Turun kaupunki § Kokouspvm Asia 1
Liikuntalautakunta 77 08.06.2010 7

6913-2010 (654, 643)

Paavo Nurmen stadionin suorituspaikkojen joustopäällysteen ja nurmikentän uusiminen

Tiivistelmä: -

Liiklk § 77

Liikuntapaikkapäällikkö Markku Aaltonen:

Paavo Nurmen Stadionin suorituspaikkojen joustopäällyste uusittiin viimeksi vuonna 2006. Tuolloin päällysteeksi valittiin Polyuretaani Novotan. Päällystämisen hinta oli 515.000 euroa. Hankinnan kilpailutti kiinteistölaitos, joka myös maksoi hankinnan. Hankkeen toteutti Omni-Sica Oy. Työn valvonnasta vastasi kiinteistölaitos.

Pinnan uusiminen osoittautui varsin nopeasti epäonnistuneeksi ja sitä on jouduttu korjaamaan useita kertoja kuluneiden kesien aikana. Murheena on kenttäpinnoitteen kuoriutuminen useasta kohdasta. Pinnoitteen toimittaja on paikannut päällystettä takuutyönä, vaikka takuuaika normaalisti pinnoitteelle on 2 vuotta. Takuu jatkuu puolenvuoden jaksoissa niin kauan, kunnes voidaan todeta, että joustopäällysteen irtoaminen voidaan katsoa normaaliksi kulumiseksi.

Ensi vuonna Turussa on Kalevan kisat, jonka näyttämöksi pinnoite on huono ja suunnitteilla on, että Paavo Nurmen stadionilla järjestetään myös varsin näyttäviä Kulttuuripääkaupunki-hankkeen tapahtumia. Kalevan kisoja ja kulttuuripääkaupunkitapahtumia tullaan televisioimaan poikkeuksellisen laajasti.

Liikuntapalvelukeskus on keskustellut kiinteistöliikelaitoksen ja ympäristötoimen apulaiskaupunginjohtajan kanssa mahdollisen uuden joustopäällysteen hankkimiseksi Paavo Nurmen stadionille, jonka jälkeen kiinteistöliikelaitos on pyytänyt suunnittelutoimisto SITO Oy:ltä suunnitelman hintalaskelmineen stadionin joustopäällysteen ja nurmikentän uusimisesta.  Mikäli joustopäällyste uusitaan, niin siinä yhteydessä on kentän huonokuntoinen nurmipinta järkevää myös uusia. Nurmipinnan uusimisen hinta on SITO Oy:n laskelmien mukaan vain n. 46.000 euroa.

Suunnittelutoimiston kustannusraportin laskentaversion mukaan koko hankkeen kustannusarvio on 1.081.547 euroa. Valitettavaa on, että hankkeen suunnittelun alkuvaiheessa liikuntatoimella oli käsitys, että puheena on n. 0,5 ME:n hanke.

Liikuntapalvelukeskuksen tavoitteena on saada hankituksi Paavo Nurmen Stadionin joustopäällysteeksi tehdasvalmisteinen liimattava kennopohjainen tasalaatuinen kaksivärinen kumimatto, joka väreiltään mukailisi mahdollisimman tarkasti kulttuuripääkaupunkivuoden värejä.

Hanketta on suunniteltu toteutettavaksi kahdessa vaiheessa siten, että kentän nurmipinta pohjatöineen ja ratojen ja muiden suorituspaikkojen pohjatyöt tehtäisi syksyllä 2010. Joustopinnoite asennettaisiin kevät-kesällä 2011. Hanke on vastaavasti suunniteltu rahoittaa kahtena vuotena.

Vuonna 2006 Kiinteistöliikelaitos hankki Paavo Nurmen stadionille nykyisen joustopinnoitteen, jota liikuntapalvelukeskus on maksanut takaisin vuodesta 2007 alkaen kiinteistölaitokselle ja nykyisin kiinteistöliikelaitokselle sisäisenä käyttöomaisuusinvestointivuokrana vuosittain 42.916,67 euroa. Hankinnan piti tulla kuoletetuksi v.2016. Pääomaa on jäljellä n. 400.000 euroa.

Kiinteistöliikelaitos on ilmoittanut, että mikäli Paavo Nurmen stadioniin tehdään uusia investointeja vuosina 2010 ja 2011, niin Kiinteistöliikelaitos pienentää vuosina 2011 ja 2012 Kiinteistöliikelaitoksen liikuntaan suunnattua n. 700.000 vuosittaista ulkoliikuntapaikkamäärärahaa kumpanakin vuotena 300.000 eurolla. N. 1,1 M€:n investoinnin liikuntatoimi kuolettaisi normaalikäytännön mukaisesti investointivuokrina seuraavien 20 vuoden aikana. Kiinteistöliikelaitos toteaa myös, että se jatkaa vuoden 2006 osin epäonnistuneen investoinnin jäljellä olevan n. 400.000 euron pääoman perimistä liikuntatoimelta investointivuokrina.

