Turun kaupunki | § | Kokouspvm | Asia | 1 |
Kaupunkiympäristölautakunta | 146 | 22.04.2025 | 4 |
10238-2019 (10 02 03)
Asemakaavanmuutos- ja tonttijaonmuutosehdotus; Aninkaisten konserttitalo, VI kaupunginosa (os. Aninkaistenkatu 9) (13/2019)
Tiivistelmä:
Asemakaavanmuutoksella muutetaan Aninkaisten konserttitalon ja ammatti-instituutin tontin käyttötarkoitus opetus- ja virkistystoiminnasta monipuoliseen liike-, toimisto-, asuin-, majoitus- ja kulttuurikäyttöön. Alueelle osoitetaan uutta rakentamista neljä kerrostaloa ja liiketila. Konserttitalo ja kaksi koulutaloa suojellaan. Kaavaehdotus on tehty tontinluovutuskilpailun voittaneen ehdotuksen pohjalta yhteistyössä kilpailun voittaneen Rakennusliike Lapti Oy:n ja Lundén Architecture Company:n kanssa. Kaava-alueen toteuttamisesta aiheutuvien yleisten alueiden kustannuksien vaihteluväli 0,08-0,2 miljoonaa euroa (alv 0 %) esitetään kaupunkiympäristölautakunnan hyväksyttäväksi.
Kylk § 146
Kaupunkiympäristö, kaavoitus, kaavoitusarkkitehti Nella Karhulahti 14.4.2025:
Kaavoituksessa on laadittu 22.11.2024 päivätty ja 21.3.2025 lausuntojen perusteella muutettu asemakaavanmuutosehdotus.
Nyky- ja suunnittelutilanne
Asemakaavanmuutos laaditaan VI kaupunginosan kortteliin 26 sekä osille Aninkaistenkatua, Arkistonpolkua, Sibeliuksenkatua ja Ukkokodinpolkua. Suunnittelualueen pinta-ala on noin 2,1 ha ja se sijaitsee 400 metriä Kauppatorilta koilliseen.
Suunnittelualue sijaitsee keskeisesti Turun ydinkeskustassa Aninkaistenkadun varrella Puutorin vieressä. Alue on keskustamaisesti rakennettu ja rakennuskanta koostuu erilaisista palvelurakennuksista. Alueella sijaitsevat 1950-luvun alussa valmistuneet Konserttitalo ja Ammatti-instituutti sekä 1910-luvulla rakennettu Candolinien palvelutalo. Turun kaupunginmuseo on todennut, että rakennuksilla on kulttuurihistoriallisia arvoja. Alue on Candolinien palvelutalon tonttia lukuun ottamatta Turun kaupungin omistuksessa.
Yleiskaavassa alue on merkitty keskustatoimintojen alueeksi ja Aninkaistenkatu pääkokoojaväyläksi, pyöräilyn pääverkoston osaksi sekä joukkoliikenteen laatukäytäväksi. Aninkaisten Parkinmäen alue on merkitty arvokkaaksi rakennetun ympäristön kokonaisuudeksi, jonka ominaispiirteet tulee säilyttää. Asemakaavassa konserttitalon ja ammatti-instituutin tontti on osoitettu opetus- ja virkistystoimintaa palvelevien rakennusten korttelialueeksi ja Candolinien palvelukodin tontti sosiaalista toimintaa palvelevien rakennusten korttelialueeksi.
Alue on osa kehittyvää Aninkaisten aluetta, joka on yksi keskustan kehittämisen kärkihankkeen osa-alueista. Aninkaisten alueelle ollaan suunnittelemassa matkakeskusta, jossa yhdistyisivät raideliikenne, kaukoliikenteen bussit sekä paikallisliikenne.
