KULTTUURIKUNTOILUN KESKUSPUISTO- KKKP
Kulttuurikuntoilun keskuspuisto-hankkeen tavoitteena on kaupunkilaisten fyysisen, henkisen ja sosiaalisen hyvinvoinnin edistäminen sekä Aurajokiympäristön kehittäminen entistä elävämmäksi, toimivammaksi ja viihtyisämmäksi kulttuurin ja liikunnan keitaaksi.
Taustaa
Kulttuurikuntoilun keskuspuistoa lähdettiin suunnittelemaan ja työstämään jo Kulttuuripääkaupungin ensimmäiseen hankehakuun vuonna 2005, jolloin hanke hyväksyttiin mukaan osaksi Kulttuuripääkaupunkiohjelmaa. Hanke-ehdotuksen teki työryhmä, joka koostui Liikuntapalvelukeskuksen, Kulttuuritoimen, Maakuntamuseon sekä Ympäristö- ja kaavoitusviraston edustajista. Hanke pääsi kevään 2008 hankehausta jatkovalmisteltavien hankkeiden joukkoon. Syksyn 2008 ja kevättalven 2009 aikana hankkeen suunnittelua on jatkettu ja hanketta on työstetty edelleen niin sisällön, toteutuksen, toiminnan, yhteistyökumppaneiden kuin kustannustenkin osalta.
Toiminta
Hankkeeseen sisältyy kuusi eri osa-aluetta, jotka yhdessä muodostavat Kulttuurikuntoilun keskuspuisto -kokonaisuuden. Kaikki hankkeen toiminta on joko kulttuuria, kuntoilua tai niistä yhdessä rakentuvaa toimintaa. Hankkeen osa-alueet ovat kulttuurikuntoilureitistö, melonta, käyttötaideteokset, lasten ja vanhusten unelmapuisto, tapahtumat sekä viestintä ja markkinointi. Seuraavassa kuvaukset osioiden sisällöistä:
Kulttuurikuntoilu-reitistö
Aurajokivarteen keskittyvä reitistö, jossa kulttuuri ja liikunta yhdistyvät eri tavoin. Olemassa olevat kierrokset kuten esim. Patsastelu, Porrastelu, ArkkitehTour ja Aurajoen kulttuuripolku tuotetaan sähköiseen muotoon ja niille luodaan yhtenäinen ilme. Samaan palveluun toteutetaan myös uusia eri tasoiseen liikkumiseen sopivia kulttuurisisältöjä, jotka valmistellaan 2009 - 2010 ja toteutetaan 2011. Reitistöön kuuluvat erilaiset omaehtoisen liikkumisen kierrokset, joihin voi kirjastosta tai netistä KKKP tai LIVe Turku -sivustoilta hakea eri tasoiseen kuntoiluun sopivia kulttuurisisältöjä kuunneltavaksi. Nämä kulttuurisisällöt ovat esim. turkulaista musiikkia, runoutta tai kirjallisuutta, jotka sovitetaan taiteilijoiden ja liikunnan ammattilaisten yhteistyönä sellaisiksi, että niissä yhdistyy tavoitteellinen liikunta eri kuntotason omaaville ihmisille sekä kulttuurisisällöstä tuleva elämys. Muiden kulttuuripääkaupunkihankkeiden kanssa tehdään yhteistyötä liittämällä hankkeissa kehiteltävät kaupunkikierrokset ja -reitit osaksi KKKP-kokonaisuutta niin markkinoin kuin internetsovellustenkin osalta. Näin eri reitit ja kartat ovat löydettävissä samasta osoitteesta ja yleisön on ne mahdollisimman helppo saavuttaa. KKKP-reiteille sijoitetaan myös opastekylttejä reittien kulusta sekä kilometripylväitä kertomaan etäisyyksistä. Kyltit toimivat myös KKKP-virtuaalimaailman mainoksina ja niissä kerrotaan miten KKKP:n virtuaaliset ja MP3 –sisällöt ovat löydettävissä.
