Turun kaupunki§Päätöspöytäkirja1
Kaupunkiympäristö, kiinteistökehitys ja isännöinti 
Loppupvm 8.4.2025, Kiinteistökehityspäällikkö501.04.2025 

2096-2025 (10 00 02)

Heidekenin kortteli (853-3-19-10 ja -11) pilaantuneen maaperän puhdistusvastuiden sopiminen

Kaupunkiympäristön palvelukokonaisuus, erityisasiantuntija Mari Ahlroos 29.1.2025:

Turun kaupunki on myynyt 5.12.2007 allekirjoitetulla kauppakirjalla Mannerheimin Lastensuojeluliitto Varsinais-Suomen Piiri ry:lle ja Varsinais-Suomen Lastensuojelujärjestöt ry:lle perustettavan yhtiön nimiin kiinteistön 853-3-19-2. Tonttia omistamaan perustettiin Kiinteistöosakeyhtiö Heideken -niminen yhtiö. Kauppakirjassa todetaan, että myytävä tontti on aikaisemmin ollut sairaala- ja toimistokäytössä, eikä kaupungin taholta ole tutkittu onko tontilla ympäristönsuojelulaissa tarkoitettuja jätteitä tai aineita, jotka saattava aiheuttaa maaperän tai pohjaveden pilaantumista.

Vuonna 2021 voimaan tulleen asemakaavamuutoksen ja tonttijaon mukaisesti kaupan kohteena ollut alue vastaa nykyisin kiinteistöjä 853-3-19-10 ja -11. Tonttijaon ja tonttien lohkomisen yhteydessä Kiinteistöosakeyhtiö Heideken -niminen yhtiö jakautui kahdeksi yhtiöksi, joista Kiinteistöosakeyhtiö Heideken -niminen yhtiö jäi omistamaan tonttia 853-3-19-11 ja Kiinteistöosakeyhtiö Heidekenin Piha Oy -niminen yhtiö jäi omistamaan tonttia 853-3-19-10. Em. yhtiöille on jakautumisen seurauksena myönnetty selvennyslainhuudot em. tontteihin 9.6.2022.

​Kiinteistöjen 853-3-19-10 ja -11 alueella on toteutettu ympäristöteknisiä maaperätutkimuksia vuosina 2023 ja 2024 (Heidekenin Piha Oy Turku, Maaperän haitta-ainetutkimus, 20.4.2024, päivitetty 12.5.2023, Ramboll Finland Oy ja Heideken Turku, Tutkimusraportti 2.9.2024, Ramboll Finland Oy). Tutkimusten perusteella kiinteistön 853-3-19-10 alueella todettiin VNa 214/2007 alemman ohjearvon ylittäviä pitoisuuksia PAH-yhdisteitä ja/tai arseenia yhteensä viidessä tutkimuspisteessä. ​ Em. tutkimuspisteistä neljä sijaitsee päällystetyllä pysäköintialueella ja yksi leikkialueella 0,7 m pintakerroksen alla. Lisäksi täyttömaan joukossa todettiin paikoin merkkejä rakennusjätteistä. Kiinteistön 853-3-19-11 alueella todetut pitoisuudet eivät ylittäneet VNa 204/2007 alempaa ohjearvoa.

Tutkimuspisteet, joissa on todettu VNa 214/2007 alemman ohjearvon ylittäviä haitta-ainepitoisuuksia sijoittuvat kiinteistöillä alueille, jotka ovat olleet päällystettyjä/peitettyjä jo ennen vuoden 2007 kiinteistökauppaa. Em. sekä todettujen haitta-aineiden laatu ja ominaisuudet huomioon ottaen on erittäin todennäköistä, että maaperän kohonneet haitta-ainepitoisuudet ovat muodostuneet alueelle ennen vuotta 2007 tapahtuneen toiminnan seurauksena, eikä se näin ollen ole peräisin toiminnasta, jota kiinteistöillä on harjoitettu kiinteistökaupan jälkeen (Heidekenin perhetalo). Näin ollen ko. alueilla vastuu pilaantuneen maaperän kunnostamisesta on Turun kaupungilla. Mahdolliset pilaantuneen maaperän kunnostustoimenpiteet tullaan toteuttamaan kiinteistön 853-3-19-10 tulevan rakentamisen sekä kiinteistön 853-3-19-11 leikkipaikan uudistamisen yhteydessä. Asiasta on keskusteltu 12.11.2024 pidetyssä palaverissa ja osapuolet ovat hyväksyneet toimintatavan.

Alueelle laaditaan maaperän kunnostussuunnitelma sekä ympäristösuojelulain 136§:n mukainen ilmoitus pilaantuneen maaperän puhdistamisesta. Turun kaupunki vastaa ympäristöviranomaisen antaman päätöksen mukaisista alueen maaperän puhdistuskustannuksista niiltä osin, kun pilaantuneisuus on aiheutunut kaupungin toimenpiteistä tai ennen vuoden 2007 kiinteistökauppaa. Vastattaviin kustannuksiin kuuluvat maaperän pilaantuneisuudesta (haitta-ainepitoisuus yli VNa 214/2007 alemman ohjearvon) aiheutuvat, alueen rakentamisen edellyttämästä normaalista maanrakentamisesta poikkeavat lisäkustannukset, kuten ympäristöteknisen valvojan kustannukset (kunnostussuunnittelun kustannukset, puhdistuksen valvonnan kustannukset ja viranomaisraportointiin liittyvät kustannukset) sekä pilaantuneen maa-aineksen kuljettamisesta ja vastaanottamisesta aiheutuvat kustannukset.

