Turun kaupunki § Kokouspvm Asia 1
Liikuntalautakunta 60 12.04.2011 12

1419-2009 (041, 650)

Liikuntalautakunnan lausunto palloiluhallista

Tiivistelmä: -

Liiklk § 60

Järjestöliikuntapäällikkö Marjaana Risku:

Kaupunginjohtaja on 18.3.2011 pyytänyt liikuntalautakunnalta lausuntoa palloiluhallityöryhmän syksyllä 2010 jättämästä raportista. Lausuntoa pyydetään 15.4.2011 mennessä. 

Raportti on annettu lautakunnalle tiedoksi ja hanke esitelty lautakunnalle 25.1.2011 § 5.

Palloiluhallityöryhmän raportti tiivistetysti

Tarveselvitysten pohjalta työryhmä esittää palloiluhallin kooksi vähintään 2500 katsomopaikkaa, suurtapahtumakäytössä yhtä isoa edustusareenaa (28mx48m), harjoituskäytössä muunneltavissa kolmeksi täysimittaiseksi harjoituskentäksi, korkeutta 12,5m, siirtokatsomoita, riittäviä oheis- ja sosiaalitiloja (2-4 pukuhuonetta/kenttä).

Vaihtoehtojen tarkastelussa lähtökohtana on se, että rakentamisella tuetaan kestävää kaupunkirakentamista. Tavoitteena on, että ei luoda lisää tyhjillään olevia katsomotiloja, tyhjää liikuntatilaa tai tyhjillään olevia pysäköintitiloja. Raportissa vaihtoehtoja on tarkasteltu neljän kriteerin näkökulmasta: sijainnin, käyttöasteen/ päiväkäytön, synergiaetujen ja valmiusasteen näkökulmasta. Sijaintinäkökulmaa on korostettu.

Investoinnin hinnaksi on raportissa arvioitu 10–14 miljoonaa euroa. Kaikki kärkivaihtoehdoiksi nousseet hankkeet ovat uudisrakennuksia, joten rakentamisen kustannus on suunnilleen sama kaikissa kohteissa. Käyttökuluiksi on arvioitu hieman alle miljoona euroa vuosittain, mutta investoinnilla saavutetaan vaihtoehtoissäästöjä.

Raportissa todetaan, että omistuksen ja rahoituksen vaihtoehtoja on useita: kaupungin oma omistus, osakeomistus, pitkäaikainen vuokrasopimus, leasingrahoitus. Kokonaistaloudellisesti pitkä investointi on edullisin toteuttaa kaupungin omana, strategisena omistuksena.

Raportissa on kuvattu toteuttamisprosessi aikatauluineen. Aikatauluna on esitetty, että halli on valmis 2013 syksyllä. Lopullinen toteuttamisaikataulu määräytyy talousarvion yhteydessä hyväksyttävän investointiohjelman mukaan.

Raportissa on käsitelty yhteensä 12 vaihtoehtoa. Työryhmä on raportissaan nostanut varteenotettaviksi vaihtoehdoiksi Puolalanmäen kallioperän keskustassa, Kupittaan alue ja Veritas Stadionin päätyyn tehtävä uudisrakennus, Alfan liikuntakeskuksen laajentaminen Raunistulassa ja Piispanristi Lähteen Kaarinan Piispanristillä. Näistä keskustavaihtoehto ja Kupittaa on nostettu potentiaalisimmiksi. Kupittaan monitoimihallin muuntamista jäähallista palloiluhalliksi ei ole nähty toiminnallisesti hyväksi tai investoinniltaan merkittävästi edullisemmaksi vaihtoehdoksi.

