Turun kaupunki § Kokouspvm Asia 1
Liikuntalautakunta 203 17.11.2009 10

11536-2009 (643)

FC TPS Turku Oy:n anomus Paavo Nurmen stadionin käytöstä

Tiivistelmä: -

Liiklk § 203

Järjestöliikuntapäällikkö Marjaana Risku:

FC TPS Turku Oy on lähettänyt liikuntalautakunnalle 9.9.2009 anomuksen Paavo Nurmen stadionin käytöstä. Anomuksessaan FC TPS Turku Oy pyytää liikuntalautakunnalta, että lautakunta myöntää periaatteellisella päätöksellä TPS-jalkapallon miesten edustusjoukkueelle luvan pelata kauden 2010 Veikkausliigaottelut Urheilupuistossa Paavo Nurmen Stadionilla. Perusteluina yhtiö esittää:

1. Taloudelliset syyt: otteluvuokra Veritas Stadionin käytöstä on korkea, TPS ei saa Veritas Stadionilla pelaamistaan kotiotteluista kioski- /ravintolatuottoja, yritysvieraspalveluiden hintataso on korkea. Näistä syistä ottelutapahtumat ovat yhtiölle tappiollisia.

2. Palveluiden laatu ja vaikuttamismahdollisuudet: TPS ei ole tyytyväinen ottelutapahtumien palveluiden laatuun, lisäksi se ei pysty vaikuttamaan asiakkaiden palvelutason laatuun sekä ottelutapahtuman/ stadionin kehittämiseen.

Yhtiön anomus käsittää 13 Veikkausliigaottelua; kansainväliset ottelut tullaan pelaamaan muualla.

Eri osapuolten näkemykset

Turkulaiset yleisurheiluseurat ja Varsinais-Suomen Yleisurheilu ry suhtautuvat otteluluvan myöntämiseen yksimielisen kielteisesti.  He listaavat syiksi seuraavaa:

1. Liikuntalautakunta v. 2008 tehnyt päätöksen, jossa Paavo Nurmen stadionin käyttöä on linjattu. Päätöksessä kenttä on rajattu pääsääntöisesti yleisurheilukäyttöön. Yleisurheiluseurat ovat suunnitelleet tapahtumatoimintaansa tämän perusteella.

2. Harjoittelutoiminnan vaikeutuminen: Paavo Nurmen stadion on ainut Turussa sijaitseva täysipainoisen yleisurheiluharjoittelun mahdollistava kenttä.

3. Kilpailu- ja tapahtumatoiminnan vaikeutuminen

4. Kentän ja radan kunnon vaarantuminen

5. Muut käyttöön liittyvät epävarmuus- ja riskitekijät: jalkapallo-ottelutapahtuma ennakkovalmisteluineen ja purkutoimenpiteineen vie paljon aikaa, ottelutapahtumissa oletettavasti käytetään ns. välikenttää parkkitilana, sovitut raamit eivät pidä, varastotilat ovat riittämättömät

6. Vaatimus tasapuoliseen kohteluun eri lajien kesken

14.10.2002 on tehty hoito- ja yhteistyösopimus Turun kaupungin ja Kupittaan Stadion Oy:n välillä. Sopimuksessa todetaan, että Yhtiö (=kiinteistöyhtiö) sitoutuu myös siihen, että se noudattaa Stadionin vuokraehdoissa edellisessä kappaleessa tarkoitettujen joukkueiden (=kahdella ylimmällä sarjatasolla pelaavat turkulaiset joukkueet) osalta periaatteita, joiden tasapuolisuuden ja kohtuullisuuden Kaupungin liikuntatoimi tarpeen vaatiessa tarkastaa ja hyväksyy. Liikuntapalvelukeskus on tarkastanut eri osapuolten väliset sopimukset. Sopimukset ovat sekä FC Interin että TPS:n osalta tasapuoliset. Liikuntapalvelukeskus on myös pohtinut kohtuullisuuden vaatimusta. Valtaosa suomalaisista stadioneista on kaupunkiomisteisia, joten Veritas Stadionin omistussuhde tekee hinnat vertailukelvottomiksi niiden kanssa. Kun vertaa hintatasoa vastaavanlaisiin suomalaisiin tiloihin, hintataso on suunnilleen samantasoinen. Liikuntapalvelukeskus toteaa, että sopimus on kohtuullinen, vaikkakin liikuntapalvelukeskus on tietoinen, että useimmissa suomalaisissa kaupungeissa sopimukset ovat hinnoiltaan edullisempia ja ehdoiltaan joustavampia.

