Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Lukio- ja ammattiopetuslautakunta9919.06.20128

6196-2012 (011, 510, 5121, 5126)

Taitopajan tiloista luopumiseen liittyvän aloitteen ja kansalaisadressin käsittely

Tiivistelmä: -

Lamlk § 99

Palvelujohtaja Mika Helva

 

Lukio- ja ammattiopetuslautakunnan jäsen Päivi Takkinen on tehnyt aloitteen Taitopajan kangaspuiden myyntiaikeista luopumisesta ja siitä, että Turun kaupunki järjestää pikaisesti Turun työväenopistolle tilat ja resurssit Taitopajan toiminnan jatkamiseksi. Käsityöharrastuksen jatkamisesta Turussa on lisäksi tehnyt aloitteen valtuutettu Johannes Yrttiaho ym. Turun kaupunginvaltuuston kokouksessa 21.5.2012 § 88. Tässä aloitteessa esitetään, että Turun kaupunki hankkii riittävän suuret korvaavat tilat, jotta kudontakäsityön harrastus kaupungissa voi jatkua nykyisessä laajuudessa, kaupungin järjestämänä toimintana.

 

Kasvatus- ja opetustoimeen on toimitettu myös kansalaisadressi, jossa vedotaan Taitopajan puolesta. Adressin perusteella uskotaan kankaankudonnan lisäksi loppuvan kankaanpainannan, posliinimaalauksen, keramiikkapajan, pajupunonnan sekä risu- ja lasitöiden. Adressiin on kerätty 681 allekirjoitusta.

 

Liite 1                                  Kansalaisadressi Taitopajan puolesta

 

Adressi allekirjoituksineen on myös nähtävänä kokouksessa.

 

Niin kuin Takkisen aloitteessa todetaan, tiloista luopumisesta on päätetty lautakunnan ja kaupunginhallituksen välisessä strategisessa palvelusopimuksessa. Tiloista jouduttiin luopumaan, koska tilojen vuokraaja tarvitsi tilat omaan käyttöön ja vuokrasopimus irtisanottiin. Kaupungin tehostamistoimenpiteiden mukaisesti tilojen määrää tulee vähentää. Taitokeskuksen tiloissa järjestettyä opetusta voidaan järjestää jatkossa työväenopistojen ja koulujen tiloissa lukuun ottamatta suomenkielisen työväenopiston kankaan-kudontaa tai kankaanpainantaa.

 

Arbiksen osalta kankaankudontaa voidaan jatkaa viidellä kangaspuulla, jotka sijoitetaan hallinnolta vapautuneeseen huoneeseen. Turun suomenkielisen työväenopiston osalta korvaavia tiloja ei nykyisistä tiloista ole löydettävissä tilojen korkean käyttöasteen takia. Turun suomenkielisessä työväenopistossa on ollut tänä vuonna 26 opiskelijaa, joista seitsemän on ollut kursseilla jo vuonna 2007. Opetusryhmiä on kaksi ja kumpikin niistä on opiskellut maanantai-iltaisin.

 

Mahdollisten korvaavien tilojen kustannukset ovat noin 30 000 € vuodessa. Lisäksi tulevat opetuksen kustannukset noin 10 000 € vuodessa sekä joitakin hallintokustannuksia. Kustannukset opiskelijaa kohden ovat vähintään 1500 euroa vuodessa, josta opiskelijoiden maksuosuus on 65–80 euroa. Valtion osuus opetustuntia kohden on 57 euroa/tunti ja tämän koulutuksen laskennallinen kustannus on 250 euroa/tunti. Koska työväenopistojen syksyn kurssivalikoima on jo vahvistettu ja resurssit ovat hyvin rajalliset, tulee kudontakoulutuksen jatkamiseksi laskennallisesti lopettaa kolme jo alkavaksi ilmoitettua koulutusta. Käytännössä tämä tarkoittaisi koko kurssiohjelman auki repimistä eikä syksyn alkaessa olisi opinto-ohjelmaa käytettävissä.

 

Turun suomenkielisellä työväenopistolla olisi tarve myydä kangaspuut ja käyttää rahat opiston kädentaito-opetukseen uusien ompelukoneiden ja saumurien hankkimiseen. Ne on jo purettu tätä varten. Koska Sepänkatu 5 tilan on oltava täysin tyhjänä kesäkuun loppuun mennessä, kangaspuiden myynnistä luopuminen edellyttäisi niiden varastointia, josta syntyy luonnollisesti tarpeeton kustannuserä.

 

Varsinais-Suomen käsityö- ja taideteollisuusyhdistyksen kanssa on neuvoteltu. Sillä ei ole tarvetta vapautuviin kangaspuihin, mutta se pystyy tarjoamaan kudonnan mahdollisuudet kaikille työväenopiston entisille kutojille. Liitteenä olevassa Turun Sanomien yleisönosastolla 11.6.2012 julkaistussa kirjoituksessa Varsinais-Suomen käsi- ja taideteollisuus ry:n vt. toiminnanjohtaja Elina Helminen kertoo heidän laajentavan toimintaansa uusiin tiloihin. Työväenopistosta poiketen heidän kangaspuitaan voi käyttää päivittäin eikä vain viikoittaisen kurssiajan puitteissa.

