Turun kaupunki | § | Päätöspöytäkirja | 1 |
Kaupunkiympäristö | |||
Kaupunkiympäristöjohtaja | 203 | 12.12.2024 |
5061-2024 (10 03 00)
Poikkeamispäätös; Käyttötarkoituksen muutos ja laajennus, Ruissalo (P 2024-660)
Ympäristöjuristi Nina Mattila 5.12.2024:
Rakennuspaikka ja sen sijainti
Kiinteistötunnus: 853-503-1-3, alueyksikkötunnus 853-503-1-3-0-385
Osoite: Pikku-Pukinpromenadi 42
Hakija
Ann-Maj Eriksson
Rakennushanke
Huvilan käyttötarkoituksen muuttaminen pysyvään asuinkäyttöön ja laajentaminen noin 82 m2, osittain kahdessa kerroksessa.
Poikkeamispäätöshakemus kohdistuu vuokra-alueen päärakennukseen. Pysyvä rakennustunnus 103318645H.
Kaavoitustilanne
YLEISKAAVA/OSAYLEISKAAVA
Alueella on voimassa v 1998 vahvistettu Ruissalon osayleiskaava, jossa hakemuksen kohde sijaitsee alueella, jota koskee merkintä:
SL: Luonnonsuojelualue. Alueelle tulee laatia hoito- ja käyttösuunnitelma.
a/s: Alueen osa, jolla sijaitseva huvilaympäristö säilytetään.
Aluetta saa käyttää asumiseen, virkistykseen tai kulttuuripalveluihin liittyvään toimintaan. Rakennuksen tai rakennusryhmän pihapiiriä ja sen välitöntä ympäristöä tulee hoitaa rakennusten tyyliin sopivana puu-tarha- ja puistoalueena eikä pihapiirissä olevia istutuksia ja rakennuksia, kuten ulkohuoneita, kaivoja ja aitoja saa ilman pakottavaa syytä hävittää.
Puretun tai muuten tuhoutuneen rakennuksen tilalle saa vain erityisistä syistä ja erityisin ehdoin rakentaa uuden rakennuksen. Uudisrakennuksen tulee sopeutua hyvin jäljellä olevaan ympäristöön. Ennen rakennusluvan myöntämistä tulee museoviranomaiselle varata tilaisuus lausunnon antamiseen.
Osayleiskaavan yleismääräysten mukaan:
1. Rakentaminen, mikä vaikeuttaa alueen käyttöä yleiskaavassa varattuun tarkoitukseen, on yleiskaava-alueella rakl 31 §:n nojalla kielletty.
2. Yleiskaava-alueella on rakl 135 §:n 1 momentin nojalla kielletty suorittamasta kaivamis-, louhimis-, tasoittamis- tai täyttämistyötä, puiden kaatoa tai näihin verrattavaa toimenpidettä ilman kaupunginhallituksen tai sen määräämän viranomaisen lupaa. Lupaa myönnettäessä on varmistettava, ettei toimenpide vaikeuta alueen käyttöä yleiskaavassa varattuun tarkoitukseen, turmele maisemakuvaa tai muuta haitallisesti alueen eläimistön tai kasvillisuuden elinolosuhteita.
3. Rakennuslupaa tai rakennuksen käyttötarkoituksen muutosta koskevaa lupaa ei saa myöntää, mikäli rakennustoimenpide:
a) Lisää huoneistojen lukumäärää tai kasvattaa olennaisesti alueen kerrosalaa
b) Vähentää rakennuksien tai ympäristön kulttuurihistoriallista tai maisemallista arvoa
c) Tuo alueelle toimintaa, mikä aiheuttaa melua, tärinää, pölyä, hiukkas- tai kaasupäästöjä tai muita ympäristöhäiriöitä
d) Aiheuttaa raskasta tai runsasta moottoriajoneuvoliikennettä
4. Toiminnot tulee sijoittaa ensisijaisesti olemassa oleviin rakennuksiin: rakennusten peruskorjaus on sallittu. Erityisestä syystä sallitaan vähäinen lisärakentaminen, mikäli rakennus sopeutuu sijaintinsa, mittasuhteidensa, värityksensä, julkisivumateriaaliensa ja rakennustyylinsä osalta ympäröivään rakennuskantaan ja luonnonmaisemaan.
5. KL-, YV-, YP-, RM-, YU/s- ja TY-alueilla olemassa oleviin rakennuksiin saa sijoittaa kiinteistön hoidon kannalta välttämättömät henkilökunnan asunnot.
