Turun kaupunki § Kokouspvm Asia 1
Liikuntalautakunta 63 11.05.2010 8

527-2010 (041, 650)

Liikuntatoimen rakennusinvestointiehdotukset vuoden 2011 talousarvioon ja vuosien 2011-2013 taloussuunnitelmaan sekä vuosille 2014-2020

Tiivistelmä: -

Liiklk § 63

Urheiluasiamies Pertti Perko:

Tilalaitos pyytää otsikkoasiassa liikuntalautakunnalta investointitarveluetteloita 26.4.2010 mennessä. Virastoesitys on jätetty määräaikaan mennessä.

Tilalaitos edellyttää, että lähtökohdaksi otetaan Turku-strategia ja kaupunginvaltuuston viime vuonna 2009 hyväksymä vuoden 2011–2012 taloussuunnitelma. Tähän voidaan esittää muutoksia vain, mikäli strategioiden toteuttaminen sitä edellyttää sekä, että vuoden 2011 taloussuunnitelmissa olevia hankkeita tarkistetaan ja vain perustelluista syistä (esim. toiminnan tehostuminen, käyttömenojen aleneminen) ehdotetaan lisähanketta.

Liite 1Uudisrakennushankkeet

Liite 2Peruskorjaushankkeet

Oheismateriaali 1Kaupunginvaltuuston hyväksymä Tilalaitoksen investointien talousarvio ja taloussuunnitelma vuosille 2010–2012

                       VUODET 2011–2013

Uudisrakennushankkeet:

Taloussuunnitelmassa vuodelle 2010–2012 ei ole yhtään kohdetta.

Liikuntapalvelukeskus esittää lisättäväksi seuraavat investoinnit perusteluineen:

Palloiluhalli

Kaupungista puuttuu liigatason edustusjoukkueiden palloilulajeille ja otteluita seuraavalle yleisölle riittävä ja nykyaikaisilla palveluilla varustettu palloiluhalli. Kaupunginjohtaja on nimennyt 9.3.2010 liikuntalautakunnan esityksen pohjalta hanketta varten oman työryhmänsä. Sen tulee antaa lausuntonsa 30.6.2010 mennessä. Työryhmän tavoitteena on löytää monien ideoiden joukosta realistiset toteutusvaihtoehdot ja arvioida näiden hyviä ja huonoja puolia päättäjien myöhempää jatkokäsittelyä varten.  Ehdotus etenee syksyllä talousarvion 2011 rytmissä päätöksentekoon.

Kupittaan alueen huoltorakennus

Kupittaan aluetta on viime vuosina kehitetty Elämysten Maa-hankkeen yhteydessä. Hankkeen päätyttyä liikuntapalvelukeskus on ilmaissut halunsa jatkaa alueen kehittämistä, erityisesti omatoimiliikkujien sosiaalitilatarpeet huomioiden. Lisäksi SPL Turun piiri on esittänyt huolensa siitä, että Turku ei pysty piirin sopimin periaattein tarjoamaan vierasjoukkueille pukeutumistiloja tarvetta vastaavasti. 

Kärsämäen kentän huoltorakennus

Asiasta on tehty kuntalaisaloite 12.11.2008 (Kärsämäen Asunnon omistajat ry, Kärsämäen Sos.Dem. yhdistys ry ja Turun Kisa-Veikot ry).

Huoltorakennuksen huono kunto ja puute sosiaalitiloista eivät mahdollista toimivan kentän täysipainoista käyttöä. Uusittu kenttä on vilkkaassa palloilukäytössä ja kentällä pelataan esim. rugbyn pääsarjatason otteluita.

Kailassuon ampuma- ja moottoriradan huoltorakennus

Ulkoampuma- ja moottoriurheilukeskuksen (enduro, trial ja motocross) sijoittumisesta Liedon Kailassuolle on vaadittavista maa-alueista päästy Turun ja Liedon kanssa sopimukseen. Kaavaehdotus on valmistumassa. Alueen käytön tarveselvitystä tehdään. Kun hanke toteutuu, keskus tarvitsee yhteisen huoltorakennuksen ja mahdollisia oheistiloja.

 

                                          Peruskorjaushankkeet:

Taloussuunnitelmassa vuodelle 2010- 2012 on yksi kohde:

Impivaaran uimahalli

Hanke on käynnistynyt. Valmistunee vuoden 2011 loppuun mennessä.