Selvyyden vuoksi todetaan, että VNa 214/2007 alemman ohjearvon alittavista (nk. kynnysarvomaiden) haitta-ainepitoisuuksista aiheutuvia toimenpiteitä tai kustannuksia ei pidetä tässä tarkoitettuna pilaantuneen maaperän puhdistamisena. Rakennushankkeeseen ryhtyvän on otettava kynnysarvomaat huomioon kaikessa maarakentamisessa. Rakennushankkeeseen ryhtyvä vastaa kynnysarvomaiden kuljetuksesta ja käsittelystä aiheutuvista kustannuksista.

Puhdistuksen toteuttaa rakennushankkeeseen ryhtyvä taloudellisesti edullisimmalla tavalla siten, että puhdistaminen ei aiheuta viivästyksiä rakennushankkeelle. Kaupunki osoittaa kohteelle puhdistustyön ympäristöteknisen valvojan ja vastaa tämän kustannuksista suoraan. ​ Kaupunki ei vastaa puhdistuskustannuksista, jotka eivät perustu asianomaisen viranomaisen päätökseen/lausuntoon tai ole tehty kaupungin osoittaman ympäristöteknisen valvojan ohjauksessa. Kaupunki ei myöskään vastaa maamassojen poistosta ja kuljetuksesta aiheutuneista kustannuksista siltä osin, kun ne aiheutuvat yksinomaan rakennushankkeen toteuttamisesta eikä siltä osin, kun rakennushankkeeseen ryhtyvä säästää rakennushankkeeseen muutoin sitoutuvia kustannuksia (esim. pilaantuneen maan kaivu- ja kuljetuskustannukset siltä osin, kun ne toteutettaisiin rakennushankkeen toteuttamiseksi myös ilman pilaantuneen maan puhdistamista).

Edellä tarkoitettujen puhdistuskustannusten lisäksi kaupunki vastaa ylimääräisistä kaivu- ja täyttökustannuksista niiltä osin, kun alueelta joudutaan poistamaan pilaantumisen vuoksi maamassoja, jotka muutoin voisivat rakennussuunnitelman mukaan jäädä koskemattomiksi (ns. ylisyvät kaivannot). Ylisyvien kaivantojen täytön osalta kaupunki vastaa kuljetus-, tasoittamis- ja mahdollisista tiivistyskustannuksista sekä ominaisuuksiltaan poistettua maa-ainesta vastaavan pilaantumattoman maa-aineksen kustannuksista. Ensisijaisesti käytetään alueella mahdollisesti olevia hyödyntämiskelpoisia kaivumassoja. Mikäli rakennushankkeeseen ryhtyvä haluaa käyttää ylisyvien kaivantojen täyttämiseen ominaisuuksiltaan parempilaatuista täyttömaata, maksaa kaupunki puolet täyttömaan kustannuksista. Täytön osalta sovelletaan soveltuvin osin edellisessä kappaleessa sovittua menettelytapaa.

Töiden toteutusaikataulusta ja -tavasta sovitaan erikseen rakennushankkeeseen ryhtyvän ja kaupungin kanssa ennen rakennushankkeeseen ryhtymistä. Pilaantuneen maan puhdistamiseen liittyvien kustannusten laskuttamisesta sekä mahdollisista muista puhdistamiseen liittyvistä kustannuksista tulee olla yhteydessä hankkeelle nimettyyn kaupungin yhteyshenkilöön ennen toimenpiteeseen ryhtymistä.

Jos pilaantuneen maan puhdistaminen jää ympäristönsuojelulain 133 §:n mukaisesti kaupungin hoidettavaksi, kaupunki kilpailuttaa puhdistusurakan lain julkisista hankinnoista mukaisesti. Mikäli kaupungin suorittama puhdistusurakan hankintalain mukainen kilpailuttaminen ja sen jälkeinen puhdistustyö aiheuttaa viivästyksiä tontin rakentamisen aloittamiseen, kaupunki ei ole miltään osin vastuussa tästä viivästyksestä rakennushankkeeseen ryhtyvälle mahdollisesti aiheutuneista lisäkustannuksista tai vahingoista.

Kiinteistökehityspäällikkö Suvi Panschin:

Päätös​Päätin, että Turun kaupunki vastaa 5.12.2007 allekirjoitetun kauppakirjan perusteella kiinteistöjen 853-3-19-10 ja -11 alueella todettujen tai myöhemmin todettavien pilaantuneiden maiden (haitta-ainepitoisuus yli VNa 214/2007 alemman ohjearvon) kunnostuskustannuksista Kiinteistöosakeyhtiö Heidekenille ja Kiinteistöosakeyhtiö Heidekenin Piha Oy:lle. Vastattaviin kustannuksiin kuuluvat ennen vuoden 2007 kiinteistökauppaa muodostuneesta maaperän pilaantuneisuudesta aiheutuvat ja alueen rakennushankkeiden edellyttämästä normaalista maarakentamisesta poikkeavat lisäkustannukset.

Suvi Panschin

kiinteistökehityspäällikkö

Oikaisuvaatimusohje liitteenä.

Jakelu

aoKiinteistöosakeyhtiö Heideken
aoKiinteistöosakeyhtiö Heidekenin Piha Oy
aoMannerheimin Lastensuojeluliiton Varsinais-Suomen piiri ry
aoVarsinais-Suomen lastensuojelujärjestöt ry
tiedKaupunkiympäristölautakunta
tiedAhlroos Mari