Turun kaupunki § Kokouspvm Asia 1
Liikuntalautakunta 83 08.06.2010 10

5592-2010 (664, 665)

Liikuntatoimen sitoutuminen koulupihojen olosuhdetyöhön

Tiivistelmä: -

Liiklk § 83

Liikuntasuunnittelija Kristiina Karppi:

Turun kaupungissa on vuodesta 2006 peruskorjattu vanhojen koulujen pihoja lähiliikuntapaikoiksi. Tätä poikkihallinnollista yhteistyötä on tehty yhtenä osa-alueena aiempaa Koulut liikkeelle - ja  nykyistä Aktiivinen ja turvallinen koulupäivä -hankkeita. Liikuntatoimi on ollut opetustoimen sekä kiinteistö- ja tilaliikelaitosten ohella keskeinen toimija hankkeiden koordinoimissa toteutuksissa. Hankkeet on vedetty opetustoimesta käsin, ja pihojen suunnittelija on työskennellyt ympäristö- ja kaavoitusviraston suunnittelutoimistossa. Lisäksi kunkin kohteen oppilaat, opettajat ja muu henkilökunta sekä vanhemmat ja seudun asukkaat on osallistettu suunnitteluprosessiin mukaan varsin esimerkillisesti. 

Tavoitteeksi on asetettu se, että pitkällä tähtäimellä mahdollisimman monien koulujen pihat toimisivat myös lähiliikuntapaikkoina. Käytännössä pihauudistuksia tehdään noin kaksi vuosittain. Myös kaupungin Asunto- ja maankäyttöohjelmassa vuosille 2009-2013 tähdennetään sitä, että työtä koulupihojen uudistamiseksi lähiliikuntapaikoiksi on tärkeää jatkaa.

Vuonna 2010 peruskorjataan Lausteen ja Ilpoisten koulujen pihat, joiden suunnitelmat hyväksyttiin ympäristö- ja kaavoituslautakunnan kokouksessa 20.4.2010. Seuraavien vuosien kohteiksi on suunniteltu Kähäriä ja Marttia v. 2011, Puropeltoa ja Teräsrautelaa v. 2012 sekä St. Olofsskolania ja Luostarivuorta v. 2013. Kohteiden valintaperusteina poikkihallinnollisella työryhmällä oli alueiden nykytilat ja lähiliikunnan tarpeet huomioiden myös uusi kouluverkkoselvitys. Taustaselvityksenä on toiminut hankkeiden alussa (2006) tehty kattava koulupihojen kehityssuunnitelma, jossa käytiin läpi kaikki kaupungin koulupihat ja niiden ominaisuudet varusteluineen ja suhteessa lähiympäristöönsä.  

Koulupihauudistukset maksavat noin 200 000 – 400 000€ kohteesta ja esim. niiden pohja- ja perustustyövaatimuksista (mahd. kuivatus, valaistus jne.) riippuen. Suurimman osan kuluista kattaa kiinteistöliikelaitos. Liikuntapalvelukeskus on sitoutunut kattamaan välinehankintoja 50 000 euron edestä pihaa kohden siten, että kuluja haetaan vuosittain kaupungin käyttöomaisuusvaroista. Lisäksi näihin kohteisiin haetaan aina myös valtionavustusta, joka voi enimmillään kattaa puolet investointikuluista.

Liikuntajohtaja Arto Sinkkonen:

EhdotusLiikuntalautakunta päättää hyväksyä yllä kuvatun yhteistyön periaatteet sekä vuosien 2011 - 2013 kohteet ja samalla varautua talousarviossaan vuosittain n. 50.000 euron välinehankintaan pihaa kohden.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tiedKiinteistöliikelaitos
tiedOpetuspalvelukeskus
tiedTilaliikelaitos
tiedOittinen Anu