Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Lukio- ja ammattiopetuslautakunta, suomenkielinen jaosto2503.04.20128

3842-2012 (5110)

Valtionosuusrahoitteisten ammatillisten perustutkintopaikkojen aloituspaikkaesitys vuodelle 2013

Tiivistelmä:

Lukio- ja ammattiopetuslautakunta käsittelee ammatillisen koulutuksen aloituspaikkaesityksen ja päättää lähettää sen lausunnoille.

Lamlksj § 25

Palvelujohtaja Mika Helva

 

Olemme sopineet ammatillisen koulutuksen ja aikuiskoulutuksen tulosaluejohtajien kanssa siitä, kuinka valtionosuusrahoitteiset ammatilliset perustutkintopaikat käytetään Turun ammatti-instituutissa vuonna 2013.

 

Aloituspaikkojen osalta lukio- ja ammattiopetuslautakunnan suomenkielinen jaosto antaa oman lausunnon suomenkielisten paikkojen osalta ja päättää lähettää esityksen lausunnoille ammatillisille neuvottelukunnille sekä Varsinais-Suomen ELY-keskukselle ja Varsinais-Suomen MYR:n koulutusjaostolle. Aloituspaikat päätetään 22.5.lukio- ja ammattiopetuslautakunnassa.

 

Aloituspaikkatarpeen perusta

 

Koulutuspaikat on suunnattu Varsinais-Suomen liiton valmisteleman KESU:un sisältyvän koulutusaloittaisten aloittajatarvemitoitusten mukaan siten, että aloituspaikoilla voidaan vastata mahdollisimman hyvin ennakoitavaan työvoimatarpeeseen ja siten huolehtia koulutettavien työllistymismahdollisuuksista.

 

KESU:n Varsinais-Suomen tarvemitoituksen mukaan:

 

Opintoaloja, joilla aloittajia on tarpeeseen nähden liian vähän:

 

-ajoneuvo- ja kuljetustekniikka

-kone- ja metallitekniikka

-sosiaali- ja terveysala

-puhdistuspalvelut

-liiketalous ja kauppa

 

Opintoaloja, joilla aloittajia on tarpeeseen nähden liikaa:

 

-käsi- ja taideteollisuus

-tietojenkäsittely

-kauneudenhoitoala

-matkailuala

 

Aloituspaikkatarpeen arviointiin on vaikuttanut myös ammattibarometrit, klusterikohtaiset foorumit ja muu ennakointitieto sekä tilastokeskuksen alakohtaiset työllistymistilastot. Rajoittavina tekijöinä paikkojen lisäyksien kannalta ovat olleet joidenkin alojen kysynnän vähäisyys (esimerkiksi puhdistuspalveluala sekä kone- ja metalliala), tilojen riittämättömyys toiminnan laajentamiseen (esimerkiksi logistiikka sekä sosiaali- ja terveysala) sekä yleisesti ammatillisten perustutkintopaikkojen riittämättömyys kaikkiin tarpeisiin nähden.

 

Strategiset ratkaisut

 

Lukio- ja ammattiopetuslautakunta päätti vuoden 2012 aloituspaikat 7.6.2011. Lisäksi 29.11.2011 päätti lisätä aikuiskoulutuksen tulosalueelle logistiikkakoulutukseen ja maahanmuuttajien kotouttavaan koulutukseen ryhmät sekä 27.3.2012 aloittaa aikuiskoulutuksessa uuden sosiaali- ja terveysalan perustutkintokoulutuksen ja lisätä ammatillisen tulosalueen osalta liiketalouden perustutkintoon ryhmän. Strategisena ratkaisuna aloitetaan vastaavat lisätyt ryhmät myös vuonna 2013. Logistiikka-alalla koulutuksen lisäystarpeet ovat tulleet logistiikka-alan klusterifoorumeissa. Aikuisten maahanmuuttajien valmistavan koulutuksen paikkojen lisäystarve on tullut esille Osallisena Suomessa -hankkeessa.

 

Tietojenkäsittelyn osalta tehdään vielä tarveselvitystä. Painopiste tulee olemaan selvemmin tieto- ja tietoliikennetekniikassa kuin tieto- ja viestintätekniikassa, johon Varsinais-Suomessa on edellä mainittujen KESU-mitoitusten mukaan ylikoulutusta. Toistaiseksi näissä esitetään aloitettavaksi vielä uudet ryhmät sekä aikuiskoulutuksessa että ammatillisessa koulutuksessa.

