Turun kaupunki | § | Päätöspöytäkirja | 1 |
Kaupunkiympäristö | |||
Kaupunkiympäristöjohtaja | 31 | 13.02.2025 |
8559-2024 (10 03 00)
Poikkeamispäätös; Vapaa-ajan asunnon käyttötarkoituksen muutos vakituiseen asumiseen, Hirvensalo (P 2024-1207)
Konsernihallinto, lakipalvelut, ympäristöjuristi Jenna Härkönen 12.2.2025:
Rakennuspaikka ja sen sijainti
Kiinteistö 853-508-1-3, pinta-ala 4600 m2
Osoite: Seuluntie 110
Hakija
Seppo Ojala
Rakennushanke
- Vapaa-ajan asuinrakennuksen käyttötarkoituksen muutos vakituiseen asumiseen käytettäväksi asuinrakennukseksi (PRT 103357609D)
Kaavoitustilanne
Alueella on voimassa 11.12.2021 voimaan tullut Hirvensalon osayleiskaava (Kv 11.6.2018 § 137), jossa rakennuspaikkaa koskee merkintä RA-1: Loma-asuntoalue.
Olemassa olevalla rakennetulla rakennuspaikalla vapaa-ajan asuinrakennuksen kerrosala saa olla enintään 150 k-m². Ympärivuotiseen käyttöön hyväksytyn asuinrakennuksen
kerrosala saa olla enintään 300 k-m². Alle 2 000 m²:n rakennuspaikoilla vapaa-ajan asuinrakennuksen kerrosala saa olla enintään 100 k-m² ja ympärivuotisen asuinrakennuksen kerrosala enintään 150 k-m². Yli 5 000 m²:n rakennuspaikoilla vapaa-ajan asuinrakennuksen kerrosala saa olla enintään 300 k-m² ja ympärivuotisen asuinrakennuksen kerrosala enintään 400 k-m².
Päärakennuksen lisäksi olemassa olevalle rakennuspaikalle saa rakentaa saunarakennuksen enintään 25 k-m², vierasmajan enintään 20 k-m² ja muita talousrakennuksia enintään 50 k-m². Vierasmajan tulee sijoittua samaan pihapiiriin päärakennuksen kanssa eikä sillä saa olla itsenäisen vapaa-ajan asunnon tunnusmerkkejä. Rakennuspaikalla saa sijaita enintään kolme talousrakennusta.
Loma-asunnon käyttötarkoituksen muuttaminen ympärivuotiseksi asunnoksi edellyttää, että
- teiden rakentaminen, vedensaanti ja viemäröinti on järjestettävä pysyvän asumisen
mukaiselle tasolle aiheuttamatta kaupungille erityisiä kustannuksia
- hälytysajoneuvoilla pääsee rakennuspaikalle tieverkkoa pitkin
Uusia rakennuspaikkoja ei saa muodostaa.
Sr: Suojeltava kohde. Arvokas rakennus tai rakennetun ympäristön kokonaisuus, jonka ominaispiirteet tulee säilyttää. Rakennuksiin liittyvistä luvanvaraisista toimenpiteistä on
pyydettävä museoviranomaisen lausunto. Kohteista on erillinen teemakartta ja
luettelo osayleiskaavan liitteenä (Rakennussuojelukohteet).
Poikkeukset
- Rakennuksen olennainen käyttötarkoituksen muutos rantavyöhykkeellä ilman asemakaavaa tai sellaista oikeusvaikutteista yleiskaavaa, jossa on erityisesti määrätty yleiskaavan tai sen osan käyttämisestä rakennusluvan myöntämisen perusteena (MRL 72.1 §).
Naapureiden ja asianosaisten kuuleminen
Hakija on toimittanut naapureiden puoltavat kannanotot hakemuksensa liitteenä.
Asianosaisten laajempi kuuleminen ei ole tarpeen (MRL 173 § ja MRA 86 §).
Viranomaisluvat ja lausunnot
Museokeskus (purkaminen): puoltava
Ympäristönsuojelu (jätevedet): ehdollinen
Ympäristönsuojelun lausunnon mukaan kiinteistö sijaitsee Turun kaupungin ympäristönsuojelumääräysten liitekartan 2 mukaisella ranta-alueella (Pukinsalmi), jossa on määräysten 7.1 §:n mukaan noudatettava valtioneuvoston asetuksen (157/2017) 4 §:n mukaisia ohjeellisia puhdistustasoja pilaantumiselle herkillä alueilla. Ympäristönsuojelulain (527/2014) 156 c §:ssä tarkoitettu ohjeellinen puhdistustaso pilaantumiselle herkillä alueilla on sellainen, että ympäristöön aiheutuva kuormitus vähenee orgaanisen aineen osalta vähintään 90 prosenttia, kokonaisfosforin osalta vähintään 85 prosenttia ja kokonaistypen osalta vähintään 40 prosenttia verrattuna haja-asutuksen kuormitusluvun avulla määritettyyn käsittelemättömän jäteveden kuormitukseen.
