Turun kaupunki | § | Kokouspvm | Asia | 1 |
Kaupunkiympäristölautakunta | 89 | 18.03.2025 | 8 |
8109-2024 (10 03 01)
Kaupunginpuutarhan asemakaava-alueen katu- puisto- ja liikenteenohjaussuunnitelmat (Peltola)
Tiivistelmä:
Kaupunkiympäristölautakunnalle esitetään hyväksyttäväksi Kaupunginpuutarhan asemakaava-alueen katu- puisto- ja liikenteenohjaussuunnitelmat. Suunnitelmissa on painotettu liikenneturvallisuuden parantamista sekä ympäristön laadukkuutta.
Kylk § 89
Kaupunkirakentaminen, kaupunkiympäristön toteutussuunnittelu, suunnitteluinsinööri Joonas Kaskinen, viherympäristön kunnossapito, vastaava rakennuttaja Anna-Kaisa Hatakka, kaupunkisuunnittelu ja maaomaisuus, liikennesuunnitteluinsinööri Harry Jaakkola 13.2.2025:
Yleistä
Alueella on kaupunginvaltuuston 11.11.2024 § 168 hyväksymä asemakaava. Kaupunginpuutarhan asemakaava on tullut voimaan 11.1.2025.
Kaupunginpuutarhan asemakaava-alueelle on arvioitu sijoittuvan noin 1300 asukasta. Katuverkko on pyritty suunnittelemaan siten, että se aiheuttaa mahdollisimman vähän häiriötä ympäröivälle omakotiasutukselle.
Tähkäpuistossa olevia komeita mäntyjä on pyritty suojaamaan siten, että alueen kokoojakatu sijoittuu nykyisinkin käytössä olevan ajoväylän kohdalle, joten mäntyjä joudutaan kaatamaan mahdollisimman vähän.
Kaupunkiympäristön palvelukokonaisuus on teettänyt Kaupunginpuutarhan asemakaava-alueelle katu- puisto- ja liikenteenohjaussuunnitelmat. Hyväksyttäväksi esitetään Taimitarhankadun, Westeréninkadun ja Ilpoistentien osan katusuunnitelmat, Tähkäpuiston puistosuunnitelman osan sekä koko kaava-alueen liikenteenohjaussuunnitelman
Suunnitelmat
Kaupunginpuutarhan katuverkon järjestelyt ja liikenteelliset ratkaisut on määritelty alueen asemakaavassa.
Taimitarhankatu on alueen kokoojakatu, jonka leveys on 6 metriä. Katu on suunniteltu melko kapeaksi, jotta se ei houkuttelisi läpiajoon. Kadulla on 30 km/h -nopeusrajoitus ja kadulle on suunniteltu hidasteita nopeuksien hillitsemiseksi.
Taimitarhankadun pohjoisreunalle on suunniteltu erotettu jalankulku- ja pyöräilyväylä, joka on kaksisuuntainen. Kulkumuodot on erotettu materiaaleilla lukuun ottamatta Fridheminpolkua, joka on sen mutkittelevan vaakageometrian vuoksi asfalttipintainen. Kulkumuodot on tällä osuudella erotettu maaliviivalla. Jalankulku- ja pyöräilyväylän leveys on koko matkalta 4,5 metriä, josta 2 metriä on osoitettu jalankulkijoille ja 2,5 metriä on pyöräilijöiden käytössä.
Taimitarhankadun pohjoisreunalla ajoradan ja jalankulku- ja pyöräilyväylän välissä olevalle kaistalle istutetaan puita sekä rakennetaan muutamia lyhytaikaiseen pysäköintiin osoitettavia pysäköintipaikkoja.
Taimitarhankadun eteläreunalle on suunniteltu betonilaattapintainen jalkakäytävä.
Westeréninkatu on tonttikatu, jossa pyöräily tapahtuu ajoradalla. Ajoradan leveys on 5 metriä. Erillinen jalkakäytävä sijoittuu kadun pohjoisreunalle. Ajoradan kulutuskerros on asfalttia ja jalkakäytävä on betonilaattaa.
