Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Liikuntalautakunta3320.03.20129

863-2011 (041, 650)

Tarveselvitys budolajien, Alfan liikuntakeskuksen sekä voimistelun ja sirkuksen harjoittelutilasta

Tiivistelmä: -

Liiklk § 33

Liikuntasuunnittelija Soile Varpio ja järjestöliikuntapäällikkö Marjaana Risku:

Liikuntalautakunta on kokouksissaan 14.12.2011 § 166 sekä 24.1. § 14 käsitellyt mm. budolajien tilatarpeita. Asia palautettiin 14.12.2011 § 166 Vehviläisen ehdotuksesta yksimielisesti uudelleen valmisteltavaksi siten, että Alfa Center Oy:ltä pyydetään selvitys tehdyistä korjauksista ja että liikuntajohtaja neuvottelee Alfa Centerin omistajien kanssa liikuntapalvelukeskuksen toivomista korjauksista ja niiden hintavaikutuksista ja ottaen huomioon budolajien käyttämien tilojen nykyinen kunto. Samalla on edellytetty tutkia mahdollisuus Lintulan, miekkailijoiden sekä sisä- ja jousiammunnan nykyisten tilojen korvaamista tulevaisuudesta Alfa Center Oy:n toimesta.

Asia jakaantuu erillisiin kokonaisuuksiin, joiden ratkaisemisessa on hyvä pyrkiä synergiaan. Ensinnäkin tulee ratkaista Alfan budohallissa harjoittelevien tilaongelmat, toiseksi on ratkaistava Alfan liikuntakeskuksen puolella harjoittelevien tilantarpeet ja muut mahdollisesti tilaa tarvitsevat lajit. Kolmas asiakokonaisuus on Lintulan sirkus- ja voimistelutilojen ratkaiseminen.

 

Alfan budohalli

Budolajien nykyinen tila Alfan liikuntakeskuksessa, Virusmäentie 65:n H-talon 3. kerroksessa on kärsinyt ilmanvaihdon puutteesta, katon vuotamisesta ja niiden aiheuttamista home- ja kosteusvaurioista sekä sosiaalitilojen riittämättömyydestä. Tilassa on tehty ilmanlaatumittaukset ja todettu terveyshaitta, joka vaatii välittömiä korjaustoimenpiteitä.

Liite 1Tarveselvitys Alfan budohalli

Alfan budohallin vuokra on 48 594,30 €/vuosi ja erillisvastikkeineen (puhtaanapito ja kiinteistönhoito) yhteensä 50 474,05.

 

Liikuntakeskus Alfa

Liikuntakeskus Alfasta on kehittynyt mittava liikuntakeskittymä, jossa harrastetaan nyrkkeilyä, painia, painonnostoa, telinevoimistelua ja pöytätennistä. Liikuntapalvelukeskuksen vuokraaman alueen pinta-ala on n. 3600 m2. Lisäksi saman rakennuksen päädyssä on kolmen salibandykentän salibandykeskus, jota hallinnoi yksityinen yritys. Alfaan on muodostunut monipuolinen liikunta-alue.

Liikuntakeskus Alfan osalta on tullut esiin korjaustarpeita ja laajentumistarpeita. Alfa on otettu liikuntakäyttöön vuonna 1998 ja tämän jälkeen sinne ei ole tehty toiminnallisia tai teknisiä muutoksia.

Korjaustarpeet:

Myös liikuntakeskus Alfan puolella harjoittelevien lajien yhteinen ongelma on puutteellinen ilmanvaihto. Lisäksi henkilökunnan tilan uudelleen suunnittelu keskeisemmälle sijainnille parantaisi valvonnan mahdollisuutta.

Laajenemistarpeet:

Liikuntakeskus Alfassa harjoittelevista lajeista telinevoimistelu kaipaa lisää tilaa noin 500m2. Lajin nykyiset tilat ovat kooltaan n. 1300m2 ja ne ovat ylikuormitettuja etenkin ilta-aikaan.

Painisalissa suurimmat ongelmat ovat ilmanvaihdon puutteellisuus, melu sekä painimattojen epäkäytännöllinen sijoittelu. Järkevämmällä sijoittelulla ja siirrettävällä katsomolla varustettu tila mahdollistaisi eri ryhmien samanaikaisen harjoittelun.

Nyrkkeilyn nykyiset tilat ovat toimivat, mutta lajilla on tarvetta lämmittelytilalle, n. 40-80m2.

Pöytätenniksen nykyiset tilat ovat toimivat.

Myös painonnoston tilat ovat nykyisellään toimivat, mutta raskaiden painojen kanssa harjoittelu aiheuttaa rakennuksen rakenteiden heikkenemistä sekä kovaa melua, mikä haittaa muita lajeja.

Liite 2Tarveselvitys Alfan liikuntakeskus

Alfan liikuntakeskuksen vuokra on 154 060,83 ja erillisvastikkeineen (puhtaanapito ja kiinteistönhoito) yhteensä 160 834,33.