Melonta
Tavoitteena tarjota uudenlaista näkökulmaa kaupunkiympäristöön sekä lisätä melontaharrastusta. Tavoitteen saavuttamiseksi Aurajoelle sijoitetaan uusia melontalaitureita Halisiin, Koroisiin ja kaupunkikeskusta-alueelle, yhteensä 3 uutta laituria. Kanoottien vuokrauspisteinä toimivat jo olemassa oleva Aurajokisäätiön Halisissa toimiva kanoottien vuokrauspiste sekä uutena keskustan alueelle sijoitettava uusi vuokrauspiste. Uusia kanootteja varusteineen tullaan hankkimaan 20 kappaletta. Vuokraustoiminnasta ja melontaopastuksesta Halisten osalta vastaa Aurajokisäätiö. Keskustan vuokrauspisteen hoitajaksi sitoutetaan melonta-alan asiantuntija: järjestö tai muu taho yhteistyössä Aurajokisäätiön kanssa. Ainakin yksi laitureista tehdään esteettömäksi, jotta myös liikuntaesteiset voivat tutustua melontaan lajina. Kaupungin melontareitti liittyy laajempaan kunnostettavaan Aurajoen melontareittiin.
Käyttötaideteokset
Aurajokivarteen ja sen välittömään läheisyyteen Kulttuurikuntoilun keskuspuiston ydinalueelle sijoitetaan taiteilijoiden ja muotoilijoiden suunnittelemia käyttötaideteoksia. Teokset ideoidaan yhdessä liikunta-alan ammattilaisten kanssa niin, että ne ovat myös venyttely- ja rentoutumisvälineitä, jotka ovat kaikkien ikäryhmien käytettävissä. Käyttötaideteoksissa/venyttely- ja rentoutumisvälineissä toteutuu ja yhdistyy saavutettavuus, esteettömyys, käytettävyys, esteettisyys ja luova työ. Ideana on että jokirannassa kuntoilevat ja siellä muuten oleskelevat voivat rentoutua ja levähtää käyttötaideteoksia hyödyntäen. Esteettisyydellään ne myös tekevät tilaa viihtyisämmäksi ja näin ollen myös houkuttelevammaksi.
Lasten ja vanhusten unelmapuisto
Urheilupuistoon luodaan lasten ja vanhusten unelmapuisto: lasten interaktiivinen leikkipaikka sekä seikkailurata ja vanhusten tasapainorata. Puisto suunnitellaan sellaiseksi, että kaiken ikäiset unelmapuiston käyttäjät saisivat siitä iloa ja elämyksiä. Interaktiiviseen leikkipaikkaan suunnitellaan ja toteutetaan turkulaisten lasten ja nuorten kanssa yhteistyössä Turun kulttuuriin ja historiaan liittyviä pelejä. Paikallinen kulttuuri ja historia huomioidaan myös puiston ulkoasussa. Unelmapuisto on osa laajempaa Urheilupuiston välikentän kehittämishanketta, jonka suunnittelua ollaan käynnistämässä parhaillaan.
Tapahtumat
Joka kuukausi vuonna 2011 järjestetään Kulttuurikuntoilun keskuspuisto-hankkeeseen liittyvä kulttuuria ja liikuntaa tavalla tai toisella yhdistävä tapahtuma/tapahtumaviikonloppu. Tapahtumissa lanseerataan kulttuurikuntoilun keskuspuiston eri osa-alueita ja tuodaan uusia ideoita kulttuurin ja liikunnan yhdistämiseen. Jokaiselle tapahtumalle määritellään kohderyhmä/ryhmät ja näin saadaan Kulttuurikuntoilun keskuspuisto tutuksi mahdollisimman monelle turkulaiselle ja Turussa käyvälle. Tapahtumasarja alkaa Liikuntavuoden ensi-ilta –tapahtumalla tammikuussa, kevään aikana järjestetään kulttuurikuntoilureitistön lanseeraava tapahtumaviikonloppu, toukokuussa on luvassa tapahtumaviikonloppu lapsille ja perheille ja tällöin esim. syksyllä koulunsa aloittavat lapset voivat osallistua liikunnallisiin eskaripotkijaisiin. Kesäkuussa vuorossa on melontareitin esittelevä tapahtuma, heinä- ja elokuussa vietetään Unelmien kesää ja syksyllä KKKP on näkyvästi esillä ainakin Turun päivässä. Lisäksi syksyn kuluessa kaupunkilaisia innostetaan kulttuurikuntoiluun pimenevästä vuodenajasta huolimatta ja KKKP näkyy myös vuoden 2011 Joulukaupunki-tapahtumasarjan toteutuksessa. Lisäksi kulttuuripääkaupunkivuoden aikana järjestetään kansainvälinen haastekilpailu ”Challenge day” muille Euroopan jokikaupungeille (mukaan kutsuttavat kaupungit päätetään myöhemmin). Haastekilpailun kautta levitetään Kulttuurikuntoilun keskuspuisto -konseptia muuallekin Eurooppaan.