Ilpoistentielle on suunniteltu noin 50 metriä pitkä pyöräkatu asemakaava-alueen tonttien sekä pyöräilyn tarpeisiin. Pyöräkadulla saa ajaa moottoriajoneuvoilla, mutta pyöräilijöiden ehdolla. Pyöräkatu toteutetaan nykyistä jalankulku- ja pyöräilyväylää leventämällä noin viiteen metriin. Tontilleajo 33. korttelin AK-2-korttelialueelle tapahtuu osittain pyöräkatua pitkin.
Tähkäpuisto säilytetään luonteeltaan puistometsänä. Alueelle kohdistetaan mahdollisimman vähän toimenpiteitä, jotta alueella oleva kasvillisuus ja erityisesti suuret maisemamännyt säilyvät. Uusi, Tähkäpuiston poikki linjattava jalankulun ja pyöräilyn reitti on asfalttipäällysteinen ja se valaistaan.
Daaliapuiston alueelta on havaittu kaksi erityisesti huomioitavaa lajia, jalavatöyhtökoi ja kalliokiiltokoi. Jalavatöyhtökoi on erittäin uhanalaiseksi (EN) ja sekä kiireellisesti ja erityisesti suojeltavaksi luokiteltu laji. Kalliokiiltokoi
on vaarantuneeksi (VU) luokiteltu laji.
Suunnitelman lähtökohtana on tavattujen perhoslajien ja niiden elinympäristöjen turvaaminen ja kehittäminen. Daaliapuiston alueella on monipuolista ja varttunutta puuvartista kasvillisuutta. Alueen puustoa on tarkoitus säilyttää mahdollisimman paljon. Suunnitelma-alueen jalavat tarjoavat jalavatöyhtökoille tärkeitä elinympäristöjä.
Alueen maasto on loivapiirteistä ja osittain avointa. Niittyjen, ruderaattikasvillisuuden ja maksaruohojen peittämät paahdeympäristöt ovat kalliokiiltokoin tärkeitä elinympäristöjä, joiden kehittäminen on suunnitelman tärkeä lähtökohta. Daaliapuiston luoteisosassa sijaitsee kapeahko ja puustoinen kaistale, joka toimii luonnonmukaisena suojaviheralueena.
Daaliapuiston puistosuunnitelmassa huomioidaan alueen hulevesien käsittely. Puistoon tulee yläpuolisen valuma-alueen hulevesiä kahdesta suunnasta: puiston keskivaiheilla Renvallinaukion suunnasta purkavasta suunnitellusta hulevesiviemäristä sekä puiston pohjoispäästä väistökoulun alueelta.
Puistoon on suunniteltu kolme kasvipeitteistä hulevesipainannetta, jotka muodostavat viivytystilavuuden rankkasateiden varalle. Metsäisellä suojaviheralueella sijaitsee kivipesä ja uoma, josta väistökoulun hulevedet johdetaan orsivesilampeen. Kivipesä ja hulevesireitti muutetaan kasvipintaisiksi. Lammesta lähtevä oja ja sen purkukynnys pidetään nykyisenä, eikä lammen vesipinnan korkeutta muuteta.
Nykyistä puustoa kasvaa pääosin alueen kaakkois-, lounais- ja luoteisosassa – ja suurin osa puista pystytään säilyttämään. Säilyvää puustoa täydennetään vuori- ja kynäjalavilla sekä paju- ja tammi-istutuksilla sekä pienistä kukkivista puuvartisista kasveista koostuvilla ryhmillä. Suunnitelmassa on esitetty avoin alue, joka köyhdytetään ruderaattimaiseksi paahdeympäristöksi.
Suunnitelmassa on esitetty kaksi kivituhkapintaisia puistoraittia, jotka toimivat myös puiston huoltoreitteinä. Reittien suunnittelussa on huomioitu rengasmaisuus, joka kannustaa puistossa kiertelyyn. Kulkureittien varteen on esitetty penkkejä.
Nähtävilläolo
Suunnitelmat ovat olleet nähtävillä 27.1.2025. – 10.2.2025 välisenä aikana. Nähtävillä olon aikana on tullut kaksi muistutusta.
Muistutus 1
Muistutuksessa esitetään, että asemakaava-alueelle kuljettaisiin ainoastaan Uudenmaantien ja Taimitarhankadun liittymän kautta.
