Historialliset valaisinmallit, tilaajahankinta

Hankekortti

Turun kaupunki

6.3.2025

Sisällys

1 Johdanto   3

2 Hankkeelle asetetut tavoitteet   3

3 Rakennuspaikan erityispiirteet   4

4 Suunnittelu- ja suojelutilanne   4

5 Valtakunnallisesti merkittävät rakennetut kulttuuriympäristöt   4

6 Suunnitteluratkaisuista   4

7 Hankkeen vaikutukset kunnossapitoon   5

8 Hankkeen kytkeytyminen muihin hankkeisiin   5

9 Hankkeen kestävän kehityksen tavoitteet   5

9.1. Energiatehokkuus   6

9.2. Kiertotalous   6

10 Arvio hankkeen toteuttamiskustannuksista   7

11 Tavoiteaikataulu   7

12 Liitteet   8

 


Johdanto

Kaupungilla on laadittu suunnitelmia, joissa on osoitettu käytettäväksi historiallisia lyhtyvalaisinmalleja. Myös vireillä olevissa suunnitelmissa esitetään käytettäväksi kyseisiä malleja. Näitä kahta mallia – nelilasinen katumalli ja kuusilasinen koristeellisempi puistomalli – valurautapylväineen on ollut Turussa käytössä 1800-luvun loppupuolelta lähtien.

Kyseisten valaisinlaitteiden hankinta liittyy osaltaan historiallisten ympäristöjen vaalimiseen.

Hankinta on urakoiden yhteydessä lähes mahdotonta, koska hankinta edellyttää erityisosaamista ja sisältää aikatauluriskin. Lisäksi pienerien yksikkökustannukset ovat korkeita. On siis tarkoituksenmukaista hankkia kyseessä olevat valaisinlaitteet isommassa tuotantoerässä tavarahankintana yhteistyössä hankintapalveluiden kanssa. Hankekortin laadinnasta vastasivat vastaava rakennuttaja Tuomas Turpeinen, miljöösuunnittelija Tomi Hangisto ja suunnittelija Samuli Saarinen. Tarvekartoituksen tehneen ryhmän kokoonpano on esitetty liitteessä 1.

kuva vasemmalla: lyhtyvalaisin, katumalli

kuva oikealla: lyhtyvalaisin, puistomalli

Hankkeelle asetetut tavoitteet

Tavoitteena on hankkia tuotantoerä kumpaakin historiallista valaisinmallia mikä vastaa:

- valmistuneissa suunnitelmissa olevia kappalemääriä.

- työpöydillä olevien suunnitelmien kappalemääriä

- lähitulevaisuuden tarpeiden kappalemääriä

Kappalemäärät ovat yhteensä:

Katumalli   27 kpl

Puistomalli   41 kpl

Kunnossapidon tarpeet on myös kartoitettu. Ne täyttyvät varastossa olevien kappaleiden myötä. Kappalemäärät kohteineen on tarkemmin esitetty liitteessä 1.

Markkinavuoropuhelujen perusteella valmistuksen vaatimaan yhteistyöverkoston muodostamiseen ja tuotannon käynnistymiseen menee kuukausia, joten pienten tuotantomäärien valmistaminen ei ole kustannuksellisesti tai aikataulullisesti tehokasta.

Isomman erän kerralla hankkiminen on perusteltua, koska valaisinlaitteet eivät ole hyllytavaraa, vaan ne teetetään vanhojen valaisinmallien mukaisesti. Isommassa tuotantoerässä yksikköhinta saadaan edullisemmaksi. Menettelyllä hallitaan myös aikatauluriskiä tulevien hankkeiden osalta, koska valaisimet ovat noudettavissa suoraan kaupungin varastolta.

Hankinnan myötä toteutetaan valaistuksen osalta historiallisesti arvokkaiden kaupunkiympäristöjen vaalimistyötä, jota lainsäätäjä edellyttää (ennen maankäyttö- ja rakennuslaki, nykyisin alueidenkäyttölaki).

 

Rakennuspaikan erityispiirteet

Suunnittelualue on Suomen vanhimman kaupungin ydinaluetta, yksi valtakunnan merkittävimmistä rakennetuista kulttuuriympäristöistä. Historiallisen ympäristön kaupunkikuvaa vaalitaan mm. käyttämällä arvoympäristöön soveltuvia elementtejä kadunkalusteissa ja valaistuksen suunnittelussa. Valaisimilla luodaan ja ylläpidetään alueen tunnelmaa niin valaisimien ulkonäöllä kuin itse valaistuksellakin, sen lämpötilalla, ajastuksella, voimakkuudensäädöllä ja suuntauksella.