 

Lintulan voimistelu- ja sirkussali

Lintulan voimistelu- ja sirkussali Eerikinkatu 7:ssä vaatii myös perusteellista korjausta tai korvaaviin tiloihin siirtymistä.  Salin koko on n. 900m2, josta voimistelulla on n. 600m2 ja sirkuksella 300m2.

Lintulan salin suurimmat puutteet liittyvät ilmanvaihtoon ja sosiaalitilojen puuttumiseen. Lintulan yleisilme on epäsiisti ja yleiskunto välttävä. Salissa on talvella kylmä, noin 14–15 astetta ja kesällä hyvin kuuma. Puulattia hilseilee ja on vino. Sosiaalitilat ovat puutteelliset. Tila on ahdas, eikä sinne mahdu kahta voimistelumattoa rinnakkain. Korvaavien tilojen suunnittelussa tärkeä kriteeri on lajien vaatima korkeus 8 metriä.

Liite 3Tarveselvitys voimistelu- ja sirkussali

Kiinteistö Oy Lintula omistaa tilan. Kaupungin tilaliikelaitos on osakkaana kiinteistöosakeyhtiössä ja omistaa tällä hetkellä liikuntasalin. Liikuntatoimi on tilaliikelaitoksen vuokralainen. Tilaliikelaitos on myynyt kiinteistöosakeyhtiön 1-2 kerrokset yksityiselle taholle. Esisopimukseen ja kauppakirjaan on kirjattu optio ostaa myös Kiinteistö Oy Lintulan 3-5 kerrosten tiloihin oikeuttavat osakkeet. Osto-optio on voimassa 30.6.2012 asti. Käytännössä tämä tarkoittaa uhkaa, että omistusoikeus voimistelu- ja sirkussalin osalta saattaa muuttua ja syntyy uhka toiminnan loppumisesta nykyisissä tiloissa.

Lintulan ylläpitovuokra on 53 233,79 €/ vuosi ja erillisvastikkeineen (korjausvuokra, pääomavuokra, kiinteistönhoito ja siivous) yhteensä 109 582,52 €/ vuosi.

 

Miekkailu

Välitöntä tarvetta muutokseen ei ole. Harrastajien kanssa on käyty keskustelu lajin harjoitusolojen siirtämisestä Alfan liikuntakeskuksen tiloihin. Harrastajat ovat kuitenkin tässä yhteydessä ilmoittaneet, että sijainnin suhteen nykyinen tila Parkilla on parempi. Myös nykyisen tilan oma rauha on kallistanut miekkailijat sille kannalle, että tarvetta muutokseen ei ole.

 

Sisä- ja jousiammunta

Välitöntä tarvetta ei ole. Tarve kytkeytyy keilahallin laajenemiseen. Alfa Centerin tilat perusrakenteiltaan soveltuvat lajeihin.

 

Alfa Center Oy:n kanssa käydyt neuvottelut

Alfa Center Oy:ltä on saatu uusi rakennusselostus budolajien nykyisten tilojen korjauksesta. Budolajien salitoimikunta ei hyväksynyt rakennusselostusta ja päätti yksimielisesti, etteivät he halua jatkaa toimintaansa nykyisissä tiloissa.

Alfa Center Oy:ltä on saatu esitys myös Alfan liikuntakeskuksen eri lajien uudelleen sijoittelusta ja tilojen muokkauksesta. Tämän suunnitelman mukaan telinevoimistelun tila kasvaisi n. 500m2 painin nykyisten tilojen suuntaan, paini siirtyisi pöytätenniksen nykyisten tilojen paikalle ja budolajit nyrkkeilyn ja painonnoston sekä yhden salibandykentän kohdalle. Lisää tilaa tästä kerroksesta tarvitaan siis salibandykentän verran 914m2. Pöytätennikselle, nyrkkeilylle ja painonnostolle kunnostettaisiin nykyisten liikuntatilojen alakerrasta 1655m2. Alakerran kantavat pylväät 6-7 metrin välein eivät haittaa em. lajeja, joten siirto on mahdollinen. Miekkailijat ovat ilmoittaneet jäävänsä pois Alfan tilojen suunnittelusta.

 

Yhteenveto ja ratkaisuehdotus

Tilakeskus vastaa kaupungin tilojen strategisesta suunnittelusta ja hankesuunnittelusta. Uusinvestoinneista ja peruskorjauksista tulee tehdä tarveselvitys, jonka pohjalta tilakeskus käynnistää hankesuunnittelun.

