Turun kaupunki § Kokouspvm Asia 1
Liikuntalautakunta 222 15.12.2009 18

15563-2009 (056)

Nuoret seuratoimijoina Turussa -hanke

Tiivistelmä: -

Liiklk § 222

Järjestöliikuntapäällikkö Marjaana Risku:

Tuoreen Nuorisotutkimusverkoston tutkimuksen mukaan nuorten osallistuminen järjestötoimintaan on laskenut 2000-luvun alusta lähtien. Nuoret pitävät tutkimuksen mukaan järjestötoimintaa jopa vanhanaikaisena tai epäkiinnostavana. Lisäksi nuoret kokevat vaikuttamismahdollisuutensa oman asuinalueen vapaa-ajantoimintaan huonoina. Päättäjätahoina toimivat useimmiten aikuiset ja päätökset tehdään myös aikuislähtöisesti. Tutkimuksen mukaan järjestötoiminnan sijaan kansalaisaktiivisuus on nuorten osalta siirtynyt yhä enemmän vapaamuotoisempiin ja yksilöllisiin projekteihin, joissa nuoret saavat päättää asioistaan itse ja toiminta on omaehtoista. (Lähde: Myllyniemi Sami, Aika vapaalla. Nuorten vapaa-aikatutkimus 2009, Nuorisotutkimusverkosto, Nuorisoasiain neuvottelukunta ja opetusministeriö, Helsinki 2009.)

Samoin tutkimukset osoittavat, että nuorten syrjäytymistä aiheuttaa ystävien ja verrokkiryhmän puute. Vertaisryhmällä on siis suuri merkitys nuoren sosiaaliselle kehitykselle. Lisäksi mahdollisuudella itse vaikuttaa ja osallistua on suuri merkitys. Urheiluseura on parhaimmillaan nuoren kasvulle ja kehittymiselle erinomainen ympäristö. Tällöin seuran toimintatapojen on tuettava nuoren osallisuutta ja omia toimintamalleja.

Liikuntalautakunta on uudessa strategiassaan 2010–2012 nostanut yhdeksi tavoitteekseen liikuntapudokkaiden (drop out) vähentämisen. Lasten ja nuorten hyvinvoinnin tukeminen on nostettu myös koko kaupungin strategiassa erittäin tärkeäksi painopistealueeksi. Lisäksi lasten ja nuorten osallistaminen on yksi liikuntalautakunnan strategian tavoitteista.

Nuorten seuratoiminnan kehittämiselle on useita erilaisia kansallisia ja paikallisia hankkeita, mutta ikäryhmä on koettu varsin haasteelliseksi.

Lounais-Suomen Liikunta ja Urheilu ry on aloittanut Nuoret seuratoimijoina Turussa -hankkeen. Hankkeen tavoitteena ehkäistä nuorten drop out -ilmiötä seuratoiminnasta, rakentaa erilaisia toimijapolkuja urheilija- ja ohjaajapolkujen rinnalle ja toteuttaa nuorten näköisiä liikuntatapahtumia Turussa. Hanke toteutetaan vuosina 2010–2012.

Hanke kohdistetaan turkulaisille seuroille ja se on uudenlainen tapa osallistaa nuoria mukaan seurojen toimintaan, päätöksentekoon ja toiminnan järjestäjiksi.

Hankehakemus on esitelty liitteessä 1.

Liite 1Hankehakemus

Hankkeen kustannusarvio vuodelle 2010 on:

Menot Tulot
Palkkamenot 5 600 € Seurojen maksuosuus 1 000 €
Koulutuskulut 4 800 € Kaupungin avustus 15 100 €
Tapahtumakulut 5 000 €  
Muut toimintakulut 700 €  
Yht. 16 100 € Yht. 16 100 €

Liikuntapalvelukeskus toteaa, että nuorten seuratoiminta on erityisen haasteellinen osa-alue. Siksipä onkin merkittävää, että saadaan paikallisesti uudenlainen avaus nuorten seuratoiminnan kehittämiseksi. LiikU:n toimintamallissa merkityksellistä on nimenomaan nuorten osallistaminen ja mukaan ottaminen itse toiminnan toteuttamiseen. Onnistuessaan hankkeella saadaan luotua uudenlaisia seuratoiminnan toimintamalleja koko turkulaiselle liikunta- ja urheiluseurakentälle.

On tarkoitus, että hanke aloitetaan heti vuoden 2010 alusta. Liikuntapalvelukeskus esittääkin, että lautakunta tekee tässä vaiheessa ennakkopäätöksen ja sitoutuu avustamaan Lounais-Suomen Liikuntaa ja Urheilua enintään 15 100 eurolla vuonna 2010. Mikäli kustannukset ovat pienemmät, avustus on vastaavasti pienempi. Samoin mikäli osanottotavoitteet eivät täyty, avustus on pienempi. Liikuntapalvelukeskus esittää, että avustusvarat varataan vuoden 2010 avustusmomentista strateginen starttiavustus.

Liikuntajohtaja Arto Sinkkonen:

EhdotusLiikuntalautakunta päättää sitoutua avustamaan Lounais-Suomen Liikunta ja Urheilu ry:tä enintään 15 100 eurolla. Määräraha varataan vuoden 2010 avustusmäärärahoista avustusmomentista strateginen starttiavustus. Mikäli kustannukset ovat pienemmät tai osanottotavoitteet eivät täyty, on avustus vastaavasti pienempi.

 

PäätösLiikuntalautakunta päätti Rauteen ehdotuksesta Heinosen kannattamana sitoutua avustamaan Lounais-Suomen Liikunta ja Urheilu ry:tä vuoden 2010 avustusmäärärahoista myöhemmin täsmentyvällä summalla. Ennen avustussumman ratkaisua lautakunta pyytää hakijaa tarkentamaan esitettyä kustannusarviota. Hankkeen etenemistä tulee raportoida lautakunnalle määräajoin.

Jakelu

tiedLounais-Suomen Liikunta ja Urheilu ry


Liitteet:

Liiklk § 222
Liite 1:Hankehakemus