Turun kaupunki § Kokouspvm Asia 1
Liikuntalautakunta 56 12.04.2011 8

15563-2009 (056)

Nuoret seuratoimijoina Turussa -hankkeen jatkoanomus

Tiivistelmä: -

Liiklk § 56

Järjestöliikuntapäällikkö Marjaana Risku:

Lounais-Suomen Liikunta ja Urheilu ry (jäljempänä LiikU) käynnisti vuoden 2010 alussa Nuoret seuratoimijoina Turussa -hankkeen. Hankkeen tavoitteena on ehkäistä nuorten drop out -ilmiötä seuratoiminnasta, rakentaa erilaisia toimijapolkuja urheilija- ja ohjaajapolkujen rinnalle ja toteuttaa nuorten näköisiä liikuntatapahtumia Turussa. Hanke toteutetaan vuosina 2010–2012. Hanke on kohdistettu turkulaisille seuroille ja se on uudenlainen tapa osallistaa nuoria mukaan seurojen toimintaan, päätöksentekoon ja toiminnan järjestäjiksi.

Liikuntalautakunta on 19.1.2010 § 12 myöntänyt hankkeelle vuodelle 2010 avustusta 10 000 euroa.

LiikU on esitellyt hankkeen väliraportin liikuntalautakunnalle 25.1.2011. Kokemukset ovat pääsääntöisesti positiivisia. Hanke on otettu seuroissa hyvin vastaan, vaikkakin osallistujamäärä jäi hieman tavoitellusta. Mukana on ollut seitsemän seuraa tavoitellusta kymmenestä. Tärkein toimintamuoto on ollut seurojen nuorten toimintojen aktivoiminen ja läsnäolo seuroissa. Lisäksi LiikU on kouluttanut nuoria ja myös seuroihin aikuistukia.  Vuoden 2010 toteutuneet kulut olivat 31 263,06. Edellisen vuoden kokemusten myötä LiikU on tarkentanut vuoden 2011 tavoitteita.

Yhdistys anoo vuodelle 2011 tukea hankkeeseen 15 000 euroa.

Liite 1Lounais-Suomen Liikunta ja Urheilu ry:n anomus

Liikuntapalvelukeskus toteaa, että nuorten seuratoiminta on erityisen haasteellinen osa-alue. Siksipä on merkittävää, että paikallisesti on tehty uudenlainen avaus nuorten seuratoiminnan kehittämiseksi. LiikU:n toimintamallissa merkityksellistä on nimenomaan nuorten osallistaminen ja mukaan ottaminen itse toiminnan toteuttamiseen. Liikuntalautakunta on strategiassaan 2010–2012 nostanut yhdeksi tavoitteekseen liikuntapudokkaiden (drop out) vähentämisen. Lisäksi lasten ja nuorten osallistaminen on yksi liikuntalautakunnan strategian tavoitteista. Lasten ja nuorten hyvinvoinnin tukeminen on nostettu myös koko kaupungin strategiassa tärkeäksi painopistealueeksi. LiikU:n hanke on strategian mukainen.

Vuoden 2010 kokemusten perusteella voidaan todeta, että hanke on haastava, mutta myös palkitseva. Onnistuessaan hankkeella saadaan luotua uudenlaisia seuratoiminnan toimintamalleja koko turkulaiselle liikunta- ja urheiluseurakentälle. Liikuntapalvelukeskus esittää 10 000 euron projektiavustusta hankkeeseen.

Liikuntajohtaja Arto Sinkkonen:

EhdotusLiikuntalautakunta päättää myöntää Lounais-Suomen Liikunta ja Urheilu ry:lle 10 000 euroa projektiavustusta Nuoret seuratoimijoina Turussa -hankkeeseen.

PäätösLiikuntalautakunta päätti Mäenpään ehdotuksesta Viljamaan kannattamana yksimielisesti myöntää Lounais-Suomen Liikunta ja Urheilu ry:lle 5 000 euroa projektiavustusta Nuoret seuratoimijoina Turussa -hankkeeseen.

 

Alanen ilmoitti olevansa esteellinen, eikä osallistunut asian käsittelyyn.

Jakelu

tiedLiiku ry
tiedAhola Kaija
tiedSandell Stina


Liitteet:

Liiklk § 56
Liite 1:Lounais-Suomen Liikunta ja Urheilu ry:n anomus