Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunkiympäristölautakunta14822.04.20256

8569-2024 (10 03 00)

Poikkeamispäätös; Matkaviestintukiaseman sijoittaminen, Mälikkälä (P 2024-1217)

Tiivistelmä:

Poikkeamista haetaan matkaviestintukiaseman sijoittamiselle Laturinkujalle, asemakaavan katualueelle. Rakennuspaikan naapurit ja alueen muut asukkaat ovat jättäneet hakemuksesta muistutuksensa. Hakemuksen mukaista tukiaseman sijoittamista ehdotetaan hyväksyttäväksi ehdollisena.

Kylk § 148

Konsernihallinto, lakipalvelut, ympäristöjuristi Jenna Härkönen 7.4.2025:​

Rakennuspaikka ja sen sijainti​

Kiinteistö 853-77-9901-0, vuokra-alueen pinta-ala n. 125 m2

Osoite: Laturinkuja, katualueen päässä​

Hakija​

DNA Tower Finland Oy​

Rakennushanke

- Rakennetaan matkaviestintukiasema, joka käsittää 42 metriä korkean putkipylvään sekä noin 8,5 m2:n suuruisen laitetilan.

Kaavoitustilanne

Alueella on voimassa asemakaava, joka on tullut voimaan 4.12.1976. Rakennuspaikkaa koskee kaavamääräys ”Katualue”.

Poikkeukset

- Matkaviestintukiaseman sijoittaminen asemakaavan mukaiselle katualueelle (MRL 58 §).

Naapureiden ja asianosaisten kuuleminen

Hakemuksesta on tiedotettu kirjeitse naapureille ja kuulutuksella muille mahdollisille osallisille. Naapureille ja osallisille on varattu tilaisuus kirjallisen muistutuksen tekemiseen. Muistutuksia jätettiin yksi. ​

Muistutus​

Alueen asukkaat ovat jättäneet hakemuksesta yhteisen muistutuksen, jossa vastustetaan poikkeamishakemusta. Muistutuksen mukaan poikkeaminen aiheuttaa haittaa kaavoitukselle eikä poikkeamiselle ole esitetty riittäviä perusteita.

Muistutuksessa on nostettu esiin matkaviestintukiaseman aiheuttama maisemahaitta, terveellisyys- ja turvallisuusnäkökohdat sekä naapurikiinteistöjen arvon aleneminen. Muistutuksen mukaan mastohankkeen ympäristövaikutuksia ei ole arvioitu riittävästi. Muistutuksessa on vaadittu vaihtoehtoisten sijoituspaikkojen selvittämistä. Muistutuksessa on myös otettu kantaa naapurien kuulemismenettelyn lainmukaisuuteen sekä vanhentuneeseen lainsäädäntöön viittaamiseen.

Hakijan vastine​

Hakija on antanut vastineensa naapureiden muistutukseen. Vastineen mukaan maston korkeuden ja järeyden määräävät radio- ja teletekniset vaatimukset, ja tässä kohteessa kiinnitysalustaksi on valittu varsinaisia perinteisiä mastoja huomattavasti matalampi, yksinkertaisempi ja ilman haruksia oleva ns. vapaasti seisova antennipylväs. Minimivaatimus antennikorkeuksille on niiden sijoittuminen puuston yläpuolelle ja näin ollen pylväs erottuu aina korkeutensa vuoksi ympäristöstään. Vastineen mukaan sijoituspaikalla on puustoa, joka peittää laitetilaa sekä pylvään alaosaa liikuttaessa Laturinkujaa, Iso-Mäkiläntietä ja Eristäjänmutkan teitä pitkin. Maston lähimmät asuinrakennukset sijaitsevat yli 20 metrin päässä ja tontin rajalle on lähimmillään n. 12 metriä.

