Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunkiympäristölautakunta17.09.20245

3094-2024 (10 03 00)

Poikkeamispäätös: Omakotitalo, käyttötarkoituksen muutos ja talousrakennukset, Maanpää (P 2024-365)

Tiivistelmä:

Kyseessä on uuden omakotitalon ja siihen liittyvien talousrakennusten rakentaminen ja suojellun lomarakennuksen käyttötarkoituksen muuttaminen vierasmajaksi. Hakemusta esitetään hyväksyttäväksi ehdollisena.

Kylk §

Ympäristöjuristi Nina Mattila 11.9.2024:

Rakennuspaikka ja sen sijainti

Kiinteistötunnus: 853-464-3-133 (Karhila I), pinta-ala 300 m2 ja 853-464-3-92 (Karhila), pinta-ala 1700 m2.

Osoite: Laurinkarintie 27

Hakija

Erkka ja Henrik Suvanto

Rakennushanke

-​ ​Rakennetaan uusi yhden asunnon asuinrakennus (300 k-m2) ympärivuotiseen käyttöön (300 k-m2), sauna (sauna 25 k-m2) ja autosuoja (50 k-m2).

-​​ Muutetaan olevan asuinrakennuksen 102170621F käyttötarkoitus vierasmajaksi.

-​​ Puretaan huonokuntoiset saunarakennus 102170622H ja autotalli 102170623J sekä asuinrakennuksen seinustalle rakennettu kylmä varasto.

Kaavoitustilanne

OSAYLEISKAAVA Hirvensalon osayleiskaava (Kv 11.6.2018)

​RA-1: Loma-asuntoalue.

​Olemassa olevalla rakennetulla rakennuspaikalla vapaa-ajan asuinrakennuksen kerrosala saa olla enintään 150 k-m². Ympärivuotiseen käyttöön hyväksytyn asuinrakennuksen kerrosala saa olla enintään 300 k-m². Alle 2 000 m²:n rakennuspaikoilla vapaa-ajan asuinrakennuksen kerrosala saa olla enintään 100 k-m² ja ympärivuotisen asuinrakennuksen kerrosala enintään 150 k-m². Yli 5 000 m²:n rakennuspaikoilla vapaa-ajan asuinrakennuksen kerrosala saa olla enintään 300 k-m² ja ympärivuotisen asuinrakennuksen kerrosala enintään 400 k-m².

​Päärakennuksen lisäksi olemassa olevalle rakennuspaikalle saa rakentaa saunarakennuksen enintään 25 k-m², vierasmajan enintään 20 k-m² ja muita talousrakennuksia enintään 50 k-m². Vierasmajan tulee sijoittua samaan pihapiiriin päärakennuksen kanssa eikä sillä saa olla itsenäisen vapaa-ajan asunnon tunnusmerkkejä. Rakennuspaikalla saa sijaita enintään kolme talousrakennusta.

​Loma-asunnon käyttötarkoituksen muuttaminen ympärivuotiseksi asunnoksi edellyttää, että

- teiden rakentaminen, vedensaanti ja viemäröinti on järjestettävä pysyvän asumisen mukaiselle tasolle aiheuttamatta kaupungille erityisiä kustannuksia

- hälytysajoneuvoilla pääsee rakennuspaikalle tieverkkoa pitkin

Uusia rakennuspaikkoja ei saa muodostaa.

VL-1 Virkistysalue.

Virkistyskäyttöön hyvin soveltuvia, pääosin metsäisiä alueita. Alueelle saa yksityiskohtaisemman suunnitelman pohjalta toteuttaa virkistystä palvelevia rakenteita, kuten leikkipuistoja ja pienkenttiä. Rakentamistoimenpiteillä ei saa olennaisesti muuttaa alueen luonnonympäristöä. Suunniteltaessa ulkoilureitin, leikkipuiston, pienkentän tai muun lähiliikuntapaikan rakentamista alueelle on neuvoteltava ympäristöviranomaisen kanssa. Alueelle ei saa rakentaa uusia rakennuksia. Olemassa olevien rakennusten korjaaminen ja vähäinen laajentaminen sallitaan.

Sr Suojeltava kohde.