6. Olemassa olevien rakennusten välittömän pihapiirin saa aidata kevyellä enintään 1 m korkealla puuaidalla. Aitaa ei kuitenkaan saa rakentaa niin, että vapaa liikkuminen rantaa pitkin estyy tai vaikeutuu.
Poikkeukset
- Rakennuksen käyttötarkoituksen muutos ja laajentaminen rantavyöhykkeellä ilman asemakaavaa tai sellaista
oikeusvaikutteista yleiskaavaa, jossa on erityisesti määrätty yleiskaavan tai sen osan käyttämisestä
rakennusluvan myöntämisen perusteena (MRL 72.1 §).
- Osayleiskaava sallii vain vähäisen lisärakentamisen (MRL 43 §)
- Rakennuksen etäisyys alle 50 metriä rantaviivasta (RJ 14 §)
Naapureiden ja asianosaisten kuuleminen
Hakemuksesta on tiedotettu kirjeitse naapureille. Naapureille on varattu tilaisuus kirjallisen muistutuksen tekemiseen. Muistutuksia ei tehty.
Asianosaisten laajempi kuuleminen ei ole tarpeen (MRL 173 § ja MRA 86 §).
Viranomaisluvat ja lausunnot
Ympäristönsuojelu
Varsinais-Suomen ELY-keskus
Museokeskus
Kaavoitus
Päätöksen perustelut
Kyseessä on suojellun huvilarakennuksen käyttötarkoituksen muutos pysyvään asumiseen ja rakennuksen laajentaminen. Villa Ekhem on osa valtakunnallisesti merkittävää rakennettua kulttuuriympäristöä (RKY) Ruissalon huvila-alue. Hakemuksesta on pyydetty Varsinais-Suomen ELY-keskuksen, ympäristönsuojelun, kaavoituksen ja museokeskuksen lausunnot, jotka on huomioitu päätöksen ehdoissa.
Kaavoitus puoltaa poikkeamisen myöntämistä käyttötarkoituksen muutokselle ja laajentamiselle. Laajentaminen tulee tehdä arvokkaaseen rakennukseen sovittaen ja sen laatutasoa noudattaen. Rakennuslupavaiheessa tulee pyytää lausuntoa museoviranomaiselta. Kaavoitus on lausunnossaan todennut myös, että vuokra-alueelle aiemmin myönnetty toimenpidelupa 160 cm korkealle aidalle. Yli metrin korkuiset aidat rannassa sulkevat merinäkymät rantapromenadilta ja vaikuttavat merkittävästi maisemaan. Poikkeamislupapäätös ei käsittele kyseistä aitaa, mutta kaavoitus haluaa muistuttaa, että tulevaisuudessa tulee kiinnittää huomiota myös mm. aitojen ympäristöön sovittamiseen ja kaavamääräyksien noudattamiseen.
ELY-keskus on lausunnossaan todennut, että kohteen sijainti on keskeinen ja näkyvä. ELY-keskuksen näkemyksen mukaan rakennuksen käyttötarkoituksen muuttaminen ja
laajennuksen rakentaminen on mahdollista, mutta toimenpiteet tulee sovittaa vanhaan huvilarakennukseen sen arvot huomioiden ja säilyttäen Turun museokeskusta on tarpeen kuulla rakennusluvan yhteydessä, jotta kulttuuriympäristön arvojen säilyminen varmistetaan jatkosuunnittelussa. Mikäli rakentaminen edellyttää kaivuutöitä, on minimoitava mahdolliset haitat kookkaiden (jalo)puiden juuristoalueelle. Koska rakentamisen kohde sijaitsee luonnonsuojelualueen läheisyydessä, on rakennustöiden ajoituksessa tarpeen huomioida lintujen pesimäaika (1.4.–31.7.). ELY-keskuksen näkemyksen mukaan hankkeessa olisi tarpeen pyytää myös Turun kaupungin luonnonsuojelupuolen lausunto, etenkin, kun rakennus sijaitsee Ruissalon osayleiskaavan luonnonsuojelualueella (SL). Kyseessä oleva
poikkeuslupapäätös ei käsittele kiinteistön jätevesien käsittelyä, mutta mikäli tulevaisuudessa tulee tarve uusia jätevesijärjestelmät, tulee tällöin suunnitelmista pyytää ELY-keskuksen lausunto.
Museokeskus on lausunut, että se puoltaa poikkeamisen myöntämistä käyttötarkoituksen muutokselle. Hankkeessa tulee huomioida, että mahdolliset energiatehokkuutta parantavat toimet tulee tehdä rakennuksen kulttuurihistoriallisten arvojen ehdoilla (maankäyttö- ja rakennuslaki 117 g §, alakohta 7). Jo toteutetun laajennuksen ulkoasu ei kaikilta osin vastaa rakennuksen arvon mukaista laatutasoa. Esimerkiksi vesikatteen materiaali on rakennukseen sopimaton. Museokeskus ottaa muutoksiin näiltä osin tarkemmin kantaa rakennuslupavaiheessa.