Liikuntapalvelukeskus esittää lisättäväksi seuraavat investoinnit perusteluineen:

 

Kupittaan jalkapallostadionkentän peruskorjaus  

Stadionin 1986 peruskorjatun kentän rakennekerrokset ja salaojitusjärjestelmä eivät enää ole toimintakunnossa. Kentän nurmipinnan pelikuntoon saattaminen vaatii tällä hetkellä liikaa resursseja ja silti hyvä lopputulos on liikaa riippuvainen säätilasta. Kentän rakennekerrokset  sekä nurmipinta vaativat uusimista. Samalla tarkistetaan lämmitysjärjestelmän kunto ja mahdollisuus sen sijoittamiseen takaisin uudistettavaan kenttään.

Suomen Palloliitto on päättänyt lisätä liigaottelujen määrää nykyisestä 26 ottelusta vuodesta 2012 alkaen 33 otteluun ja em. ottelumäärän lisääminen edellyttää hyväkuntoista ja täysin toimintakykyistä kenttärakennetta. Veritas stadion on ainut Suomen stadioneista, jossa pelaa kotiottelunsa kaksi liigajoukkuetta. Kaksinkertainen ottelumäärä osaltaan lisää ratkaisevasti kentän kuormitusta sekä vaatimusta kentän moitteettomaan toimintaan. Palloliiton päätöksen johdosta jo pitkään odotettu peruskorjaus tulee toteuttaa vuonna 2011.

Stadionyhtiön ja kaupungin välisen sopimuksen mukaan tämänkaltaisista investoinnista pitää sopia osapuolten kesken.  

Kupittaan urheiluhalli

Kupittaan urheiluhallin alakertaan tulee toteuttaa valaisu- ja äänentoisto- sekä yläkertaan äänentoistojärjestelmä v. 2005 valmistuneen suunnitelman pohjalta.

Nunnavuoren palloiluhalli

Nunnavuoren palloiluhallin peruskorjaaminen tämän hetken toiminnallisia vaatimuksia vastaavaksi on ajankohtainen.

Kupittaan urheiluhalli

Yleisurheilun valtakunnalliset sisähallikisat ovat osoittaneet, että korjaustarpeet: juoksuradan uusiminen (mm. kallistus), katsomon istuinosien ja hyppypaikan uusiminen, ovat ajankohtaiset. Korjauksella parannetaan mm. juoksulajien käyttötarkoitusta. 

Sisä- ja jousiammunnan tilat

Kupittaan urheiluhallin ampuma- ja jousiammuntaradat poistunevat Kupittaalta, mikäli keilaradan kehittämishanke toteutetaan. Tämä edellyttää uusien tilojen hankkimista. Sijoitusvaihtoehtojen selvittäminen on parhaillaan meneillään.

VUODET 2014–2020

 

Uudisrakennushankkeet:

Parkin kentän ympärivuotisen käytön ja suuren käyttöasteen vuoksi kentän ja ympäröivän alueen hoito tarvitsee lisää materiaaliresursseja ja siksi lisää välineistön säilytystilaa. Lisärakennuksesta on olemassa piirustukset vuodelta 2008.

Impivaaran liikunta- ja ulkoilukeskuksen yhteyteen on tarkoitus rakentaa huolto- ja sosiaalitilat omatoimiliikkujien käyttöön.

Peruskorjaushankkeet:

Saatujen selvitysten mukaan Kupittaan urheiluhallin keilahallin kehittäminen mm. laajentamisen osalta on ajankohtainen. Asiaan vaikuttaa Aninkaisten keilahallin jatko (jatkuminen/päättyminen).

Impivaaran ja Varissuon jäähalleissa lisääntyvien käyttömäärien vuoksi pitäisi rakentaa lisää pukeutumis-, sosiaali- ja varastotiloja. (peruskorjaushanke)

Ns. budolajien tilat edellyttävät kehittämistoimia, jopa laajentamista. Tämä edellyttää siinä tapauksessa uusien tilojen hankintaa. Sijoitusvaihtoehtojen selvittäminen on menossa. Tässä yhteydessä on huomioitava myös miekkailun lisätilatarve.

 

Arvio, mistä tiloista luovutaan   

Tilalaitos pyytää hallintokunnilta arviota siitä, mistä tiloista luovutaan ja minä vuonna: Liikuntapalvelukeskus toteaa, että liikuntatoimella ei ole käyttämättömiä tai tarpeettomia tiloja.

Liikuntajohtaja Arto Sinkkonen:

EhdotusLiikuntalautakunta päättää esittää Tilalaitokselle liitteiden 1 ja 2 mukaiset rakennusinvestointiehdotukset vuoden 2011 talousarvioon ja vuosien 2012–2013 taloussuunnitelmaan, sekä pitkän tähtäimen suunnitelmaan vuosille 2014–2020 sekä toteaa, että tiloja joista luovutaan, ei ole.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

esiTilaliikelaitos


Liitteet:

Liiklk § 63
Liite 1:Uudisrakennushankkeet
Liite 2:Peruskorjaushankkeet