Turun kaupunki § Kokouspvm Asia 1
Liikuntalautakunta 24 17.02.2010 9

15037-2009 (056)

Lähiliikunnan olosuhteiden kehittämiskilpailu (pihasuunnittelukilpailu)

Tiivistelmä: -

Liiklk § 24

Liikuntapalvelupäällikkö vs. Päivi Ekdahl / liikuntapalveluvastaava Jorma Fisk:

Liikuntalautakunta on 16.6.2009 § 139 päättänyt 10 000 € avustusmäärärahan jakoperiaatteista lähiliikunnan olosuhteiden luomiseen vuodelle 2010 ns. pihasuunnittelukilpailun periaatteiden mukaisesti ja antanut kilpailun valmistelun ja täytäntöönpanon liikuntapalvelukeskuksen tehtäväksi (Liiklk § 139). Määrärahalla halutaan aktivoida ihmisiä kehittämään omaa asuinympäristöänsä liikkumaan aktivoivaksi ja virikkeelliseksi.

Kilpailuaika päätettiin ajalle 1.9.2009 – 1.12.2009 klo 16.00. Määräaikaan mennessä kilpailuun osallistui kahdeksan hakemusta. Ehdotuksensa jättivät Suikkilan koulun vanhempainyhdistys SUVAT ry, Föräldraföreningen vid Observatioriegatans Daghem, Päiväkoti Muksulanmäki Oy ja vanhempainyhdistys, Metsäkylän Ratsastuskeskus Oy, Päiväkoti Kastanjan vanhempainyhdistys, Päiväkoti Naperonummi Oy, Uittamon päiväkodin vanhempaintoimikunta sekä Moision koulun vanhempainyhdistys. Päiväkoti Muksulanmäki vetäytyi kilpailusta kiinteistön myynnin vuoksi.  Kilpailuun osallistuneet hakemukset sekä kilpailun kriteerit ovat nähtävillä kokouksessa.

Lähiliikunnan olosuhteiden kehittämiskilpailuun hakeneet kohteet:

1)     Suikkilan koulun vanhempainyhdistys SUVAT ry

Teräsrautelan koulun Suikkilan yksikkö. Ts. Suikkilan koulu, on alakoulu Talinkorventiellä Turussa. Pihasuunnitelman kohde on ko. koulun piha-alue. Lasten, koulun opettajien ja lasten vanhempien toive on, että pihalle saataisiin joitain liikkumaan innostavia elementtejä. Tällä hetkellä pihassa ei ole mitään liikuntavälinettä. Suikkilan koulun sijainti on keskellä Suikkilaa. Koulun vierestä lähtee valaistu kuntoreitti, joka on ahkerassa käytössä. Leukapuomi ja kiipeilyteline voisivat palvella myös muita kuin koulun oppilaita.

Suikkilan koulun vanhempainyhdistys osallistuu pihasuunnittelukilpailuun esittämällä suunnitelman liikkumaan aktivoivien välineiden hankinnasta:

Liikunnallisten elementtien kustannusarvio: Kiipeilyteline/kuntoryhmä 5230 €, Leukapuomi 315 €, yht. 5545 €. Kokonaiskustannusarvio 5545 €.

Saavutettavuus: Saavutettavuus hyvä. Projektin jatkuvuus: Projekti ei toteudu ilman avustusta.

2)     Föräldraföreningen vid Observatioriegatans daghem

Tähtitorninkadun päiväkoti sijaitsee kulttuurihistoriallisesti arvokkaalla alueella. Läheisyydessä sijaitsee käsityöläismuseo sekä tähtitorni. Päiväkodin piha on ainutlaatuinen puutalomiljöö, jolla sijaitsee vuodelta 1800 kulttuurihistoriallisin perustein suojeltu talo. Vanhempainyhdistys onkin suunnitellut pihan kulttuuripääkaupunkivuotta 2011 ajatellen Turun kulttuurihistoriallisia paikkoja mukaillen. Liikunnallisuutta pyritään edistämään hankkimalla Turun linna liukumäki, Suomen Joutsen laiva ja vartiotorni. Päiväkodin piha-alueita käyttävät 10 kk – 3-vuotiaat lapset. Lapsia on yhteensä 28 ja henkilökuntaa 6.

Vanhempainyhdistys osallistuu pihasuunnittelukilpailuun esittämällä suunnitelman liikkumaan aktiovoivien välineiden hankinnasta:

Liikunnallisten elementtien kustannusarvio: Liukumäki 1590 €, Laiva 1264 €, Vartiotorni (á 1960 €) 2 kpl 3920 €, yht. 6774 €. Kokonaiskustannusarvio: 8773 €.

