Turun kaupunki | § | Kokouspvm | Asia | 1 |
Liikuntalautakunta | 86 | 14.06.2011 | 6 |
7258-2011 (654)
Kiinteistöliikelaitoksen investointikohteet vuodelle 2012
Tiivistelmä: -
Liiklk § 86
Liikuntasuunnittelijat Eeva Ennola ja Juha Tikander:
Kiinteistöliikelaitoksen investointimäärärahoihin on vuodelle 2012 varattu 680 000€ liikuntatoimen hallinnoimien ulkoliikuntapaikkojen uudis- ja peruskorjausinvestointeihin sekä kohennustöihin.
Liikuntatoimi valitsee kohteet, joihin määräraha sidotaan. Kiinteistöliikelaitos tilaa rakennussuunnittelun ympäristö- ja kaavoitusviraston suunnittelutoimistosta ja toteuttamisen pääasiassa viherliikelaitokselta. Kiinteistöliikelaitos perii investointimäärärahat takaisin toteutettujen investointikohteiden korotettuina sisäisinä vuokrina.
Liikuntapalvelukeskuksen esitys vuoden 2012 investointikohteista on liitteessä 1. Investointikohteiden kustannusarviot ovat alustavia ja ne tarkentuvat kohteiden tarkemmassa rakennussuunnittelussa. Liikuntapalvelukeskus muokkaa listaa pienehköjen listan sisäisten muutosten ja akuuttien tarpeiden osalta. Jos alustavat kustannusarviot muuttuvat huomattavasti (kaikkia suunniteltuja kohteita pystytä toteuttamaan, tai ilmenee suuria ennakoimattomia ja kiireellisiä tarpeita, jotka on tarkoituksenmukaista toteuttaa ennen suunniteltuja kohteita), esitys investointikohteista tuodaan uudelleen liikuntalautakunnan päätettäväksi.
Vuoden 2012 kohteet
Impivaaran alueen yleissuunnitelma: Yleissuunnitelman ideointi, työstäminen ja teettäminen oli tarkoitus tehdä vuonna 2011. Aikataulullisista syistä suunnitelman työstäminen ja teettäminen siirtyy vuoteen 2012. Vuoden 2011 aikana valmistellaan liikuntapalvelukeskuksen näkemys alueesta, ja yleissuunnitelma teetetään vuonna 2012.
Kupittaan velodromi: Velodromin pinta on osittain pudonnut ja vaatii korjausta. Rata mitataan ja korjaustarve määritellään kesällä 2011. Rata on korjattava mahdollisimman pian mittaamisen jälkeen, jotta tarve ei radikaalisti muutu.
Urheilupuiston yläkentän/heittokentän heittohäkki: Vanha heittohäkki on huonokuntoinen ja aiheuttaa nykyisessä paikassaan vaaratekijän kentän muille käyttäjille sekä ohikulkijoille. Kentän toisessa päässä on uudempi, parempikuntoinen ja nykystandardien mukainen heittohäkki, jonka sijainti myös on turvallisempi. Yksi heittohäkki riittää normaalitilanteessa palvelemaan kentän käyttäjiä, joten vanha heittohäkki poistetaan.
Urheilupuiston Välikentän alueen Unelmien kannas: Urheilupuiston Välikentän ympäristöön toteutettavan Unelmapuiston yleissuunnitelma valmistui vuonna 2010. Ensimmäisinä osina Unelmapuistosta toteutetaan vuonna 2011 Kulttuuripääkaupunkipolku ja Aktiivinen taidepuisto Välikentän itäpuoliselle kallioalueelle. Vuonna 2012 Unelmapuistohanketta jatketaan tuomalla Välikentän eteläpäähän uusi elementti, kukkiva ”kannas”, johon tulee eri ikäryhmille soveltuvia monitoimivälineitä. Kannasta kohennetaan myös oleskelupuistoksi. Tarkempi rakennussuunnittelu täsmentää suunnitelmat.
Uimarannat: Ispoisten uimarannan leikkipaikka siistitään ja Ekvallan uimarannalle hankitaan kaksi uutta pukukoppia.
Ulkoilureitistö: Impivaara-Isosuo -reitin 0,4 km pituiselle osuudelle Vahdontien ja Ohikulkutien välissä rakennetaan valaistus. Muilta osin reitti on jo valaistu. Lausteen 2,5 km pituiselle kuntoreitille kohdistetaan perusparannus. Nunnavuoren 1,7, metrin pituinen kuntoreitti levennetään puoli metriä kumpaankin suuntaan hiihto-olosuhteiden parantamiseksi.