Liikuntalautakunnan lausunto:

Liikuntalautakunta toteaa palloiluhallityöryhmän raportista lausuntonaan seuraavaa:

Liikuntalautakunta haluaa painottaa kriteereistä sijaintia. Sijainti on keskeinen käyttöasteeseen ja päiväkäytön määrään vaikuttava tekijä. Sijainti tukee myös synergian mahdollisuutta. Sijainnissa liikuntalautakunta haluaa korostaa käyttäjänäkökulmaa ja saavutettavuutta. Saavutettavuus erityisesti liikenteellisesti on olennainen. Liikuntalautakunta korostaa saavutettavuutta henkilöautojen lisäksi kevyen liikenteen sekä julkisen liikenteen keinoin. Tämä tukee myös liikunnan harrastajien arkiliikuntaa. Liikuntalautakunta näkee merkittävänä muiden liikuntatilojen läheisyyden ja liikuntakeskittymäajattelun.

Liikuntalautakunta näkee urheilun ja liikunnan kannalta parhaana esitettynä sijaintivaihtoehtona Kupittaan alueen. Kupittaa on Turun kaupungin tärkein liikuntakeskittymä. Sekä Turun Seudun Urheiluakatemia että seuroja laajasti edustava Seuraparlamentti ovat kannanotoissaan nostaneet Kupittaan etusijalle. Myös liikuntapalvelukeskuksen käymissä sisäliikuntalajien lajitapaamisissa Kupittaata on pidetty parhaana sijaintina. Käyttäjänäkökulmasta Kupittaa on hyvin saavutettavissa niin henkisesti kuin liikenteellisestikin. Kupittaalla on saatavissa liikunnan näkökulmasta synergiaa esimerkiksi ylläpitohenkilöstön yhteiskäytön suhteen. Rakennuksen sijoittaminen Kupittaalle tukee koko alueen elinvoimaisuutta. Mahdollisesti aiheutuvan pysäköintiongelman liikuntalautakunta näkee ratkaistavana, sillä se koskee pääsääntöisesti vain yli 6.000 hengen suurtapahtumia. Kupittaan alueella liikuntalautakunta näkee toiminnallisesti parhaana sijoituspaikkana jalkapallostadionin päädyn. Halli on mahdollista rakentaa joko täysin stadionista irrallisena tai sen yhteyteen.

Liikuntalautakunta näkee keskustan kallioratkaisun toteuttamisaikataulussa vakavia epävarmuustekijöitä. Käyttäjien näkökulmakaan ei tue vaihtoehtoa. Liikunnallinen synergia jää vaihtoehdossa saavuttamatta. Muut työryhmän esittämät vaihtoehdot – Alfa ja Piispanristi – eivät ole sijaintinsa puolesta optimaalisia.

Liikuntalautakunta näkee olennaisena, että investoinnista tehdään taloudellisesti kestävä. Tämä edellyttää laajaa käyttäjäryhmää. Liikuntatoimi sitoutuu omien sidosryhmiensä toiveesta täyttämään hallin arki-iltoina ja viikonloppuina. Toimiva halliratkaisu tulee kuitenkin palvella myös päiväkäytön tarpeita. Esitetyn raportin mukaan Kupittaa on opetustoimen näkökulmasta toinen mahdollinen vaihtoehto keskustan jälkeen. Liikuntalautakunta uskoo, että Kupittaalla taloudellinen yhtälö saadaan kustannustehokkaaksi.

Liikuntalautakunta haluaa tuoda tiedoksi myös Seuraparlamentin lausunnon asiasta:

"Seuraparlamentti pitää palloiluhallia Turun liikuntapaikkarakentamisen ykköshankkeena. Turusta puuttuu riittävä edustusareena ja harjoitustiloja. Puute on ilmeinen ja todella vaikeuttaa sisälajien seuroja.

 Lausuntonaan palloiluhallityöryhmän raporttiin Seuraparlamentti toteaa, että palloiluhalli tulisi sijoittaa Kupittaalle. Kupittaa on jo entuudestaan liikunnan ja urheilun keskittymä. Se sijaitsee lähellä keskustaa, tulevaisuuden urheiluakatemiaa ja harrastajia. Kupittaalla jo olemassa olevat liikuntatilat tukevat toinen toisiaan. Myös erityisryhmiä ajatellen Kupittaa on luonnollinen vaihtoehto, sillä se on helposti saavutettavissa esim. sähköpyörätuolilla.