Vastineen mukaan antennipylväät suunnitellaan Eurokoodi-normiston mukaan ja normisto huomioi pylvään lujuustekniset näkökohdat sekä mahdollisen jäävaran. Tavanomaisen ja hyvän rakennustavan mukaan urakoitsija selvittää ja varmistaa ympäristön sekä siihen vaikuttavat asiat ennen rakennustöihin ryhtymistä. Lähtökohtana tukiaseman rakentamiselle on parempien ja laadukkaampien matkaviestinpalveluiden tarjoaminen alueen asukkaille, palveluille, yrittäjille, työntekijöille sekä alueen liikenneväylillä liikkujille.

Asianosaisten laajempi kuuleminen ei ole tarpeen (MRL 173 § ja MRA 86 §).​

Päätöksen perustelut​

Rakennuspaikka sijaitsee Mälikkälän kaupunginosassa Laturinkuja -nimisellä katualueella. Poikkeamishakemus koskee 42 metriä korkean putkipylvään sekä noin 8,5 m2:n suuruisen laitekopin rakentamista. Matkaviestintukiasemaa varten tullaan vuokraamaan noin 125 m2:n suuruinen alue katualueelta.

Hakija on perustellut poikkeamishakemustaan sillä, että suunniteltu tukiasema poistaa matkapuhelinkuuluvuuden katveita ja lisää datakapasiteettia alueella. Uusien tukiasemapaikkojen sijoitus pyritään valitsemaan niin, että ne antavat parhaan alueellisen kuuluvuuden. Lähialueella ei ole saatavilla olemassa olevia tukiasemapaikkoja, joita voitaisiin hyödyntää ja joista saataisiin alueelle laadullisesti ja kapasiteetiltaan riittävä palvelu. Alueella ei ole myöskään jo olemassa olevia soveltuvia rakenteita tukiasemalaitteiden asennusta varten. Hakijan mukaan masto tulee palvelemaan myös muita teleoperaattoreita. Kun otetaan huomioon hakijan esittämät perustelut tukiasemien tarpeesta, on poikkeamiselle katsottava olevan maankäyttö- ja rakennuslain 171 §:ssä tarkoitettu erityinen syy.

Matkaviestintukiaseman sijoituspaikka on valittu yhdessä Turun kaupungin kaupunkisuunnittelun, ympäristönsuojelun ja kaupunkiympäristön kunnossapidon kanssa. Hakijan ennakkoon esittämän hakualueen perusteella matkaviestintukiaseman peittoalueen ja datakapasiteetin tarve on Laturinkujan ympäristössä keskellä asuinaluetta, ja tästä lähtökohdasta on lähdetty kartoittamaan sopivia sijoituspaikkoja. Länsikeskuksen liikerakennuksen ja Metsäkyläntien välinen alue oli hakijan tarpeisiin nähden liian kaukana eikä sieltä ollut mahdollista saada riittävää kapasiteettia eikä kuuluvuutta. Rakennuspaikan eteläpuolella sijaitseva Rakennusmestarinpuisto ei soveltunut kaupungin näkökulmasta sijoituspaikaksi sen ollessa Mälikkälän keskeinen rakennettu puisto, joka on kauttaaltaan intensiivisesti hoidettua ja varsin avointa. Sijoituspaikaksi valikoitui Laturinkujan katualue, jossa on metsää ympärillä ja kääntöpaikka katualueen päässä.

Hakija on pyrkinyt vähentämään visuaalista haittaa maston rakenteella ja värityksellä. Suunniteltu masto on kapearakenteinen eikä siinä ole haruksia. Väriksi on valittu ympäristöönsä mahdollisimman hyvin soveltuva harmaa sävy, mikä vähentää tukiaseman maisemallisia vaikutuksia. Maston lähimmät asuinrakennukset ovat lähimmillään noin 20 metrin päässä. Tukiasemat erottuvat korkeutensa vuoksi väistämättä ympäristöstään ja aiheuttavat maisemallisia vaikutuksia, sillä niiden toimivuus edellyttää laitteiston sijoittamista puuston korkeuden yläpuolelle. Sijoituspaikka on pyritty valitsemaan niin, että tukiasema sijoittuu puuston suojaan kuitenkin tarjoten alueelle riittävän datakapasiteetin.