 

Kauneudenhoitoalalla ei enää ammatillisessa koulutuksessa oteta yo-linjaryhmää. Aikuiskoulutuksessa kosmetologien sijaan aletaan kouluttaa kauneudenhoitoalan tuoteneuvojia, jotka suorittavat lisäksi myynnin ammattitutkinnosta asiakaspalveluosan. Kaupan klusterifoorumin mukaan kosmetiikkamyyjistä on pulaa. Hiusalan osalta ammatillisella tulosalueella otetaan edelleen vain 28 opiskelijaa. Aikuiskoulutuksessa hiusalalla on otettu ryhmä sisään joka toinen vuosi.

 

Aloituspaikkaesitys

 

Ammatillisen koulutuksen osalta aloituspaikkoihin tehdään seuraavat muutokset:

-Kotityö- ja puhdistuspalvelujen pt:n paikat jätetään pois kevään yhteisvalinnasta, mutta paikat täytetään jatkossakin..

-Kauneudenhoitoalan osalta otetaan uusi ryhmä. Tällä alalla opiskelijoita on otettu vain joka toinen vuosi.

-Liiketalouden perustutkinnossa otetaan edelleen lisäryhmä. Tavoitteena on kouluttaa alakohtaisesti suuntautuva ryhmä jatkossakin.

 

Aikuiskoulutuksen osalta esitetään seuraavia aloituspaikkoja

-Aikuiskoulutuksessa aloitetaan uusina ryhminä tammikuussa 2013 kolme logistiikan perustutkinnon ryhmää (linja-auto, yhdistelmäajoneuvo ja varasto), liiketalouden pt, sosiaali- ja terveysalan pt sekä hiusalan pt ja kaudenhoitoalan pt (tuoteneuvoja).

-Elo-syyskuussa aloitetaan seuraavat uudet ryhmät liiketalouden pt, tietojenkäsittelyn pt, tieto- ja viestintätekniikan pt, hotelli-, ravintola ja catering alan pt (kaksi ryhmää), sosiaali- ja terveysalan pt (kaksi ryhmää) sekä lisäksi paikkoja varataan maahanmuuttajien ammatilliseen koulutukseen valmistavaan ja työnjohtokoulutuskokeiluun siten, että paikat ovat jatkuvassa käytössä.

 

Aloituspaikat on esitelty tarkemmin liitteissä 1 ja 2.

 

Liite 1                                  Ammatillisen koulutuksen tulosalueen aloituspaikat

 

Liite 2                                  Aikuiskoulutuksen tulosalueen aloituspaikat

 

Palvelujohtaja Mika Helva

 

Ehdotus        Lukio- ja ammattiopetuslautakunnan suomenkielinen jaosto päättää omalta osaltaan puoltaa aloituspaikkaesitystä suomenkielisten paikkojen osalta sekä lähettää esityksen lausunnoille ammatillisiin neuvottelukuntiin, Varsinais-Suomen ELY-keskukseen ja MYR:n koulutusjaostolle. Lausunnot pyydetään 10.5. mennessä.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

laupMaakunnan yhteistyöryhmän koulutusjaosto
laupVarsinais-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus
tpvFriman Mervi
tpvHentula Päivi
tpvHoli Juha
ilmHotokka Terhi
tpvHydén Annika
tpvHörkkö Petri
ilmImmonen Hannu
ilmJoenpolvi Juhani
tpvKankare Harry
ilmKoivisto Pekka
tpvKoivukangas Veikko
tpvKulmala Leena
tpvLaine Eija
ilmLehto Soile
tpvLähde Seppo
tpvMettälä Seppo
ilmMäkilä Timo
tpvRajamäki Harri
tpvRantakylä Tiina-Kaisa
tpvRauhala Mika
tpvSinervaara Leena
tpvToivola Maarit
tpvValo-Laukkanen Kaarina
tpvVeijalainen Silja
tpvViitala Egert


Liitteet:

Lamlksj § 25
Liite 1:Ammatillisen koulutuksen tulosalueen aloituspaikat
Liite 2:Aikuiskoulutuksen tulosalueen aloituspaikat