Kaavanmuutos tehdään kaupungin omasta aloitteesta. Asemakaavanmuutoksen tarkoituksena on määrittää Konserttitalon ja Ammatti-instituutin uusi käyttötarkoitus, koska toiminnot ovat siirtymässä pois alueelta. Kaupunginhallitus päätti 21.3.2022 § 116, että kaupunki järjestää tontinluovutuskilpailun alueen tulevan kehittäjän valitsemiseksi. Kaupunginhallitus päätti 21.11.2022 § 476 valita tontinluovutuskilpailun voittajaksi ehdotuksen ”Agora”. Ehdotuksen tekijöinä olivat Rakennusliike Lapti Oy ja Lundén Architecture Company.
Kaupunginvaltuusto päätti kokouksessaan 21.8.2023 § 170, että Turun uuden musiikkitalon rakentaminen voi alkaa. Musiikkitalo on rakenteilla ja tavoitteena on, että rakennus valmistuu kesällä 2026. Ammatti-instituutti on siirtymässä Itäharjun kehittyvän tiedepuiston alueelle arviolta vuonna 2028. Kaupunginvaltuusto on hyväksynyt 26.8.2024 § 120 ammatillisen koulutuksen Turun Taito-kampuksen hankesuunnitelman.
Nykytilannetta sekä suunnittelutilannetta kuvataan tarkemmin kaavaselostuksen kohdassa 3. Lähtökohdat
Asemakaavanmuutoksen tavoitteet
Kaavan tavoitteena on määrittää Konserttitalolle ja Ammatti-instituutille uusi käyttötarkoitus sekä tutkia alueen täydennysrakentamisen mahdollisuuksia. Alueesta tavoitellaan elävää ja toiminnoiltaan monipuolista osaa kehittyvää Aninkaisten aluetta.
Tavoitteena on myös selvittää rakennetun ympäristön arvot, rakennusten suojelutarve, alueen kaupunkikuvalliset arvot sekä lähialueen toimijoiden mahdolliset tarpeet ja huomioida ne tarvittavilta osin kaavamuutoksessa. Kävelyn, pyöräilyn, joukkoliikenteen, autoliikenteen, huoltoajon ja pysäköinnin toimivuus ja turvallisuus huomioidaan osana kaavamuutosta.
Kaavaprosessin vaiheet
Kaupunkiympäristölautakunta hyväksyi kaavan tavoitteet ja merkitsi osallistumis- ja arviointisuunnitelman tiedoksi 11.2.2020 § 36.
Asemakaavan vireilletulosta ilmoitettiin kaavoituskatsauksessa 2019. Ilmoitus vireilletulosta sekä 3.2.2020 päivätty osallistumis- ja arviointisuunnitelma lähetettiin siinä mainituille osallisille kirjeitse 26.2.2020. Kirjallisia mielipiteitä saatiin aloitus- ja luonnosvaiheessa yhteensä neljä.
Kaupunkiympäristölautakunta hyväksyi kaavaluonnoksen 24.11.2020 § 417. Kaupunkiympäristölautakunnan 24.11.2020 hyväksymää kaavaluonnosta päivitettiin, jotta suunniteltuun tontinluovutuskilpailuun saatiin enemmän joustoa ja mahdollistettiin erilaiset suunnitteluvaihtoehdot. Kaupunginhallitus hyväksyi päivitetyn kaavaluonnoksen 21.3.2022 § 116. Kaupunginhallitus päätti, että kaupunki järjestää hyväksytyn luonnoksen ja muiden kilpailuasiakirjojen pohjalta suunnittelu- ja toteutusryhmille suunnatun tontinluovutuskilpailun, jolla haettiin Konserttitalon ja Ammatti-instituutin alueelle kehittäjää. Kaupungin on tarkoitus myydä tai vuokrata konserttitalon ja ammatti-instituutin rakennukset ja maa-alue. Tontinluovutuskilpailu käytiin 29.3.-4.8.2022.
Kaupunginhallitus päätti 21.11.2022 § 476 valita tontinluovutuskilpailun voittajaksi ehdotuksen ”Agora”. Ehdotuksen tekijöinä olivat Rakennusliike Lapti Oy ja Lundén Architecture Company. Kaavaehdotus on laadittu voittaneen ehdotuksen pohjalta yhteistyössä ehdotuksen tekijöiden kanssa.
