Turun kaupunki | § | Kokouspvm | Asia | 1 |
Lukio- ja ammattiopetuslautakunta | 173 | 20.11.2012 | 7 |
10866-2012 (015)
Nuorten yhteiskuntatakuu
Tiivistelmä:
Turun kaupunginhallitus on edellyttänyt, että sille kerätään toimenpiteet Nuorten yhteiskuntatakuun toteuttamiseksi. Lautakunta käy lähetekeskustelun mahdollisista toimenpiteistä nuorten yhteiskuntatakuun toteuttamiseksi.
Lamlk § 173
Palvelujohtaja Mika Helva
Nuorten yhteiskuntatakuun toteuttaminen on strategisen palvelusopimuksemme keskeisiä tavoitteita. Asiaa on aiemmin käsitelty Lukio- ja ammattiopetuslautakunnan suomenkielisessä jaostossa (9.10.2012 § 53). Nyt nuorten yhteiskuntatakuun mukaisista toimenpiteistä Turussa ollaan kokoamassa kaupunginhallitusta varten joulukuun kokoukseen yhteistä esitystä apulaiskaupunginjohtaja Maija Kytän johdolla. Nuorten yhteiskuntatakuun toteuttamisessa lukio- ja ammattiopetuslautakunnalla ja sen alaisella toiminnalla on keskeinen rooli.
Pääministeri Jyrki Kataisen hallituksen yhdeksi kärkitavoitteeksi kirjattu nuorten yhteiskuntatakuu tulee täysimääräisesti voimaan ensi vuoden alusta, jolloin sitä aletaan kutsua lyhyemmin nuorisotakuuksi. Takuun tavoitteena on taata koulutus-, harjoittelu-, työpaja-, kuntoutus- tai työpaikka alle 25-vuotiaille ja alle 30-vuotiaille vastavalmistuneille. Tähän liittyy lisäksi koulutustakuu, jossa taataan kaikille peruskoulun päättäville toisen asteen koulutuspaikka mm. asettamalla heidät yhteisvalinnassa ensisijaisiksi lisäpisteiden kautta. Nuorisotakuun toteuttamiseksi on lisätty aloituspaikkoja niillä alueilla, joilla on muita vähemmän paikkoja suhteessa nuorisoikäluokkaan. Turussa näitä lisäpaikkoja saatiin 40 ammatilliseen peruskoulutukseen ja työväenopistoihin 1570 opetustuntia nuorten maahanmuuttajien koulutukseen. Sen sijaan Turku ei saanut lainkaan äkilliseen rakennemuutokseen liittyviä ammatillisen lisäkoulutuksen lisäpaikkoja. Edelleen on tavoitteena korottaa työnantajien saamia koulutuskorvauksia koulutustakuun piirissä oleville opiskelijoille ja tukea näiltä osin oppisopimuskoulutusta. Näitä korotettuja koulutuspaikkoja Turku on hakenut 45 paikkaa. Päätöksen pitäisi tulla vielä tämän kuun aikana. Lisäksi hallituksen kehysriihessä tullaan esittämään perustettavaksi määräaikaista nuorten aikuisten osaamisohjelmaa 2013 - 2016, jolla yritetään aktivoida ilman toisen asteen tutkintoa jääneitä nuoria. Edelleen kiinnitetään huomiota koulutuksen keskeyttävistä nuorista huolehtimiseen sekä keskeyttämisten vähentämiseen.
Nuorten yhteiskuntatakuuta on edelleen käsitelty Varsinais-Suomen koulutusjaostossa, jossa koulutustyöryhmä nosti esiin keskeyttämisten vähentämisen, oikeiden koulutusvalintojen merkityksen, tutkinnon osien suorittamismahdollisuudet, työelämälähtöisen ja asenteellisesti oikean oppimisympäristön ja läpäisyasteen nostamisen. Nämä edellyttävät panostamista ennaltaehkäisevään toimintaan, aitoa välittämistä nuorista ja arvojen esillä pitämistä, koulutusten oikeaa markkinointia (ei vääriä mielikuvia), opintojen etenemisen mahdollistamista, opintojen järjestelyjen ja rakenteiden joustavuutta sekä yksilön velvollisuuden ja työntekotarpeen korostamista.