Vastine muistutukseen 1
Asemakaavan katuverkko on pyritty suunnittelemaan siten, että se aiheuttaa mahdollisimman vähän häiriötä ympäröivälle omakotiasutukselle. Pääyhteys tulee olemaan Uudenmaantien suunasta, mutta osa liikenteestä suuntautuu Ilpoistentielle. Omakotialueen kaduille sitä tuskin merkittävästi suuntautuu. Tilannetta kuitenkin seurataan ja tarvittaessa ryhdytään toimenpiteisiin liikenteen hillitsemiseksi.
Muistutus 2
Muistutuksessa esitetään useita eroavia näkemyksiä nähtävillä olleeseen suunnitelmaluonnokseen, esim. luonnoksessa esitettyä kaksisuuntaista pyörätietä on kritisoitu vedoten väyläviraston ohjeisiin. Muistutuksessa esitetään myös kulkuyhteyden muuttamista asemakaava-alueelle siten, että kulkuyhteys tulisi pelkästään Ilpoistentien kautta.
Vastine muistutukseen 2
Väyläviraston suunnitteluohjeet, kuten muutkin suunnittelua tukevat ohjeet ovat hyvä perusta suunnitteluun. Niiden orjallinen noudattaminen ei ole kaupunkien rakennetuilla alueilla aina mahdollista eikä edes tarkoituksenmukaista.
Kaupunginpuutarhan kaava-alueen katuverkon suunnittelussa on pidetty erittäin tärkeänä, että Tähkäpuistossa, Taimitarhankadun varrella, olevat ikimännyt säästetään. Tämä ei olisi mahdollista, jos Taimitarhankadun varteen rakennettaisiin pyöräilyväylät molempiin suuntiin. Tästä syystä jalankulku- ja pyöräilyväylä (Fridheminpolku) suunniteltiin kauemmas Tähkäpuistoon, irti Taimitarhankadusta. Fridheminpolku Väylä on linjattu yhteistyössä miljöösuunnittelijoiden kanssa mahdollisimman paljon puita säästäen.
Toinen oleellinen syy kaksisuuntaisen väylän käyttöön on tonttien saavutettavuuden varmistaminen. Yksisuuntaisessa ratkaisussa muodostuu tiiviissä kaupunkirakenteessa usein ongelmakohtia liikennesääntöjen noudattamatta jättämisen muodossa.
Muistutuksessa esitetty ajoyhteyden muuttaminen Ilpoistentien kautta kaava-alueelle johtaisi siihen, että kaupungin suunnasta tuleva tai sinne menevä liikenne hakeutuisi aluetta ympäröiville tonttikaduille. Tämä ei ole tarkoitus, koska kaupungin suunta muodostaa pääosan alueen liikennetuotoksesta.
Liikenteenohjaussuunnitelman aluerajaus on määritelty siten, että sekä Uudenmaantie että Ilpoistentie on rajattu liikenteenohjaussuunnitelman ulkopuolelle. Kyseisten risteysten liikennejärjestelyt ratkeavat jatkosuunnittelun yhteydessä.
Taimitarhankadun ja Westeréninkadun osalta suunnitelmaa on nähtävillä olon jälkeen muutettu siten, että jalankulku- ja pyöräilyväylä suunnitellaan ylijatkettuna ratkaisuna. Tämä tarkoittaa sitä, että tonttiliittymien kohdalla pääkadun reunakivi jatkuu liittymän yli. Myös Taimitarhankadun eteläpuolella olevan koulun tonttiliittymän kohdalla jalkakäytävä on muutettu ylijatketuksi.
Westeréninkadulle on nähtävillä olon jälkeen lisätty jalkakäytävä Hellemaanaukiolta Neilikkapolulle 33. korttelin AK-2-korttelialueen saavutettavuuden parantamiseksi. Lisäksi Taimitarhankadulle on lisätty pyöräilijöiden kulkuyhteys viherkaistalle Renvallinaukion kohdalla. Renvallinaukion katunimikyltti on muutettu oikeaksi.