Kaavaehdotus valmistui 22.11.2024 ja siitä pyydettiin lausunnot joulukuussa 2024.
Turku Energia Sähköverkot Oy:n lausunnon perusteella kaava-alueelle lisättiin kaksi rakennuksissa sijaitsevaa muuntamopaikkaa. Turun kaupunginmuseon lausunnon perusteella lisättiin Aninkaistenkadun katualueelle merkintä muinaisjäännöksestä. Museokeskuksen ja ELY-keskuksen lausuntojen perusteella suojeltujen sisätilojen määräystä tarkennettiin konserttitalon luiskan ja lämpiön sekä koulutalon opetusravintolan, pääaulan ja portaan sekä voimistelusalin ja auditorion osalta muotoon, jossa alkuperäinen kiinteä sisustus tulee säilyttää.
Kaavaprosessin vaiheet sekä lausunnot vastineineen on kuvattu tarkemmin selostuksen kohdassa 4.4 Suunnittelun vaiheet, vaihtoehdot ja vuorovaikutus.
Kaavaehdotus oli julkisesti nähtävillä 2.12.2024.-9.1.2025. Kaavaehdotusta esiteltiin yleisötilaisuudessa 11.12.2024. Kaavaehdotuksesta ei jätetty muistutuksia. Ehdotuksesta jätetiin yksi mielipide.
Lausuntojen perusteella tehtyjen vähäisten muutosten johdosta ei ole tarpeen asettaa kaavaehdotusta uudelleen nähtäville.
Asemakaavanmuutosehdotus
Asemakaavanmuutoksella muutetaan Aninkaisten konserttitalon ja ammatti-instituutin tontin käyttötarkoitus opetus- ja virkistystoiminnasta monipuoliseen liike-, toimisto-, asuin-, majoitus- ja kulttuurikäyttöön (KYA-1). Alueen suojeltavia ja uusia rakennuksia voidaan käyttää mm. liike-, toimisto-, asuin-, majoitus-, palvelu-, hoitolaitos-, kulttuuri-, liikunta- ja viihdekäyttöön.
Kortteliin muodostetaan uusi puolijulkinen Aninkaistenaukio, joka on samassa tasossa Aninkaistenkadun kanssa. Aukio ja uudet kulkuyhteydet, Candolininpolku ja Akkakodinpolku, korttelin läpi kytkevät korttelin luontevasti ympäristöönsä.
Konserttitalo sekä Ammatti-instituutin rakennuksista konserttitalon takana, pihan keskellä oleva koulutalo sekä Aninkaistenkadun puoleinen koulurakennus suojellaan. Konserttitalon sisätiloista suojellaan aulatilojen, lämpiön ja konserttisalin muodostama tilasarja. Koulutalojen sisätiloista suojellaan pääsisäänkäynnin aulatila, opetusravintola, luentosali ja voimistelusali.
Täydennysrakentamiselle on osoitettu kaksi kymmenenkerroksisen rakennuksen rakennusalaa, toinen korttelin keskelle, uuden aukion viereen ja toinen Parkinkentän puolelle. Nahkurinkadun puolelle osoitetaan kaksi rakennusalaa seitsemän- ja kahdeksankerroksisille rakennuksille. Konserttitalon kaakkoispuolelle, uuden aukion viereen osoitetaan rakennusala yksikerroksiselle liikerakennukselle.
Uudisrakentamisen rakennusoikeus on yhteensä 14 460 k-m2. Suojeltavan konserttitalon rakennusoikeus on 6250 k-m2 ja Ammatti-instituutin suojeltavien rakennusten rakennusoikeus on yhteensä noin 8290 k-m2. KYA-1-alueella on rakennusoikeutta yhteensä 29 000 k-m2.
