Turun kaupunki | § | Kokouspvm | Asia | 1 |
Lukio- ja ammattiopetuslautakunta | 164 | 30.08.2011 | 1 |
4558-2010 (642)
Logistiikkakoulutuksen osaamiskeskus - alustava selonteko
Tiivistelmä: -
Lamlk § 164
Suunnittelupäällikkö Tapio Alapaattikoski
Lukio- ja ammattiopetuslautakunta päätti 8.3.2011 hyväksyä ehdotuksen Tilaliikelaitokselle ammatillisen opetuksen ja lukion rakennusinvestoinneiksi vuoden 2012 talousarvioon ja vuosien 2013 - 2014 taloussuunnitelmaan sekä vuosille 2015 - 2021.
Ehdotus sisälsi uudisrakennushankkeena logistiikkakoulutuksen osaamiskeskuksen rakentamisen. Valmistumistavoitteeksi päätettiin vuosi 2015.
Asian esittelyssä todettiin, että Kasvatus- ja opetusviraston Tilapalvelut valmistelee kevätkauden 2011 aikana yhteistyössä Tilakeskuksen, Tilaliikelaitoksen ja ammatti-instituutin edustajien kanssa päivitetyn selonteon Logistiikkakoulutuksen opetustilahankkeesta. Selonteko pitää sisällään yhteenvedon vaihtoehdoista kustannusennusteineen.
Edelleen todettiin, että asia saatetaan lukio- ja ammattiopetuslautakunnan käsittelyyn viimeistään alkusyksystä 2011. Selonteon yhteydessä todettiin tehtävän, mikäli mahdollista, linjaukset siitä, minkä vaihtoehdon pohjalta suunnittelua jatketaan.
Kasvatus- ja opetusviraston Tilapalvelut on yhteistyössä ammatti-instituutin sekä Tilakeskuksen ja Tilaliikelaitoksen edustajien kanssa laatinut logistiikkakoulutuksen osaamiskeskuksen alustavan selonteon.
Oheismateriaali 1 Logistiikkakoulutuksen osaamiskeskus - alustava selonteko (23.8.2011)
Selvitysryhmän työhön ovat osallistuneet seuraavat henkilöt:
Suunnittelupäällikkö Tapio Alapaattikoski (pj.), Kasvatus- ja opetusvirasto, Tilapalvelut
Kasvatus- ja opetustoimen johtaja
Rakennusinsinööri Osmo Koskinen, Kasvatus- ja opetusvirasto, Tilapalvelut
Rakennuttamispäällikkö Merja Lumme,
Tilacontroller Minna Juselius, Tilakeskus
Rehtori
Tulosaluejohtaja Seija Mattila (17.6.2011 saakka),
Vs. tulosaluejohtaja
Talouspäällikkö
Rehtori Harri Seikola, Turun Aikuiskoulutuskeskus
Työryhmä on kuullut asiantuntijana ympäristö- ja kaavoitusviraston edustajaa.
Alustavan selonteon lähtökohdista ja perusteista sekä keskeisestä sisällöstä on todettavissa seuraavaa:
Ammatti-instituutti toimii tällä hetkellä kahdeksassa eri toimipisteessä. Opiskelijamäärä nuorisoasteella on noin 4 000.
Peltolan koulutalo on toimipisteistä suurin. Sinne on keskitetty seuraavat tekniikan alat:
* Auto- ja kuljetusala 126 aloituspaikkaa
* Kone- ja metalliala 108 -”-
* Lvi- ala 54 -”-
* Puuala 36 -”-
* Rakennusala 72 -”-
Aloituspaikkoja on yhteensä 396. Kokonaisopiskelijamäärä on noin 950.
Peltolan yksikön kokonaisopiskelijamäärä kasvoi 2004 - 2010 yhteensä 213:lla (776 - 947).
Kuljettajakoulutuksen lisäämistarpeet aiheutuvat osittain eläköitymisestä, mutta merkittävässä määrin myös lainsäädännöstä. Ammattikuljettajien uudet pätevyysvaatimukset tulivat voimaan vuonna 2008 ja 2009. Alalla ei voi siirtymäkauden (2013 ja 2014) jälkeen toimia kuin ammattitutkinnon suorittaneita kuljettajia.
Nykyisin autokoulussa suoritettu C-ajokortti ei anna oikeutta toimia autonkuljettajan ammatissa.
Rajoitteena tekniikan koulutuksen opiskelijamäärän kasvulle on tilojen riittämättömyys. Suurin tilaongelma on tällä hetkellä ajoneuvo- ja logistiikka-alalla.
Tilaongelmia auto- ja logistiikka-alalla on väliaikaisesti ratkaistu vuokraamalla Tilaliikelaitokselta ajoharjoittelu- ja opetustiloja Amiraalistonkadulla olevista liikennelaitoksen vanhoista korjaamohalleista. Tilat eivät vastaa koulutukselle asetettuja tavoitteita. Alue on kaavoitettu asuntorakentamiseen.
Kuljettajakoulutusta tulisi lisätä nykyisestä, mutta käytettävissä olevat opetustilat eivät mahdollista opiskelijamäärän lisäystä.
Raskaan ajoneuvokaluston korjaamoiden on ollut vaikea löytää työntekijöitä, koska alalla ei kouluteta tarpeeksi asentajia. Raskaankalustokorjaamoiden edustajat ovat pyytäneet, että
Tarvittavien tilojen on oltava julkisten liikenneyhteyksien reittien varrella.
