Turun kaupunki § Kokouspvm Asia 1
Liikuntalautakunta 100 24.08.2010 11

15037-2009 (056)

Avustusmääräraha lähiliikunnan olosuhteiden luomiseen

Tiivistelmä: -

Liiklk § 100

Liikuntapalvelupäällikkö vs. Päivi Ekdahl / liikuntapalveluvastaava Jorma Fisk:

Liikuntalautakunnalla on ollut vuodesta 1990 avustusmääräraha lähiliikunnan olosuhteiden luomiseen. Vuoden 2010 talousarviossa on tarkoitukseen varattu 10.000 € määräraha. Määrärahalla halutaan kannustaa turkulaisia omatoimisuuteen ja suunnataan asukasaktiivisuutta lähiliikuntapaikkojen perustamiseen, kunnostamiseen tai varustamiseen lähiliikunnan strategian mukaisesti. Tavoitteena on innostaa ihmisiä kehittämään omaa asuinympäristöänsä liikkumaan aktivoivaksi ja virikkeelliseksi. Pääsääntöisesti hankkeet on tarkoitus toteuttaa nk. talkootyönä, riippuen työstettävän työkohteen vaativuudesta, jolloin tuki myönnetään erilaisten välineiden ja materiaalien hankintaan.

Vuosien 1990–2010 aikana on avustettu yhteensä yli 150 kohdetta, joista pääosa on ollut ulkoliikuntapaikkoja. Vuodesta 2008 liikuntalautakunnan avustustyöryhmän ideoimana kokeiltiin määrärahan käyttöä ns. lähiliikunnan olosuhteiden kehittämiskilpailulla, joka on toteutettu nyt kolme kertaa. Kilpailuun osallistuneet suunnitelmat ovat olleet hyvin erilaisia ja kustannuksiltaan erikokoisia hankkeita, jonka vuoksi arvioiminen valmiiksi tehdyillä kriteereillä on haastavaa. Palkittavien valinta vaatii yksilöllistä ja erillistä harkintaa ja näin ollen asiantuntijaraadin asettaminen valinnan tekijäksi takaisi riittävän joustavuuden erilaisten hakemusten vertailussa.

Lähiliikunnan olosuhteiden kehittämiskilpailun kriteerit:

Kilpailuaika: 1.9.2010 – 1.12.2010 klo 16.00.

Osallistujina voivat olla esimerkiksi: Turkulaiset asuntoyhtiöt, kiinteistöyhtiöt, omakoti- ja rivitaloyhteisöt, koulujen ja päiväkotien vanhempainyhdistykset, taloyhtiöt, huoltoyhtiöt, asukastoimikunnat, alueelliset yhdistykset ja kyläyhteisöt. Yhteishankkeet ovat erityisen suositeltavia. Alle kaksi (2) vuotta vanhoille asunto-osake- tai kiinteistöyhtiöille ei myönnetä avustusta ja tapauskohtaisesti valvotaan, että nk. rakentajavelvoitteet ovat täyttyneet.

Suunnitelman kohde ja tavoite:

Piha-alueiden suunnitelmien tulee olla mahdollisimman monen ikäisille ja eri kohderyhmille sopivia, monipuolisia, turvallisia, liikunnallisesti aktivoivia, virikkeellisiä ja ympäristöystävällisiä. Palkittava kohde/ kohteet tulee olla innovatiivisia ja mielikuvituksellisia, joilla voidaan mahdollisimman monipuolisesti kehittää eri-ikäisten motorisia taitoja. Kohteen tulee olla käytettävissä ympärivuotisesti. Piha-alueen on oltava helposti saavutettava ja kaikille avoin. Sisäliikuntapaikat ja niiden kehittäminen ei tule kysymykseen.

Suunnitelman muodolliset kriteerit:

Sanallinen selvitys suunnitelmasta, havaintopiirros, kustannusarvio, toteutussuunnitelma aikatauluineen ja tekijöineen, käyttäjäryhmän kuvaus (arvioitu lukumäärä, ikärakenne jne.) sekä yhteystiedot on tultava ilmi anomuksesta. Avustettava kohde tulee toteuttaa vuoden 2011 aikana. Lisäksi kilpailuun osallistuvalla yhteisöllä täytyy olla oma pankkitili, jolle avustus voidaan maksaa. Yhdistyksen ei tarvitse olla rekisteröity. Rekisteröimättömän yhdistyksen on osoitettava kokouspöytäkirja, josta löytyy päätös yhteisön talousasioista vastaavasta ja päätös henkilöistä, jotka yhteisön puolesta voivat kirjoittaa nimen yhteisön puolesta.

Suunnitelman sijoittuminen:  

Ensisijaisesti taloyhtiön/  -yhtiöiden omille tonteille, koska hoitovastuu jää anojalle toteutuksen jälkeen. Toteutuspaikkaan tarvittava lupa tulee selvittää etukäteen maanomistajalta.

Voittajasta päättäminen:

Liikuntalautakunnan nimeämä raati valitsee kilpailuun osallistuneiden, sääntöjen mukaisten suunnitelmien joukosta palkittavat. Kilpailun raati muodostuu neljästä liikuntapalelukeskuksen työntekijästä sekä yhdestä liikuntalautakunnan jäsenestä. Raadin jäseniä ovat kilpailua valmisteleva liikuntapalveluvastaava, liikuntapalvelupäällikkö, liikuntasuunnittelija sekä liikuntasihteeri. Lisäksi lautakunta voi nimetä raatiin liikuntalautakunnan edustajan. Kilpailun voittaja julkaistaan keväällä 2011. Avustusta jaetaan raadin harkinnan mukaan joko yhdelle tai useammalle voittajalle. Jos yhtään toteuttamiskelpoista ehdotusta ei tule, voidaan avustus päättää jättää jakamatta.

Liikuntajohtaja Arto Sinkkonen:

EhdotusLiikuntalautakunta päättää varata vuoden 2011 avustuksiin 10 000 € lähiliikunnan olosuhteiden luomiseen em. lähiliikunnan olosuhteiden kehittämiskilpailun periaatteiden mukaisesti ja päättää antaa ns. pihasuunnittelukilpailun lopullisen valmistelun ja täytäntöönpanon liikuntapalvelukeskuksen tehtäväksi ja palkittavista päättämisen liikuntapalvelupäällikön tehtäväksi raadin tekemän ehdotuksen perusteella.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Liikuntalautakunta päätti yksimielisesti Moisanderin ehdotuksesta Heinosen kannattamana nimetä edustajakseen kilpailun raatiin Sini Terävän.

Jakelu

tiedAhola Kaija
tiedFisk Jorma
tiedLaakso Sanna