TURUN KAUPUNKI § Kokouspvm Asia 1
Liikuntalautakunta 271 11.12.2008 10
Liikuntalautakunta 18 22.01.2009 6

15462-2008 (049)

Laskujen hyväksyminen v. 2009

Tiivistelmä: -

Liiklk § 271

Hallintopäällikkö Ilkka Mäkynen:

Taloussäännön perusteella annettavien taloudenpidon ohjeiden

(kh 22.2.1999 § 252) 9 §:n mukaan lauta- tai johtokunnan tai kaupunginhallituksen on vuosittain määrättävä henkilöt, jotka sen puolesta hyväksyvät menot, jollei hyväksyjää ole määrätty johto- tai toimintasäännöissä.

Erillisistä päätöksistä on lisättävä tieto toimintasäännön liitteeksi.

Liikuntapalvelukeskuksen toimintasäännössä on määrätty menojen hyväksyjät. Toimintasäännön (15.9.2005 § 211) mukaan tulosaluepäälliköiden, liikuntapaikkapäällikön ja hallintopäällikön tehtävänä on tarkastaa, valvoa ja hyväksyä ostolaskut ja tulos- tai vastuualueen tileihin kuuluvat muut asiakirjat taloussäännön ja muiden annettujen määräysten mukaisesti. Hallintopäälliköllä on lisäksi valta myöntää saamisten laskutus- ja perimisohjeiden 19 §:n 1 momentin mukainen lykkäys maksuaikaan sekä 21 §:n mukainen helpotus tai vapautus viivästyskoron tai perimiskulujen maksamisesta. Liikuntajohtaja päättää valtuuksiensa rajoissa hankinnoista ja julkis- ja yksityisoikeudellisista sopimuksista. Liikuntatoimen johtosäännön (13.6.2005 § 184) mukaan liikuntajohtaja tekee liikuntatoimen osto-, myynti- ja vuokrasopimukset lautakunnan vahvistamissa rajoissa ja lautakunnan hyväksymien ohjeiden mukaan.

Henkilökohtaisten viranhoidosta aiheutuvien menojen hyväksyminen

Hallintokunnilla on erilaisia ohjeita työhön liittyvien henkilökohtaisten laskujen hyväksymisen suhteen. Kansliapäällikkö Jouko K. Lehmusto on antanut 25.10.2007 ohjeen ”Kaupungin matkakorvauksia ja luottokorttien käyttöä koskevien ohjeiden täsmentäminen kaupunginkanslian osalta”. Ohjeessa on huomioitu johto- ja toimintasääntöjen muut kaupungin sisäiset säännöt, joten sen periaatteiden voitaneen sanoa koskevan monilta osiltaan kaikkia kaupungin työntekijöitä, ei pelkästään kaupunginkansliaa. Ohjeen keskeinen periaate on, että menotositteen hyväksyjänä ei voi olla matkan suorittajan tai luottokortin käyttäjän alainen. Ohjeen mukaan laskun hyväksyjä ottaa vastuun tositteen sisällöstä, joten hänellä tulee olla tiedossaan kaikki hyväksymisen edellytyksiin liittyvät seikat.

Liikuntalautakunta on päättänyt 13.12.2007 § 267, että liikuntalautakunnan puheenjohtaja tai hänen ollessa estyneenä varapuheenjohtaja hyväksyy liikuntajohtajaa henkilökohtaisesti koskevat viranhoidosta aiheutuvat menot, ja että hallintopäälliköllä on oikeus hyväksyä liikuntatoimen palkanjakotositteet.

Menojen hyväksymistoimet

Taloussäännön perusteella annettavien taloudenpidon ohjeiden

9 §:n mukaan menojen hyväksymiseen oikeutetun henkilön tehtävänä on tarkastaa tai tarkastuttaa, että tositteelle asetetut muotovaatimukset täyttyvät. Hyväksymismerkintää ei tarvita tositteessa, jota koskeva menon hyväksymismerkintä on tehty tietojärjestelmään. Hyväksyjä vastaa siitä, että käytettävissä olevaa määrärahaa ei ylitetä ja että menon peruste on asianmukainen.

