Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Lukio- ja ammattiopetuslautakunta8622.05.20129

3842-2012 (5110)

Valtionosuusrahoitteisten ammatillisten perustutkintopaikkojen aloituspaikkaesitys vuodelle 2013

Tiivistelmä:

Lukio- ja ammattiopetuslautakunta hyväksyy vuoden 2013 aloituspaikkaesityksen.

Lamlk § 86

Palvelujohtaja Mika Helva

 

Olemme sopineet ammatillisen koulutuksen ja aikuiskoulutuksen tulosaluejohtajien kanssa siitä, kuinka valtionosuusrahoitteiset ammatilliset perustutkintopaikat käytetään Turun ammatti-instituutissa vuonna 2013.

 

Aloituspaikkojen osalta lukio- ja ammattiopetuslautakunnan suomenkielinen jaosto hyväksyi 3.4. aloituspaikkaesityksen suomenkielisten paikkojen osalta ja päätti lähettää esityksen lausunnoille ammatillisille neuvottelukunnille sekä Varsinais-Suomen ELY-keskukselle ja Varsinais-Suomen MYR:n koulutusjaostolle. Ruotsinkielinen jaosto hyväksyi esityksen ruotsinkielisten paikkojen osalta 18.4.

 

Liitteenä lukio- ja ammattiopetuslautakunnan jaostojen päätökset.

 

Liite 1                                  Lukio- ja ammattiopetuslautakunnan suomenkielisen jaoston päätös 3.4.2012 § 25

 

Liite 2                                  Lukio- ja ammattiopetuslautakunnan ruotsinkielisen jaoston päätös 18.4.2012 § 15

 

Aloituspaikkatarpeen perusta

 

Koulutuspaikat on suunnattu Varsinais-Suomen liiton valmisteleman KESUun sisältyvän koulutusaloittaisten aloittajatarvemitoitusten mukaan siten, että aloituspaikoilla voidaan vastata mahdollisimman hyvin ennakoitavaan työvoimatarpeeseen ja siten huolehtia koulutettavien työllistymismahdollisuuksista.

 

KESU:n Varsinais-Suomen tarvemitoituksen mukaan:

 

Opintoaloja, joilla aloittajia on tarpeeseen nähden liian vähän:

 

-ajoneuvo- ja kuljetustekniikka

-kone- ja metallitekniikka

-sosiaali- ja terveysala

-puhdistuspalvelut

-liiketalous ja kauppa

 

Opintoaloja, joilla aloittajia on tarpeeseen nähden liikaa:

 

-käsi- ja taideteollisuus

-tietojenkäsittely

-kauneudenhoitoala

-matkailuala

 

Aloituspaikkatarpeen arviointiin on vaikuttanut myös ammattibarometrit, klusterikohtaiset foo-rumit ja muu ennakointitieto sekä tilastokeskuksen alakohtaiset työllistymistilastot. Rajoittavina tekijöinä paikkojen lisäyksien kannalta ovat olleet joidenkin alojen kysynnän vähäisyys (esimerkiksi puhdistuspalveluala sekä kone- ja metalliala), tilojen riittämättömyys toiminnan laajentamiseen (esimerkiksi logistiikka sekä sosiaali- ja terveysala) sekä yleisesti ammatillisten perustutkintopaikkojen riittämättömyys kaikkiin tarpeisiin nähden.

 

Strategiset ratkaisut

 

Lukio- ja ammattiopetuslautakunta päätti vuoden 2012 aloituspaikat 7.6.2011. Lisäksi 29.11.2011 päätti lisätä aikuiskoulutuksen tulosalueelle logistiikkakoulutukseen ja maahanmuuttajien kotouttavaan koulutukseen ryhmät sekä 27.3.2012 aloittaa aikuiskoulutuksessa uuden sosiaali- ja terveysalan perustutkintokoulutuksen ja lisätä ammatillisen tulosalueen osalta taloushallinnon perustutkintoon ryhmän. Strategisena ratkaisuna aloitetaan vastaavat lisätyt ryhmät myös vuonna 2013. Logistiikka-alalla koulutuksen lisäystarpeet ovat tulleet logistiikka-alan klusterifoorumeissa. Aikuisten maahanmuuttajien valmistavan koulutuksen paikkojen lisäystarve on tullut esille Osallisena Suomessa -hankkeessa.