Kupittaan jääurheilun käytössä olevan monitoimihallin muuntaminen palloiluhalliksi ei ole Seuraparlamentin mielestä mielekäs tai kokonaisuutta palveleva ratkaisu.

 Lisäksi Seuraparlamentti haluaa tuoda esiin, että hallin tulee täyttää lajien erityisvaatimukset. Katsomokapasiteetti tulee olla 2500, korkeus 12,5 m ja tilaa tulee olla kolme täysimittaista kenttää turva-alueineen. Nämä vaatimukset on onneksi otettu raportissa huomioon.  Seuraparlamentti haluaa kiinnittää huomiota myös riittäviin oheisliikuntatiloihin ja sosiaalitilojen riittävyyteen. Lisäksi haluamme huomauttaa, että erityisryhmien tarpeet tulee suunnittelussa huomioida.

 Seuraparlamentti haluaa korostaa hallin monikäyttöisyyttä ja esimerkiksi katsomotilojen muunneltavuutta. Monikäyttöisyyden elementit tuleekin huomioida erityisen tarkkaan suunnittelussa. Aidosti monikäyttöisesti suunniteltuna palloiluhalli lisää harjoitustilojen määrää Turussa, mikä parantaa lasten ja nuorten liikkumismahdollisuuksia.

 Seuraparlamentti esittää omana tahtotilanaan, että hallin tulee olla valmis 2013–2014.

 Seuraparlamentti haluaa osaltaan olla mukana mahdollistamassa hallin rakentamisen. Se haluaa tuoda suunnittelun käyttöön lajien seurojen osaamisen. Seuroja toivotaan kuultavan suunnitteluprosessin eri vaiheissa.

 Turussa 6.4.2011

Pekka Aaltonen

Seuraparlamentin puheenjohtaja"

Lopuksi liikuntalautakunta haluaa korostaa hankkeen tärkeyttä niin huippu-urheilulle kuin harrasteliikunnalle. Suurtapahtumien näkökulmasta se on ehdoton edellytys. Liikuntalautakunta näkee hankkeen tulevaisuuden tärkeimpänä suurena liikuntapaikkainvestointina. Strategiassaan se on linjannut palloiluhallin saamisen tämän valtuustokauden päätavoitteekseen.

Liikuntajohtaja Arto Sinkkonen:

Yhteenvetona voidaan todeta, että hallille on Turussa selvä välttämätön tarve. Riittävien harjoitustilojen puute on ilmeinen; se vaikeuttaa seuratoimintaa ja lasten ja nuorten urheilua. Myöskään edustusurheilua nykyiset tilat eivät miltään osin tyydytä. Liikuntalautakunta näkee parhaimpana sijaintivaihtoehtona Kupittaan alueen ja ehdottaa, että varsinainen palloiluhallin hankesuunnitelma laaditaan Kupittaa-vaihtoehdosta siten, että se on käytettävissä, kun syksyllä valmistellaan investointiohjelmaa vuosille 2012-2014.

EhdotusLiikuntalautakunta päättää antaa kaupunginjohtajalle yllä olevan lausunnon palloiluhallityöryhmän syksyllä 2010 jättämästä raportista.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Lisäksi liikuntalautakunta päätti Vehviläisen ehdotuksesta Heinosen kannattamana yksimielisesti lisätä lausuntoonsa vielä seuraavaa:

Lisäksi liikuntalautakunta haluaa erityisryhmien liikuntamahdollisuuksien turvaamiseksi korostaa kokonaisvaltaisen esteettömyyden toteuttamisen merkitystä sekä rakennuksen että sen ympäristön osalta, sekä mukaan lukien myös joukkoliikenteen pysäkit on oltava esteettömät saavutettavuuden toteutumiseksi. Rakennussuunnitelmista on pyydettävä esteettömyyslausunto ja että rakennuksessa on ennen käyttöönottoa järjestettävä esteettömyystarkastus.

Jakelu

lausRandell Aleksi