Turun kaupunki § Kokouspvm Asia 1
Liikuntalautakunta 74 10.05.2011 6

9990-2009 (642)

Turun Keilailuliitto ry:n vuokrasopimuksen jatkaminen Kupittaan keilahallissa

Tiivistelmä: -

Liiklk § 74

Järjestöliikuntapäällikkö Marjaana Risku:

Liikuntapalvelukeskus on Kupittaan keilahallissa Tilaliikelaitoksen vuokralaisena. Tila on edelleen vuorattu Turun Keilailuliitto ry:lle. Vuokrasopimus on tehty määräaikaisena 1.3.2001–31.5.2011.

Turun Keilailuliitto ry on vuonna 1929 perustettu turkulainen yhdistys. Yhdistyksen jäseninä on 25 keilailuseuraa. Jäseniä ovat esimerkiksi TPS Keilaajat, Turun Weikot, Turun Riento, Turun Urheiluliitto. Keilailuliiton tarkoituksena on johtaa keilailu-urheilua Turussa ja sen lähiympäristössä, herättää harrastusta siihen ja toimia yhdyssiteenä keilailua harrastavien seurojen välillä.

Nykyinen vuokrasopimus päättyy siis 31.5.2011. Vuokrasopimusta on käsitelty viimeksi liikuntalautakunnassa 20.8.2009 § 160. Tällöin käsiteltiin vain sopimuksen pidentämistä muutamalla kuukaudella. Samassa yhteydessä päätettiin, että liikuntapalvelukeskus käynnistää neuvottelut sopimuksen siirtämiseksi Tilaliikelaitoksen alaisuuteen.

Tällä hetkellä Turun Keilailuliitto maksaa vuokraa liikuntapalvelukeskukselle 3 363,76 €/kk 10 kk:n ajan vuodessa. Tähän vuokraan yhdistys on saanut avustustoimikunnalta 50 % vuokran alennusta. Vuokran määrä on siis ollut vuositasolla 16 818,80 €. Lisäksi seura on maksanut sopimuskauden ajan kaupungille vanhasta pistelaskujärjestelmästä vuokraa 10 091,28 €/v.

Vuokra on ollut suhteessa muihin liikuntatiloihin alhainen, alle 15 % syntyvistä vuokrakustannuksista. Hallin vuosivuokra liikuntatoimelle on 142 970,52 €.

Liikuntapalvelukeskus esittää, että vuokrasopimusta Turun Keilailuliitto ry:n kanssa jatketaan. Yhteistyö yhdistyksen kanssa on toiminut hyvin. Yhdistys on toiminnallaan ja omilla investoinneillaan turvannut hyvät keilailuolosuhteet sekä harraste- että kilpakeilaajille.

Yleisesti liikuntatilojen vuokrasopimusten suhteen liikuntatoimella on ollut vaihteleva käytäntö. Osa sopimuksista on tehty suoraan liikuntalautakunnan ja seuran välillä. Osa taas on tehty tilaliikelaitoksen ja seuran/ yrityksen välillä. Liikuntalautakunta on vuokrannut tiloja seuroille pitkillä sopimuksilla. Liikuntalautakunnan tekemät vuokrasopimukset on jaettavissa kahteen päätyyppiin: 1) tilojen vuokraaminen liikuntakäyttöön sekä 2) tilojen vuokraaminen kioski- ja kahvilatoiminnan käyttöön.  Liikuntakäyttöön vuokrattavissa tiloissa perittävä vuokra on päätetty liikuntalautakunnassa tapauskohtaisesti. Näihin vuokriin yhdistys on voinut hakea kaupunginhallitukselta tukea. Vuokratuki on ollut 50 % vuokrasta.

Kupittaan keilahalli kuuluu samaan kokonaisuuteen Kupittaan urheiluhallin kanssa. Keilahallia hyödynnetään esimerkiksi liikuntatoimen pääsylippu- ja liikuntakorttimyynnissä. Keilailu on myös laji, jota hyödynnetään liikuntapalvelukeskuksen omissa tuotteissa ja toiminnoissa. Keilailu on matalankynnyksen laji, jonka pariin on helppo saada liikuntaharrastuksen aloittamisesta kiinnostuneita kaiken ikäisiä kuntalaisia. Keilailuolosuhteiden tukeminen harrasteliikunnan osalta edesauttaa kuntalaisten liikkumaan aktivoimistavoitteiden saavuttamista. Näistä syistä johtuen liikuntapalvelukeskus näkee luontevana kuitenkin jatkaa sopimusta alivuokrasopimuksena yhdistyksen ja liikuntatoimen välillä.

Liikuntapalvelukeskus haluaa kuitenkin todeta, että vuokran suuruutta on aiheellista tarkistaa. Liikuntatoimen periaatteena on ollut, että lasten ja nuorten liikunta on maksutonta ja aikuisten liikunnasta peritään noin 20 % omakustannehinnasta. Mikäli yhdistys toimii liikuntatoimen tiloissa alivuokralaisena, on vuokran määrä ollut tavoitteellisesti 20 % kustannuksista.

Kupittaan keilahallin asiakaskunta on pääsääntöisesti keilailuseuroihin kuuluvia lajin harrastajia. Yhdistyksen arvion mukaan seurojen harrastajia on iltakäyttäjistä noin 75 %. Seurojen ratamaksut ovat alennetut; erityisesti lasten ja nuorten harrastusmaksuja on alennettu. Päiväaikaan valtaosa käyttäjistä on veteraanikeilaajia, eläkeläisiä ja koululaisia. Jonkin verran rata-aikoja käyttävät erilaiset pienryhmät tai yksittäisharrastajat. Halli myy rata-aikaa myös yritysten tyky-toimintaan ja virkistystoimintaan. Lisäksi viihdekeilailun (sisältäen ns. hohtokeilailun) osuus liikevaihdosta on noin 16–17%.

Liikuntapalvelukeskus pitää lähtökohtanaan kannatettavana, että Turussa on keilailu-urheiluun, kilpakeilaamiseen ja säännölliseen harrastekeilaamiseen myös kunnallista tarjontaa. Sen sijaan emme katso, että kunnan tulisi tukea ns. viihdekeilaamista tai liiketoimintalähtöistä toimintaa.

Liikuntapalvelukeskus esittää, että Turun Keilailuliitto ry:n kanssa tehdään toistaiseksi voimassa oleva vuokrasopimus (6 kk irtisanomisaika). Vuokran suuruudeksi esitetään 30 % syntyvistä kustannuksista. Vuokran suuruus on laskettu siten, että kaupunki ei tue viihdekeilaamisen osuutta, mutta harrasteliikunnan osalta tuki on 80 %. Vuokran suuruus olisi siis 3 574,26 €/kk eli 42 891,12 €/v. Samalla todetaan, että vuokra on jo subventoitu, joten yhdistys ei voi anoa vuokraan avustustoimikunnalta ”tupla-avustusta”. Vuokraa esitetään perittäväksi 12 kk vuodessa. Vuokran suuruus sidotaan indeksiin.

Liikuntajohtaja Arto Sinkkonen:

EhdotusLiikuntalautakunta päättää, että Turun Keilailuliitto ry:n kanssa tehdään vuokrasopimus Kupittaan keilahallin vuokraamisesta. Lautakunta valtuuttaa Liikuntapalvelukeskuksen valmistelemaan ja tekemään vuokrasopimuksen yllä esitetyin ehdoin. Sopimus tulee tuoda liikuntalautakunnalle tiedoksi seuraavaan kokoukseen.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tiedTurun Keilailuliitto ry