Turun kaupunki § Kokouspvm Asia 1
Liikuntalautakunta 78 10.05.2011 10

166-2011 (056)

Erityisryhmien liikuntaa järjestävien yhdistysten toiminta-avustus v.2011

Tiivistelmä: -

Liiklk § 78

Järjestöliikuntapäällikkö Marjaana Risku / liikuntasihteeri Päivi Matilainen:

Liikuntalautakunta on päättänyt 25.1.2011 § 18 erityisryhmien liikuntaa järjestävien yhdistysten toiminta-avustuksen jakoperiaatteet vuodelle 2011 sekä 25.1.2011 § 21 36.000 € määrärahan (v. 2010 35.000 €).

Erityisryhmien yhdistyksillä tarkoitetaan niitä vammaisten, pitkäaikaissairaiden ja ikähenkilöiden yhdistyksiä, jotka järjestävät säännöllistä liikuntatoimintaa jäsenistölleen ja muille.

Toiminta-avustuksen valmistelussa liikuntapalvelukeskus on kiinnittänyt edelleen huomiota yhdistysten ilmoittamien omaehtoisen liikunnan ja kuntokorttitoimintojen runsaaseen ilmoittamiseen. Eläkeläisyhdistysten kohdalta ilmoitusten määrä vastaa n. 42 % (v. 2010: n. 48 %) eläkeläisyhdistysten koko liikuntatoiminnasta ja vastaavasti n. 30 % (v. 2010: 39 %) vammaisyhdistyksillä koko liikuntatoiminnasta. Laskentataulukoissa esiintyvät suuret vaihtelut johtuvat pääosin juuri kuntokorttitoiminnan joko merkittävästä lisäyksestä (esim. Turun Eläkeläiset ry, Turun Seudun Nivelyhdistys ry ja Turun Seudun Psoriasisyhdistys ry), selvästä laskusta (esim. Eläkeliiton Turun Seudun yhdistys ry ja Telakka- ja konepajaeläkeläiset ry) tai koko toimintamuodon päättymisestä (esim. Turun Seudun Rintamanaiset ry ja VREL Turun osasto ry). Lisäksi on mainittava, että Turun Seudun Invalidit ry on ilmoittanut loppuvuodesta 2010 lopettavansa lähestulkoon kaiken liikunnan järjestämisen vuoden 2011 alusta lukien. Turun Seudun Hengitysyhdistys ry on ilmoittanut lopettavansa liikuntatoiminnan järjestämisen kevään 2011 jälkeen. 

Kuntokorttitoiminnan suuntaus on ollut viime vuosien aikana voimakkaasti kasvava johtuen kansallisten liittojen ja järjestöjen kampanjasuosituksista jäsenjärjestöilleen. Lisäksi yhdistysten on helppoa ja edullista järjestää kuntokorttitoimintaa. Liikuntapalvelukeskus katsoo, että yhdistysten järjestämän liikuntatoiminnan arvokkainta osaa edustaa perinteinen, ohjattu liikuntatoiminta, jossa koulutetun ohjaajan johdolla harrastetaan liikuntamuotoja. Omaehtoinen liikunta on tärkeää, mutta arvotettuna kaupungin avustusten kautta jää ohjatun liikuntatoiminnan jälkeen. Tästä syystä johtuen avustuksen laskennassa on käytetty laskentaperiaatteena, että ohjattu liikuntatoiminta lasketaan kertoimella yksi (1) ja kuntokorttiliikunta sekä muu vastaavanlainen omaehtoinen liikunta lasketaan kertoimella 0,25 (v. 2010 0,5).

Liikuntapalvelukeskus tulee aikanaan esittämään avustusperiaatteissa vuodelle 2012, että kuntokorttitoimintaa ei enää huomioida jatkossa erityisryhmien toiminta-avustuksen laskennassa. Painokertoimet aikuisten sekä lasten ja nuorten kesken ovat 50 % - 50 %. Liikuntapalvelukeskus on 21.4.2011 arponut yhteensä neljä (4) erityisryhmien yhdistystä lähempään tarkasteluun. Arpa valitsi seuraavat yhdistykset: Turun Lähimmäispalveluyhdistys ry, Pohjoisen Turun Eläkkeensaajat ry, Turun Seudun Lihastautiyhdistys ry ja Polioinvalidit ry V-S:n osasto. Em. yhdistysten tiedoissa ei ollut huomautettavaa.

Liikuntapalvelukeskus esittää liikuntalautakunnan hyväksyttäväksi seuraavat jakoehdotukset:

Liite 1Eläkeläisyhdistysten toiminta-avustusjakoehdotus v. 2011

Liite 2Vammaisyhdistysten toiminta-avustusjakoehdotus v. 2011

Liikuntajohtaja Arto Sinkkonen:

EhdotusLiikuntalautakunta päättää jakaa eläkeläisyhdistyksille, em. liitteen 1 ja vammaisyhdistyksille liitteen 2 mukaan, yhteensä 36.000 €.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

 

Vehviläinen ilmoitti olevansa esteellinen ja poistui kokouksesta asian käsittelyn ajaksi.

Jakelu

tiedAnojayhdistykset
tiedAhola Kaija
tiedSandell Stina


Liitteet:

Liiklk § 78
Liite 1:Eläkeläisyhdistysten toiminta-avustusjakoehdotus v. 2011
Liite 2:Vammaisyhdistysten toiminta-avustusjakoehdotus v. 2011