Varsinais-Suomen TE-toimisto tulee työllistämistoimissa painottamaan nuoria. Tämän tueksi on laadittu nuorisoharavaa (yrityskysely nuorten työllistämismahdollisuuksista), vahvistetaan nuorten uraohjausta (OpinOvi ja työhallinnon urapsykologit), lisätään nuorten valmennusta (työnhaku, työhönvalmennukset ja uravalmennukset sekä työ- ja koulutuskokeilut), työvoimaohjaajia lisätään, järjestetään erillisiä työvoimakoulutuksia nuorille sekä edistetään nuorten yrittäjyyttä.
Turussa on osallistuttu aktiivisesti jo vuodesta 2005 alkaen koulutustakuun ja opinto-ohjauksen kehittämishankkeisiin (Vaskooli 2005 - 2008, maahanmuuttajien Vaskooli 2008 - 2010, Kelpo 2008 - 2012, MAST 2009 - 2012, OPEDA 2011 - 2013, Huippu 2011 - 2013, VaSiTe 2011 - 2013 ja Valmis 2012 - 2015). Kaikki nuorten koulutus- ja yhteiskuntatakuun kehittämiseen liittyvät hankkeet on koottu yhteen hankesalkkuun. Näissä puhutaan ns. laajennetusta koulutustakuusta, joka käsittää perus- ja toisen asteen väliseen nivelvaiheeseen liittyvien ohjaus- ja muiden toimien lisäksi myös esimerkiksi riittävän ohjauksen ja tuen perus- ja toisella asteella sekä koulusta työelämään -nivelvaiheessa. Hankkeiden ja laajemminkin koulutustakuun yhteisenä sivuna toimii Turun kasvatus- ja opetustoimen hallinnoima www.koulutustakuu.fi.
Turussa on käytössä Mast-hankkeessa kehitetty maakunnallinen nuorten ohjausmalli, jossa otetaan huomioon nuorten ohjaus kokonaisvaltaisesti perusopetuksessa, ensimmäisessä nivelvaiheessa, toisen asteen koulutuksessa/pajatoiminnassa ja toisessa nivelvaiheessa. Malliin on sitoutunut kaikki Varsinais-Suomen ammatillisen koulutuksen järjestäjät ja sitä ollaan ulottamassa kaikkiin muihinkin Varsinais-Suomen kuntiin. Malli on herättänyt huomattavasti kiinnostusta myös muualla Suomessa, ja esimerkiksi hankkeessa kehitetty oppilaitosten ja pajojen yhteistyön malli on otettu käyttöön myös Satakunnassa ja Päijät-Hämeessä. Lisätietoa maakunnallisesta ohjausmallista löytyy www.mastohjaus.fi -sivustolta.
Varsinais-Suomen oppisopimustoimistoilla on menossa yhteinen Nappaa Nuori Töihin -kampanja, jossa on maksettu korotettua palkkatukea 17-24 -vuotiaan nuoren työllistämisestä oppisopimuksella. Pelkästään tätä kautta on työllistetty Turun alueella yli sata nuorta. Ensi vuonna tätä seuraa haastekampanja, johon lisätään myös koulutustakuun kohderyhmä. Tässä nuoria jo aiemmin työllistäneet yritykset haastavat yhteistyökumppaneitaan työllistämään nuoria oppisopimuksella. Korotettuun koulutuskorvaukseen oikeuttavat oppisopimuspaikat on tarkoitus käyttää ensi syksystä alkaen käynnistämällä lisäopetuksen ”9+hanke”, jossa suunnitellaan yhteiskuntatakuun piirissä oleville nuorille vaihtoehtoista opetussuunnitelmaa kymppiluokan sijasta. Kehitetään ja toteutetaan monityönantajamallia, jossa koulutusvastuu voidaan jakaa usealle työnantajalle. Hanketta pilotoidaan sosiaali- ja terveysalan perustutkinnossa, jossa koko tutkinnon suorittaminen saman työnantajan palveluksessa on ollut haastavaa. Opiskelijat suorittavat ensin tutkinnon hoito- ja huolenpito-osan joko Turun kaupungin omassa tai yksityisessä päiväkodissa. Tämän jälkeen heillä on mahdollisuus jatkaa tutkintoa toisen työnantajan palveluksessa suorittamalla toinen tutkinnon osa.
