Turun kaupunki § Kokouspvm Asia 1
Liikuntalautakunta 220 15.12.2009 16

13913-2009 (654, 643)

Pienoismonitoimikentän lahjoittaminen Varissuolle - Irtaimen käyttöomaisuuden vastikkeeton luovuttaminen Turun normaalikoululle

Tiivistelmä: -

Liiklk § 220

Liikuntapalvelukeskuksella on hallussaan suomalaisen Aaba-yrityksen tekemä, puurunkoinen pienoismonitoimikenttä (12 x 21m) arvoltaan yhteensä 25 000€. Puolet kentästä (= 12 500€) saatiin lahjoituksena Suomen Palloliitolta liittyen loppukesän naisten EM-jalkapallokisoihin. Kentän alkuperäisenä tehtävänä oli mainostaa kisoja Tall Ships Races –tapahtumassa. Liikuntapalvelukeskus maksoi puolestaan kentän toisen puolikkaan (= 12 500€).

Kentän sijoituspaikaksi pohdittiin alun perin käsillä olevia koulupihojen uudistamisia lähiliikuntapaikoiksi - Lauste ja Ilpoinen suunnitellaan tänä syksynä ja toteutetaan kesäkaudella 2010. Suunnitelmien edettyä todettiin kuitenkin, että juuri tämä pienoiskenttä soveltuisi paremmin jonnekin toisaalle. Parhaillaan suunniteltavien pihojen välittömässä yhteydessä on nimittäin hyvät pelailumahdollisuudet (hiekkakentät) ja tämänhetkisissä luonnoksissa myös pienet pannakentät, jotka soveltuvat pihojen kokonaisuuksiin paremmin. Myös Palloliitto suosittaa pienoiskenttien sijoittamista juuri koulujen pihoille – kokemuksiensa mukaan ne tulevat tällöin parhaaseen ja monipuolisimpaan hyötykäyttöön. 

Varissuolla puolestaan oltiin kuultu liikuntapalvelukeskukselle jäävästä Palloliiton (puolikkaasta) lahjoituskentästä. Alueelta toimitettiinkin elokuun alussa hakemus, jossa koulujen rehtorit ja aluekoordinaattori allekirjoittajina toivoivat Aaban pienoiskentän sijoittamista juuri Varissuolle, koulujen väliselle pallokenttäalueelle (tarkalleen ottaen sen pienelle hiekkakentälle, joka on hallinnollisesti Turun normaalikoulu pihatonttialuetta). Varissuon toimijat perustelevat toivettaan ennen muuta sijoituspaikan keskeiselle sijainnilla tiiviissä lähiössä sekä sen myötä tehokkaalla ja monipuolisella käytöllä niin koulupäivien aikaan kuin iltapäivisin ja iltaisinkin (iltapäiväkerhot ja alue nuorison iltaoleilun keskuksena). Lisäksi varissuolaiset painottavat sitä, että normaalikoulun opettajankoulutuksessa pienoiskentän käyttötapoja voidaan ideoida ja kehittää eteenpäin sekä opettajien myötä levittää muualle seutukuntaan.

Liikuntapalvelukeskus katsoo, että varissuolaisten hakemus on asiallinen ja hyvin perusteltu. Lisäksi tähdennetään sitä, että juuri Varissuolla kentän iltapäivä- ja iltakäyttö on mitä todennäköisimmin varsin vilkasta ja että se lahjoituksena tukee tiiviin ja monikulttuurisen lähiön muita kehityshankkeita. Kesän EM-kisojen kantavana teemana UEFA painotti sitä, että jalkapallo on yksi parhaimpia jokapäiväisiä keinoja murtaa kulttuurien välisiä raja-aitoja, edistää kotoutumista ja vähentää rasismia samalla terveyttä edistäen. Varissuolla kenttä tulee ahkeraan ja rakentavaan käyttöön tästäkin näkökulmasta. 

Liite 1Varissuon toimijoiden marraskuussa päivitetty hakemus

Liite 2Aaba-yrityksen kuvaus monitoimikentästä

Liikuntajohtaja Arto Sinkkonen:

EhdotusLiikuntalautakunta päättää luovuttaa pienoismonitoimikentän Varissuon normaalikoulun omaisuudeksi siten, että sekä sen pohja- ja pystytystyöt, että myöhempi huolto- ja ylläpitovastuu siirtyy täysimääräisesti Turun normaalikoululle (Turun Yliopisto) sillä edellytyksellä, että kenttä on myös muiden alueen koulujen, toimijoiden ja asukkaiden vapaasti käytettävissä.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tiedTurun Normaalikoulu (Turun Yliopisto)


Liitteet:

Liiklk § 220
Liite 1:Varissuon toimijoiden marraskuussa päivitetty hakemus
Liite 2:Aaba-yrityksen kuvaus monitoimikentästä