Tässä esitetyt tilatarpeet Alfan budohallin ja Liikuntakeskus Alfan osalta on tarpeen käsitellä yhtenä toiminnallisena kokonaisuutena. Tarveselvitysten mukaan lisäliikuntatilan tarve on näissä kohteissa yhteensä1100–1300 m2. Käytännössä tämä tarkoittaa 105 000-125 000 € vuosittaista lisäkustannusta (laskettuna 8 €/m2). Lisätilojen ansiosta seurat voivat ottaa lisää harrastajia ja kykenevät siten suoriutumaan nykyistä isommasta vuokran maksusta. Tarvittaessa on myös otettava käyttöön kaikkia lajeja koskeva vähäinen vuokrantarkistus osana taksapolitiikkaa.

Nämä tilantarpeet ovat ratkaistavissa Liikuntakeskus Alfan laajentamisella. Alfa Center Oy on esittänyt suunnitelmia tarpeiden ratkaisemiseksi ja tarpeet saadaan tyydyttävästi ratkaistua tiloissa. Liikuntatoimi näkee hyvänä toimintojen keskittämisen. Keskittämisen kautta saadaan kustannussäästöjä mm. ylläpidon ja valvonnan suhteen.

Liikuntapalvelukeskus esittää, että ensisijaisesti tilatarpeet ratkaistaisiin nykyisiä tiloja laajentamalla eli kyseessä olisi lisähankinta. Tarpeen lisähankinnan kilpailuttamisesta ratkaisee tilakeskus.

Lintulan voimistelu- ja sirkussali tulee käsitellä omana kokonaisuutenaan. Laji tarvitsee korkeutensa puolesta merkittävästi erilaisempaa tilaa kuin muut tässä esitetyt lajit. Tilaa ei voi siis ratkaista Alfan budohallin ja liikuntakeskuksen tilojen yhteydessä. Liikuntapalvelukeskus esittää tarveselvityksen mukaisen tilaratkaisun löytämistä pikaisesti.

Seuraparlamentti on antanut lausuntonsa asiasta. Lausunnossaan Seuraparlamentti nostaa esiin korjausten pikaisen ratkaisemisen.

Seuraparlamentti on kokouksessaan 28.2.2012 keskustellut urheiluseurojen käyttämien liikuntatilojen nykytilasta. Keskustelussa tuli esille, että ns. Alfan kiinteistössä olevat budolajien käytössä olevat tilat ovat heikkokuntoiset ja nykykunnossaan liikuntaan sopimattomat. Tilat eivät täytä yleisiä liikuntatiloille asetettavia vaatimuksia ja ilmanlaatuongelmat saattavat aiheuttaa käyttäjille terveysongelmia. Liikuntatilojen tulee olla lajin harrastamiseen sopivat ja eivät voi ja saa aiheuttaa käyttäjille mahdollista terveysriskiä. Budolajien osalta on tilantarve ratkaistava siten, että mahdolliset tilamuutokset tai korjaukset aiheuta ongelmia lajin harrastamisen jatkumiselle. 

Monen lajin harrastaminen on keskittynyt Alfan kiinteistössä nykyisin käytössä oleviin tiloihin. Nämäkin tilat alkavat olla korjaustarpeessa. Seuraparlamentti toivoo, että Alfan liikuntakeskuksen tiloja kehitetään kokonaisvaltaisesti ja unohtamatta siellä harrastettavien lajien harrastamisen jatkuvuus on turvattu myös mahdollisten korjaus- ja kunnostustyön aikana. 

Lisäksi Seuraparlamentti haluaa kiinnittää erityistä huomiota siihen, että sirkuksen ja voimistelijoiden käytössä olevat ns. Lintulan tilat ovat tulleet elinkaarensa päähän, ainakin liikuntatiloina käytettynä. Tilojen kunto ja erityisesti ilman laatu on heikko ja sieltä puuttuvat kunnolliset sosiaalitilat. Voimistelijoiden käyttämien ja sirkuksen käyttämien tilojen ongelman ratkaiseminen tekee erityisen hankalaksi se, että lajit vaativat tiloilta rakenteellista korkeutta.  Tämäkin ongelma tulisi seuraparlamentin toivomuksen mukaan ratkaista siten, että harrastus ja toiminta voisi korjauksista ja mahdollisista muutoksista huolimatta jatkua keskeytyksettä.

 

Turussa 6.3.2012

Pekka Aaltonen

Seuraparlamentin puheenjohtaja     

  

Liikuntajohtaja Arto Sinkkonen:

EhdotusLiikuntalautakunta esittää tilakeskukselle budolajien, Alfan liikuntakeskuksen lajien sekä voimistelun ja sirkuksen tilatarpeiden pikaista ratkaisemista.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

 

Heinonen ilmoitti olevansa esteellinen ja poistui kokouksesta asian käsittelyn ajaksi.

Jakelu

esiKeskushallinto, tilakeskus
tiedTilaliikelaitos


Liitteet:

Liiklk § 33
Liite 1:Tarveselvitys Alfan budohalli
Liite 2:Tarveselvitys Alfan liikuntakeskus
Liite 3:Tarveselvitys voimistelu- ja sirkussali