Suomen Palloliitto määrittelee liigalisenssimääräykset, jotka muodostavat kriteerit Veikkausliigaotteluiden pelaamiseen. Kriteeristössä ns. A-kriteerit määrittelevät ehdottamat edellytykset. Mikäli A-kriteerit eivät täyty, lisenssiä ei myönnetä. Kuitenkin Suomen Palloliitto ja Veikkausliiga voivat halutessaan myöntää seuroille ns. poikkeuslupia. Ottelutapahtumat voidaan siis poikkeusluvan turvin pelata, vaikka A-kriteeristö ei täyty. A-kriteerit eivät Paavo Nurmen stadionilla täyty valaistuksen osalta (vaatimus 800 lux, on 300 lux) ja kentän lämmityksen osalta. Suomen Palloliitto on todennut, että Paavo Nurmen stadion ei täytä seuraavien UEFA:n kilpailuiden olosuhdevaatimuksia: Champions League , Europa League ja Women’s Euro. Se toteaa, että myöskään liigalisenssin olosuhde- ja turvallisuusmääräykset eivät täyty ensisijaisesti lämmitettävän kentän ja stadionvalaistuksen osalta. Muiden liigalisenssivaatimusten osalta stadion on mahdollista rakentaa ja varustaa liigaotteluihin tyydyttävään tasoon.

Kiinteistöyhtiö Kupittaan Stadion Oy ja Stadionmarkkinointi Turku Oy tuovat esiin lausunnossaan, että Veritas Stadionin hintataso on verrannollinen samankaltaisiin stadionolosuhteisiin Suomessa. Kiinteistöyhtiö korostaa, että TPS:ltä perittävä otteluvuokra muodostuu stadionin ylläpidosta syntyvistä kustannuksista sekä mainioista puitteista, joita on kehitetty edelleen viime vuosien aikana. Markkinointiyhtiö toteaa, että hinnat ovat vertailukelpoiset muihin samankaltaisiin palveluihin. Lisäksi korostetaan, että TPS:n anomuksessa antama kritiikki markkinointiyhtiön palvelutasosta on aiheetonta ja kauden 2009 aikana negatiivista asiakaspalautetta ei ole saatu.

Paavo Nurmen stadion

Liikuntalautakunta on tehnyt päätöksen Paavo Nurmen stadionin käytöstä 18.6.2008 § 164, jossa se toteaa ”Liikuntalautakunta päätti varata Paavo Nurmi -stadionin pääsääntöisesti yleisurheilijoiden ja oheisharjoittelijoiden käyttöön. Erityistapauksissa voidaan Liikuntapalvelukeskuksen kanssa myös toisin sopia.” Nyt on kyseessä päätöksen tekeminen erityistapauksista, sillä otteluita on 2-3 kpl/kuukausi ja lupaa käytöstä haetaan yhdelle vuodelle.

Veikkausliigan ottelutapahtuma sulkee kentän muulta käytöltä noin 7-8 tunniksi. Otteluita on yhteensä 13, joista 8-9 osuu yleisurheilun tiiviimmälle ulkoharjoittelu- ja kilpailukaudelle (toukokuu-syyskuun puoliväli). Otteluita on 2-3 kpl/kuukausi. Otteluista pääosa on viikonloppuna (vuosi 2008: arkipelejä 5 ja viikonloppupelejä 8).

Kentän hoitoon ja ylläpitoon jalkapallo-ottelut vaikuttaisivat jonkin verran. Kentän hoidon tehostamisesta ja muusta ylimääräisestä ylläpidosta liikuntapalvelukeskukselle otteluista seuraisi noin 5 000-7 000 euron lisäkustannus. Toisaalta tulot lisääntyisivät suunnilleen vastaavalla määrällä. Liigalisenssin vaatimaan valaistukseen ja kentän lämmitykseen tai muihin rakennus- ja ehostustöihin liikuntapalvelukeskus suhtautuu kielteisesti, eikä näe näitä investointeja perusteltuina.

Johtuen veikkausliigaotteluiden suhteellisen vähäisestä määrästä, niiden sijoittumisesta pääosin viikonloppuihin sekä tapahtumien jakaantumisesta huhti-lokakuulle vuorojaollisesti ei ole esteitä Paavo Nurmen stadionin käyttämiselle. Koska stadion on ainut täysipainoiseen yleisurheiluharjoitteluun soveltuva kenttä Turussa, käyttö edellyttää, että jalkapallo-ottelut sijoitetaan järkevästi pääkäyttäjäryhmien ehdoilla, tapahtumassa pitäydytään sulkemasta kenttää yli 8 tunniksi ja että tapahtuma ei sulje välikenttää, Karikon lenkkiä, tenniskenttiä tai muita Urheilupuiston yleisiä tiloja. Mainituilla käytön rajoituksilla taattaisiin, että yleisurheilun asemaa perinteisellä Paavo Nurmen stadionilla ei heikennetä merkittävästi.

Yhteenveto

Ensisijaisesti liikuntapalvelukeskus näkee ristiriitatilanteen laajempana kysymyksenä. Otteluiden siirtäminen Paavo Nurmen stadionille ei ole minkään osapuolen nähden pysyvänä ratkaisuna mielekäs tai edes perusteltu.