Kiinteistöllä olemassa oleva harmaiden jätevesien käsittely ei todennäköisesti täytä asetettua puhdistustasovaatimusta. Haja-asetuksen jätevedet –ympäristöoppaan (ympäristöministeriö, 2017) mukaan vanha, saostuskaivoihin perustuva jätevesijärjestelmä voi jälkikäsittelyllä täydennettynä täyttää haja-asutuksen jätevesisäädösten mukaiset käsittelyvaatimukset harmaiden vesien osalta silloin, kun kiinteistön sijainti edellyttää vain perustason puhdistusvaatimusten täyttämistä. Hakemuksen kohteena olevaa kiinteistöä koskee kuitenkin perustasoa tiukempi puhdistusvaatimus. Näin ollen kiinteistön harmaavesijärjestelmä tulee uusia niin, että se täyttää hajajätevesiasetuksen (157/2017) ja Turun kaupungin ympäristönsuojelumääräysten ohjeelliset puhdistustasot pilaantumiselle herkillä alueilla.
Turun kaupungin ympäristönsuojelumääräysten mukaan jätevesien käsittelyjärjestelmät ja puhdistettujen jätevesien purkupaikka on sijoitettava maastoon vähintään 20–50 metrin etäisyydelle talousvesikaivosta (maastosta ja maaperästä riippuen), 20 metrin etäisyydelle vesistöstä tai merestä ja 5 metrin etäisyydelle tontin rajasta. Pohjavesitason yläpuolelle tulee jättää minimissään yksi metri. Ympäristönsuojeluviranomainen tai sen määräämä viranhaltija voi hakemuksesta myöntää poikkeuksen edellä mainituista suojaetäisyysvaatimuksista, mikäli poikkeamisesta ei arvioida aiheutuvan ympäristön pilaantumisen tai terveyshaitan vaaraa. Hakemuksessa annettujen tietojen perusteella ei selviä jätevesijärjestelmien sijoittelu kiinteistöllä. Vakituiseen asumiseen käytetyn asunnon jätevesijärjestelmän saostussäiliöt tai pienpuhdistamon lietesäiliöt on tyhjennettävä lietteestä vähintään kerran vuodessa. Tehdasvalmisteisissa jätevesijärjestelmissä lietteenpoisto on tehtävä valmistajan antamien ohjeiden mukaan edellä mainittuja vähimmäisvelvoitteita useammin. Umpisäiliön tulee olla varustettu täyttymishälyttimellä. Umpisäiliön tyhjentämisen on oltava mahdollista kaikkina vuodenaikoina, myös kelirikkoaikana. Umpisäiliö on tyhjennettävä tarvittaessa. Umpisäiliötä ja sen täyttymistä sekä täyttymishälyttimen toimintaa on seurattava säännöllisesti, vähintään kerran vuodessa. Kiinteistön omistaja tai haltija vastaa rakennuksen ja siihen liittyvien järjestelmien kunnosta ja ylläpidosta. Jätevesien käsittelyjärjestelmää tulee ylläpitää ja huoltaa säännöllisesti puhdistusvaatimusten täyttämiseksi. Jätevesien käsittelyssä tulee huomioida muodostuvan jäteveden määrä, sekä ennakoida mahdollisuuksien mukaan tulevia muutoksia (elinkaariajattelu).
Päätöksen perustelut
Rakennuspaikka sijaitsee Hirvensalossa rantavyöhykkeellä. Kyseessä on olemassa oleva lomarakennuspaikka eikä uutta rakennuskantaa muodosteta, vaan nykyinen loma-asunto muutetaan käyttötarkoitukseltaan vakituiseen asumiseen. Rakennuspaikan läheisyydessä on jo vakituista asumista, jota hakemuksen mukainen rakentaminen täydentää. Kyseinen asuinrakennus on merkitty Hirvensalon osayleiskaavassa suojeltavaksi kohteeksi (sr). Museokeskus on lausunnossaan puoltanut käyttötarkoituksen muutosta. Lausunnon mukaan asumiskäyttö ei saa kuitenkaan aiheuttaa julkisivuissa sellaisia rakenteellisia muutoksia, jotka tuhoavat rakennuksen ominaispiirteitä ja vähentävät siten kulttuurihistoriallista arvoa. Tämä on huomioitu päätöksen ehdoissa, eikä hakijalla ollut ehtoon huomautettavaa.
