Turun kaupunki§Päätöspöytäkirja1
Kaupunkiympäristö 
Kaupunkiympäristöjohtaja2607.02.2025 

1851-2023 (10 03 00)

Suunnittelutarveratkaisu: Lentokoneiden säilytyshalli, Lentokenttä (S 2021-1363)

ympäristöjuristi Nina Mattila 27.1.2025

Rakennuspaikka ja sen sijainti

Kiinteistötunnus: 853-458-1-182, vuokra-alue tilasta

​Osoite: Lentorahdintie 147

Hakija

​Turun Lentokerho ry

Rakennushanke

​Uusi Lentokoneiden säilytyshalli; 1050 k-m2, II kerrosta

Kaavoitustilanne

Alueella on voimassa Taajamien maankäytön, palveluiden ja liikenteen vaihemaakuntakaava (hyväksytty maakuntavaltuustossa 11.6.2018), jossa aluetta koskee merkintä ja määräys:

LL: LENTOLIIKENTEEN ALUE

SUUNNITTELUMÄÄRÄYS: Rakentaminen tulee suunnitella niin, että se ei yksin tai yhdessä muiden hankkeiden tai suunnitelmien kanssa merkittävästi muuta Natura 2000 –alueen Pomponrahka vesitaloutta.

​Alueella on vireillä Lentoaseman ja sen ympäristön osayleiskaava (4/2007).

Naapureiden ja asianosaisten kuuleminen

Finavia Oyj, joka omistaa ympäröivät alueet on valtuuttanut hakijan hakemaan suunnittelutarveratkaisua.

Asianosaisten laajempi kuuleminen ei ole tarpeen (MRL 173 § ja MRA 86 §).​

Viranomaisluvat ja lausunnot

Varsinais-Suomen ELY-keskus: ehdollinen

​Ympäristönsuojelu: ehdollinen

Päätöksen perustelut

​Kyseessä on uuden lentokoneiden säilytyshallin uudisrakentaminen. Hallissa on alakerrassa 800 m2 hallitilaa, ja yläkerrassa 250 m2 sosiaali- ja oleskelutilaa. Hakijan antamien tietojen mukaan suunniteltu rakennus on ns. kuivahalli, joka on tarkoitettu yksinomaan lentokoneiden varastoimiseen. Halliin ei siten ole tulossa koneiden pesu- tai

muita huoltotiloja, rakennuksessa ei myöskään säilytetä polttoaineita erikseen eikä siellä suoriteta koneiden tankkausta. Rakennukseen ei tehdä maanalaisia kerroksia, vaan se toteutetaan valetulle betonilattialle, ja liitetään jo aiemmin rakennettuun kaupungin vesi- ja viemäriverkkoon.

Ympäristönsuojelun näkemyksen mukaan suunniteltu rakennushanke ei muuta aiemmin muokatun ja lentokenttätoimintaan käytetyn alueen nykytilaa, eikä sillä ole siten haitallisia vaikutuksia Pomponrahkan Natura-alueeseen. Mikäli rakennettavan hallin puhtaat kattovedet imeytetään maastoon, ei hallin rakentaminen aiheuta muutoksia pohjaveden muodostumiseen eikä Pomponrahkan alueen vesitalouteen. Pohjavedelle aiheutuvat riskit uuden hallin rakentamisesta ja toiminnasta ovat hyvin vähäiset, edellyttäen että uudisrakennukseen ei kaiveta maanalaisia kerroksia, rakennuksessa ei säilytetä polttoaineita tai muita ympäristölle vaarallisia kemikaaleja eikä siellä ole mitään huolto- tai korjaamotoimintaa, minkä lisäksi rakennuksen kaikki jätevedet, saniteettitilojen vesistä varastotilojen mahdollisten lattiakaivojen vesiin, johdetaan vesilaitoksen viemäriin.