Kaikki kiinteistöllä muodostuvat käymäläjätevedet johdetaan 5 m3 umpisäiliöön. Harmaat jätevedet johdetaan harmaiden vesien selkeyttämöön, josta ne puretaan sorasaartoon. Järjestelmät ovat sijainniltaan rakentamisaikansa määräysten mukaiset. Ympäristönsuojelu toteaa lausunnossaan, että mikäli asunnon jätevesijärjestelmät tullaan uusimaan tulevaisuudessa, tulee ne silloin tehdä niin, että ne täyttävät Turun kaupungin ympäristönsuojelumääräyksissä esitetyt vähimmäissuojaetäisyydet tai hakea poikkeamispäätös ympäristönsuojeluviranomaiselta. Umpisäiliön tulee olla varustettu täyttymishälyttimellä ja sen tyhjentämisen on oltava mahdollista kaikkina vuodenaikoina, myös kelirikkoaikana. Umpisäiliö on tyhjennettävä tarvittaessa ja umpisäiliötä ja sen täyttymistä sekä täyttymishälyttimen toimintaa on seurattava säännöllisesti, vähintään kerran vuodessa. Kiinteistön omistaja tai haltija vastaa rakennuksen ja siihen liittyvien järjestelmien kunnosta ja ylläpidosta. Jätevesien käsittelyjärjestelmää tulee ylläpitää ja huoltaa säännöllisesti puhdistusvaatimusten täyttämiseksi. Jätevesien käsittelyssä tulee huomioida muodostuvan jäteveden määrä, sekä ennakoida mahdollisuuksien mukaan tulevia muutoksia (elinkaariajattelu).
Edellä esitetyn perusteella hakemuksen mukaiseen poikkeamiseen on erityinen syy eikä poikkeaminen aiheuta haittaa kaavoitukselle, kaavan toteuttamiselle tai alueen käytön muulle järjestämiselle. Rakentaminen ei vaikeuta luonnonsuojelun tavoitteitten saavuttamista eikä vaikeuta rakennetun ympäristön suojelemista koskevien tavoitteitten saavuttamista (MRL 171 §).
Liite 1Asemapiirros 27.6.2024
Kaupunkiympäristöjohtaja Christina Hovi:
PäätösPäätin seuraavilla ehdoilla myöntää hakemuksen ja 27.6.2024 päivätyn asemapiirroksen mukaiset poikkeukset:
- Laajennuksen ulkoasu tulee toteuttaa siten, että se vastaa rakennuksen arvon mukaista laatutasoa.
- Museokeskukselta tulee pyytää lausunto rakennuslupavaiheessa.
- Mikäli rakentaminen edellyttää kaivuutöitä, on minimoitava mahdolliset haitat kookkaiden (jalo)puiden
juuristoalueelle.
- Rakennustöiden ajoituksessa tulee huomioida lintujen pesimäaika (1.4.–31.7.). Erityisesti melua aiheuttavia
valmistelevia rakennustyövaiheita tulee välttää pesimäkauden aikana.
Samalla päätin, että hakijalta peritään poikkeamispäätöksen johdosta rakennusvalvontataksan 3.1 §:n mukaisesti 950 euroa sekä naapurien kuulemisesta 70 euroa/ kuultava kiinteistö. Yhteensä 1090 euroa.
Päätöksen voimassaolo
Poikkeamispäätös on voimassa kaksi vuotta päätöksen lainvoimaiseksi tulemisesta lukien. Vastaavaa rakennuslupaa tulee hakea tämän ajan kuluessa.
Tämä päätös annetaan julkipanon jälkeen. Päätöksen antopäivä on 18.12.2024.
Christina Hovi
Kaupunkiympäristöjohtaja
Valitusosoitus on päätöksen liitteenä
Jakelu
tiedVarsinais-Suomen ELY-keskus/Ympäristö ja luonnonvarat
aoEriksson Ann-Maj
tiedKaupunkiympäristö, kaavoitus keskusta-alue
tiedKaupunkiympäristö, kaavoitus keskustan ulkopuolinen alue
tiedKaupunkiympäristölautakunta
tiedRakennus- ja lupalautakunta
tiedKuusisto Jarkko
tiedLeppänen Terhi
Liitteet:
Kypa § 203
Liite 1:Asemapiirros 27.6.2024