Oikeuskäytännössä (mm. Turun HaO 18.9.2013 ja 17.10.2023, Hämeenlinnan HaO 11.11.2015, Helsingin HaO 24.5.2023) on vakiintuneesti todettu, että jos hakemuksessa esitetty hanke täyttää poikkeamisen edellytykset, voidaan poikkeaminen myöntää eikä maankäyttö- ja rakennuslaki edellytä muiden mahdollisten sijoituspaikkojen selvittämistä ennen ratkaisun tekemistä. Asiassa saadun selvityksen mukaan riittävää palvelutasoa ei voida saavuttaa muilla vaihtoehtoisilla sijoituspaikoilla eikä olemassa olevia tukiasemamastoja käyttäen. Lisäksi oikeuskäytännössä (mm. Helsingin HaO 6.6.2017 ja 24.5.2023) on todettu, että tukiasemahankkeen väitetyllä vaikutuksella alueen kiinteistön arvoihin ei ole asiassa ratkaisevaa oikeudellista merkitystä. Hakemuksen mukaisesta rakentamisesta huolimatta aluetta voidaan edelleen käyttää sen voimassa olevan asemakaavan mukaiseen käyttötarkoitukseen, eikä hankkeen voida siten katsoa aiheuttavan haittaa kaavoitukselle, kaavan toteuttamiselle tai alueiden käytön muulle järjestämiselle.

Oikeuskäytännössä (mm. Turun HaO 18.9.2013 ja 17.10.2023) on todettu, että nykyisin yleisesti saatavissa olevan tutkimustiedon mukaan ei ole mahdollista todeta, että matkaviestintukiasemahankkeista aiheutuisi varovaisuusperiaatekaan huomioon ottaen maankäyttö- ja rakennuslaissa tarkoitettuja merkittäviä haitallisia ympäristö- tai muita vaikutuksia. Säteilyturvakeskus valvoo asiantuntijaviranomaisena säteilylain nojalla annettujen säännösten ja määräysten noudattamista ja antaa myös turvallisuustason toteuttamista koskevia yleisiä ohjeita. Edellä esitetyn perusteella tukiaseman ei voida katsoa olevan alueelle turvallisuusriski. Hakemuksessa esitettyjä, yleistä tarvetta palvelevia matkaviestinpalveluiden parantamiseen liittyviä tavoitteita voidaan pitää erityisenä syynä poikkeamisen myöntämiselle.

Hakija on toimittanut hakemuksensa liitteenä Turun kaupungin kaupunkisuunnittelun, ympäristönsuojelun ja kaupunkiympäristön kunnossapidon alustavan kannanoton, joka on päivätty 5.6.2024. Kannanoton mukaan estettä tukiaseman sijoittamiselle ei ole, jos tukiasema sijoitetaan 31.5.2024 päivätyn alustavan esityksen mukaiselle paikalle. Hakemuksen liitteenä olevasta asemapiirroksesta käy ilmi, että tukiasema sijoitetaan edellä mainitun alustavan esityksen mukaiselle paikalle. Kannanoton mukaan tarkemmassa suunnittelussa ja rakentamisessa tulee huomioida, että kalliota ei saa louhia ja tukiaseman tarkka paikka tulee valita siten, että puita tarvitsee kaataa mahdollisimman vähän. Kannanoton mukaan korkeintaan kaksi runkoa voi jättää maastoon lisäämään luonnon monimuotoisuutta ja rungot tulee jättää mahdollisimman yhtenäisiksi. Latvuksia, oksia tai kaadettuja nuoria puita ei tule jättää maastoon. Edelleen kannanoton mukaan, jos mastoon tarvitaan lentoesteväritys, olisi maisemakuvan kannalta toivottavaa, että pylvään putkiosa voitaisiin toteuttaa harmaana (sinkittynä) ja vain pylvään ristikko-osat lentoestevärillisenä. Kannanotossa esitetyt seikat on huomioitu poikkeamispäätöksen ehdoissa. Hakijalla ei ollut ehtoihin huomautettavaa.