Positiivinen kaupunkinäkyvyys, kansainvälisen tapahtumat ja positiivisen imagon rakentaminen on nostettu kaupunkitasolla merkittäviksi pyrkimyksiksi. Ne ovat myös liikuntatoimen tavoitteena. Tämän vuoksi on erittäin olennaista, että kehittämistyötä jatketaan ja Veritas Stadionia elävöitetään entuudestaan. Veritas Stadionin kehittäminen yhtiön osalta on infrastruktuurin osalta (katsomorakenteet) ollut ansiokasta. Tapahtumakehittäminen sen sijaan tulisi ottaa entistä tiiviimmin esiin. Tässä liikuntapalvelukeskus näkee potentiaalia ja näkee, että turkulaisten huippuseurojen tulee olla siinä mukana yhdessä. Kaupunki on tietoisesti panostanut jalkapallon osalta nimenomaan Veritas Stadionin kehittämiseen, jotta se täyttää huippu-urheiluolosuhteen vaatimukset ja on kansainvälisiin tapahtumiin soveltuva areena. Tämä on liikuntapalvelukeskuksen tahtotila myös tällä hetkellä. Tästä syystä onkin tärkeää, että osapuolet pääsisivät yhteiseen näkemykseen Veritas Stadionin käytöstä ja kehittämisestä. Myös taloudellisesta näkökulmasta liikuntatoimen voimavarojen järkevä keskittäminen on toivottavaa.

Liikuntapalvelukeskus ei ota kantaa FC TPS Turku Oy:n anomuksessa esittämiin perusteluihin. Liikuntalautakunnan johtosäännön mukaan lautakunnan toimivaltaan kuuluu päättää niistä periaatteista, joiden mukaan liikuntapaikkojen käyttövuorot jaetaan. Liikuntalautakunta ei siis myönnä yksittäisiä käyttövuoroja, vaan varsinaisen käyttövuoron myöntää liikuntapalvelukeskus lautakunnan hyväksymien periaatteiden mukaisesti. Paavo Nurmen stadionin käyttöön liittyen liikuntalautakunta päättää siis, mitkä käyttäjäryhmät käyttävät aluetta, minkä tyyppistä toimintaa alueella järjestetään ja miten eri käyttäjäryhmiä priorisoidaan.

Jotta varmistetaan Paavo Nurmen stadionin käytöstä tehdyn liikuntalautakunnan 18.6.2008 § 164 päätöksen pysyvyys, tulee TPS-jalkapallon miesten edustusjoukkueen Paavo Nurmen stadionin käytölle kaudella 2010 asettaa selkeät rajat. Selkeiden rajojen kautta voidaan osoittaa, että kyseessä on 18.6.2008 § 164 mukainen erityistapaus. 

Otteluiden pelaamiselle asetetaan seuraavat reunaehdot:

Liikuntapalvelukeskus pitää kuitenkin edelleen parempana vaihtoehtona ja kaupungin edun mukaisena, että osapuolet pääsisivät yhteiseen näkemykseen Veritas Stadionin käytöstä ja kehittämisestä. Liikuntapalvelukeskus pitää valitettavana syntynyttä tilannetta, koska se haluaa ylläpitää hyviä kenttäolosuhteita myös jalkapallolle. Veikkausliigaotteluiden pelaaminen kahdella eri stadionilla vaikuttaa liikuntapalvelukeskuksen kykyyn hoitaa kenttiä.

Liikuntajohtajan varahenkilö, hallintopäällikkö Ilkka Mäkynen:

EhdotusLiikuntalautakunta päättää, että se ei näe vuorojakoperiaatteisiin liittyvää estettä TPS-jalkapallon kauden 2010 Veikkausliigaottelujen pelaamiselle Paavo Nurmen stadionilla, mikäli valmistelutekstissä annetut reunaehdot täyttyvät. Päätöksen vuorojen myöntämisestä tietyille pelipäiville tekee liikuntapalvelukeskus FC TPS Oy:n erillisestä anomuksesta.

Lisäksi liikuntalautakunta päättää, että vuoroista tehdään erillinen sopimus, joka tuodaan tiedoksi lautakunnalle ja että asia voidaan panna täytäntöön heti mahdollisista valituksista huolimatta.

PäätösLiikuntalautakunta päätti, että se ei näe vuorojakoperiaatteisiin liittyvää estettä TPS-jalkapallon kauden 2010 Veikkausliigaottelujen pelaamiselle Paavo Nurmen stadionilla, mikäli valmistelutekstissä annetut reunaehdot täyttyvät. Päätöksen vuorojen myöntämisestä tietyille pelipäiville tekee liikuntapalvelukeskus FC TPS Oy:n erillisestä anomuksesta, mikäli neuvottelut Veritas Stadionin käytöstä eivät johda tulokseen.

Lisäksi liikuntalautakunta päätti, että vuoroista tehdään erillinen sopimus, joka tuodaan tiedoksi lautakunnalle ja että asia voidaan panna täytäntöön heti mahdollisista valituksista huolimatta.

Päätös tehtiin esittelijän muutetusta päätösehdotuksesta.

Mäenpään ehdotus, että päätösehdotus hylätään, raukesi kannatuksen puuttuessa.

Mäenpää pyysi merkitsemään pöytäkirjaan eriävän mielipiteensä asiassa.

Jakelu

tiedFC TPS Turku Oy
tiedKiinteistöyhtiö Kupittaan Stadion Oy
tiedStadionmarkkinointi Turku Oy
tiedLiikuntapalvelukeskus varaukset
tiedPyöli Ismo