Nähtävillä olon jälkeen suunnitelmiin tehdyt muutokset ovat vähäisiä, eikä suunnitelmia ole siten tarvetta asettaa uudelleen nähtäville.
Kustannusarvio
Kaupunginpuutarhan asemakaava-alueen yleisten alueiden infrakustannusarvio on hyväksytty kaupunginvaltuustossa 11.11.2024 § 168 asemakaavanmuutoksen hyväksymisen yhteydessä. Hyväksytty yleisten alueiden infran kustannusarvio 3,0 miljoonaa euroa on perustunut katu- ja puistosuunnitelmatasoiseen kustannuslaskelmaan. Kustannusarvioon ei sisälly vesihuollon rakentaminen asemakaava-alueelle. Kustannusarviossa käytetty maanrakennuskustannusindeksin pisteluku oli 128,4 (2020=100, tammikuu 2024). Asemakaavan infran kustannusarvion laadinnan jälkeen Daaliapuiston puistosuunnitelmaa on päivitetty hyväksytyn kaavan mukaiseksi.
Hyväksyttäväksi esitettävien katusuunnitelmien rakennusosatasoinen sekä puistojen puistosuunnitelmatasoinen kustannusarvio on 2,93 miljoonaa euroa (alv 0 %). Kustannusarviossa käytetty maanrakennuskustannusindeksin pisteluku on 128,2 (2015=100, elokuu 2024) sisältäen 15 % suuruisen hankevarauksen. Kustannusarvioon sisältyy hulevesiviemärin rakentaminen asemakaava-alueelle.
Liite 1Katusuunnitelma Taimitarhankatu K 9147 003, 17.2.2025
Liite 2Katusuunnitelma Westereninkatu K 9148 001, 17.2.2024
Liite 3Katusuunnitelma Ilpoistentie K 6152 036, 30.6.2023
Liite 4Katusuunnitelma Uudenmaantie K 5753 203, 23.1.2025
Liite 5Katu- ja puistosuunnitelma Taimitarhankatu KW 9147 001, 21.1.2025
Liite 6Liikenteenohjaussuunnitelma L 9147 002, 12.2.2025
Liite 7Puistosuunnitelma Tähkäpuisto W 8183 016
Liite 8Puistosuunnitelma Daaliapuisto W 9145 004_1
Liite 9Puistosuunnitelmaselostus Daaliapuisto
Oheismateriaali 1Muistutus 1
Oheismateriaali 2Muistutus 2
Kaupunkiympäristöjohtaja Christina Hovi:
EhdotusKaupunkiympäristölautakunta päättää hyväksyä liitteiden 1-10 mukaiset katu-, puisto- ja liikenteenohjaussuunnitelmat.
PäätösEhdotus hyväksyttiin.
Asian esitteli maankäyttöjohtaja Jyrki Lappi.
Jakelu
tiedTurun Polkupyöräilijät ry
tiedMeierjohann Axel
tiedKaupunkiympäristö, kaupunkirakentaminen
tiedKaupunkiympäristö, kaupunkiympäristön aluerakennuttaminen
tiedKaupunkiympäristö, kaupunkiympäristön rakennuttaminen
tpvKaupunkiympäristö, kaupunkiympäristön toteutussuunnittelu
tpvKaupunkiympäristö, liikennesuunnittelu
tpvKaupunkiympäristö, viherympäristön kunnossapito
Liitteet:
Kylk § 89
Liite 1:Katusuunnitelma Taimitarhankatu K 9147 003, 17.2.2025
Liite 2:Katusuunnitelma Westereninkatu K 9148 001, 17.2.2025
Liite 3:Katusuunnitelma Ilpoistentie K 6152 036, 30.6.2023
Liite 4:Katusuunnitelma Uudenmaantie K 5753 203, 23.1.2025
Liite 5:Katu- ja puistosuunnitelma Taimitarhankatu KW 9147 001, 21.1.2025
Liite 6:Liikenteenohjaussuunnitelma L 9147 002, 12.2.2025
Liite 7:Puistosuunnitelma Tähkäpuisto W 8183 016
Liite 8:Puistosuunnitelma Daaliapuisto W 9145 004_1
Liite 9:Puistosuunnitelmaselostus Daaliapuisto