Turun kaupungin ympäristönsuojelu puoltaa hakemusta seuraavin ehdoin:

-​ ​ ​ ​ ​ ​ Rakennuksen katolta kertyvät puhtaat hulevedet imeytetään maastoon

-​ ​ ​ ​ ​ ​ Kaikki rakennuksen jätevedet on johdettava kunnalliseen jätevesiviemäriin

-​ ​ ​ ​ ​ ​ Maalämpökaivoja ei ole mahdollista kaivaa

-​ ​ ​ ​ ​ ​ Juurilasisiiven esiintymisalueet on huomioitava ja suojeltava niin, ettei rakentaminen tai toiminta vahingoita

​ ​ ​ ​ tai tuhoa niitä

-​ ​ ​ ​ ​ ​ Ympäristönsuojelulta on pyydettävä uusi lausunto rakennuslupavaiheessa

-​ ​ ​ ​ ​ ​ Toiminnanharjoittaja tekee hankkeesta ns. Natura-ilmoituksen jonka voi tehdä verkossa.​

Varsinais-Suomen ELY-keskus toteaa lausunnossaan, että uusi lentokonehalli sijoittuu nykyisen hallin viereen pohjavesialueelle pohjaveden varsinaiselle muodostumisalueelle, jossa maaperä on hyvin vettä läpäisevää. Maaperäkartan tietojen perusteella alueen pintamaalaji on hiekkaa. Kattovedet imeytetään maastoon, jolloin rakentaminen ei vaikuta merkittävästi pohjavesimuodostumassa muodostuvan pohjaveden määrään. ELY-keskus arvioi, ettei rakennusluvan myöntämiselle ole pohjaveden suojelun kannalta estettä. Rakentamisessa on kuitenkin huomioitava seuraavat seikat:

- Rakentamisessa ei saa käyttää pohjavedelle haitallisia materiaaleja.

- Mahdollisissa täytöissä saa käyttää vain puhdasta karkearakeista kivennäismaata

​ Kaivutoimenpiteistä ei saa aiheutua haitallista pohjaveden purkautumista eikä pohjaveden

​ pinnan alenemista eikä vaaraa pohjaveden laadulle.

- Rakentamisessa tulee huomioida lentoaseman hulevesiputkiston sijainti.​

Varsinais-Suomen ELY-keskuksen mukaan Pomponrahkan Natura-alueen tilan heikentyminen liittyy keskeisesti suon kuivumiseen. Suo on kuivunut vuosien saatossa monen eri toiminnon yhteisvaikutuksena: aluetta ympäröivä rakentaminen, vedenotto, lentoasema rakenteineen, suon ojitus. Tämä on tunnistettu eri yhteyksissä ja menettelyissä, joissa hankkeiden vaikutuksia Pomponrahkan Natura-alueeseen on ollut tarpeen arvioida ja ottaa huomioon. Alueen ympäristön maankäytön ratkaisuissa ja suunnittelussa on välttämätöntä estää suon kosteusoloja ja vesidynamiikkaa heikentävät tekijät,

mihin liittyy keskeisesti suoympäristön pohjavesitilanteeseen vaikuttavat tekijät. Suon

ennallistamistyöt on aloitettu v. 2016 Turun kaupungin ja Finavian yhteistyönä. Turun kaupungin lentokentän pohjavedenottamoa ei ole käytetty enää v. 2004 jälkeen ja vedenottolupa on rauetettu v. 2022. Ottaen huomioon paikan sijainnin, rakennettavan alan, maaperän luonteen ja niiden perusteella arvion hankkeen vaikutuksista pohjaveden muodostumaan, hanke ei suunnitelman mukaisesti toteutettuna vaikuta suon vesitilanteeseen siten, että sen voisi arvioida vaikuttavan merkittävästi heikentävästi Pomponrahkan suojeluperusteena oleviin luontoarvoihin. Hankkeen rakennuslupahakemuksesta on tarpeen pyytää lausunto ELY-keskukselta. Rakennuslupahakemuksessa on tarpeen kuvata seikat, jotka ELYn lausunnossa pohjavesiasiankäsittelyssä nostetaan esille. Lisäksi suunnitelmasta on tarpeen käydä selville, miten ja millaisilla rakenteilla katolle kertyvät sadevedet ohjataan maastoon. Lähtökohta Natura-alueisiin aiheutuvien vaikutuksien osalta on pyrkiä minimoimaan ja vähentämään ne mahdollisimman tehokkaasti, vaikka toiminnan ei arvioitaisi aiheuttavan merkittävästi heikentäviä vaikutuksia.