Menot voidaan hyväksyä tilausperusteisesti, jos tarkoitukseen on käytettävissä määräraha. Hyväksyminen voidaan tehdä myös jatkuvaluonteisena kertaalleen koskien pidempää ajanjaksoa, kuitenkin enintään yhtä tilikautta. Tällöin menon tulee olla säännöllisesti toistuvaa (esim. kerran kuukaudessa) ja menon on oltava joka kerta samansuuruinen. Vuoden ensimmäisen laskun yhteydessä tehdään erillinen hyväksymispaperi koko tilikauden tulevia säännöllisiä laskuja varten. Hyväksymispaperi liitetään vuoden ensimmäiseen laskuun ja seuraaviin laskuihin merkitään teksti "vuosihyväksyminen” ja päivämäärä, jolloin se on tehty.

Menot, jotka perustuvat johonkin sopimukseen, kuten suoraan kaupungin pankkitililtä sopimuksen mukaan velotettavat menot, eivät vaadi erillistä hyväksymistä. Tositeleimaan on tehtävä merkintä sopimuksesta tai liitettävä oheen kopio sopimuksesta. Lisäksi on tarkistettava, että veloitettu määrä perustuu sopimukseen.

Menojen vastaanottaja ja hyväksyjä eivät saa olla sama henkilö. Hyväksyjänä ei myöskään saa olla kirjanpitäjän tai kassanhoitajan asemassa oleva henkilö. Hyväksymiseen oikeutetuista henkilöistä sekä heidän hyväksymisoikeudestaan on kunkin vuoden alussa ilmoitettava kassayksiköille sekä reskontranhoitajille.

Liikuntajohtaja Arto Sinkkonen:

EhdotusLiikuntalautakunta päättää merkitä tiedokseen periaatteet liikuntatoimen menojen hyväksymisestä. Liikuntalautakunta päättää, että sen lisäksi mitä liikuntapalvelukeskuksen toimintasäännössä sanotaan:

- liikuntalautakunnan puheenjohtaja tai hänen ollessa estyneenä varapuheenjohtaja hyväksyy liikuntajohtajaa itseään koskevat viranhoidosta aiheutuvat menot ja

- hallintopäälliköllä on oikeus hyväksyä liikuntatoimen palkanjakotositteet.

PäätösAsia pantiin pöydälle puheenjohtaja Stepanoffin ehdotuksesta yksimielisesti.

Liiklk § 18

 

Pöydältä 11.12.2008 § 271.

EhdotusLiikuntalautakunta päättää merkitä tiedokseen periaatteet liikuntatoimen menojen hyväksymisestä. Liikuntalautakunta päättää, että sen lisäksi mitä liikuntapalvelukeskuksen toimintasäännössä sanotaan:

- liikuntalautakunnan puheenjohtaja tai hänen ollessa estyneenä varapuheenjohtaja hyväksyy liikuntajohtajaa itseään koskevat viranhoidosta aiheutuvat menot ja

- hallintopäälliköllä on oikeus hyväksyä liikuntatoimen palkanjakotositteet.

PäätösLiikuntalautakunta päätti merkitä tiedokseen periaatteet liikuntatoimen menojen hyväksymisestä. Lisäksi liikuntalautakunta päätti Verrosen ehdotuksesta Virtasen kannattamana yksimielisesti, että sen lisäksi mitä liikuntapalvelukeskuksen toimintasäännössä sanotaan:

- palvelutoimen apulaiskaupunginjohtaja hyväksyy liikuntajohtajaa itseään koskevat viranhoidosta aiheutuvat menot ja

- hallintopäälliköllä on oikeus hyväksyä liikuntatoimen palkanjakotositteet.

JAKELU

tiedKeskushallinto, talouspalvelukeskus
tiedRevisiotoimisto
tiedAhola Kaija
tiedKyttä Maija
tiedLaakso Sanna
tiedRantasaari Juha