiden määrä, pois lukien Suomi. Kansainvälisyysasteen ja osallistuvien maiden määrä on saatu sekä vuoden 2012 hakemuksista että aiemmin järjestettyjen tapahtumien toimintakertomuksista.

Lisäselvityksenä liikuntapalvelukeskus esittää:

Koska avustusten tarve on kuluvana vuonna suhteessa määrärahoihin huomattavan suuri, on tapahtumien kohdalla jouduttu alentamaan avustusprosentteja sääntöjen mahdollistamasta maksimista. Tämä tasaus on pyritty tekemään kautta linjan.

10th Taekwondo Finnish Openia (1), Ystävyyskaupunkiturnausta (3) ja Turun Uimareiden järjestämiä PM-kilpailuita (2) avustetaan euromääräisesti suurimmilla summilla arvioitujen kustannusten suuruuden vuoksi. Lisäksi tapahtumien osallistujamäärä ja kansainvälisyysaste ovat merkittäviä. Vaikka vesipallon PM-kisoilla on kokonaisuudessaan vähemmän osallistujia kuin muilla listalla olevilla suurtapahtumilla, on lautakunnassa ollut tahtotila tukea uusia tapahtumia. Lisäksi arvokisatapahtuma täyttää kansainväliset kriteerit erinomaisesti ja julkisuusarvoltaan se tulee olemaan merkittävä. Aiemmin maksimisavustuksen saaneen Turkuturnauksen (4) avustussumma on määrällisesti tippunut eniten. On kuitenkin huomioitava, että vaikka turnaus on perinteikäs ja kokonaisosallistujamääriltään suuri, sen kansainvälisyysaste ei ole avustussummaan nähden erityisen merkittävä. Edellisenä vuonna ulkomaisia osallistujia oli 8%. Näin ollen tapahtuman luonne kansainvälisenä toteutuu vain osin.

Muita merkittäviä nuorten tapahtumia ovat Junior Basket Tournament (5) sekä Turun Ringeten Summer Cup (6). Lautakunta myönsi kokouksessaan 18.10.2011 § 136 ringetelle avustuksen, tapahtuman täytettyä sille erikseen esitetyt kansainvälisyystavoitteet. Vuoden 2012 hakemuksen perusteella tapahtuma tullaan järjestämään näiden, jo kertaalleen hyväksyttyjen kriteereiden puitteissa.

Nuorten kaupunkiottelua (9) on perinteisesti tuettu 40 %:lla hyväksyttävistä kustannuksista. Tukiprosentin suuruus on perustunut vahvasti ystävyyskaupunkitoimintaan. Nyt avustusprosenttia on alennettu määrärahojen niukkuuden vuoksi.

Kupittaa Tournament (8) on miekkailulle kansallisesti merkittävä turnaus, samalla se on myös leimallisesti kansainvälinen. Listalle tulleita uusia tapahtumia ovat junioripainotteiset Kalle Mäkisen painit (12) sekä Pursiaisten Tenhon kutsuturnaus (13), joka on pienimuotoinen puhtaasti aikuisille suunnattu tapahtuma.

Eurosport Floorball Tournament (7) jäi sekä vuonna 2010 että 2011 avustuksetta liian vähäisen kansainvälisyysasteen vuoksi. Myös tällä kertaa hakemuksessa on ilmoitettu osallistuvien joukkueiden olevan Suomen lisäksi vain Ruotsista. Myöskään Turun Keilaliiton Senior Open (10) ei ole onnistunut vuonna 2011 houkuttelemaan kilpailuunsa osallistujia kuin kahdesta edellä mainitusta maasta. Tämän lisäksi hakijoista Turun Ju-jutsuseura järjestää suurleirin (11), jossa kansainvälisten osallistujien määrä on vielä vahvistumatta. Lautakunta päättää viime vuoden tavoin näiden kohteiden osalta avustuksen maksatuksesta loppuvuoden kokouksessaan, mikäli seurat saavat nostettua tapahtumiensa kansainvälisyysastetta. Minimitavoitteeksi lautakunta asettaa kahden ulkomaalaisen osallistujamaan edustuksen saamisen tapahtumiin.