 

Koulutus ja tutkimus vuosina 2011-2016 Kehittämissuunnitelman mukaan: Vapaan sivistystyön mahdollisuuksia vastata muutoin koulutuksen ulkopuolelle jäävien tarpeisiin edistetään. Kankaankudonnan koulutuksen jatkaminen ei tämän tavoitteen kannalta ole työväenopistojen ensisijainen tehtävä.

 

Kankaankudonnan koulutuksen lopettamista puoltavat opiskelijoiden pieni määrä, suuret kustannukset, sopivien tilojen puute, toiminnan jatkuminen Turussa Varsinais-Suomen käsityö- ja taideteollisuusyhdistyksen puitteissa sekä kansallinen strateginen linjaus, jossa korostetaan syrjäytyneiden tai syrjäytymis-vaarassa olevien saamista vapaan sivistystyön koulutukseen. Kankaankutojat eivät ole tällainen ryhmä.

 

Liitteinä ovat Jäsen Päivi Takkisen lautakunta-aloite, kaupunginvaltuutettu Johannes Yrttiahon ym. valtuustoaloite sekä Varsinais-Suomen käsi- ja taideteollisuus ry:n vt. toiminnanjohtaja Elina Helmisen kirjoitus.

 

Liite 2                                  Jäsen Päivi Takkisen lautakunta-aloite

 

Liite 3                                  Kaupunginvaltuutettu Johannes Yrttiahon ym. valtuustoaloite

 

Liite 4                                  Taideteollisuus ry:n vt. toiminnanjohtaja Elina Helmisen kirjoitus 11.6.2012 Turun Sanomien yleisönosastolla

 

Kasvatus- ja opetustoimenjohtaja Timo Jalonen

 

Ehdotus        Lautakunta toteaa edellä mainituin perustein jäsen Päivi Takkisen aloitteen käsitellyksi ja merkitsee adressin tiedokseen. Lisäksi se toimittaa edellä mainitun lausunnon Turun kaupunginhallitukselle vastauksena valtuutettu Johannes Yrittiahon ym. aloitteeseen.

 

Jäsen Päivi Takkinen ehdotti muutosesitystä:

 

Muutosesitys

 

Lukio- ja ammattiopetuslautakunta päättää esittää, että Taitopajan kangaspuita ei myydä ja että Taito-pajan toiminnan jatkamiseksi järjestetään tarvittavat tilat ja resurssit.

 

Perustelut

 

Taitopajan kangaspuut (30) esitetään myytäväksi ja saadulla rahalla on tarkoitus ostaa ompelukoneita ja saumureita. Taitopajan kaluston arvo on vähintään 50 000 euroa, joten myyntiä ei pidä toteuttaa.

 

Yhden vuoden kankaankudonnan kurssin opettajan palkka sivukuluineen ja lomakorvauksineen on 3400 euroa. Kankaankudonnan opiskelijalta perittävä maksu on ensi lukuvuonna 94 euroa.

 

Vapaan sivistystyön tarkoituksena on järjestää elinikäisen oppimisen periaatteen pohjalta yhteiskunnan eheyttä, tasa-arvoa ja aktiivista kansalaisuutta tukevaa koulutusta.

 

Kudontakoulutuksen jatkaminen Turun työväenopistossa tukee kansallista strategista linjausta, jossa korostetaan syrjäytyneiden ja syrjäytymisvaarassa olevien saamista vapaan sivistystyön koulutukseen. Ihmiset ovat tyytyväisiä, kun he oppivat uuttaja saavat aikaan konkreettista omilla käsillään.

 

Varsinais-Suomen käsityö- ja taideteollisuusyhdistys ry kertoo, että turkulaiset kankaankutojat voivat jatkaa harrastustaan Taitokeskus Juseliuksessa. Vaarana on, että moni vähävarainen kankaankudonnan harrastaja jää harrastuksen ulkopuolelle Taitokeskus Juseliuksen korkeiden hintojen vuoksi.

 

Jäsen Takkisen muutosesitys raukesi kannatuksen puutteessa.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

ilmKasvatus- ja opetustoimi, aikuiskoulutus
lausKaupunginhallitus
lausLehmusto Jouko K.
ilmMerta Pentti
ilmVirta Ilkka


Liitteet:

Lamlk § 99
Liite 1:Kansalaisadressi Taitopajan puolesta
Liite 2:Jäsen Päivi Takkisen lautakunta-aloite
Liite 3:Kaupunginvaltuutettu Johannes Yrttiahon ym. valtuustoaloite
Liite 4:Taideteollisuus ry:n vt. toiminnanjohtaja Elina Helmisen kirjoitus 11.6.2012 Turun Sanomien yleisönosastolla