Turun ammatti-instituutin aikuiskoulutuksessa on opiskelijavalinnoissa asetettu ensisijaisiksi nuorten yhteiskuntatakuun ehdot täyttävät hakijat sekä muut työttömänä olevat hakijat tai sellaiset hakijat, joilta puuttuu toisen asteen ammatillinen tutkinto. Aikuiskoulutuksen merkitys kasvaa, kun yhteisvalinnassa ensisijaisiksi asetetaan peruskoulun päättävät ja ilman toisen asteen tutkintoa olevat. Tällöin aikuiskoulutuksen asiakkaiksi päätyvät lukion suorittaneet, jotka eivät ole jatko-opinnoissa ja ne nuoret, joilla on tutkinto, mutta eivät ole työllistyneet (erityisesti maahanmuuttajataustaiset). Tämä vaatii myös resursoinnin parantamista vosrahoitteisissa koulutuksissa, jotta tukitoimia ja ohjausta pystytään toteuttamaan enemmän asiakasryhmän tarpeet huomioiden (tänä vuonna 45 % vos rahoituksesta kohdentuu koulutuksien toteutukseen).
Turun ammatti-instituutti järjesti 2011 ja 2012 opiskelijoilleen kesätyöpajoja. Niillä varmistettiin nuorille, jotka eivät ole omatoimisesti saaneet kesätöitä, alakohtaista työkokemusta. Ensi vuoden osalta kesätyöpajoille ei ole varattu rahoitusta kaupunginjohtajan budjettiesityksen mukaisessa esityksessä.
Peruskoulun päättäneiden osalta Turussa on hyvä tilanne. Elokuun loppuun mennessä Turun peruskoulun päättäneistä 13 jäi ilman koulutuspaikkaa. Heistä 7 oli keskitetyn palvelun kouluista ja 6:ta yleisopetuksen koulun oppilaasta oli 5 s2-oppilaita. Lisäksi 21 jäi ilman peruskoulun päättötodistusta ja 73 päätyi nivelvaiheen koulutuksiin. Näitä paikkoja on ammatillisen koulutuksen tulosalueen (valmentavat, valmistavat ja ohjaavat koulutukset sekä kotitalousopetus) lisäksi iltalukiossa (vieraskielisten koulutukset, perusopetukseen johtavat ja valmistavat sekä starttilukio) ja perusopetuksessa (Rieskalähteen koulun kymppiluokka). Aikuisille tarkoitettuja maahanmuuttajien valmistavan koulutuksen paikkoja on lisäksi aikuiskoulutuksen tulosalueella. Lisäksi Turku puolsi Turun kristillistä opistoa sen hakiessa lisää kymppiluokkapaikkoja.
Vaikka Turussa ammatillisen koulutuksen keskeyttäminen on alle valtakunnan keskiarvon, se on edelleen suuri ongelma. Tänä vuonna elokuussa olleista 3929 nuorten ammatillisen koulutuksen opiskelijasta on lokakuuhun tultaessa keskeyttänyt jo 85 opiskelijaa eli yli 2 prosenttia kahdessa kuukaudessa.
Keskeyttämisen vähentämisiin on kiinnitetty erityistä huomiota. Haasteelliselle metallialalle on perustettu yhteistyössä nuorisotoimen kanssa metallipaja, jonka kautta keskeyttämisvaarassa olevat voivat jatkaa opintojaan.
Nuorten yhteiskuntatakuun toimenpiteet ovat kohdistuneet suomenkielisiin tai toisaalta maahanmuuttajataustaisiin nuoriin. Ruotsinkielisille nuorille ei ole tarjolla pajapaikkoja tai kymppiluokkaa. Etsivä nuorisotyö on ruotsinkielisten osalta ollut Kårkulla samkommunin Trojan vastuulla.
Keskeisinä toimijoina Turussa nuorten yhteiskuntatakuun osalta ovat kasvatus- ja opetustoimen lisäksi nuorisotoimi (nuorten työpajat, ohjaamo ja etsivä nuorisotyö), sosiaali- ja terveystoimi (toimeentulotuen asiakkaat ja työllistämistoiminnot) sekä nuorten työllistämisen kannalta myös kaupungin yhtiöt sekä elinkeinotoimi yritysten aktivoinnin takia sekä nuorten aktivoinnin kannalta tehtävää on myös liikunta- ja kulttuuritoimella. Tästä syystä nuorten yhteiskuntatakuun toteuttaminen Turussa edellyttää yli hallintorajojen ulottuvaa koordinaatiota. Tässä koordinaatiossa on hyvä tehdä tiivistä yhteistyötä TE-toimiston, ELY-keskuksen, Turun yrittäjien ja muiden elinkeinoalan toimijoiden kanssa sekä muiden koulutuksenjärjestäjien (erityisesti Bovalius, Turun ammattiopisto ja Turun kristillinen opisto).
Toimenpiteitä nuorten yhteiskuntatakuun toteuttamiseksi Turussa
1.Kaikkien kaupungin nuorten yhteiskuntatakuun toimenpiteet tulisi koota Turku-takuun teeman alle.
