Turun kaupunki | § | Kokouspvm | Asia | 1 |
Liikuntalautakunta | 144 | 16.06.2009 | 29 |
8064-2009 (056)
Vuoden 2009 avustusten jakoperiaatteet: Vammaisavustajakerroin
Tiivistelmä: -
Liiklk § 144
Liikuntapalveluvastaava Eija Hiitti, vs. liikuntapalvelupäällikkö Päivi Ekdahl ja järjestöliikuntapäällikkö Marjaana Risku:
Liikuntalautakunta on päättänyt 10.2.2009 § 53 avustusten jakoperiaatteista ja 10.3.2009 § 69 määrärahavarauksista. Vammaisavustajakertoimelle on varattu 3 000 euron määräraha, mutta on todettu, että jakoperiaatteet luodaan vuoden 2009 aikana ja pienimuotoinen pilottikokeilu tehdään syksyllä/ loppuvuodesta 2009.
Vammaisavustajakerroin on avustusmuoto, jolla tuetaan erityisryhmille järjestettävää liikuntatoimintaa. Avustusta jaetaan liikuntaa järjestävien erityisryhmien yhdistysten lisäksi myös urheilu- ja liikuntaseuroille. Avustusmuodossa korostetaan yhteistyötä kansalaisjärjestöjen kanssa ja sen avulla tavoitellaan monipuolisia liikuntamahdollisuuksia kaikille turkulaisille liikuntakyvystä riippumatta. Näin ollen se on liikuntatoimen vuosille 2005–2008 linjaaman strategian suuntainen.
Yhdenvertaisuuslaki edistää ja turvaa yhdenvertaisuuden toteutumista sekä tehostaa syrjinnän kohteeksi joutuneen oikeussuojaa lain soveltamisalaan kuuluvissa syrjintätilanteissa. Viranomaisten tulee kaikessa toiminnassaan edistää yhdenvertaisuutta tavoitteellisesti ja suunnitelmallisesti sekä vakiinnuttaa sellaiset hallinto- ja toimintatavat, joilla varmistetaan yhdenvertaisuuden edistäminen asioiden valmistelussa ja päätöksenteossa. Viranomaisten tulee erityisesti muuttaa niitä olosuhteita, jotka estävät yhdenvertaisuuden toteutumista. (Yhdenvertaisuuslaki 1. ja 4. §, 20.1.2004/21)
Viitaten yhdenvertaisuuslain edellyttämiin toimintaedellytyksiin, jokaisella kuntalaisella tulee olla tasapuoliset mahdollisuudet osallistua järjestettyyn liikuntatoimintaan ja osallistua omaehtoiseen liikuntaan asianmukaisten olosuhteiden suomissa mahdollisuuksissa.
Avustajan/avustajakertoimen tarve (vaikea)vammaisten ja pitkäaikaissairaiden lasten ja aikuisten liikuntatoiminnassa on tarpeen, koska:
Vammaisille ja pitkäaikaissairaille kohdistettujen liikuntapalvelujen kustannukset nousevat usein edellä lueteltujen erityisvaatimusten vuoksi itsenäisesti liikkuvien palveluja suuremmiksi. Kaikkia kustannuksia ei voi suoraan siirtää osallistumismaksuihin, koska vammaisen tai pitkäaikaissairaan taloudellinen tilanne voi vamman tai sairauden myötä olla oleellisesti heikentynyt ja näin maksuvalmiudet heikommat. Lisäksi liikkumisrajoitteinen saattaa tarvita erityisjärjestelyjä kulkemiseen paikasta toiseen. Tästä johtuen kuljetuskustannuksista voi tulla lisäkustannuksia verrattuna toimintakyvyltään hyväkuntoisen liikkumiseen.
Turun kaupungilla on mahdollista profiloitua valtakunnalliseksi vammaisten ja pitkäaikaissairaiden liikuntatoiminnan järjestämisen edelläkävijäksi viitoittaen esimerkillään tiivistä ja rakentavaa yhteistyötä kunnan ja kolmannen sektorin välillä. Avustusmuodolla pyritään rohkaisemaan ja motivoimaan tähän yhteistyöhön.
Turun kaupungin liikuntapalvelukeskus tukee vammaisen ja pitkäaikaissairaan kuntalaisen yhdenvertaista osallistumismahdollisuutta liikuntapaikoille ja -toimintaan saattajakorttikäytännöllä ja tekemällä tiivistä yhteistyötä Avustajakeskuksen vapaaehtoisavustajien palveluvälityksen kanssa soveltavan liikuntatoiminnan järjestämisessä. Vammaisavustajakerroin on yksi lisäelementti erityisryhmien liikunnan tukemiseen.
Liikuntapalvelukeskus on muodostanut vammaisavustajakertoimelle jakoperiaatteet. Pilotointivaiheessa avustusta jaetaan vain lasten ja nuorten toimintaan.
Liite 1Jakoperiaatteet
Liikuntajohtaja Arto Sinkkonen:
EhdotusLiikuntalautakunta päättää hyväksyä vammaisavustajakertoimen jakoperiaatteet liitteen 1 mukaisesti.
PäätösEhdotus hyväksyttiin.
Liitteet:
Liiklk § 144
Liite 1:Jakoperiaatteet (vammaisavustajakerroin)