Turun kaupunki § Kokouspvm Asia 1
Liikuntalautakunta 78 08.06.2010 8

5590-2010 (654)

Kiinteistöliikelaitoksen liikuntapaikkainvestoinnit vuonna 2011

Tiivistelmä: -

Liiklk § 78

Liikuntasuunnittelijat Terhi Anttila ja Kristiina Karppi:

Kiinteistöliikelaitoksen investointimäärärahoihin on vuodelle 2011 varattu 720 000€ liikuntatoimen hallinnoimien ulkoliikuntapaikkojen uudis- ja peruskorjausinvestointeihin sekä kohennustöihin.

Liikuntatoimi valitsee kohteet, joihin määräraha sidotaan. Kiinteistöliikelaitos tilaa rakennussuunnittelun ympäristö- ja kaavoitusviraston suunnittelutoimistosta ja toteuttamisen pääasiassa viherliikelaitokselta. Kiinteistöliikelaitos perii investointimäärärahat takaisin toteutettujen investointikohteiden korotettuina sisäisinä vuokrina. Kuoletusaika muuttunee nykyisestä 10 vuodesta 20 vuodeksi vuoden 2011 alusta alkaen.

Liikuntapalvelukeskuksen esitys vuoden 2011 investointikohteista on liitteessä 1. Investointikohteiden kustannusarviot ovat alustavia ja ne tarkentuvat kohteiden tarkemmassa rakennussuunnittelussa. Pienehköjen listan sisäisten muutosten ja akuuttien tarpeiden osalta liikuntapalvelukeskus muokkaa kohdelistaa. Jos alustavat kustannusarviot taas muuttuvat huomattavasti – siinä määrin, ettei kaikkia suunniteltuja kohteita pystytä toteuttamaan - tai myöhemmin ilmenee suuria ennakoimattomia ja kiireellisiä tarpeita, jotka on tarkoituksenmukaista toteuttaa ennen suunniteltuja kohteita, esitys investointikohteista tuodaan uudelleen liikuntalautakunnan päätettäväksi.

Vuoden 2011 kohteista mainittakoon erityisesti Unelmapuiston osat ”Kulttuuripolku” ja ”Aktiivinen taidepuisto” Urheilupuiston välikentän itäpuoliselle kallioalueelle. Kulttuuripolku ja aktiivinen taidepuisto ovat osa Unelmapuiston laajempaa yleissuunnitelmaa. Juuri ne on kuitenkin tarkoitus toteuttaa suunnitelman ensimmäisenä osana liittyen kulttuuripääkaupunkivuoden hankkeeseen Kulttuurikuntoilun keskuspuisto. Kulttuuripolun varrelle tulee puistodivaaneja ja opasteviittoja turkulaisiin kulttuurinäkymiin. Aktiivisen taidepuiston tarkoituksena on kannustaa omatoimiliikuntaan pääosin kivestä ja luonnonmateriaaleista koostuvissa ja kiipeilyyn soveltuvissa rakenteissa. Lisäksi välikentän eteläpäätä kehitetään tilallisesti ja toiminnallisesti tuomalla päätteeksi uusi elementti, kukkiva ”kannas”, jossa on eri-ikäisille soveltuvia monitoimivälineitä. Kannasta kohennetaan myös oleskelupuistoksi, jonne istutetaan Karikon lenkin molemmin puolin nurmikkoa, tuodaan penkki-pöytä-ryhmiä ja roska-astioita, puutarhakeinu sekä pienille lapsille muutama jousikeinu. Varaston päätyyn voidaan sijoittaa sadekatos pöytineen ja penkkeineen. Tarkempi rakennussuunnittelu täsmentää suunnitelmat.  

Oheismateriaali 2:na on Unelmapuiston yleissuunnitelmaluonnos. Suunnittelutyötä on vedetty ympäristö- ja kaavoitusviraston suunnittelutoimistosta käsin, ja FCG-konsultteja on ohjannut poikkihallinnollinen ohjausryhmä. Suunnitelman tiimoilta teetätettiin kevättalvella myös varsin laaja osallistamistyö alueen eri-ikäisille toimijoille. Kun yleissuunnitelma on hyväksytty ympäristö- ja kaavoituslautakunnassa, päästään tekemään tarkempia rakennussuunnitelmia ja niiden perusteella urakointia. Kulttuuripolun ja Aktiivisen taidepuiston avajaisia olisi tarkoitus viettää 3.9.2011.

Yleisesti ottaen toteutettavien investointikohteiden valintaprosessi lautakuntaesitykseksi etenee liikuntapalvelukeskuksessa seuraavasti:

- Kaikki valmisteluvuoden aikana tulleet ulkoliikuntapaikkoihin liittyvät palautteet, toiveet ja oivallukset kirjataan muistiin nk. ”pitkälle listalle”. Tälle taustalistalle on koottu kumuloituvasti ne aiempina vuosina esitetyt tarpeet, joita ei ole toistaiseksi pystytty toteuttamaan. Aloitteita tulee oman organisaation lisäksi mm. muista hallintokunnista, erilaisilta yhdistyksiltä (liikunta- ja urheiluseurojen lisäksi mm asukasyhdistyksiltä) sekä yksittäisiltä kansalaisilta esim. erilaisissa liikuntapalvelukeskuksen tilaisuuksissa tai suorina yhteydenottoina.