Arvokas rakennus tai rakennetun ympäristön kokonaisuus, jonka ominaispiirteet tulee säilyttää. Rakennuksiin liittyvistä luvanvaraisista toimenpiteistä on pyydettävä museoviranomaisen lausunto. Kohteista on erillinen teemakartta ja luettelo osayleiskaavan liitteenä (Rakennussuojelukohteet).

ma-1 Valtakunnallisesti arvokas maisema-alue.

Ruissalon-Hirvensalon sekä Airiston-Seilin valtakunnallisesti arvokas maisema-alue. Alueella tapahtuvan rakentamisen ja ympäristönhoidon tulee sopia alueen valtakunnallisesti merkittäviin maisemallisiin ja kulttuurihistoriallisiin arvoihin. Rakennusten ja muiden rakennelmien koko, sijainti ja väritys tulee suunnitella siten, että rakennukset sopivat pienipiirteiseen, huvilamaiseen merenrantaympäristöön. Kulttuurihistoriallisesti arvokkaiden huviloiden näkymistä merelle voidaan edistää puustoa harventamalla jalopuita kuitenkin säilyttäen. Maisemaa muuttavaan maanrakennustyöhön, kuten puiden kaatamiseen, louhintaan ja kaivamiseen tarvitaan maisematyölupa myös asemakaavoitetun alueen ulkopuolella.

Poikkeukset

-Rakennuksen rakentaminen ja käyttötarkoituksen muutos rantavyöhykkeellä ilman asemakaavaa tai sellaista oikeusvaikutteista yleiskaavaa, jossa on erityisesti määrätty yleiskaavan tai sen osan käyttämisestä rakennusluvan myöntämisen perusteena. (MRL 72 §)

- Poikkeukset osayleiskaavasta (MRL 43 §)

- Päärakennuksen lisäksi olemassa olevalle rakennuspaikalle saa rakentaa vierasmajan enintään 20 k-m2. Suojeltu asuinrakennus muutetaan vierasmajaksi, jonka kerrosala 63 m2 ylittää osayleiskaavan sallitun kerrosalan 43 m2 (215 %).

- Autotalli virkistysalueelle VL-1, jolle ei saa rakentaa uusia rakennuksia.

- Rakennuksen etäisyys rantaviivasta on alle 50 metriä (RJ 14 §).

Naapureiden ja asianosaisten kuuleminen

Hakemuksesta on tiedotettu kirjeitse naapureille. Naapureille on varattu tilaisuus kirjallisen muistutuksen tekemiseen.

Hakemuksesta jätettiin yksi muistutus. Muistuttajat ovat huolissaan muun muassa uudisrakentamisen vaikutuksista maisemaan ja näkymiin. Muistutuksen mukaan lomarakennuksen käyttötarkoituksen muutos ei ole mahdollinen, uusi asuinrakennus saisi olla kooltaan enintään 20 neliömetriä ja lisäksi vastustetaan saunan purkamista, koska purkaminen hävittäisi rakennetun ympäristön arvoja.

Viranomaisluvat ja lausunnot

​Museokeskus: ehdollinen

Ympäristönsuojelu: ehdollinen

Aluepelastuslaitos: ehdollinen

Varsinais-Suomen ELY-keskus: ehdollinen

Päätöksen perustelut

Rakennuspaikka sijaitsee Hirvensalon Maanpäässä. Rakennuspaikka muodostuu kahdesta hakijoiden omistamasta tilasta, jotka ovat yhteensä pinta-alaltaan 2000 neliömetriä. Näistä pienempi tila sijoittuu osittain osayleiskaavan mukaiselle virkistysalueelle. Hankkeessa on kysymys ympärivuotiseen käyttöön tarkoitetun asuinrakennuksen, saunan ja autosuojan rakentamisesta meren rantavyöhykkeellä olemassa olevalle rakennuspaikalle. Uudisrakennusten tarkkaa sijaintia ei ole vielä osoitettu asemapiirroksessa. Hakemuksen mukaan tilalla Karhila sijaitsevan lomarakennuksen käyttötarkoitus muutetaan vierasmajaksi. Kyseinen 1920-luvun lopussa rakennettu kesähuvila on merkitty Hirvensalon osayleiskaavassa suojeltavaksi kohteeksi merkinnällä sr. Rakennus on museon inventointitietojen mukaan osa alueen samanikäistä ja kokoista kesäasutusta. Kaasavuoren juurelle on syntynyt 1920-luvulla melko tiheä, yhtenäinen kesäasutusalue.

