Turun kaupunki § Kokouspvm Asia 1
Liikuntalautakunta 113 13.09.2011 6

6992-2010 (002, 042)

Eviva - Ennaltaehkäisevä virikkeellinen vapaa-aika -hankkeen vuoden 2012 määräraha

Tiivistelmä:

Vapaa-ajan hallintokuntien yhdessä koordinoimalle ennaltaehkäisevän virikkeellisen vapaa-ajan hankkeen (Eviva) seuraavalle toimintavuodelle ehdotetaan varattavaksi määräraha kaupunginhallituksen alaisuuteen ja tehdään määrärahavaraus myös vuosille 2013-2015.

Liiklk § 113

Liikuntajohtaja Arto Sinkkonen:

Turun kaupungin kulttuuri-, liikunta- ja nuorisolautakuntien ja ao. hallintokuntien virkamiesten yhdessä valmistelema ”EVIVA 2011–2015” -hanke, jonka tavoitteena on ennaltaehkäisevien vapaa-aikapalvelujen merkittävä kehittäminen, sai vuoden 2011 talousarvioon 500.000 euron määrärahan. Palvelutoimen apulaiskaupunginjohtaja teki hankkeen asettamispäätöksen 24.2.2011 § 14. Hankekoordinaattorien (3) rekrytointiprosessi, joka sisälsi niin sisäisen kuin ulkoisenkin haun, saatiin päätökseen 17.5.2011. Koordinaattorit aloittivat työnsä porrastetusti kesä-heinäkuussa ja ovat kesän aikana yhteistyössä muiden keskeisten ennaltaehkäisevää työtä tekevien hallintokuntien sekä kolmannen sektorin kanssa valmistelleet hankesuunnitelman mukaisen alkukartoituksen ja palvelualueiden kohderyhmäprofiloinnin.

EViva vastaa osaltaan Turku-sopimuksessa vahvasti esille nostettuun hyvinvointi-teemaan. Hankkeen kunnianhimoisena tavoitteena on nostaa aktiivisesti vapaa-aikaansa viettävien kaupunkilaisten lukumäärää vuosien 2011-2015 aikana 10.000 hengellä ja tämän myötä leikata kasvussa olevaa tarvetta korjaaviin palveluihin. Tavoitteena on myös merkittävällä tavalla kehittää vapaa-aikapalvelujen sisältöjä sekä rakenteita yhteistyössä muiden keskeisten ennaltaehkäisevää työtä tekevien hallintokuntien sekä kolmannen sektorin kesken. Hankkeen poikkihallinnollisen luonteen vuoksi hanketta johtamaan ja talouden sekä toiminnan toteutumista seuraamaan onkin nimetty vapaa-ajan hallintokuntien johtavista virkamiehistä koostuva ohjausryhmä, jota on täydennetty asiantuntijajäsenillä tarpeen mukaan. Hankkeen johtoryhmänä toimii kaupungin hyvinvointijohtoryhmä apulaiskaupunginjohtaja Maija Kytän johdolla.

Vaikka hankkeen koordinaattorit aloittivat työnsä lähes puoli vuotta aikataulusta myöhässä kesän kuluessa, saadaan ensimmäiset aktiiviteettipalvelut käyntiin jo syksyn 2011 kuluessa. Toimenpiteet perustuvat asukkaiden keskuudessa tehtyihin tarvekartoituksiin ja niitä on suunniteltu ja valmisteltu yhdessä kaupungin asukkaiden, kaupungin hallintokuntien, kulttuuripääkaupunkisäätiön sekä järjestö- ja seurakentän kanssa. Syksyn aikana konkretisoidaan myös vuoden 2012 toimintasuunnitelma sekä sovitaan palvelutoimen apulaiskaupunginjohtajan kanssa miten hankkeesta raportoidaan kaupunginvaltuustolle. Vuodelle 2012 on alkuperäisen hankesuunnitelman mukaisesti määritelty 652.000 euron määräraha sekä sen lisäksi 500 000 euron hallintokuntien omarahoitus.

Kuntalaisten vapaa-ajan käyttöön ja elämäntavan muutoksiin tähtäävä työ on pitkäjänteistä ja perustuu asukkaiden todellisiin tarpeisiin. Tämän vuoksi EViva-hankkeessa syksyn 2011 aikana tehtävä alkukartoitus sekä asukkaiden osallisuus- ja kuulemistoimenpiteet toteutetaan riittävän laajoina ja pitkäkestoisina, jotta niiden pohjalta toteutettavien toimenpiteiden hyvinvointivaikutukset ovat tavoitteiden mukaiset.  Tästä sekä hankkeen aloituksen viivästymisestä johtuen on epätodennäköistä, että vuodelle 2011 osoitetut määrärahat tulevat kokonaisuudessaan kulutettua.

EhdotusLiikuntalautakunta päättää esittää kaupunginhallitukselle, että se esittää kaupunginvaltuustolle varattavaksi EViva-hankkeeseen vuoden 2011 talousarviopäätöksen yhteydessä mainitun summan vuodelle 2012 kaupunginhallituksen alaisesta poikkihallinnollisiin ennaltaehkäiseviin hyvinvointihankkeisiin tarkoitetusta määrärahasta 652.000 euroa sekä taloussuunnitelmaan 2013 vuodelle 1.000.000 euroa, 2014 vuodelle 1.190.000 euroa sekä 2015 vuodelle 1.380.000 euroa.

PäätösAsia palautettiin Mäenpään pyynnöstä Alasen kannattamana uudelleen valmisteltavaksi.

 

Päätös asiassa tehtiin äänin 8-2.

Päätökseksi tulleen Mäenpään Alasen kannattamana tekemän ehdotuksen puolesta äänestivät lisäksi Heinonen, Johansén, Koskinen, Nieminen Anne, Moisander ja Vehviläinen.

Käsittelyn jatkamisen puolesta äänestivät Nieminen Maija ja Sutela.

Rautee, Tommola ja Viljamaa pidättäytyivät äänestyksestä.