Kohteiden kaupunkikuvallinen hahmo perustuu vuoden 1827 Turun palon jälkeen laadittuihin asemakaavoihin. 1800-luvun kaavoituksen keskeisiä periaatteita oli väljyys, säännönmukaisuus ja vehreys. Näillä oli sekä paloturvallisuutta että estetiikkaa palvelevia tarkoituksia. Palon jälkeen Aurajoen rantamuureja rakennettiin uudelleen näyttäväksi kokonaisuudeksi ja jokivarsi sai yhtenäiset puurivinsä. Piispankadun alueella tonttimaa ulottui aikaisemmin rantaan saakka, mutta on viime vuosikymmeninä kasvanut luonnontilaiseksi, puustoltaan ja muulta lajistoltaan runsaaksi rantapuistoksi.

Sairashuoneenpuisto on osa vuoden 1828 asemakaavaa. Siinä Eteläisen sillan (Martinsilta) molemmin puolin varattiin puuistutuksin reunustetut, aukiomaiset kadunlevennykset (Itäinen ja Läntinen esplanadi) palvelemaan alajuoksun sataman logistiikkaa.

Historiallisen Turun kaupunkikuvassa julkisilla rakennuksilla ja julkisella tilalla on keskeinen rooli. Kortteleiden rakennuskannan muuttuessa ajan mittaan, on niiden lomaan jäävien yleisten alueiden historiallisten ominaispiirteiden vaaliminen entistä tärkeämpää. Aurajokivarsi historiallisine puistoineen on kaupunkimme tärkeintä edustusaluetta.

3.1Suunnittelu- ja suojelutilanne

Alueen keskeinen sijainti ja huomattava merkitys kulttuuriympäristönä on osoitettu maakuntakaavayhdistelmässä sekä voimassa olevassa yleiskaavassa (Yleiskaava 2029). Tuomiokirkkoa ympäröivät kadut ja puistot on merkitty asemakaavoissa säilytettäviksi (asemakaavanmuutokset 55/2003 ja 2/2004). Puistot (Brahenpuisto, Tuomiokirkonpuisto ja Porthaninpuisto) on osoitettu merkinnällä valtakunnallisesti arvokas kulttuuriympäristön ja maiseman kannalta tärkeä puisto. Alueella olevia rakenteita tulee kaavamääräyksen mukaan hoitaa alueen historiallisen arvon mukaisesti.

3.2 Valtakunnallisesti merkittävät rakennetut kulttuuriympäristöt

Kohteet ovat Sairashuoneenpuistoa lukuun ottamatta mukana valtakunnallisesti merkittävien rakennettujen kulttuuriympäristöjen inventointiluettelossa (Rky 2009: Turun tuomiokirkko ja Turun historiallinen ydinalue sekä Piispankatu). Museoviraston laatima inventointi ohjaa valtakunnallisesti merkittävien kohteiden historiallisten ominaispiirteiden säilyttämistä.

3.3 Suunnitteluratkaisusta

Alueet, joihin valaisinlaitteita tullaan asentamaan kuuluvat historiallisen Turun miljöötyyppiin (Yleiskaava 2029, Turun keskustan kaupunkikuva, Turun kaupungin kaupunkiympäristötoimialan kaupunkisuunnittelu, 2017) tai siihen verrattavaan historiallisen Turun alueeseen. Lisäksi toimitaan valtakunnallisesti merkittävässä kulttuuriympäristössä. Suunnitteluratkaisuissa miljöötyyppi on ohjaava tekijä. Valaistuslaitteiden muotokieli osaltaan täydentää historiallisen Turun kaunista kokonaisuutta. Myös valon värilämpötilat on määritelty täydentämään historiallisia kaupunkimiljöitä – puistovalaisimen valonlähteen värilämpötila on lämmin ja tunnelmallinen 2700 kelviniä, katulyhdyssä käytetään 3000 kelviniä eli lämmintä valkoista sävyä.

.4Hankkeen ja asennusvaiheen vaatimat luvat

Ennen tavarahankinnan kilpailutusta tulee hankekortille saada hyväksymispäätös kaupunkiympäristön toimialajohtajalta. Hankinnan aloittamispäätös ja kilpailutuksen jälkeen toimittajan valintapäätös hankintavaltuuksien mukaisesti.

Asennusvaiheen lupamenettely kytkeytyy hyväksyttyihin tai hyväksyttäviin katu- ja ympäristösuunnitelmiin. Osa asentamisesta on kunnossapitoluonteista. Arkeologisen valvonnan tarve tulee harkita tapauskohtaisesti.

 

Hankkeen vaikutukset kunnossapitoon

Kunnossapitoon liittyvät seikat on otettu huomioon seuraavasti:

Pylväät ovat jalustallisia, jolloin esimerkiksi pylväsvahingon sattuessa ei lähtökohtaisesti tarvitse kaivutyötä. Uudet pylväät varustetaan kytkentäluukulla. Tämä mahdollistaa tulevaisuudessa sujuvat uudelleenkaapeloinnit. Lyhdyt varustetaan pitkäikäisin led-moduulein. Lyhdyn rakenteessa on otettu huomioon valonlähteen vaihtomahdollisuus.