Lajitietokeskuksen aineistossa (Laji.fi) paikan läheisyydessä on havainto uhanalaisesta perhosesta juurilasisiivestä. Suunnitelmassa on myös tarpeen kuvata, miten uhanalaisen juurilasisiiven esiintymä otetaan rakennustöissä huomioon. Turun kaupungin ympäristönsuojelun lausunnossa annetaan töiden toteuttamisen yhdeksi ehdoksi,

että ELY-keskukselle on tehtävä ns. Natura-ilmoitus. Luonnonsuojelulain 37 § mukainen

ilmoitusmenettely ei kuitenkaan koske hankkeita, joissa hanke edellyttää viranomaisen luvan tai muussa laissa säädetyn viranomaiselle tehtävän ilmoituksen. Naturaan liittyvä asiasisältö

velvoitteineen on siis käsiteltävä viranomaisen lupa- tai ilmoituskäsittelyssä ja tarvittaessa asiaa käsittelevä viranomainen voi pyytää ELY-keskukselta lausunnon. Tässä tapauksessa ELY-keskus on edellyttänyt lausunnon pyytämistä rakennuslupahakemuksesta.

​Rakentamisella ei aiheuteta haittaa kaavoitukselle, tai alueiden käytön muulle järjestämiselle, ei aiheuteta haitallista yhdyskuntakehitystä, rakentaminen on sopivaa maisemalliselta kannalta eikä se vaikeuta erityisten luonnon- tai kulttuuriympäristön arvojen säilyttämistä eikä virkistystarpeiden turvaamista (MRL 137 §).​

Liite 1​Asemapiirros 26.8.2020​

Kaupunkiympäristöjohtaja Christina Hovi:​

Päätös​Päätin, että hakemuksen ja 26.8.2020 päivätyn asemapiirroksen mukainen rakentaminen täyttää seuraavilla ehdoilla suunnittelutarvealueen erityiset rakennusluvan myöntämisedellytykset:​

-Rakentamisessa ei saa käyttää pohjavedelle haitallisia materiaaleja.

- Mahdollisissa täytöissä saa käyttää vain puhdasta karkearakeista kivennäismaata.

- Kaivutoimenpiteistä ei saa aiheutua haitallista pohjaveden purkautumista eikä pohjaveden pinnan alenemista eikä​ ​ ​ vaaraa pohjaveden laadulle.

- Rakentamisessa tulee huomioida lentoaseman hulevesiputkiston sijainti.

- Rakennuslupavaiheessa on osoitettava miten ja millaisilla rakenteilla katolle kertyvät sadevedet ohjataan maastoon.

- Rakennuslupavaiheessa on esitettävä suunnitelma, uhanalaisen juurilasisiiven esiintymän huomioon ottamisesta​ ​ ​ ​ rakennustöissä.

- Hankkeen rakennuslupahakemuksesta tulee pyytää lausunto ympäristönsuojelulta ja ELY-keskukselta.​

Samalla päätän, että hakijalta peritään suunnittelutarveratkaisun johdosta rakennusvalvontataksan 2.1 §:n mukaisesti 950 euroa.

Päätöksen voimassaolo

​Päätös on voimassa kaksi vuotta päätöksen lainvoimaiseksi tulemisesta lukien. Vastaavaa rakennuslupaa tulee hakea tämän ajan kuluessa.

Tämä päätös annetaan julkipanon jälkeen. Päätöksen antopäivä on 12.2.2025.

Christina Hovi

Kaupunkiympäristöjohtaja

Valitusosoitus on päätöksen liitteenä

Jakelu

aoTurun Lentokerho - Åbo Flygklubb ry
tiedVarsinais-Suomen ELY-keskus/Ympäristö ja luonnonvarat
tiedKaupunkiympäristö, kaavoitus keskusta-alue
tiedKaupunkiympäristö, kaavoitus keskustan ulkopuolinen alue
tiedKaupunkiympäristölautakunta
tiedRakennus- ja lupalautakunta
tiedKuusisto Jarkko
tiedLeppänen Terhi


Liitteet:

Kypa § 26
Liite 1:Asemapiirros 26.8.2020