Saavutettavuus: Saavutettavuus kohtuullinen. Projektin jatkuvuus: Projekti ei toteudu ilman avustusta.

3)     Metsäkylän ratsastuskeskus Oy

Metsäkylän ratsastuskeskus sijaitsee luonnonkauniilla alueella Turun Länsikeskuksessa. Ratsastuskoulun lisäksi keskuksessa toimii Hevostoiminnasta hyvinvointia ry. Ratsastuskeskuksessa toimitaan sosiaalipedagogisen hevostoiminnan ideologian mukaan. Erilaisia käyttäjiä ovat mm. päiväkotiryhmät, lastensuojelun asiakkaat, erilaiset kuntoutujaryhmät, yhdistykset ja organisaatiot, erityisratsastusryhmät sekä perhekuntoutuksen tarpeessa olevat.

Metsäkylän Ratsastuskeskus Oy osallistuu pihasuunnittelukilpailuun esittämällä rakennettavaksi leikkialueen.

Liikunnallisten elementtien kustannusarvio: Kustannusarvio ei ollut suunnitelman mukana.

Saavutettavuus: Saavutettavuus kohtuullinen.

Projektin jatkuvuus: Ei ilmene hakemuksesta.

4)     Päiväkoti Kastanjan vanhempainyhdistys

Päiväkoti Kastanja on rakennettu 1955 ja siellä on hoidossa tällä hetkellä 124 lasta. Päiväkoti sijaitsee keskellä Nummenmäen omakotialuetta. Nummenmäen lapsiperheiden lisäksi päiväkodin piha-alue palvelee Itäharjun asukkaita. Yhteensä näillä alueilla asuu lähes 600 alle 13-vuotiasta lasta. Päiväkodin pihan suurin puute sekä lasten että aikuisten mielestä on mielikuvitusta ja kehoa aktivoivan maaston puute.

Päiväkoti Kastanjan vanhempainyhdistys osallistuu pihasuunnittelukilpailuun esittämällä suunnitelman banaanimäen rakentamisesta tasaiselle hiekkapihalle.

Liikunnallisten elementtien kustannusarvio: Finno-rinneliukumäki 3350 €, Asennusmateriaalit yms. 3950 €, yht. 7300 €. Kokonaiskustannusarvio 7300 €.

Saavutettavuus: Saavutettavuus kohtuullisen hyvä. Projektin jatkuvuus: Projekti ei toteudu ilman avustusta.

5)     Yksityinen päiväkoti Naperonummi Oy

Päiväkoti Naperonummi sijaitsee Nummen kaupunginosassa Turussa. Päiväkoti toimii omakotitalossa, jota ympäröi puutarha. Piha-alueen käyttäjäryhmänä ovat 1-6–vuotiaat lapset hoitohenkilöstöineen. Suunnitelman tavoitteena on uudistaa päiväkodin piha-aluetta toimivammaksi ja turvallisemmaksi leikkiä ja liikkua. Liikunnallisuutta pyritään edistämään hankkimalla liukumäki, turvakeinu, kiipeilyteline ja kunnostamalla palloseinä

Päiväkoti Naperonummi Oy osallistuu pihasuunnittelukilpailuun esittämällä suunnitelman liikunnallisten välineiden hankintaan.

Liikunnallisten elementtien kustannusarvio: Liukumäki 2800 €, Keinu ja turvaistuin 1340 €, kiipeilyteline 1250 €, yht.5390 €. Kokonaiskustannusarvio: 11699 €

Saavutettavuus: Pihapiiri saavutettavuus on kohtuullinen. Projektin jatkuvuus: Jos avustusta ei saada pihasuunnittelukilpailussa, niin piha-alue toteutetaan, mutta niukemmilla välinehankinnoilla.

6)     Uittamon päiväkodin vanhempaintoimikunta

Päiväkoti sijaitsee Uittamon päivähoitoyksikössä Jalustinkadulla. Päiväkodin sijainti on keskeinen ja sinne on kaikkialta Uittamolta kävelymatka, joten etenkin lapsiperheiden olisi helppo käyttää sitä. Arki-iltaisin ja viikonloppuisin päiväkodin piha on kaikkien muiden ihmisten vapaassa käytössä. Liikunnallisuutta pyritään edistämään hankkimalla linnunpesäkeinu, minitaksi sekä kolme potkulautaa.