Alueen asukkaiden muistutuksessa on vielä nostettu esiin naapureiden kuulemismenettelyn lainmukaisuus ja vanhentuneeseen lainsäädäntöön viittaaminen. Rakentamislain (tullut voimaan 1.1.2025) 194 §:n mukaan rakentamislain voimaan tullessa vireillä oleva asia käsitellään loppuun soveltaen rakentamislain voimaan tullessa voimassa olleita säännöksiä. Poikkeamishakemus on tullut vireille 11.12.2024, eli hakemus on siirtymäsäännöksen nojalla käsitelty silloin voimassa olleen maankäyttö- ja rakennuslain (nimi muuttunut 1.1.2025 Alueidenkäyttölaiksi) mukaisesti. Rakennuspaikan naapureille on varattu maankäyttö- ja rakennusasetuksen 86 §:n mukaisesti vähintään seitsemän päivää esittää muistutuksensa hakemuksesta. Kirjepostin kulkemiseen on varattu seitsemän päivää. Pyynnöstä kuulemisaikaa on vielä pidennetty. Siten kuuleminen poikkeamista koskevan hakemuksen johdosta on ollut lainmukainen.

Edellä esitetyn perusteella hakemuksen mukaiseen poikkeamiseen on erityinen syy eikä poikkeaminen aiheuta haittaa kaavoitukselle, kaavan toteuttamiselle tai alueen käytön muulle järjestämiselle. Rakentaminen ei vaikeuta luonnonsuojelun tavoitteiden saavuttamista eikä vaikeuta rakennetun ympäristön suojelemista koskevien tavoitteiden saavuttamista (MRL 171 §).​​

Liite 1​Asemapiirros 29.5.2024

Oheismateriaali 1​Sijaintikartta

Oheismateriaali 2​Muistutus 12.3.2025

Oheismateriaali 3​Vastine 25.3.2025​

Kaupunkiympäristöjohtaja Christina Hovi:​

Ehdotus​Kaupunkiympäristölautakunta päättää myöntää hakemuksen ja 29.5.2024 päivätyn asemapiirroksen mukaiset poikkeukset seuraavilla ehdoilla:

- Kalliota ei saa louhia.

- Tukiaseman tarkka paikka tulee valita siten, että puita tarvitsee kaataa mahdollisimman vähän. Korkeintaan kaksi runkoa voi jättää maastoon lisäämään luonnon monimuotoisuutta ja rungot tulee jättää mahdollisimman yhtenäisiksi. Latvuksia, oksia tai kaadettuja nuoria puita ei tule jättää maastoon.

- Mikäli mastoon tarvitaan lentoesteväritys, pylvään putkiosa tulee toteuttaa harmaana (sinkittynä) ja vain pylvään ristikko-osat lentoestevärillisenä.

Samalla päätetään, että hakijalta peritään poikkeamispäätöksen johdosta rakennusvalvontataksan 3.1 §:n mukaisesti 1150 euroa, naapurien kuulemisen johdosta 70 euroa/kuultava kiinteistö (6 kpl) sekä kuulutuksen julkaisemisesta sanomalehdessä 600 euroa, yhteensä 2170 euroa.​

Päätöksen voimassaolo​

Poikkeamispäätös on voimassa kaksi vuotta päätöksen lainvoimaiseksi tulemisesta lukien. Vastaavaa rakentamislupaa tulee hakea tämän ajan kuluessa.​

Tämä päätös annetaan julkipanon jälkeen.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

aoDNA Tower Finland Oy
tiedVarsinais-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus
tiedKakko Reino
tpvKaupunkiympäristö, kaavoitus keskusta-alue
tpvKaupunkiympäristö, kaavoitus keskustan ulkopuolinen alue
tpvKonsernihallinto, talouspalvelut, myynnistä suoritukseen
tiedRakennus- ja lupalautakunta


Liitteet:

Kylk § 148
Liite 1:Asemapiirros 29.5.2024