Turun kaupunki § Kokouspvm Asia 1
Liikuntalautakunta 88 14.06.2011 8

6096-2010 (539)

Graffittiparkki-hanke Kupittaan liikuntakeskukseen

Tiivistelmä: -

Liiklk § 88

Liikuntapaikkapäällikkö Markku Aaltonen, vs. liikuntapalvelupäällikkö Päivi Ekdahl:

Nuorisolautakunta päätti 27.5.2010 kokouksessaan (Nlk § 68) osallistua graffitiparkin toteuttamiseen, maksaa rakennustöistä ja materiaaleista aiheutuvia kustannuksia kunnossapidon määrärahoista sekä esittää liikuntalautakunnalle, että liikuntalautakunta päättäisi tulla yhteistyökumppaniksi graffitiparkki - hankkeen toteuttamiseen.

Nuorisolautakunta esittää, että Kupittaan liikuntakeskukseen, skeittialue – BMX-rata - velodromi – alueelle (liite 1.) rakennetaan graffitiparkki, missä on laillista ja vapaata seinätilaa katutaiteelle. Pintojen käyttö olisi vapaata ja nuorten oman harkinnan varassa. Myös ohjattua toimintaa voisi puistossa järjestää. Graffitiparkki tarjoaisi puitteet monenlaiselle toiminnalle ja harrastusmahdollisuuden tervehenkisessä ympäristössä. Parkki tarjoaa tilan kohtaamisille ja edesauttaisi nuorten tutustumista eri harrastuksiin. Turussa ei ole tällä hetkellä tarjolla kaupunkitilaa graffitien maalaamiseen. Eri puolilla Suomea ja maailmaa on kokemuksia siitä, kuinka luvalliset graffitipaikat ovat vähentäneet luvatonta töhrimistä.

Liite 1Kupittaan kartta ko. alueesta

”Nuorisoasiainkeskuksessa on aloitetta valmisteltu yhdessä liikuntapalvelukeskuksen ja talotoimiliikelaitoksen kanssa. Talotoimiliikelaitos on tehnyt vaadittavat rakennuspiirustukset ja hakenut toimenpideluvan hankkeelle. Turun kaupungin rakennusvalvontatoimisto on antanut luvan 12.4.2010 § 49 graffitimaalausseinän rakentamiseen. Viherliikelaitoksen arvio aidan rakentamiskustannuksista on noin 30.000 €.” (27.5.2010, Nlk § 68)

”Tavoitteena on, että lautakunta –käsittelyjen jälkeen käynnistettäisiin seinän rakentaminen esim. Nuorten työpaja Fendarin ja/tai Ammatti-instituutin sekä muiden yhteistyökumppanien kanssa. Hankkeelle määritellään nuorisotoimesta vastuuhenkilöt. Jatkossa nuorisotoimen etsivän nuorisotyön ohjaajat yhdessä nuorten kanssa kantavat vastuuta paikan siisteydestä sekä koordinoivat toimintaa. Koska alue sijaitsee lähellä liikuntatoimen alueita ja kenttiä, olisi toivottavaa, että liikuntalautakunta tulisi mukaan yhteistyökumppaniksi.” (27.5.2010Nlk 68) 

”Graffitiseinän materiaaleja ja rakentaminen voidaan maksaa nuorisotoimen alueiden kunnossapitoon vastatuista määrärahoista tililtä 154091113.” (Nlk 68)

Graffitiseinä ei sinällään lisää liikuntaa, mikä on aina liikuntatoimen ensisijainen tavoite liikuntapaikkojen rakentamisessa. Sen sijaan graffitiseinät voivat lisätä nuorten mielestä liikuntapaikan viihtyvyyttä ja kiinnostavuutta. Graffitiharrastaminen alueella voi myös saada uusia käyttäjäryhmiä kiinnostumaan Kupittaan alueen liikuntamahdollisuuksista. Graffitiseinä sijoittuu siten, että se ei estä minkään lajin harrastamista, mutta tekee alueen ahtaaksi.

Liikuntatoimi pitää tärkeänä, että kaikki liikuntapaikkarakentaminen edistää liikuntamahdollisuuksia. Alueella ei ole tällä hetkellä kiipeilyseinää. Graffitiparkkiin suunniteltuun betoniseinään voisi toiselle puolelle kiinnittää kiipeilyotteet, jolloin seinä toimisi sekä graffitimaalausalustana että boulderointiseinänä. Boulderointi eli matalalla sivuttaissuuntainen kiipeily on monipuolisesti kehoa harjoittava liikuntalaji, joka sopii kaiken ikäisille ja on helppo aloittaa. Se voi toimia hyvin myös alkuverryttelylajina muille lajeille. Kiipeilyseinän otteet voidaan rahoittaa liikkumaan aktivoinnin määrärahoista.

Graffitiparkin vaikutuksia alueen siisteyteen ja kunnossapitoon on vaikea arvioida etukäteen. Tällä hetkellä töhertelyjen puhdistamiseen ja ilkivallan aiheuttamiin korjaustöihin liikuntapaikoissa käytetään vuosittain tuhansia euroja. Nuorisolautakunta esittää, että hankkeelle määritellään nuorisotoimesta vastuuhenkilöt. Jatkossa nuorisotoimen etsivän nuorisotyön ohjaajat yhdessä nuorten kanssa kantavat vastuuta paikan siisteydestä sekä koordinoivat toimintaa. Liikuntapalvelukeskus on tehnyt alueesta hoitosopimuksen viherliikelaitoksen kanssa. Jatkossa kunnossapitovastuu jaetaan nuorisotoimen kanssa ja nuorisotoimi vastaa paikan siisteydestä esittämällään tavalla.

Nuorisotoimi on sitoutunut järjestämään graffitiparkkiin Turun kaupungin nuorten työpajan korjausyksikön kautta kaksi kertaa viikossa alueen tarkistamisen ja tarvittaessa korjaamisen. Tämän lisäksi Etsivät tekevät toiminnassaan työtä graffitinuorten kanssa.

Mikäli graffitiparkki aiheuttaa alueelle paljon häirintää ja sotkemista, on liikuntapalvelukeskus oikeutettu lopettamaan graffitiparkkitoiminnan, jolloin nuorisotoimi on velvollinen vastaamaan sen purkamisen aiheuttamista kustannuksista.

Liikuntajohtaja Arto Sinkkonen:

EhdotusLiikuntalautakunta päättää osallistua nuorisolautakunnan esittämään graffitiparkki- hankkeeseen myöntämällä Kupittaan liikuntakeskuksesta alueen graffitiparkin käyttöön ja sitoutuu maksamaan kiipeilyseinän otteet. Liikuntatoimi edellyttää, että nuorisotoimi hoitaa alueen rakentamisen, ylläpidon ja valvonnan esittämällään tavalla.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tiedNuorisolautakunta


Liitteet:

Liiklk § 88
Liite 1:Kupittaan kartta ko. alueesta