Turun kaupunki § Kokouspvm Asia 1
Liikuntalautakunta 20 17.02.2010 5

8522-2008 (654)

Kiinteistöliikelaitoksen toteutuneet liikuntapaikkainvestoinnit 2009

Tiivistelmä: -

Liiklk § 20

Liikuntasuunnittelija Kristiina Karppi:

Valtaosa liikuntatoimen ulkoliikuntapaikkainvestoinneista tehdään vuosittaiselta Kiinteistöliikelaitoksen liikuntapaikkainvestointien listalta. Varat ovat ikään kuin liikuntatoimelle korvamerkittyä lainaa, joka maksetaan takaisin investointikohteiden maanvuokrina kymmenen vuoden kuoletusajalla. Liikuntatoimi valitsee investointikohteet, ja kiinteistöliikelaitos tilaa rakennussuunnittelun ympäristö- ja kaavoitusviraston suunnittelutoimistosta sekä toteutusurakoinnit pääosin Viherliikelaitokselta.

Vuoden 2009 budjetti oli yhteensä 738 000€ ja kokonaistoteuma puolestaan 686 000€ eli 93% arvioidusta. Kohteista ja budjettiarviosta liikuntalautakunta päätti 18.6.2008. Vuoden 2009 7%:n ylijäämä on rakennuskustannuksille tavanomaisen +-10% marginaalin sisällä: jotkin kohteet ylittyvät, toiset taas alittuvat, koska aivan tarkkoja kustannusarvioita on mahdoton tehdä rakentamisessa eteen tulevien tarkempien tietojen ja muiden syiden, kuten muuttuneiden hintojen yms. takia. Kustannusarviothan tehdään aina peräti vuosi ennen toteutuskauden alkua, kun tuleva investointilista päätetään liikuntalautakunnassa. Näin aikainen aikataulu on kiinteistöliikelaitoksen vaatimus talon oman budjettiprosessin takia. Lisäksi todettakoon vielä se, että kun osa summista on suuria, niin marginaalitkin ovat vastaavasti suuria absoluuttisina summina. Kaikkiaan kokonaistilanne on myönteinen sikäli, että koska mikään arvio ei ylittynyt merkittävästi, niin yhtä lukuun ottamatta kaikki kohteet toteutuivat. Positiivista lie sekin, että loppusumma jäi arvioitua pienemmäksi, joskin toisaalta taas kielteistä puolestaan on se, ettei tulevia tarpeita pystytty ennakoimaan säästyneistä varoista.

Keskeisin syy sille, että kokonaisbudjettia ei saada tasattua joustavasti loppuvuodesta yksin liikuntatoimen näkökulmasta, on kuitenkin kaupungin sisäinen, hallintokuntien välinen hidas laskutusjärjestelmä. Rakennuskustannusten toteumat varmistuvat usein monien kuukausienkin viiveellä. Lisäksi kaikki tämän listan laskut hyväksytään ensin Viherliikelaitoksella ja sitten Kiinteistöliikelaitoksella, joten loppuvuoden äkkiostoksiin ei voida ryhtyä ilman näiden tahojen hyväksyntää. Marras-joulukuissa 2009 näihin ei saatu lupaa, vaikka oma kirjanpito ennustikin ylijäämää. Mahdollisten loppuvuoden ostosten tulee lisäksi liittyä olennaisesti vuosisuunnitelmassa hyväksyttyihin kohteisiin, joten ne eivät voi olla mitä tahansa hankintoja. Kiinteistöliikelaitos pyrkii kuitenkin tasaamaan vuosien välisiä ylijäämiä esimerkiksi osoittamalla lisää varoja uudelle vuodelle tai toteuttamalla jonkin liikuntatoimen tärkeänä pitämistä kohteista itse.

Suurimpina toteutuksellisina muutoksina suunnitelmiin vuoden 2009 kohteissa mainittakoon erityisesti Brinkhallin uimarannan kunnostamatta jääminen ja Kupittaan katukoriskentän valmistuminen vasta keväällä 2010. Brinkhallissa syynä oli se, ettei suunnittelutoimisto (ympäristö- ja kaavoitusviraston alaisuudessa) saanut rannan rakennussuunnitelmaa valmiiksi ja hyväksyttyä omassa lautakunnassaan ennen kuin joulukuussa. Tämä tarkoittaa sitä, että rakennussuunnitelmasta tuli lainvoimainen vasta tammikuussa 2010. Brinkhallin ranta toteutetaan mahdollisesti tänä vuonna kiinteistöliikelaitoksen omista varoista, ja jollei niin sitten myöhemmin (esim. vuonna 2011) näistä liikuntatoimelle korvamerkityistä varoista. Kupittaan katukoriskentän osalta Viherliikelaitos puolestaan totesi, että kentän loppusyksystä rakennettu maapohja on viisainta jättää painumaan talven yli, jotta siitä tulee tarpeeksi tiivis ja kestävä.

Mainittavia kustannusmuutoksia arvioihin nähden syntyi puolestaan Kupittaan 2-kentän valaistuksessa säästönä, Nunnavuoren valaistuksen korjauksessa ylityksenä sekä läntisten ja pohjoisten ulkoilureittien opasteviittojen kustannuksissa säästönä. Kupittaalla valaistuksen uusimiseen liittyvä maaurakointi osoittautui Viherliikelaitoksen eli urakoijan arviota huokeammaksi. Nunnavuoren valaistuksen kunnostamisessa syynä oli puolestaan alkuperäisessä tarjouspyynnössä vuodelta 2008 ollut käsitevirhe (valaisimien sijasta sana lamppu). Urakassa jouduttiin myös tekemään puunkaatoja. Läntisten ja pohjoisten ulkoilureittien viitoitus tuli taas yksinkertaisesti huomattavasti arvioitua huokeammaksi. Nämä ja kaikki muut muutokset esitetään liitteen taulukossa.

Liite 1Kiinteistöliikelaitoksen toteutuneet liikuntapaikkainvestoinnit 2009

Liikuntajohtaja Arto Sinkkonen:

EhdotusLiikuntalautakunta merkitsee tiedokseen vuoden 2009 toteutuneet Kiinteistöliikelaitoksen liikuntapaikkainvestoinnit oheisen liitteen mukaisesti.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.


Liitteet:

Liiklk § 20
Liite 1:Kiinteistöliikelaitoksen toteutuneet liikuntapaikkainvestoinnit vuonna 2009