Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Liikuntalautakunta3420.03.201210

3248-2012 (671, 654, 002)

Siivous- ja ylläpitosopimuskäytäntöjen yhtenäistäminen seurojen käytössä olevilla liikuntapaikoilla

Tiivistelmä: -

Liiklk § 34

Liikuntasuunnittelija Soile Varpio ja järjestöliikuntapäällikkö Marjaana Risku:

Liikuntalautakunta on kokouksessaan 14.12.2011 § 168 käsitellyt Turun Seudun Ampujat ry:n esityksen käyttömaksuista vapauttamista ja on siinä yhteydessä pyytänyt selvitystä eri lajeja ja liikuntapaikkoja koskevista käyttösopimuksista.

Lähtökohtaisesti liikuntapalvelukeskus hoitaa ja ylläpitää liikuntatoimen alaisia liikuntapaikkoja. On kuitenkin pieni joukko liikuntapaikkoja, jotka ovat liikuntapalvelukeskuksen vuokraamia, mutta jotka käytännössä siivoaa ja/tai ylläpitää pääkäyttäjäseura tai -seurat. Käytäntö on aiheuttanut epäyhtenäistä ja epätasapuolista palvelutasoa liikuntapaikoilla. Lisäksi on aiheutunut hinnastoon epäkohtia.

Liikuntapalvelukeskuksen näkemyksen mukaan liikuntapaikkoja ja niitä käyttäviä lajeja tulee kohdella tasapuolisesti. Käytännössä seura voi käyttää kaupungin liikuntapaikkoja kahdella eri tavalla: 1) varaamalla vuoron ja maksamalla tilavuokran (esim. palloiluhallit) tai yksilökohtaisen sisäänpääsymaksun (esim. Kupittaan urheiluhalli) tai 2) vuokraamalla kokonaan tilan yhdistyksen käyttöön (esim. Kupittaan keilahalli). Ensimmäisessä vaihtoehdossa vastuu tilasta ja sen ylläpidosta on liikuntapalvelukeskuksella, jollei muuta ole sovittu. Toisessa vaihtoehdossa vastuu tilan ylläpidosta on vuokralaisella seuralla, mutta samalla myös hallinnointi ja vastuu säilyvät seuralla.

Tässä yhteydessä puututaan nimenomaan siivoukseen ja ylläpitoon liittyviin käytäntöihin. Linjaus ei poissulje mahdollisuutta vuokrata tilaa yhdistyksen käyttöön, mikäli tilalla on vain yksi käyttäjä. Tällöin hallinnointi ja ylläpitovastuu on kokonaan seuralla.

Eri liikuntapaikkoja koskevat sopimukset käytöstä sekä siivouksen ja ylläpidon hoitamisesta ovat syntyneet tapauskohtaisesti historian saatossa. Seuroilta on löytynyt liikuntapaikan hoitoon liittyvää erityisosaamista, järjestelystä on syntynyt kustannussäästöjä tai seurat ovat oma-aloitteisesti itse halunneet ottaa liikuntapaikan hoidon itselleen.

Erilaisia tapoja käyttää kunnallista liikuntapaikkaa ovat:

a) hinnaston mukaan seuroilla subventoidut käyttöhinnat eli joko vuoro- tai kävijämaksu. Liikuntapaikka siivotaan ja ylläpidetään liikuntapalvelukeskuksen toimesta (mm. uimahallit ja uimalat, jäähallit, jalkapallohalli, Parkin kenttä, Kupittaan jalkapallostadion, Alfan liikuntakeskus, palloiluhallit)

b) hinnaston mukaan seuroilla subventoidut käyttöhinnat joko vuoro- tai kävijämaksu. Seura siivoaa ja/tai ylläpitää tilat itse (mm. miekkailu, ammunta, soutu- ja melontakeskus, budosali, Lintulan voimistelu- ja sirkussali, Impivaaran jousiammuntarata)

c) ei hintaa harjoittelusta eikä tapahtumista. Liikuntapaikka siivotaan ja ylläpidetään liikuntapalvelukeskuksen toimesta (petanque ja bmx)

d) ei hintaa harjoittelusta, tapahtumat maksulliset. Liikuntapaikka siivotaan ja ylläpidetään liikuntapalvelukeskuksen toimesta (velodromi, Paavo Nurmen stadion).

Muita tapoja ovat toimiminen:

e) yksityisessä tai seuran omistamassa tilassa, johon seura voi hakea harjoitustila-avustusta (mm. salibandy, tennis)

f) yksityisessä tai seuran omistamassa tilassa, johon voi saada avustusta avustustoimikunnalta (mm. voimistelu)

g) kunnallisessa liikuntapaikassa Liikuntapalvelukeskuksen alivuokralaisena (keilailu)

Oheismateriaali 1Taulukko erilaisista sopimuksista kunnallisissa liikuntapalvelukeskuksen liikuntapaikoissa

Pääsääntöisesti liikuntaseura siis maksaa hinnaston mukaisen käyttömaksun tilasta ja saa tilan käyttöönsä perussiivottuna ja käyttökuntoisena. Seuroja tasa-arvoinen kohtelu edellyttää, että liikuntapaikkojen käyttösopimukset ovat yhdenmukaiset eli että liikuntapalvelukeskus järjestäisi ylläpidon ja siivouksen. Jos liikuntapalvelukeskus kustantaisi siivouksen myös puuttuviin paikkoihin, kustannukset nousisivat arviolta noin 40–60 000 €.

Kohteissa, joiden siivouksen liikuntapalvelukeskus ostaa, siivous maksetaan Kiinteistöpalveluliikelaitokselle sisäisissä vuokrissa. Eri kohteille on määritelty viikkokohtaiset tuntimäärät siivousta. Siivouksen ja ylläpidon palveluita voidaan ostaa myös esimerkiksi käyttäjäseuralta. Tällöin tulee varmistua palvelun tasosta ja mikäli korvaus nousee korkeaksi, asianmukaisesta kilpailuttamisesta.

Liikuntapalvelukeskuksen näkemyksen mukaan liikuntatoimen tulee kohdella hallinnoimiaan eri liikuntapaikkojaan yhtenäisen käytännön mukaan. Tästä syystä esitetään, että liikuntapalvelukeskus järjestää liikuntapaikkoihin asianmukaisen siivouksen ja ylläpidon. Asia voidaan järjestää joko kiinteistöpalveluliikelaitoksen kautta tai muulla tavalla.  Lisäkulu rahoitetaan muista liikuntapaikkojen ylläpitoon varatuista määrärahoista saatavilla säästöillä esimerkkinä monet energiansäästökohteet mm. hukkalämmön tehokkaampi talteenotto. Liikuntapalvelukeskus esittää, että käytäntö astuu voimaan vuoden 2013 alusta alkaen.

Liikuntajohtaja Arto Sinkkonen:

EhdotusLiikuntalautakunta velvoittaa liikuntapalvelukeskusta järjestämään siivouksen ja ylläpidon liikuntatoimen hallinnassa oleviin liikuntapaikkoihin.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tpvAaltonen Markku