Candolinien palvelutalo osoitetaan sosiaalitointa ja terveydenhuoltoa palvelevaan rakentamiseen (YS-1) nykyisen toiminnan mukaisesti. Rakennus suojellaan kulttuurihistoriallisesti ja kaupunkikuvallisesti arvokkaana. Sisätiloista suojellaan porrashuoneen ja salien muodostama tilasarja. Rakennusoikeutta on 3300 k-m2, se säilyy samana kuin olevassa kaavassa.
Asemakaavan kokonaiskerrosala on 32 300 k-m2 ja se kasvaa voimassa olevaan asemakaavaan verrattuna 6130 k-m2. Alueelle voi sijoittua arviolta 390 uutta asukasta.
Infrakustannukset
Asemakaavan yhteydessä toteutetaan Sibeliuksen- ja Nahkurinkadulle ylijatketut jalkakäytävät sekä kävelylle ja pyöräilylle varatun katualueen leventäminen Arkiston- ja Ukkokodinpolulla. Muut Arkistonpolun ja Ukkokodinpolun rakentamisen kustannukset ovat sisältyneet Parkinkentän asemakaavan hyväksyttyyn infran kustannusarvioon. Nyt käsittelyssä olevan asemakaavan toimenpiteiden kustannusarvion vaihteluväli on 0,08–0,2 M€ (alv 0 %). Arvio sisältää rakentamisen, suunnittelun ja muut tilaajan kustannukset sekä infran tarveselvitys- ja hankesuunnitteluohjeen mukaisen hankevarauksen 30 %. Kustannusarviossa on käytetty maanrakennuskustannusindeksin pistelukua 127,9 (2020=100, joulukuu 2024).
Voimassa olevan hallintosäännön 52 §:n 5. kohdan mukaan kaupunkiympäristölautakunta päättää kaava-alueen infran kustannusarvioista asemakaavan käsittelyn yhteydessä, mikäli kustannusarvio tai sen vaihteluvälin keskiarvo on alle kolme miljoonaa euroa.
Seuraava vaihe
Asemakaavaehdotus voidaan viedä valtuuston käsittelyyn heti lautakunnan hyväksymisen jälkeen, sillä ehdotus on jo ollut nähtävillä eikä maankäyttösopimusta tarvita.
Sovelletut lainkohdat
Alueidenkäyttölaki 50 §, 52 §, 54 §, 55 §, 57 §, 62 §, 63 §, 65 § ja 66 §.
Maankäyttö- ja rakennusasetus 24 §, 25 §, 27 §, 28 §, 30 §, 32 § ja 32a §.
Liite 1Kartta Aninkaisten konserttitalo
Oheismateriaali 1Selostus Aninkaisten konserttitalo
Oheismateriaali 2Tilastolomake Aninkaisten konserttitalo
Oheismateriaali 3OAS-, luonnos- ja ehdotusvaiheen mielipiteet
Oheismateriaali 4Kaavaehdotuksesta annetut lausunnot
Laaditut selvitykset ja raportit, www. turku.fi/haku
Kaupunkiympäristöjohtaja Christina Hovi:
EhdotusKaupunkiympäristölautakunta päättää esittää kaupunginhallitukselle, että 22.11.2024 päivätty ja 21.3.2025 lausuntojen perusteella muutettu asemakaavanmuutosehdotus Aninkaisten konserttitalo esitetään kaupunginvaltuuston hyväksyttäväksi. Asemakaavanmuutoksen yhteydessä hyväksytään sitovat tonttijaonmuutokset: 006 (VI) 26.-6 ja 7.
Lisäksi kaupunkiympäristölautakunta päättää hyväksyä Aninkaisten konserttitalon asemakaava-alueen yleisten alueiden infrakustannusarvion vaihteluväliksi 0,08-0,2 miljoonaa euroa (alv 0 %).
PäätösEhdotus hyväksyttiin.
Jakelu
esiKaupunginhallitus
Liitteet:
Kylk § 146
Liite 1:Kartta Aninkaisten konserttitalo