2.Yhteiskuntatakuu voitaisiin hankkeistaa Evivan tapaan poikkihallinnolliseksi toiminnaksi siten, että sille olisi varattu omat resurssit ja sitä ohjaisi poikkihallinnollinen työryhmä, jota tukisi yhteiskuntatakuun mukaiset hankkeet.
3.Opetustoimessa voitaisiin yhteishaun jälkeen ottaa turkulaiset peruskoulun päättäneet ns. lisäpaikoille Salon tapaan joko Turun ammatti-instituuttiin tai muihin alueen oppilaitoksiin (SPS:n mukaisesti tämä selvitetään). Tämän mahdollistamiseksi Turun tulee vaatia Bovalius säätiötä siirtämään suurempi osuus koulutuspaikoistaan Turkuun.
4.Työväenopistoissa voitaisiin tarjota myös muille syrjäytymisvaarassa oleville nuorille kuin maahanmuuttajille erityiskursseja, joilla aktivoinnin kautta innostetaan nuoria ammatillisen koulutuksen pariin (vaatii lisärahoitusta).
5.Peruskoululaisille tulisi mahdollistaa tutustumisjaksot ammatilliseen tai lukiokoulutukseen siten, että saadaan opiskelusta realistinen kuva jo ennen aloitusta.
6.Turun tulee edellyttää konserniohjeilla sen omia yhtiöitä työllistämään ja tarjoamaan harjoittelupaikkoja edelleen syrjäytymisvaarassa olevia nuoria.
7.Turun tulee osoittaa tuetun oppisopimuksen parissa oleville nuorille oppisopimuspaikka päivähoidosta sekä sopia yksityisten päivähoidon järjestäjien kanssa vastaavasta käytännöstä.
8.Tulisi perustaa Pirkanmaan ja Satakunnan mallien mukainen Lounaspaikkaa hyödyntävä malli, jossa yritykset lupaavat nuorille työ- tai harjoittelupaikkoja sekä muuten aktivoida alueen yrittäjiä mukaan nuorten yhteiskuntatakuutalkoisiin.
9.Työpajoja tulee edelleen kehittää opinnolliseen suuntaan siten, että niissä voidaan suorittaa koulutusten osia yhdessä kasvatus- ja opetustoimen kanssa.
10.Lukioissa ja Turun ammatti-instituutissa tulee edelleen kehittää varmennusjärjestelmä, jossa keskeyttämisvaarassa oleviin voidaan puuttua ajoissa ja jossa pidetään aukottomasti huoli siitä, että kaikki negatiiviset keskeyttäjät (muut kuin oppilaitosta vaihtavat tai työhön siirtyvät) ilmoitetaan nuorisotoimen Ohjaamoon.
11.Maahanmuuttajien ohjauspalvelut ja kielikoulutukset tulee saada kuntoon siten, että maahanmuuttajien syrjäytymisriski voidaan torjua.
12.Ruotsinkielisen väestön osalta nuorten yhteiskuntatakuuseen on haettava toimiva toteuttamismalli.
13.Nuorten yhteiskuntatakuupalvelujen laajentaminen siten, että voidaan yhdessä sosiaali- ja terveystoimen kanssa riittävän ajoissa tarjota heille mielenterveys-, päihde- ja kuntoutuspalveluja.
14.Opettajien vastuun laajentaminen siten, että nuorille annetaan tunne aidosta välittämisestä ja että jokainen opettaja omaksuu ”kaikki ohjaa” periaatteen.
15.Turun ammatti-instituutin nuorten kesätyöpajojen toteuttamiseksi osoitetaan tarvittava rahoitus ensi vuodelle.
16.Nuorten yhteiskuntatakuun mukaiset opiskelijat on otettava huomioon koulutusten resursoinnissa siten, että riittävät tukiresurssit voidaan turvata niin nuorten kuin aikuisten koulutuksessa.
Kasvatus- ja opetustoimen johtaja Timo Jalonen
Ehdotus Lukio- ja ammattiopetuslautakunta merkitsee asian tiedokseen ja käy keskustelun mahdollisista lisätoimenpiteistä nuorten yhteiskuntatakuun toteuttamiseksi kasvatus- ja opetustoimessa.
PäätösEhdotus hyväksyttiin.
Jakelu
ilmKasvatus- ja opetustoimi, aikuiskoulutus
ilmKasvatus- ja opetustoimi, ammatillinen koulutus
ilmKasvatus- ja opetustoimi, lukio-opetus