 

Tietojenkäsittelyn osalta tehdään vielä tarveselvitystä. Painopiste tulee olemaan selvemmin tieto- ja tietoliikennetekniikassa kuin tieto- ja viestintätekniikassa, johon Varsinais-Suomessa on edellä mainittujen KESU-mitoitusten mukaan ylikoulutusta. Toistaiseksi näissä esitetään aloitettavaksi vielä uudet ryhmät sekä aikuiskoulutuksessa että ammatillisessa koulutuksessa.

 

Kauneudenhoitoalalla ei enää ammatillisessa koulutuksessa oteta yo-linjaryhmää. Aikuiskoulutuksessa kosmetologien sijaan aletaan kouluttaa kauneudenhoitoalan tuoteneuvojia, jotka suorittavat lisäksi myynnin ammattitutkinnosta asiakaspalveluosan. Kaupan klusterifoorumin mukaan kosmetiikkamyyjistä on pulaa. Hiusalan osalta ammatillisella tulosalueella otetaan edelleen vain 28 opiskelijaa. Aikuiskoulutuksessa hiusalalla on otettu ryhmä sisään joka toinen vuosi.

 

Aloituspaikkaesitys

 

Ammatillisen koulutuksen osalta aloituspaikkoihin tehdään seuraavat muutokset:

-Kotityö- ja puhdistuspalvelujen pt:n paikat jätetään pois kevään yhteisvalinnasta, mutta paikat täytetään jatkossakin..

-Kauneudenhoitoalan osalta otetaan uusi ryhmä. Tällä alalla opiskelijoita on otettu vain joka toinen vuosi.

-Liiketalouden perustutkinnossa otetaan edelleen lisäryhmä. Tavoitteena on kouluttaa alakohtaisesti suuntautuva ryhmä jatkossakin.

 

Aikuiskoulutuksen osalta esitetään seuraavia aloituspaikkoja

-Aikuiskoulutuksessa aloitetaan uusina ryhminä tammikuussa 2013 kolme logistiikan perustutkinnon ryhmää (linja-auto, yhdistelmäajoneuvo ja varasto), liiketalouden pt, sosiaali- ja terveysalan pt sekä hiusalan pt ja kaudenhoitoalan pt (tuoteneuvoja).

-Elo-syyskuussa aloitetaan seuraavat uudet ryhmät liiketalouden pt, tietojenkäsittelyn pt, tieto- ja viestintätekniikan pt, hotelli-, ravintola ja catering alan pt (kaksi ryhmää), sosiaali- ja terveysalan pt (kaksi ryhmää) sekä lisäksi paikkoja varataan maahanmuuttajien ammatilliseen koulutukseen valmistavaan ja työnjohtokoulutuskokeiluun siten, että paikat ovat jatkuvassa käytössä.

 

Sosiaali- ja terveysalan osalta on haettu ministeriöstä lupaa aloittaa ruotsinkielisen sosiaali- ja terveysalan perustutkinnon (lähihoitaja) kouluttaminen. Jos tämä lupa saadaan, on tarkoituksenmukaista aloittaa lisäksi yksi ruotsinkielinen sosiaali- ja terveysalan perustutkintoryhmä.

 

Aloituspaikat on esitelty tarkemmin liitteissä 3 ja 4.

 

Liite 3                                  Ammatillisen koulutuksen tulosalueen aloituspaikat

 

Liite 4                                  Aikuiskoulutuksen tulosalueen aloituspaikat

 

Aloituspaikkaesityksestä annetut lausunnot

 

Varsinais-Suomen MYR:n koulutusjaosto piti aloituspaikkaesitystä hyvänä ja perusteltuna. Erityisen hyvänä se näki, että alojen työllistävyysnäkökulma on nostettu aloituspaikkojen perusteluissa keskiöön. Lisäksi se kiitti Turun kaupunkia/ammatti-instituuttia siitä, että se toi aloituspaikkaesityksen avoimesti koulutusjaostolle.

 

Aloituspaikkaesitystä puolsi sellaisenaan rakennusalan ammatillinen neuvottelukunta, hotelli-, ravintola-, matkailu- ja cateringalan ammatillinen neuvottelukunta, painoviestintäalan ammatillinen neuvottelukunta, kemianalan ammatillinen neuvottelukunta, kone- ja metallialan ammatillinen neuvottelukunta, kotityöpalvelualan ammatillinen neuvottelukunta, rakennusalan ammatillinen neuvottelukunta sekä vaatetusalan ammatillinen neuvottelukunta, joka lisäksi toivoi että kyseinen aloituspaikkamäärä säilyy samanlaisena tulevinakin vuosina, näin voidaan varmistaa, että vuosittain valmistuu sekä vaatetus- että sisustusompelijoita. Turun ammatti-instituutti on lähialueella ainoa kyseistä koulutusta antava oppilaitos.