Viestintä ja markkinointi
Hanke panostaa viestintään ja markkinointiin KKKP:n tunnetuksi tekemisessä. KKKP:tä markkinoidaan monipuolisena ja monien mahdollisuuksien kaikkien yhteisenä liikunnan ja kulttuurin keitaana. KKKP:lle tullaan suunnittelemaan oma visuaalinen ilme, logo ja omat www-sivut. Lisäksi hankkeesta tuotetaan muuta markkinointimateriaalia, esim. yleisesite. Osana hankkeen viestintää ja markkinointia lanseerataan hyvinvointipiirakka-malli, jossa sovelletaan UKK-instituutin liikuntapiirakkamallia niin, että luotava hyvinvointipiirakka toimii kulttuuriliikunnan suosituksena. Hyvinvointipiirakkaan kootaan suositukset kulttuurin ja liikunnan harrastamisesta sekä terveistä elämäntavoista yksilön yleisen hyvinvoinnin edistämiseksi.
Toimijat
Hanke luo uudenlaisia kumppanuuksia eri hallintokuntien ja laitosten sekä yksityisten toimijoiden välille. Hanke on tähän mennessä suunnitellut ja/tai sopinut yhteistyöstä seuraavien toimijoiden ja hankkeiden kanssa: Turun kaupunki (liikuntapalvelukeskus, kulttuuriasiankeskus, nuorisoasiainkeskus, sosiaalitoimi, kiinteistöliikelaitos, ympäristö- ja kaavoitusvirasto, opetustoimi, terveystoimi ja Turku Touring), Itämeren alueen Terveet Kaupungit ry (BReHCA), Aurajokisäätiö, Suomen Latu ry, Turun latu ry, Turkuseura, Pimeyden 876 sävyä -hanke, Arkkitehtuurikoulu Erkkeri, Turun AMK, Lounais-Suomen Liikunta ja Urheilu, Saaristomeren Melojat, Turun Urheiluliitto, Salon kaupunki, Urbaanin Ystävät ry, Luovan liikunnan ja ilmaisun yhdistys ry.
Aikataulu
Kulttuurikuntoilun keskuspuiston suunnittelun ja toteutuksen eteenpäin viemiseksi hankkeelle on palkattu koordinaattori tammikuusta 2009 alkaen. Hankkeen eri toteutusten suunnittelu ja yhteistyöneuvottelut on käynnistetty ja niitä jatketaan vuoden 2009 ajan. Hankkeen visuaalinen ilme suunnitellaan vuoden 2009 aikana, jotta hankkeen kulttuuripääkaupunkivuoteen ajoittuvia osioita ja tapahtumia voidaan markkinoida jo vuonna 2010. Hankkeen eri osioihin liittyvät suunnitelmat laitetaan täytäntöön vuoden 2010 aikana: mm. toteutetaan reitistöön liittyvät sisällöt, rakennetaan unelmapuistoa, tehdään käyttötaideteoksia. Vuoden 2011 toiminta tulee painottumaan Kulttuurikuntoilun keskuspuiston eri osioiden esille tuomiseen moninaisin tavoin ja keinoin. Kulttuurikuntoilun keskuspuistoon liittyen järjestetään kuukausittainen tapahtumaviikonloppu vaihtuvin teemoin. Tapahtumaviikonloppujen tarkoitus on nostaa esiin Kulttuurikuntoilun keskuspuiston eri osa-alueita ja moninaisia mahdollisuuksia yhdistää liikuntaa ja kulttuuria.