Ju-jutsun lisäksi toinen leirinomainen tapahtuma on Capoeiran workshop -tapahtuma (16), jonka kansainvälisyys perustuu ulkomailta tuleviin leirin vetäjiin. Itse osallistujat ovat kaikki suomalaisia. Lisäksi tapahtumalla on koulutuksellinen luonne, joten sitä on mielekkäämpää avustaa tarvittaessa koulutusmomentilta. Myös Turku Cricket Clubin sisähalliturnauksen (15) osallistujajoukkueet ovat kaikki suomalaisia, joten heidänkään tapahtumansa ei täytä kansainvälisyyskriteereitä.

Liikuntapalvelukeskuksella on ollut näkemys, että vuosittain runko-ohjelmaan hyväksytään vain yksi tapahtuma/laji. Tänä vuonna, viime vuoden tavoin on jalkapallon osalta anottu avustusta kahteen tapahtumaan, Ystävyyskaupunkiturnaukseen ja Aura Cupiin. Jalkapallon Aura Cupille (14) myönnettiin lautakunnan kokouksessa 14.12.2011 § 171 vuoden loppuun mennessä kansainvälisistä avustusmäärärahoista jääneet varat.

Koska avustusten tarve on kuluvana vuonna suhteessa määrärahoihin huomattavan suuri, on avustusprosenttia alennettu sääntöjen mahdollistamasta maksimista. Lisäksi muutamien avustuskohteiden: Eurosport Floorball Tournamentin, Turun Keilaliiton Senior Openin ja Turun Ju-jutsuseura suurleirin avustussummat ovat laskettu huomattavasti alhaisemmiksi, niiden epävarman luonteen vuoksi. Näin ollen ne eivät rasita merkittävästi varmuudella toteutuvien avustuskohteiden summia. Lisäksi mikäli vuoden lopussa avustusmäärärahoja jää käyttämättä, voidaan Aura Cupin (14) osalta ottaa harkintaan voitaisiinko sitä avustaa aiempien vuosien tavoin.

Tämän lisäksi liikuntapalvelukeskus esittää, että avustusten maksatusvaiheessa tarkistetaan kaikkien tässä kohdassa päätettyjen tapahtumien osalta niiden kansainvälinen luonne. Mikäli tapahtumat eivät onnistu keräämään ulkomaisia osanottajia kahta edustettua maata enempää, jää avustus maksamatta.

Liikuntajohtaja Arto Sinkkonen:

EhdotusLiikuntalautakunta päättää hyväksyä liitteessä 1 esitetyn ehdotuksen vuoden 2012 kansainvälisten tapahtumien avustusohjelmaksi yhteensä 43 079,95 €. Ylimenevän osuuden 79,95€ lautakunta päättää maksaa järjestöliikunnan käyttötaloudesta.

PäätösAsia palautettiin uudelleen valmisteltavaksi Rauteen Mäenpään kannattamana tekemästä ehdotuksesta yksimielisesti.

 

Heinonen ilmoitti olevansa esteellinen ja poistui kokouksesta asian käsittelyn ajaksi.

Liiklk § 46

Järjestöliikuntapäällikkö Marjaana Risku / Liikuntasuunnittelija Terhi Anttila:

Liikuntalautakunta päätti kokouksessaan 20.3.2012 § 36 palauttaa kansainvälisten tapahtumien avustuksen uudelleen valmisteltavaksi. Valmistelussa on tarkasteltu uudelleen tapahtumien julkisuusarvoa ja merkittävyyttä lajille sekä osallistujien määrää. Avustuksen jakoperiaatteissa todetaan, että tapahtumia luokitellaan niiden julkisuusarvon ja ulkomaisten osallistujien suhteen. Julkisuusarvolla tarkoitetaan näkyvyyttä paikallisessa tai valtakunnallisessa mediassa sekä sitä, että tapahtuma on kansallisen lajiliiton tapahtumakalenterin kannalta merkittävä. Osallistujamäärä arvioidaan lajikohtaisesti.