Ulkoilureittien ja ulkokenttien valaistuksen uusiminen: Nykymallisten valaisimien valmistus lakkaa ja aikaa myöten ne myös katoavat markkinoilta uusien energiatehokkuusvaatimusten vuoksi. Koska uudet lamput eivät sovi sellaisenaan käytettäväksi vanhojen valaisimien kanssa, tulee ulkoilureittien ja ulkokenttien valaisimet uusia uusien standardien mukaisiksi. Liikuntatoimella on noin 100 km verran ulkoilureittejä, josta pääosa on valaistua. Vuoden 2011 aikana selvitetään, mitä toimenpiteitä valaistuksen uusiminen vaatii milläkin reitillä ja kentillä, ja mitkä kohteet ovat uusimisen kannalta kiireellisimpiä, ja laaditaan suunnitelma valaistuksen uusimiseksi. Suunnitelma toteutetaan vuosien 2012-2015 aikana. Alustavien arvioiden perusteella kokonaiskustannus tulevat olemaan noin puolen miljoonan euron luokkaa.
Investointikohteiden valintaprosessi
Yleisesti ottaen toteutettavien investointikohteiden valintaprosessi lautakuntaesitykseksi etenee liikuntapalvelukeskuksessa seuraavasti:
Valmisteluvuoden aikana tulleet ulkoliikuntapaikkoihin liittyvät palautteet, toiveet ja oivallukset kirjataan muistiin nk. ”pitkälle listalle”. Tälle taustalistalle on koottu kumuloituvasti ne aiempina vuosina esitetyt tarpeet, joita ei ole toistaiseksi pystytty toteuttamaan. Aloitteita tulee oman organisaation lisäksi mm. muista hallintokunnista, erilaisilta yhdistyksiltä (liikunta- ja urheiluseurojen lisäksi mm. asukasyhdistyksiltä) sekä yksittäisiltä kansalaisilta.
Kevättalvella liikuntapalvelukeskuksen omia osastoja pyydetään vielä erikseen listaamaan ulkoliikuntaolosuhteisiin liittyviä kehitystarpeita. Henkilökuntaa pyydetään myös ottamaan kantaa esitettyjen tarpeiden tärkeysjärjestykseen.
Esitettyjä tarpeita on enemmän kuin mihin vuosittainen budjetti riittää, joten niitä täytyy priorisoida. Tärkeys- ja kiireellisyysjärjestystä pohditaan seuraavista näkökulmista: liikuntapaikan käyttäjämäärät, palautemäärät, korjaustarpeiden osalta niiden kiireellisyys, kustannus-hyötysuhde, ajankohtaiset asiat ja alueellisuus, sekä pitkällä tähtäimellä tasapainottelu lajien, ikäryhmien ja omatoimi- sekä järjestöliikuntamuotojen kesken. Osa esitetyistä tarpeista lähetetään suoraan terveisinä muihin hallintokuntiin tai oman viraston sisälle toisille osastoille/budjetteihin, jonne ne soveltuvat paremmin.
Liikuntasuunnittelijat esittävät oman näkemyksensä investoitavista kohteista liikuntapalvelukeskuksen johtoryhmälle, joka ottaa kantaa esitykseen ja määrää siihen vielä mahdollisesti muutoksia.
Nämä vaiheet läpikäynyt investointilista esitetään lautakunnalle, joka päättää asiasta lopullisesti. Lista tuodaan lautakuntaan viimeistään kevätkauden viimeisessä istunnossa, sillä Kiinteistöliikelaitos tarvitsee liikuntapalvelukeskuksen esityksen jo elokuussa omaa budjettiprosessiaan varten.
Jatkossa prosessia pyritään kehittämään siten, että vuosittaisen työn taustalle laaditaan pitkäjänteinen liikuntapaikkojen kehitysohjelma 10-15 vuoden tähtäimellä. Liikuntasuunnittelijoiden tiimi vastaa valmistelusta.
Liite 1Kiinteistöliikelaitoksen liikuntapaikkainvestoinnit 2012
Liikuntajohtaja Arto Sinkkonen:
EhdotusLiikuntalautakunta päättää esittää kiinteistöliikelaitokselle liitteessä 1 esitettyjen investointikohteiden toteuttamista vuonna 2012 ja oikeuttaa liikuntapalvelukeskuksen muokkaamaan investointilistaa vähäisten muutosten osalta.
PäätösEhdotus hyväksyttiin.
Jakelu
esiKiinteistöliikelaitos
Liitteet:
Liiklk § 86
Liite 1:Kiinteistöliikelaitoksen liikuntapaikkainvestoinnit 2012