Tavoitteet
Hankkeen tavoitteena on Aurajokiympäristön kehittäminen entistä elävämmäksi, toimivammaksi ja viihtyisämmäksi kulttuurin ja liikunnan keitaaksi. Hankkeen myötä ihmisten toivotaan löytävän itselleen mieluisan tavan liikkua ja nauttia kulttuurista. KKKP tavoittelee kaupunkilaisten fyysisen, henkisen ja sosiaalisen hyvinvoinnin edistämistä ja lisäämistä. Vuoden 2011 jälkeen Kulttuurikuntoilun keskuspuisto jää pysyväksi osaksi kaupunkiympäristöä kulttuuria ja liikuntaa yhdistävänä toimintakenttänä.
Odotetut tulokset
Hanke odottaa Kulttuurikuntoilun keskuspuiston löytävän oman paikkansa kaupunkiympäristössä, paikkana johon jokaisen on helppo tulla ja viihtyä. Hankkeeseen liittyvän seurantatutkimuksen tulosten odotetaan olevan positiivisia.
Toimiala
Kaupunkisuunnittelu ja ympäristötaide
Liikunta ja urheilu
Kulttuuri laaja-alaisesti sekä aluekehittäminen.
Kohderyhmät
Turun ja ympäristökuntien asukkaat sekä koti- ja ulkomaanmatkailijat, kaikki ikä- ja kulttuuriryhmät huomioiden. Erityisesti hanke huomio lapset, nuoret, perheet ja vanhukset.
Hankkeen kokonaiskestoaika
12.1.2009 – 31.12.2011
Kulttuurikuntoilun keskuspuisto vuonna 2011
Kulttuurikuntoilun keskuspuistoon liittyen järjestetään 12 eri tapahtumaviikonloppua kerran kuukaudessa. Tapahtumaviikonloppujen tarkoitus on markkinoida ja tiedottaa puiston monipuolisista käyttömahdollisuuksista sekä esitellä sen eri osa-alueita teemoittain ja kohderyhmittäin. Tapahtumat toteutetaan yhteistyössä eri toimijoiden kanssa (hallintokunnat, seurat, järjestöt, yhdistykset, yritykset, muut 2011 projektit).
Toiminta-alue
Hanke toimii pääasiallisesti Aurajoen ympäristössä, erityisesti Halisista alajuoksulle päin. Joiltakin osin KKKP-alue levittyy laajemminkin kaupungille, esim. reitistöt. Hankkeeseen kuuluu myös paikkaan sitomatonta sisältöä. Melonnan osalta alue ulottuu koko Aurajoen melontareitille.
Yhteistyö LIVeTurun kanssa
Kulttuurikuntoilun keskuspuisto tarjoaa informaatiota hankkeesta, sen toiminnasta ja eri osa-alueista omilla www-sivuillaan, joista luodaan linkki LIVe Turkuun. LIVeTurussa tulee olemaan mm. kulttuurikuntoilureitit karttoineen, opastuksineen ja paikkatietoineen. Lisäksi reitistöihin liittyvät MP3-tiedostot on mahdollista ladata LIVe Turku –sivuilta esim. taiteilijoiden kanssa yhteistyössä luotavat eri kuntotasoille sopivat äänitaideteokset.
Hankkeen tutkimussisällöt
Hankkeeseen liittyy tutkimuksellista tiedonkeruuta mm. opastettujen kierrosten osalta (perinnetiedon keruu kaupunkiosaseurojen toimesta). Hankkeen puitteissa tehdään seurantatutkimus Kulttuurikuntoilun keskuspuiston vaikutuksista mm. hyvinvoinnin kasvuun, joka mahdollista liittää osaksi Turku2011 -tutkimusohjelmaa.