Avustusohjelmaan varattu määräraha pysyy samana, joten muutoksia esitetään tehtäväksi ainoastaan kahteen tapahtumaan, Junior Basket Tournamentiin (5) ja Turkuturnaukseen (4).

Liite 1Uusi jakoehdotus

Liikuntapalvelukeskus esittää, että avustuskohteet 1-4 voidaan luokitella lautakunnan 24.1.2012 § 13 hyväksymien periaatteiden mukaisesti ylimpään kategoriaan. Sellaisiksi luokitellaan tapahtumat, joiden julkisuusarvo on suuri tai joissa ulkomaisia osallistujia on paljon. Taekwondo Finnish Open (1) kuuluuEuroopan Taekwondoliiton A-Class-turnausjärjestelmään, jonka perusteella ylläpidetään Euroopan ranking-listaa ja on siten lajinsa merkittävimpiä kisoja Suomessa. Turun Uimareiden PM-kilpailut (2) nuorten arvokisaturnauksena kuuluvat näkyvyydeltään ja merkittävyydeltään selkeästi suurten tapahtumien kategoriaan. Usean seuran yhteistyönä järjestettävä Ystävyyskaupunkiturnaus (3) on leimallisesti lasten ja nuorten tapahtuma, joka kerää paljon ja laajalti kansainvälisiä osanottajia. Tämän lisäksi myös avustusperiaatteisiin on kirjattu tavoite tukea kaupunkitasoisia yhteistyösopimuksia, mikä yhdellä tavalla toteutuu liikuntatapahtumien järjestämisenä ystävyyskaupunkien kesken. Turkuturnaus (4) kerää yli 2500 osallistujaa ja on juniorijääkiekon suurin turnaus Euroopassa.

Näin ollen 10th Taekwondo Finnish Openille, Ystävyyskaupunkiturnaukselle, Turun Uimareiden järjestämille PM-kilpailuille sekä Turkuturnaukselle esitetään yhtenäistä ja samalla suurinta avustusprosenttia (30%). Junior Basket Tournament on myös kokoluokaltaan merkittävä ja näkyvyydeltään melko suuri. Uudessa ehdotuksessa Junior Basket Tournamentin alkuperäistä avustussummaa joudutaan kuitenkin hieman laskemaan, sillä määräraha ei ole lisääntynyt.

Koska avustusten tarve on kuluvana vuonna suhteessa määrärahoihin huomattavan suuri, on 30 % suurin mahdollinen avustusprosentti, jolla avustusmäärärahat saadaan riittämään suhteellisen tasapuolisesti kaikille kriteerit täyttäville hakijoille.

Liikuntajohtaja Arto Sinkkonen:

EhdotusLiikuntalautakunta päättää hyväksyä liitteessä 1 esitetyn ehdotuksen vuoden 2012 kansainvälisten tapahtumien avustusohjelmaksi yhteensä 43 410,75 €. Ylimenevän osuuden 410,75 € lautakunta päättää maksaa järjestöliikunnan käyttötaloudesta.

PäätösLiikuntalautakunta päätti Rauteen Mäenpään kannattamana tekemän ehdotuksen mukaisesti hyväksyä liitteessä 2 esitetty esitys vuoden 2012 kansainvälisten tapahtumien avustusohjelmaksi yhteensä 43 000,00 €.

Liite 2KV-avustuksen jakaminen

Heinonen ilmoitti olevansa esteellinen ja poistui kokouksesta asian käsittelyn ajaksi.

Jakelu

tiedAnojat
tiedLaakso Sanna
tiedMäkynen Ilkka


Liitteet:

Liiklk § 36
Liite 1:Anomukset ja avustusehdotus
Liite 2:Tapahtumien osallistujat ja kansainvälisyys

Liiklk § 46
Liite 1:Avustusehdotus
Liite 2:KV-avustuksen jakaminen