Kiinteistöliikelaitoksen ehdot em. kaltaisina ei Liikuntapalvelukeskuksen mielestä ole oikeudenmukaisia, eikä liikunnan kannalta järkeviä. v. 2011 ja 2012 leikattaisiin liikaa vuotuista liikuntaan suunnattua investointimäärärahaa ja 4 v. välein Paavo Nurmen Stadionille tehtyjen investointien maksaminen samanaikaisesti investointivuokrina rasittaisi epäoikeudenmukaisesti ja kohtuuttomasti liikuntatoimen käyttötaloutta vuosikausia.

Liikuntatoimen mielestä korjausinvestoinnin tekeminen stadionille on varsin tärkeää, mutta on mahdollista vain, mikäli Kiinteistöliikelaitos ei vähennä muihin liikuntakohteisiin suunniteltujen määrärahojen käyttöä ja mikäli vuoden 2006 tehdyn osin epäonnistuneen investoinnin jäljellä olevan pääoman investointivuokran periminen lopetetaan. Tällä järjestelyllä muiden ulkoliikuntapaikkojen kehittäminen voi jatkua suunnitelmien mukaan.

Liikuntajohtaja Arto Sinkkonen:

Turkua on viime vuosina onnistuttu markkinoimaan isojen tapahtumien hyvänä järjestäjäkaupunkina. Osana tätä ajattelua myös isojen liikuntakeskusten pitää edustaa korkeinta kansallista ja edustavaa kansainvälistä tasoa.

Paavo Nurmen stadion on kansallisesti poikkeuksellisen merkittävä ja myös historiallisesti arvokas kohde. Sillä on kiistatta Turulle muutakin kuin urheilullista merkitystä. Kulttuuripääkaupunkivuoden useat tapahtumat ja Kalevan Kisat v. 2011 Turun Urheilupuistossa tuovat huomattavan julkisuusarvon kyseisen miljöön ehostamiselle siihen kuntoon, että kaupungille on kohteen viimeistellystä ulkoasusta huomattavaa positiivista imagollista etua, jota pitää kyetä myös kaupunkitasoisesti resurssoimaan.

Liite 1Suomen Urheiluliitto ry:n kirje Paavo Nurmen stadionin ratapäällysteestä

EhdotusLiikuntalautakunta päättää esittää Kiinteistöliikelaitoksen johtokunnalle, että lautakunta puoltaa Paavo Nurmen stadionin suorituspaikkojen joustopäällysteen ja nurmikentän uusimista, mutta esittää omaksi ehdokseen hankkeelle, että Kiinteistöliikelaitos ei pienennä muita liikuntaan suunnattuja investointimäärärahoja ja että vuoden 2006 tehdyn osin epäonnistuneen investoinnin jäljellä olevan pääoman investointivuokran (n. 400.000 €) periminen lopetetaan.

Samalla liikuntalautakunta ehdottaa kaupunginhallitukselle, että kiinteistöliikelaitokselle tulisi myöntää oikeus ylittää investointibudjettiaan vuonna 2010 ja 2011 Turku-imagolle tärkeän Paavo Nurmi stadionin korjausinvestointia vastaavalla summalla.

PäätösLiikuntalautakunta päätti Rauteen ehdotuksesta Heinosen kannattamana yksimielisesti esittää Kiinteistöliikelaitoksen johtokunnalle, että lautakunta puoltaa Paavo Nurmen stadionin suorituspaikkojen joustopäällysteen ja nurmikentän uusimista, mutta esittää omaksi ehdokseen hankkeelle, että Kiinteistöliikelaitos ei pienennä muita liikuntaan suunnattuja investointimäärärahoja ja että vuoden 2006 tehdyn osin epäonnistuneen investoinnin jäljellä olevan pääoman investointivuokran (n. 400.000 €) periminen lopetetaan.

Samalla liikuntalautakunta päätti ehdottaa, että kiinteistöliikelaitos harkitsisi mahdollisuutta ylittää investointibudjettiansa vuonna 2010 ja 2011 Turku-imagolle tärkeän Paavo Nurmi stadionin korjausinvestointia vastaavalla summalla.

 

Ennen päätöksentekoa esittelijä muutti päätösehdotuksensa seuraavasti:

Liikuntalautakunta päättää esittää Kiinteistöliikelaitoksen johtokunnalle, että lautakunta puoltaa Paavo Nurmen stadionin suorituspaikkojen joustopäällysteen ja nurmikentän uusimista mutta esittää, ettei Kiinteistöliikelaitos pienennä muita liikuntaan suunnattuja investointimäärärahoja ja että vuoden 2006 tehdyn osin epäonnistuneen investoinnin jäljellä olevan pääoman investointivuokran (n. 400.000 €) periminen lopetetaan.

Samalla liikuntalautakunta ehdottaa, että kiinteistöliikelaitos harkitsisi mahdollisuutta ylittää investointibudjettiansa vuonna 2010 ja 2011 Turku-imagolle tärkeän Paavo Nurmi stadionin korjausinvestointia vastaavalla summalla.

 

Alanen ilmoitti olevansa esteellinen ja poistui kokouksesta asian käsittelyn ajaksi.

Jakelu

esiKiinteistöliikelaitoksen johtokunta


Liitteet:

Liiklk § 77
Liite 1:Suomen Urheiluliitto ry:n kirje Paavo Nurmen stadionin ratapäällysteestä