Uittamon päiväkodin vanhempainyhdistys osallistuu pihasuunnittelukilpailuun esittämällä suunnitelman liikunnallisten välineiden hankintaan:

Liikunnallisten elementtien kustannusarvio: Linnunpesäkeinu 1898 € + asennus 2602, 2 kpl Minitaksi (á 595,67 €) 1191 €, yht. 5691 €. Kokonaiskustannusarvio 7500 €.

Saavutettavuus: Saavutettavuus hyvä. Projektin jatkuvuus: Jos avustusta ei saada pihasuunnittelukilpailussa, projekti toteutuu pienemmässä mittakaavassa.

7)     Moision koulun vanhempainyhdistys

Moision koulun alue sijaitsee etäällä harrastusmahdollisuuksista ja –paikoista. Tämä on heijastunut negatiivisesti muun muassa päiväkodin, koulun ym. rakennuksiin ja pihoihin kohdistuvana toimintana. Tästä johtuen alueen toimijat koulun koolle kutsumina ovat pohtineet keinoja tuottaa lapsia ja nuoria osallistavaa ja aktivoivaa toimintaa koulun yhteyteen. Liikunnallisuutta pyritään edistämään rakentamalla koulun yhteydessä olevalle hiekkakentälle n. 200 neliömetrin kokoinen asfalttipintainen monitoimialusta. Alueella voi harrastaa mm. rullalautailua, sählyä, pihatennistä ja koripalloa.

Moision koulun vanhempainyhdistys osallistuu pihasuunnittelukilpailuun esittämällä suunnitelman monitoimialueen rakentamisesta:

Liikunnallisten elementtien kustannusarvio: asfalttialue pohjatöineen 2000 €, Yht. 2000 €, Kokonaiskustannusarvio: 2000 €.

Saavutettavuus: Pihapiirin saavutettavuus on hyvä. Projektin jatkuvuus: Jos avustusta ei saada pihasuunnittelukilpailussa, niin projekti toteutuu pienemmässä mittakaavassa.

Liikuntapalvelukeskus on tutustunut kaikkiin kohteisiin ja arvioi kohteita seuraavasti:

Kohteet 1, 2, 4, 5, 6 ja 7 hakemukset täyttävät kriteerit sisältäen pihasuunnitelman, kustannusarvion, toteutussuunnitelman aikatauluineen ja tekijöineen sekä käyttäjäryhmän kuvauksen. Hakemus 3 sisälsi hyvän kuvauksen Ratsastustilan lasten hyvinvointia tukevista toimintaperiaatteista, mutta hakemus ei sisältänyt rakentamisen/ hankintojen suunnitelmaa eikä kustannusarvioita, joten liikuntapalvelukeskuksen arvion mukaan hanketta ei voida palkita.

Kohteet 1, 6 ja 7 täyttävät erityisen hyvin saavutettavuuden kriteerit. Moision ja Suikkilan koulut sekä Uittamon päiväkoti ovat alueen asukkaiden helposti saavutettavissa ja piha-alueiden käyttö ilta- ja viikonloppuaikoina on hakijoiden mukaan kannustettavaa. Em. hankkeisiin on myös kaikkiin sitoutunut useampi taho, kuten vanhempainyhdistys. Kohteiden hankinnat ovat myös kaikki selkeästi liikkumaan aktivoivia, mikä on kilpailun keskeinen kriteeri. Liikuntapalvelukeskus on pyrkinyt arviossaan huomioimaan suunnitelman liikkumaan aktivoivaa vaikutusta kaiken ikäisille asukkaille. Myös alueellista tasa-arvoa on pyritty edistämään huomioimalla alueen mahdolliset puutteet liikuntapaikoissa.

Parhaiten kilpailun kriteerit täyttää Moision koulu, jossa nuorisotoimi, asukasyhdistys ja koulun vanhempainyhdistys ovat yhdessä pohtineet keinoja tuottaa lapsia ja nuoria aktivoivaa toimintaa. Suunnitelman monitoimikenttä voi toimia myös pelialustana aikuisväestölle. Monitoimikenttä on suunniteltu sijoitettavaksi koulun yhteydessä olevan hiekkakentän päätyyn, johon on hyvät kulkuyhteydet ja paikka on alueen ihmisille helposti saavutettava ja tuttu. Moision koulu ja Aktiivinen ja turvallinen koulupäiväkampanja ovat sitoutuneet valmistamaan monitoimikentälle rullalautailuelementit sekä muita liikuntavälineitä. Liikuntapalvelukeskus arvioi, että Moision koulu olisi kilpailun voittaja ja hanketta tuettaisiin 100 %, jolloin avustus olisi enintään 2000 €.