- Kevättalvella liikuntapalvelukeskuksen omia osastoja pyydetään vielä kertaalleen pohtimaan ja muistelemaan ulkoliikuntaolosuhteisiin liittyviä kehitystarpeita ja kaupunkilaispalautteita kunkin oman työnkuvan näkökulmasta. Listaprosessin pääpiirteet esitellään osastopalavereissa ja henkilökunnalle annetaan reiluhko deadline (tänä vuonna 1,5 kk), johon mennessä palautteet tulee toimittaa liikuntasuunnittelijoille. Henkilökuntaa pyydetään samalla myös ottamaan kantaa kaikkien esitettyjen tarpeiden tärkeysjärjestykseen.

- Huhti-toukokuussa nämä koostetut tarpeet käydään yksitellen läpi. Esitettyjä tarpeita on aina enemmän kuin mihin vuosittainen budjetti riittää, joten niitä täytyy priorisoida. Tärkeys- ja kiireellisyysjärjestystä pohditaan seur. näkökulmista: liikuntapaikan käyttäjämäärät, palautemäärät, korjaustarpeiden osalta niiden kiireellisyys, kustannus-hyötysuhde, ajankohtaiset asiat (kuten MM-kisat 09, kulttuuripääkaupunkivuosi ja Kalevan kisat 2011) ja alueellisuus sekä pitkällä tähtäimellä tasapainottelu lajien, ikäryhmien ja omatoimi- sekä järjestöliikuntamuotojen kesken. Osa esitetyistä tarpeista lähetetään suoraan terveisinä muihin hallintokuntiin tai oman viraston sisälle toisille osastoille/budjetteihin, jonne ne soveltuvat paremmin. Etenkään kuntalaisilta ei voi odottaa, että he tuntisivat eri hallintokuntien väliset, osin hyvinkin limittäiset vastuualueet ulkoliikuntapaikkojen hallinnassa – pääasia onkin se, että kuntalaisten esittämät kehitysajatukset käsitellään ja että ne välitetään virkamiesten kesken oikeisiin osoitteisiin. 

- Liikuntasuunnittelijat esittävät oman näkemyksensä investoitavista kohteista liikuntapalvelukeskuksen johtoryhmälle, joka ottaa kantaa esitykseen ja määrää siihen vielä mahdollisia muutoksia.

- Nämä vaiheet läpikäynyt investointilista esitetään lautakunnalle, joka päättää asiasta lopullisesti. Lista tuodaan lautakuntaan viimeistään kevätkauden viimeisessä istunnossa, sillä Kiinteistöliikelaitos tarvitsee liikuntapalvelukeskuksen esityksen jo elokuussa omaa budjettiprosessiaan varten.

Jatkossa prosessia pyritään kehittämään siten, että vuosittaisen työn taustalle laaditaan pitkäjänteinen liikuntapaikkojen kehitysohjelma 10-15 vuoden tähtäimellä. Ohjelma sisältäisi ainakin tarkan nykytilanteen erittelyn mm. paikkatietotekniikkaa hyödyntäen, toimintaympäristön ja sen muutosten kuvauksen sekä keskeisimpien tarpeiden ja kehityspainotusten määrittelyn. Ohjelman laatimisen yhteydessä olisi syytä myös pohtia sitä, miten tehostettaisiin kuntalaisten osallistamista liikuntapaikkojen kehittämiseen. Ohjelma on kaikkine perusteellisine pohjatietoanalyyseineen kuitenkin varsin mittava työ, eikä tule valmistumaan hetkessä. Laaja prosessi on silti tarpeen käynnistää ja taata sille myös välttämätön virkatyöaika. Liikuntasuunnittelijoiden tiimi vastaa valmistelusta. 

Liite 1Kiinteistöliikelaitoksen liikuntapaikkainvestointien kohteet 2011

Oheismateriaali 1Tiedossa olevat mahdolliset tarpeet ja viime vuosien toteutetut kohteet

Oheismateriaali 2Unelmapuiston yleissuunnitelmaluonnos ja sen selostus

Liikuntajohtaja Arto Sinkkonen:

EhdotusLiikuntalautakunta esittää Kiinteistöliikelaitokselle liitteessä 1 esitettyjen investointikohteiden toteuttamista vuonna 2011 ja oikeuttaa liikuntapalvelukeskuksen muokkaamaan investointilistaa vähäisten muutosten osalta.

Samalla liikuntalautakunta esittää kysymyksen kiinteistöliikelaitoksen johtokunnalle, miten se on suunnitellut heille siirtyvien talorakennuskohteiden rahoituksen, kun nykyisen järjestelmän mukaan liikuntatoimella on vuosittain käytössään vain 0,7 M€ ulkoliikuntapaikkojen kehittämiseen.

 

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

 

Alanen ilmoitti olevansa esteellinen ja poistui kokouksesta asian käsittelyn ajaksi.

 

Liikuntasuunnittelija Anttila poistui kokouksesta asian käsittelyn jälkeen.

Jakelu

esiKiinteistöliikelaitoksen johtokunta
esiKiinteistöliikelaitos


Liitteet:

Liiklk § 78
Liite 1:Kiinteistöliikelaitoksen liikuntapaikkainvestointien kohteet 2011