TURUN KAUPUNKI § Kokouspvm Asia 1
Liikuntalautakunta 284 13.12.2007
Liikuntalautakunta 30 22.01.2009 18

15962-2007 (017)

Riitta Koskimiehen aloite puuttuvan tiedotusohjeen pikaisesta laatimisesta

Tiivistelmä: -

Liiklk § 284

Riitta Koskimies 13.12.2007:

"Aloite

22.11.2007

Monet sidosryhmät seuraavat liikuntalautakunnan päätöksiä tarkasti. Kokousten päätöksistä tiedottamisesta ei ole yhteisesti sovittua menettelytapaohjetta. Hyvään julkishallinnolliseen viestintään kuuluu, että noudatetaan avointa, kaikille osapuolille, myös medialle, tiedossa olevaa tiedotuskäytäntöä.

Puuttuva tiedotusohje tulee pikaisesti laatia ja ottaa käyttöön, jotta jatkossa vältytään kokouksesta 22.11.2007 annetun virheellisen tiedon välittämisen kaltaisilta tilanteilta.

Riitta Koskimies"

PäätösLautakunta päätti lähettää aloitteen Liikuntapalvelukeskukselle valmisteltavaksi.

Liiklk § 30

Hallintopäällikkö Ilkka Mäkynen:

Turun kaupunginhallitus on 12.6.2000 § 739 hyväksynyt Viestinnän suuntaviivat ja käytännön ohjeet -asiakirjan, jossa on todettu periaatteet, joiden mukaan päätöksistä tiedotetaan:

Kaupunginhallituksen sekä lauta- ja johtokuntien kokousten päätöksistä tiedotetaan medialle välittömästi kokousten päättymisen jälkeen. Ensisijaisesti tiedotusvelvollisuus kuuluu tehtävään määrätylle viestintävastaavalle.

 Tiedotusvälineille kerrotaan päätöksistä ja niihin liittyvistä äänestyksistä, asioiden pöydälle panemisesta ja poistamisesta, eriävistä mielipiteistä sekä muista käsittelyn kannalta merkittävistä kysymyksistä. Käytyjä keskusteluja ei sen sijaan referoida.

Käytännössä lautakunnat hoitavat eri tavoin tiedotusta. Esimerkiksi sekä kulttuuri- että nuorisolautakunnan päätöksistä tehdään lehdistötiedote satunnaisesti, jos asian arvellaan kiinnostavan turkulaisia ja paikallisia viestimiä.

Kokoustiedottamisen helpottamiseksi on kehitetty Kokoustiedotus-sovellus, joka on käytössä kaupunginhallituksessa, -valtuustossa, rakennus-, terveys- ja ympäristö- ja kaavoituslautakunnassa. Sen avulla voidaan päätöksistä tiedottaa reaaliajassa.

Kuntaliiton julkaisemissa Kunnan viestintä –ohjeissa (2004) on otettu kantaa kokoustiedottamiseen ja päätöksenteon julkisuuteen ja todettu, että tiedotusvastuu on toimeenpanevalla viranomaisella:

Toimielinten päätökset ovat julkisia ja niistä tiedotetaan tiedotusvälineille välittömästi. On syytä tiedottaa myös äänestyksistä, eriävistä mielipiteistä, asioiden pöydälle panosta sekä muista asian käsittelyn kannalta merkittävistä tapahtumista. Kunnan toimielin saa esimerkiksi tiedottaa omasta talousarvioesityksestään ja sen valmistelusta. Toimielinten tekemistä päätöksistä tiedottaa tiedotusvastaavaksi nimetty viranhaltija. Päätökset julkistetaan heti kokouksen jälkeen myös Internetissä.

Liikuntalautakunnan päätöksistä tiedottamisessa ei ole ollut yhtenäistä menettelytapaa vaan mm. resursseista johtuen käytäntö on vaihdellut eri aikoina. Jatkossa julkisuuteen menevän informaation yhdenmukainen sisältö voidaan varmistaa ottamalla käyttöön Kokoustiedotus-sovellus.

Liikuntapalvelukeskuksen tarkoituksena on ottaa kevään 2009 aikana käyttöön em. kokoustiedotus-sovellus.

Liikuntajohtaja Arto Sinkkonen:

EhdotusLiikuntalautakunta päättää merkitä asian tietoonsa saatetuksi ja päättää samalla, että Riitta Koskimiehen aloite puuttuvan tiedotusohjeen laatimisesta on loppuun käsitelty.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

JAKELU

tiedKoskimies Riitta