​Hakijan esittämien perustelujen mukaan oleva suojeltu rakennus, jonka ominaispiirteet tulee säilyttää, soveltuu vierasmajana luontevasti uuden asuinrakennuksen pihapiiriin ja rakennus tulee säilymään asianmukaisesti. Autotalli sijoitetaan Karhila I tilalle osittain virkistysalueelle VL-1, jolle ei saa rakentaa uusia rakennuksia. Kyseiseen rakennuspaikan kulmaan on kuitenkin tarkoituksenmukaista sijoittaa autotalli aivan ajoliittymän läheisyyteen, jotta ajopiha rajoittuu mahdollisimman pienenä.

​Rakennuspaikan naapurissa asutaan jo ympärivuotisesti. Aluepelastuslaitoksen lausunnon mukaan pelastuslaitos ohjeistaa ratkaisuun, missä pelastusyksiköllä pääsisi vähintään 60 metrin etäisyydelle rakennuksia. Ensihoitoyksiköllä tulisi päästä asunnon ulko-oven välittömään läheisyyteen. Tien kantavuus, mitat ja pituuskaltevuus raskaille pelastusajoneuvoille on varmistettava. Mikäli tien käyttö kantavuuden ja mitoituksen puolesta todetaan käyttökelpoiseksi pelastustieksi, edellyttää tien kunnossa pysyminen hyvää kesä- ja talvikunnossapitoa. Lisäksi pitää huolehtia, ettei puusto kasva / levittäydy tielle huomioiden pelastusajoneuvojen tilantarpeet. Muihin rakennuksen palo- ja poistumisturvallisuusratkaisuihin pelastuslaitos ottaa pyydettäessä kantaa rakennuslupasuunnitelmien perusteella.

Ympäristönsuojelun lausunnossa todetaan kiinteistön sijaitsevan ranta-alueella, jossa on ympäristönsuojelumääräysten 7.1 §:n mukaan noudatettava valtioneuvoston asetuksen (157/2017) 4 §:n mukaisia ohjeellisia puhdistustasoja pilaantumiselle herkillä alueilla.

Ympäristönsuojelumääräyksissä annetaan suojaetäisyysvaatimuksia, joita koskien ympäristönsuojelu voi myöntää poikkeuksia tietyin edellytyksin. Hakemuksessa annettujen tietojen perusteella ei selviä täyttääkö kivipesän ja sen purkuputken sijainti ympäristönsuojelumääräysten vähimmäissuojaetäisyydet. Umpisäiliön tulee olla varustettu täyttymishälyttimellä. Umpisäiliön tyhjentämisen on oltava mahdollista kaikkina vuodenaikoina, myös kelirikkoaikana. Umpisäiliö on tyhjennettävä tarvittaessa. Umpisäiliötä ja sen täyttymistä sekä täyttymishälyttimen toimintaa on seurattava säännöllisesti, vähintään kerran vuodessa. Lounais-Suomen jätehuoltolautakunnan jätehuoltomääräysten mukaan vakituiseen asumiseen käytetyn asunnon jätevesijärjestelmän saostussäiliöt tai pienpuhdistamon lietesäiliöt on tyhjennettävä lietteestä vähintään kerran vuodessa. Tehdasvalmisteisissa jätevesijärjestelmissä lietteenpoisto on tehtävä valmistajan antamien ohjeiden mukaan edellä mainittuja vähimmäisvelvoitteita useammin. Kiinteistön omistaja tai haltija vastaa rakennuksen ja siihen liittyvien järjestelmien kunnosta ja ylläpidosta. Jätevesien käsittelyjärjestelmää tulee ylläpitää ja huoltaa säännöllisesti puhdistusvaatimusten täyttämiseksi. Jätevesien käsittelyssä tulee huomioida muodostuvan jäteveden määrä, sekä ennakoida mahdollisuuksien mukaan tulevia muutoksia (elinkaariajattelu). Jätevesien puhdistuslaitteistot on sijoitettava siten, että tulvakorkeudellakaan vesi ei pääse jäteveden käsittelylaitteistoihin. Lausunnossa annetaan myös ohjeita koskien vanhojen rakennusten purkutöitä. Mikäli kiinteistölle rakennetaan lattiakaivollinen autotalli/-katos, tulee lattiakaivoon asentaa riittävä öljyn- ja hiekanerotin.