Ympäristönsuojelu on antanut hakemuksesta jätevesien käsittelyä koskevan lausuntonsa. Lausunnon mukaan kiinteistöllä olemassa oleva harmaiden jätevesien ei todennäköisesti täytä asetettua puhdistustasovaatimusta. Haja-asetuksen jätevedet –ympäristöoppaan mukaan vanha, saostuskaivoihin perustuva jätevesijärjestelmä voi jälkikäsittelyllä täydennettynä täyttää haja-asutuksen jätevesisäädösten mukaiset käsittelyvaatimukset harmaiden vesien osalta silloin, kun kiinteistön sijainti edellyttää vain perustason puhdistusvaatimusten täyttämistä. Hakemuksen kohteena olevaa kiinteistöä koskee kuitenkin perustasoa tiukempi puhdistusvaatimus. Näin ollen kiinteistön harmaavesijärjestelmä tulee uusia niin, että se täyttää hajajätevesiasetuksen (157/2017) ja Turun kaupungin ympäristönsuojelumääräysten ohjeelliset puhdistustasot pilaantumiselle herkillä alueilla. Edelleen lausunnon mukaan hakemuksessa annettujen tietojen perusteella ei selviä jätevesijärjestelmien sijoittelu kiinteistöllä. Lausunto on huomioitu poikkeamispäätöksen ehdoissa. Hakijalla ei ollut ehtoihin huomautettavaa.
Edellä esitetyn perusteella hakemuksen mukaiseen poikkeamiseen on erityinen syy eikä poikkeaminen aiheuta haittaa kaavoitukselle, kaavan toteuttamiselle tai alueen käytön muulle järjestämiselle. Rakentaminen ei vaikeuta luonnonsuojelun tavoitteiden saavuttamista eikä vaikeuta rakennetun ympäristön suojelemista koskevien tavoitteiden saavuttamista (MRL 171 §).
Liite 1 Asemapiirros 10.8.1989
Kaupunkiympäristöjohtaja Christina Hovi:
PäätösPäätin myöntää hakemuksen ja 10.8.1989 päivätyn asemapiirroksen mukaiset poikkeuksetseuraavilla ehdoilla:
- Asumiskäyttöön muuttaminen ei saa aiheuttaa julkisivuissa sellaisia rakenteellisia muutoksia, jotka tuhoavat rakennuksen ominaispiirteitä ja vähentävät siten kulttuurihistoriallista arvoa.
- Kiinteistön harmaavesijärjestelmä tulee uusia niin, että se täyttää hajajätevesiasetuksen (157/2017) ja Turun kaupungin ympäristönsuojelumääräysten ohjeelliset puhdistustasot pilaantumiselle herkillä alueilla. Jätevedet tulee käsitellä siten, että asetetut puhdistustasovaatimukset täytetään.
Samalla päätän, että hakijalta peritään poikkeamispäätöksen johdosta rakennusvalvontataksan 3.1 §:n mukaisesti 950 euroa.
Päätöksen voimassaolo
Poikkeamispäätös on voimassa kaksi vuotta päätöksen lainvoimaiseksi tulemisesta lukien. Vastaavaa rakennuslupaa tulee hakea tämän ajan kuluessa.
Tämä päätös annetaan julkipanon jälkeen. Päätöksen antopäivä on 19.2.2025.
Kaupunkiympäristöjohtajan varahenkilönä maankäyttöjohtaja Jyrki Lappi:
Jyrki Lappi
Maankäyttöjohtaja
Valitusosoitus on päätöksen liitteenä
Jakelu
tiedVarsinais-Suomen ELY-keskus/Ympäristö ja luonnonvarat
aoOjala Seppo
tiedKaupunkiympäristö, kaavoitus keskusta-alue
tiedKaupunkiympäristö, kaavoitus keskustan ulkopuolinen alue
tiedKaupunkiympäristölautakunta
tiedRakennus- ja lupalautakunta
tiedKuusisto Jarkko
tiedLeppänen Terhi
Liitteet:
Kypa § 31
Liite 1:Asemapiirros 10.8.1989