Asennusta odottavat valaisinlaitteet tulee varastoida sisätiloissa, huolellisuutta noudattaen.

 

Hankkeen kestävän kehityksen tavoitteet

Valaisinlaitteissa käytetään valurautapylvästä ja kuparilyhtyä. Kyseiset valaisinlaitteet ovat kokemuksen mukaan erittäin pitkäikäisiä. Vanhimmat vastaavat Turussa edelleen käytössä olevat valaisimet ovat yli 130-vuotiaita.

Energiatehokkuus

Vanhoissa Turun kaupungin historiallisissa lyhtyvalaisimissa on valonlähteenä käytetty joko 70W tai 35 W suurpainenatrium- ja monimetallilamppuja. 

Uudet lyhtyvalaisimet varustetaan nykyaikaisella led-tekniikalla. Uusien valaisimien nimellisteho on 24W. Uudet led-valaisimet ovat energiankulutukseltaan noin 70% pienemmät kuin 70W lampuilla varustetut valaisimet ja noin 40% pienemmät kuin 35W lampuilla varustetut valaisimet, kun huomioidaan valaisimien verkosta ottama kokonaisteho. Pienemmän tehon lisäksi uudet lyhtyvalaisimet ovat valoteholtaan hieman tehokkaampia kuin vanhat valaisimet. Valotehot on todettu mittauksin, joissa on mitattu valaisimista ulos tulevat valovirrat. Uudet lyhtyvalaisimet on varustettu ohjelmoitavilla dali-liitäntälaitteilla. Näin ollen valaisimiin voidaan ohjelmoida automaattisia yöajanhimmennyksiä tai vaihtoehtoisesti valaisimiin voidaan liittää valaisinkohtaisia ohjainlaitteita etäohjauksia varten. Uusien lyhtyvalaisimien led-tekniikan elinikä on vähintään 100 000h (L90B10).

Kiertotalous

Valaistuslaitteet ovat niin muotoilun kuin materiaalien ja pintakäsittelyiden osalta on valittu siten, että saavutetaan pitkä visuaalinen ja rakenteellinen käyttöikä. Visuaalinen käyttöikä liittyy siihen, että valaisinlaiteet osaltaan täydentävät historiallista ympäristöä eli ovat luonteva osa sitä. Vanhimmat vastaavat valaisimet ovat yli 100-vuotiaita. Replikamallien ovat vastaavilla valmistusmenetelmillä ja vastaavista materiaaleista tuotettuja. Lähtökohtaisesti niiden elinkaari on vähintäänkin yhtä pitkä.

Metallit raaka-aineina ovat hyvin kierrätettäviä, joten aikanaan valtaosa materiaaleista voidaan käyttää uudelleen. Pitkä käyttöikä on osa kestävää kehitystä. Valaisinlaitteiden osalta toteutuu pitkän kiertosyklin tavoite.

 

Viestintä

Hankkeen yleisen kiinnostavuuden vuoksi tehdään julkiseksi tulon yhteydessä ulkoista viestintää. Lisäksi tehdään mediatiedote, uutinen kaupungin nettisivuille sekä somekanaviin. Myös ensimmäisten asennustöiden alkaessa viestitään. Muutoin viestitään olevien käytäntöjen mukaisesti.

 

Arvio hankkeen toteuttamiskustannuksista

Hankekortin laatimisen yhteydessä on arvioitu toteuttamisesta aiheutuvia kustannuksia. Vastaavan vuoden 2010 valaisinhankinnan perusteella valaisimen kappalehinta on hintaluokaltaan 5.000 euroa. Tähän vaikuttaa vahvasti materiaalien markkinahinnat, valmistuserän koko ja potentiaalisten valmistajien työtilanne, joten tarkkaa hintaa on vaikea määritellä. Hankinnan valmistelun, suunnittelun yms. henkilöstökustannuksiksi on arvioitu 20.000 euroa.

Kokonaiskustannusarvio on 470.000 euroa alv 0 % lokakuun 2024 hintatasossa. Hankevaraukseksi on asetettu 30 % edellä mainittujen epävarmuuksien vuoksi.

 

Tavoiteaikataulu

Hankekortin hyväksymisen jälkeen hankkeelle osoitetaan määrärahat investointiohjelmassa. Hankkeelle esitetään tehtäväksi varaus vuosien 2025 - 2026 infran investointibudjettiin.

Osa asennuskohteita on jo toteutusvaiheessa. Näiden osalta voidaan kaapeloinnit ja jalustojen asennukset tehdä muiden työvaiheiden edellyttämässä järjestyksessä. Pylväät ja lyhdyt voidaan asentaa myöhemmin tavaran saavuttua.

 

Liitteet

Liite 1, Valurautaisten valaisinpylväiden kappalemääriä

Liite 2, Kartta asennuskohteista

Hankekortti Historiallisten valaisinmallien tilaajahankinta

Liite 2 Kartta asennuskohteista