Opetus- ja kulttuuriministeriölle

 

 

Lukiokoulutuksen kehittämisen toimenpide-ehdotuksia valmistelevan työryhmän ehdotus

 

Turun kaupungin lausunto

 

Viite: Lausuntopyyntö 21.12.2010 (Dnro 45/040/2008)

 

 

Turun kaupunki katsoo ”Lukiokoulutuksen kehittämisen toimenpide-ehdotuksia valmistelevan työryhmän muistio” – asiakirjassa esitetyt lukioiden toiminnan kehittämisesitykset pääosiltaan perustelluiksi ja asianmukaisiksi. Monet niistä, mm. opiskelijahuoltoon liittyvät, ovat sellaisia, joita on Turussa jo alettu toteuttaa.

 

Turun kaupunki tukee työryhmän esitystä säilyttää lukiokoulutus omana koulutusmuotonaan. Sekä lukio- että ammatillisen koulutuksen tulee jatkossakin huolehtia kumpikin omilla sektoreillaan oman substanssinsa mukaisesta koulutuksesta. Sen lisäksi tulisi kuitenkin miettiä kursseja, joihin voisi osallistua kummastakin koulutusmuodosta. Niistä voitaisiin rakentaa moduulimainen rakenne. Moduulissa olisi opintoja sekä lukio- että ammatillisesta koulutuksesta. Opiskelija voisi valita moduulista opintoja mieltymystensä mukaisesti ja ne luettaisiin hyväksi ristiin hänen kurssisuorituksiksensa.

 

Luku 2. Työryhmä esittää, että valtakunnallisesti tarjottavien kurssien määrää tulisi vähentää ja että oppiaineet ryhmitellään luonteeltaan samantyyppisiin kokonaisuuksiin. On järkevää luopua pakollisuudesta niissä oppiaineissa, joissa tällä hetkellä opiskelijoilta vaaditaan yhden pakollisen kurssin suorittamista. Yksittäinen kurssi ei ratkaisevasti lisää perusopetuksessa hankittua tietomäärää. Työryhmän esitysten mukaisesti on myös järkevää siirtyä oppiaineiden moduulirakenteeseen. Opiskelijalle tulisi luoda mahdollisuus valita moduulissa olevista aineista kursseista valtakunnallisesti määritelty minimimäärä omien taipumustensa mukaisesti.

 

Luku 3. Tulevissa opetussuunnitelman perusteissa on syytä säilyttää niiden nykyinen norminomaisuus. Niihin on velvoittavina määriteltävä tieto- ja viestintätekniikan vaatimusten huomioonottaminen. Tässä kohdassa on myös määriteltävä opettajille heidän työstään maksettavat mahdolliset korvaukset etä-, verkko- ja video-opetuksesta. Samassa yhteydessä on määriteltävä myös tekijänoikeuskysymykset.

 

Luku 6. Lukion tuleva opetussuunnitelma tullee olemaan voimassa vuoteen 2025 asti. Tänä aikana tekninen kehitys on nopeaa ja oppimisympäristö opetussuunnitelmakauden lopussa nykyisestä poikkeava. Lukiorakennuksia ja lähiopetusta tarvitaan edelleen. Sen rinnalle tulee väistämättä yhä voimakkaammin sosiaalisen median kautta tapahtuva opetus, esim. secondlife –tyyppisenä. Lukion opettaja opettaa lähiopetuksena tietyn pakollisen kurssimäärän. Sen jälkeinen opetus ja osin sen kanssa rinnalla voi olla konsultinkaltaista opetusta erityisosaajilta. Se voi olla lähiopetusta mutta todennäköisesti saatavilla verkon kautta lähes mistä tahansa maasta. Opettajasta tulee asiantuntija ja opiskelijan tukija.

 

Luku 8. Työryhmän esittämien erittäin kannatettavien uudistusten lisäksi Turku ehdottaa harkittavaksi perusopetuksen lisäopetuksen järjestämisen muuttamista. Tällä hetkellä perusopetuksen jälkeisen lisäopetuksen järjestäminen on jätetty perusopetuslain alaiseksi toiminnaksi. Jotta nuorisoikäluokan koulutustakuu voitaisiin toteuttaa varmemmin ja yksilöllisemmin, lisäopetuksen järjestäminen voitaisiin siirtää toisen asteen koulutuksen vastuulle. Ammatillisen opetuksen valmentavan opetuksen rinnalla on Turun iltalukiossa kokeiltu ns. Starttilukiota hyvällä menestyksellä. Nuorille voitaisiin näin räätälöidä yksilölliset oppimispolut heidän omien lähtökohtiensa mukaisesti.

 

Luku 9. Ylioppilastutkinto on syytä säilyttää työryhmän hahmottelemalla tavalla. Ylioppilaskokeiden arvosanojen merkitystä korkeakoulujen sisäänpääsykriteerinä tulee painottaa. Niissä tulee kuitenkin säilyttää edelleen jossain muodossa pääsykokeet. Ylioppilaskokeiden muuttuessa sähköisiksi tulisi miettiä myös mahdollisuutta jatkuviin yo-kokeisiin. Opiskelija voisi sähköisesti suorittaa kokeen suoritettuaan kirjoitettavan aineen oppimäärän. Kirjoitusten paine niin opiskelijoille kuin opettajille jakautuisi nykyistä tasaisemmin.

 

 

 

Turussa 15.2.2011

 

 

 

 

Timo Jalonen

Kasvatus- ja opetustoimenjohtaja