Kustannusarvio (menot)
Palkka- ja palkkiokulut sivukuluineen
257 630
hankekoordinaattorin sekä hankesihteerin palkat sekä palkkiot reitistöön sekä käyttötaideteoksiin liittyen
Tiedotus- ja markkinointi
46 000
viestintä- ja markkinointisuunnitelman teosta mainostoimiston osuus, visuaalisen ilmeen sekä www-sivustojen suunnittelu ja toteutus, markkinoinnin toteutus, matkailumarkkinointi, haastekilpailusta tiedottaminen sekä tapahtumamarkkinointi
Tekniikka, materiaali, tarvikkeet ja muut varusteet
174 000
kulttuurikuntoilureitistön toteutuksen vaatimat materiaalit, rakennusmateriaalit (taiteilijoiden tarvitsemia materiaaleja ei laskettu tähän, sillä niiden kulut sisältyy taiteilijoiden palkkioon), melontatarvikkeet, unelmapuistoon tuleva materiaali, tapahtumiin tarvittavat varusteet, materiaalit ja tarvikkeet
Tilakustannukset ja vuokrat
3 300
Auran panimon äänitysstudion käyttö
Matka- ja kuljetuskustannukset
-
Muut kustannukset
199 800
Menot yhteensä
680 730
Rahoitussuunnitelma (tulot)
Oma rahoitus
249 230
Myynneistä ja maksuista saatavat tulot
-
Turku 2011 -säätiön rahoitusosuus
249 500
Muiden säätiöiden tai rahastojen tuki
15 000
Itämeren alueen Terveet kaupungit ry (BReHCA)
Tuet kunnalta tai valtiolta
-
Yritysyhteistyö ja sponsorit
58 000
Vapaaehtoistyö ja in kind
109 000
Muut tulot
-
Tulot yhteensä
680 730
Kustannus- ja rahoituslaskelma erillisenä liitteenä
HANKKEEN HALLINTO
Hankkeen päävastuutaho:
Turun kaupunki
Liikuntapalvelukeskus/Arto Sinkkonen
Kulttuuriasiainkeskus/
Yhteystiedot :
Arto Sinkkonen, liikuntajohtaja
Liikuntapalvelulukeskus
Blombergin aukio 4, 20720 Turku
puh. (02) 2623 200
s-posti arto.sinkkonen@turku.fi
Kulttuuriasiainkeskuksen kanslia
Läntinen Rantakatu 1, 20100 Turku
puh. (02) 2620 910
s-posti minna.sartes@turku.fi
Sini Lundgrén, hanketta valmisteleva koordinaattori
Kulttuuriasiainkeskuksen kanslia
Läntinen Rantakatu 1, 20100 Turku
Puh. 040 184 1868
s-posti sini.lundgren@turku.fi
Työryhmän jäsenet / hankkeen keskeiset toteuttajat:
Kostamo Riitta/ Wäinö Aaltosen Museo
Lundgrén Sini/ Kulttuuriasiainkeskus
YHTEISTYÖKUMPPANIT
Yhteistyökumppanit, joiden kanssa hankkeesta ja yhteistyömuodoista on sovittu:
Forum Marinum/ Anna Meronen
Maarian Retkeily- ja melontapalvelu/ Nisse Vuorinen
Turun Latu ry/ Eino Väärä
Turkuseura ry/ Syrjäsuo Kristiina
Saaristomeren melojat / Kari Sarlin
Itämeren Alueen Terveet Kaupungit/ Ulla-Maija Landor ja Heini Parkkunen
Aurajokisäätiö/ Kauko-Vainio Sinikka
Turkuseura ry/Syrjäsuo Kristiina
POP Areena -hanke/Pasi Lyysaari
Seikkailupuisto/ Toni Ekroos
Sosiaali- ja terveysvirasto/ Eira Tähtinen
Ympäristö- ja kaavoitusvirasto
Viherliikelaitos
Kiinteistöliikelaitos
Sosiaali- ja terveystoimi
Yhteistyökumppanit, joiden kanssa ollaan alustavasti neuvoteltu yhteistyöstä, mutta varsinainen yhteistyökuvio ei ole vielä sovittu:
Turun ammattikorkeakoulu/ Tuomela Outi
Pimeyden 876 sävyä –hanke/
Salon kaupunki/ Suosalo Anu
Urbaanin ystävät ry/ Savola Kaisa
Muita mahdollisia yhteistyökumppaneita:
Turun Taiteilijaseura ry/Fluxations-hanke
Luovan Liikunnan ja ilmaisun yhdistys
Turun Urheiluliitto ry
Kynnys ry
Opetustoimi
Ruissaloseura
TOP-keskus
Classic Race Finland ry
Turun Matkailuoppaat ry
Arkkitehtuurikoulu Erkkeri
Paavo Nurmi Sports
Naisten kuntovitonen
Turun yliopisto/Geologian laitos