Toiseksi parhaiten kilpailun kriteerit täyttää Suikkilan koulu, jossa vanhempainyhdistys on suunnitellut kiipeilytelineen/ kuntoryhmän hankinnan pihan ollessa tällä hetkellä autio ja ilman liikunnallisia välineitä. Koulun sijainti kuntoilureitin varrella mahdollistaa myös muita alueen asukkaita käyttämään liikuntavälineitä. Liikuntapalvelukeskus arvioi, että Suikkilan koulu olisi kilpailun kakkonen, jolloin hanketta tuettaisiin 75 %:lla. Avustus olisi näin ollen enintään 5000 €.

Kolmanneksi parhaiten kilpailun kriteerit täyttää Uittamon päiväkoti, jossa vanhempainyhdistys on suunnitellut hankittavaksi kaikille sopivan, mutta erityisesti päiväkodin motorisesti kömpelöitä lapsia ja mm. ikääntyviä asukkaita palvelevan linnunpesäkeinun. Kyseinen keinu on innostava ja erilainen liikkumaan aktivoiva väline, jota on turvallista käyttää myös motoriikaltaan heikompien. Se on myös pihalle houkutteleva väline. Pihan suunnittelussa on pyritty huomioimaan kaikkien alueen asukkaiden mahdollisuus käyttää sitä ilta- ja viikonloppuaikoina. Hakemus sisälsi suunnitelman myös polkuautojen hankinnasta, mutta nämä olisivat huonommin kaikkien alueen asukkaiden käytettävissä. Liikuntapalvelukeskus arvioi, että Uittamon päiväkodin linnunpesäkeinu olisi kilpailun kolmanneksi paras liikkumaan aktivoiva suunnitelman ja tukisi suunnitelmaa 55 %, jolloin avustus hankintaan olisi enintään 3000 €.

Erityismaininnan saa päiväkoti Kastanja, joka on suunnitellut ansiokkaan liikkumaan aktivoivan banaanimäen suurelle, mutta täysin tasaiselle pihalleen. Vaihteleva maastonmuoto kumpareineen on jo sinällään erinomainen liikkumaan aktivoija. Suunnitelman kokonaishinta oli kuitenkin melko kallis (7 300 €) ja olisi vaatinut koko rahoituksen pihasuunnittelukilpailulta. Lisäksi mäen liikkumaan aktivoiva vaikutus suuntautuisi enimmäkseen pienille lapsille. Liikuntapalvelukeskus haluaa kuitenkin kannustaa tällaisiin aktivoiviin innovaatioihin ja selvittää mahdollisuutta tukea hanketta esim. käytöstä poistetun tekonurmen lahjoittamisella, jolloin mäen suurin kustannustekijä jäisi pois.

Liikuntajohtaja Arto Sinkkonen:

EhdotusLiikuntalautakunta päättää hyväksyä arvioinnin perusteella Moision koulunhanke-ehdotuksen lähiliikunnan olosuhteiden kehittämiskilpailun (pihasuunnittelukilpailun) voittajaksi, toiseksi Suikkilan koulun ja kolmanneksi Uittamon päiväkodin.

Samalla Liikuntalautakunta päättää, että Moision koulun hanketta tuetaan 100 %:sti hyväksyttävistä kustannuksista enintään 2000 € asti, Suikkilan koulun hanketta 75 %:sti hyväksyttävistä kustannuksista enintään 5000 € asti, sekä Uittamon päiväkodin hanketta 53 % hyväksyttävistä kustannuksista enintään 3000 €:lla, eli kaikkia voittaneita kohteita yhteensä 10 000 €:lla.

Lisäksi liikuntalautakunta päättää, että avustus voidaan myöntää hankkeelle ennakkoon ja seuraavin ehdoin:

- liikuntapalvelukeskuksella on oikeus avustusta saavan yhteisön hallinnon ja tilien tarkastukseen siltä osin kuin avustuksen käytön valvonta tätä edellyttää

- avustus nostetaan vuoden kuluessa siitä, kun päätös tulee lainvoimaiseksi

- avustuksen saajan on toimitettava liikuntapalvelukeskukselle hankkeen valmistuttua tai viimeistään vuoden kuluttua siitä kun päätös on tullut lainvoimaiseksi selvitys hankkeen toteutumisesta maksutositteineen.

 

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tiedHakijat
tiedAhola Kaija
tiedLaakso Sanna