Tilojen keskeisenä vaatimuksena on täyttää logistiikan tarpeet siten, että nuorisoasteen lisäksi myös instituutin aikuiskoulutus pystyy jatkossa tarjoamaan logistiikan koulutuspalveluita mm. varasto-, tavaraliikenne- ja henkilöliikennealan perus- ja ammattitutkintoihin.
Kuljettajakoulutukseen tarvitaan huoltohalli, jonka lattian kantavuus mitoitetaan raskaskalustolle. Tilaa voidaan oikein mitoittamalla hyödyntää myös raskaskalustoasentajien koulutuksessa.
Tilojen tulee täyttää seuraavat perusvaatimukset:
-Yleiseltä liikenteeltä täysin eristetty piha-alue kuljettajaoppilaiden ajoneuvojen käsittelyharjoituksia varten
-Hallitilaa varastoille (harjoitus ja varasto)
-Luokkatiloja
-Pesuhalli kaluston puhtaanapitoon
-Säilytystiloja/talleja ajoneuvoille (sisätiloja)
-Ajoneuvon huoltotiloja (1. luokan huoltokurssit ja raskaankaluston yleinen huoltaminen)
-Opiskelijoiden sosiaalitiloja
-Opettajien sosiaalitiloja
-Opettajien työhuoneita
Hanke voidaan toteuttaa vuokraamalla muussa käytössä ollut rakennus tai rakennuksia. Tämä edellyttää tilojen saneerausta ja muutostöitä. Tällaisessa vaihtoehdossa joudutaan mahdollisesti tekemään kompromisseja tilojen soveltuvuudessa opetuskäyttöön sekä varautumaan siihen, että tiloissa on muutakin kuin opetustoimintaa.
Uudisrakennusvaihtoehdossa tilojen suunnittelu ja rakentaminen voi olla optimaalista. Tontti ja piha-alue on mahdollista käyttää hyväksi mahdollisimman tehokkaasti.
Käytettävissä ovat seuraavat vaihtoehdot:
Artukainen -vaihtoehto
Artukainen -vaihtoehto on tarkoitus toteuttaa yhteistyössä Turun Aikuiskoulutussäätiön kanssa. Vaihtoehdossa on kyse mallista, jossa Turun Aikuiskoulutussäätiö hankkii Artukaisista nykyisen VR:n tontin ja rakennuttaa sille logistiikkakoulutuksen tarvitsemat tilat, jotka Turun kaupunki vuokraa säätiöltä.
Logicity -vaihtoehto
Logicity -vaihtoehdossa olisi osaamiskeskusta varten osoitettavissa kiinteistösijoitusyhtiön omistama kiinteistö Urusvuoressa, Rydönnotko 1. Tiloja on riittävästi, mutta tilojen ottaminen koulutuskäyttöön vaatisi runsaasti muutostöitä.
Haasteelliseksi tässä vaihtoehdossa osoittautuu oppilaitoksen ja muiden toimijoiden (yksityiset yritykset) toimintojen sovittaminen samaan rakennuksen ja pihapiiriin (mm. piha-alueen turvallisuuden huomioiminen ja ruokailujärjestelyt). Lisäksi synergiaedut tässä kohteessa menetetään (vrt. Artukainen -vaihtoehto). Tämän vaihtoehdon osalta on lisäksi otettava huomioon tilahankinnan julkinen kilpailuttaminen.
Lentoasemaa ympäröivä alue on vahvaa teollisuuden työpaikka-aluetta. Voimassa olevat asemakaavat mahdollistavat teollisuus- ja varastorakennusten sekä liike- toimisto- ja toimitilarakennusten rakentamisen. Toisaalta alueelle on kaavoitettu myös luonnonsuojelu- ja suojaviheralueita.
Logicity-alueella uudisrakennuksena toteutettavia ratkaisuja ei tässä vaiheessa ole enemmälti selvitetty. Tällaisessa vaihtoehdossa ei ole nähtävissä synergiaetuja.
Peltola -vaihtoehto
Peltola -vaihtoehto, jossa logistiikkakoulutuksen osaamiskeskuksen tilat sijoitettaisiin olemassa olevalle tontille (Peltola 13-23), ei ole realistinen tontin ahtauden ja sijoituksesta aiheutuvien liikenneongelmien vuoksi.
Asian valmistelu jatkuu. Selvitysryhmä tarkentaa alkusyksystä 2011 tarvittavien lisäselvitysten ja käytävien jatkokeskustelujen pohjalta selontekoa. Asia saatetaan uudelleen lukio- ja ammattiopetuslautakunnan käsittelyyn mikäli mahdollista 13.9.2011.
Hankesuunnitteluprosessi käynnistyy Tilakeskuksen johdolla syksyllä 2011 sen jälkeen, kun lukio- ja ammattiopetuslautakunta on käsitellyt lopullisen selonteon ja tehnyt omalta osaltaan linjaukset siitä, minkä vaihtoehdon pohjalta suunnittelua tulisi jatkaa.
Kasvatus- ja opetustoimen johtaja
Ehdotus Lukio- ja ammattiopetuslautakunta päättää merkitä tiedoksi.
PäätösEhdotus hyväksyttiin.
Jakelu
ilmSeikola Harri
ilmKeskushallinto, tilakeskus
ilmTilaliikelaitos
ilmAho Teuvo
ilmAlapaattikoski Tapio
ilmHelva Mika
ilmImmonen Hannu
ilmJalonen Timo
ilmJuselius Minna