 

Elintarvikealan ammatillinen neuvottelukunta nostaa esiin tarpeen käynnistää hotelli-, ravintola- ja cateringalan perustutkinnon suorittaneille leipuri -kondiittorin opinnot. Tällainen koulutus olisi aikuiskoulutusta ja voitaisiin toteuttaa aikuiskoulutuksen tulosalueella oppisopimuskoulutuksena.

 

Lääkealan ammatillinen neuvottelukunta pitää hyvänä asiana, että jatkossa on mahdollista ottaa myös muutama (neljä) lukion suorittaneita hakijoita opiskelijoiksi. Tällaista ei kuitenkaan ole erikseen esitetty. Sinänsä lääkealan kohdalla pitäisi opetusjärjestelyjä uudelleen arvioida. Nykyään koulutetaan työntekijöitä apteekkien palvelukseen, vaikka alan kasvu ja kasvupotentiaali on lääketehtaissa.

 

Kauneudenhoitoalan ammatillinen neuvottelukunta pitäisi tarkoituksenmukaisempana kouluttaa kosmetologeja kuin tuoteneuvojia. Tarve kosmetiikkamyyjien kouluttamiseen on tullut työelämästä. Sen sijaan neuvottelukunnan kokouksessa oli viidestä työelämän edustajasta vain yksi paikalla. Muilta osin se tukee aloituspaikkaesitystä.

 

Sosiaali- ja terveysalan ammatillisen neuvottelukunnan lausunnon mukaan työelämän kanta on, että opiskelijapaikkalukua ei saa missään tapauksessa laskea. Työvoiman tarve on todellinen. Työelämä tunnistaa omat haasteensa suurissa opiskelijamäärissä, mutta kuitenkin toivoo, että opiskelijamäärää lisättäisiin. Tämä tarve käy ilmi myös kaikista ennakointimateriaaleista. Tällä hetkellä nykyiset tilat ovat rajoittava tekijä ryhmien lisäämisen kannalta. Tästä syystä aikuiskoulutuksen puolella opetusta tullaan järjestämään myös iltaisin.

 

Logistiikka-alan ammatillinen neuvottelukunta esittää kuljettajakoulutuksen aloituspaikkojen lisäämistä 18:lla. Aloituspaikkoja tulisi vuoden 2013 syksyllä olla vähintään 72. Tähänkään sinänsä tarpeellisen paikkamäärän lisäykseen ei ole mahdollisuuksia ennen kuin kuljettajakoulutuksen tila- ja kalustoasiat saadaan kuntoon.

 

Liite 5                                  Varsinais-Suomen MYR:n koulutusjaoston lausunto 3.5.2012

 

Ammatillisten neuvottelukuntien Aloituspaikat 2013 -lausunnot ovat nähtävänä kokouksessa.

 

Kasvatus- ja opetustoimen johtaja Timo Jalonen

 

Ehdotus        Lukio- ja ammattiopetuslautakunta hyväksyy liitteenä olevat vuoden 2012 aloituspaikkaesitykset. Lisäksi lautakunta hyväksyy ajatuksen siitä, että jos kaupunki saa järjestämisluvan ruotsinkielisen sosiaali- ja terveysalan perustutkinnon koulutuksen järjestämiseen, tällainen koulutus voidaan aloittaa yhden ryhmän osalta.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

ilmKasvatus- ja opetustoimi, ammatillinen koulutus
ilmHotokka Terhi
ilmImmonen Hannu
ilmJoenpolvi Juhani
ilmLehto Soile
ilmMäkilä Timo


Liitteet:

Lamlk § 86
Liite 1:Lukio- ja ammattiopetuslautakunnan suomenkielisen jaoston päätös 3.4.2012 § 25
Liite 2:Lukio- ja ammattiopetuslautakunnan ruotsinkielisen jaoston päätös 18.4.2012 § 15
Liite 3:Ammatillisen koulutuksen tulosalueen aloituspaikat
Liite 4:Aikuiskoulutuksen tulosalueen aloituspaikat
Liite 5:Varsinais-Suomen MYR:n koulutusjaoston lausunto 3.5.2012