​Turun museokeskus toteaa lausuntonaan, että rakennuspaikka sijaitsee näkyvällä paikalla valtakunnallisesti arvokkaalla maisema-alueella ja tilalla on myös osayleiskaavassa suojeltavaksi merkitty kesähuvila. Laurinkarin alueen kesähuvila-asutus on pienimuotoista ja tyyliltään pienipiirteistä eikä sen keskelle sovi 300 k-m2 kokoinen uudisrakennus. Museokeskus ei puolla esitetyn 300 k-m2 suuruisen uudisrakennuksen rakentamista alueelle. Museolla ei ole huomautettavaa tontilla olevien saunan, autotallin ja varaston purkamisesta, mutta uudisrakennuksen tulee olla kooltaan pienehkö, enintään 150 k-m2.

Museokeskukselle tulee lausunnon mukaan varata mahdollisuus ottaa kantaa rakennuslupaan.

​Hakemuksesta on pyydetty ELY-keskuksen lausunto, koska rakennuspaikka sijaitsee Ruissalon-Hirvensalon valtakunnallisesti arvokkaalla maisema-alueella. Osayleiskaavamääräyksen mukaan ”alueella tapahtuvan rakentamisen ja ympäristönhoidon tulee sopia alueen valtakunnallisesti merkittäviin maisemallisiin ja kulttuurihistoriallisiin arvoihin. Rakennusten ja muiden rakennelmien koko, sijainti ja väritys tulee suunnitella siten, että rakennukset sopivat pienipiirteiseen, huvilamaiseen merenrantaympäristöön.” ELY-keskuksen lausunnon mukaan arvokkailla maisema-alueilla rakentaminen on harkittava erityisen tarkkaan. Huvilarakennuksella on maisemallista arvoa osana osayleiskaavassa osoitettujen suojeltujen rakennusten muodostamaa historiallista huvilarakennusryhmää. Myös kohteella itsessään on paikallista arvoa. Sekä oleva huvilarakennus että suunnitellut uudet rakennukset sijaitsevat näkyvällä paikalla meren äärellä, kulttuuriympäristön ja maiseman kannalta tärkeällä alueella. ELY-keskus katsoo, että Laurinkarin alueen kesähuvila-asutus on pienimuotoista ja tyyliltään pienipiirteistä eikä sen keskelle sovi 300 k-m2 kokoinen uudisrakennus. Esitetty ratkaisu ei ole ELY-keskuksen mukaan osayleiskaavan ma-1 eikä VL-1 suunnittelumääräysten mukainen. Liittämällä hakemuksessa esitetty 300 m2 kokoinen kiinteistö pinta-alaltaan 1700 m2 suuruiseen toiseen kiinteistöön, mahdollistetaan hakemuksessa esitetyn autotallin tarkoituksenmukaisen sijoittamisen lisäksi huomattavasti merkittävämpää rakentamista muodostuvalle uudelle kiinteistölle, vastoin osayleiskaavan alkuperäistä tarkoitusta. Uudisrakennuksen tulee ELY-keskuksen mukaan olla kooltaan pienehkö, enintään 150 k-m2, jolloin sen voidaan katsoa noudattavan myös yleiskaavan suunnittelullisia periaatteita ja paremmin soveltuvan valtakunnallisesti arvokkaalle maisema-alueelle. ELY-keskuksella ei ole huomautettavaa tontilla olevien saunan, autotallin ja varaston purkamisesta. Rakennusluvan käsittelyn yhteydessä on tarpeen kuulla Turun museokeskusta, jotta kulttuuriympäristön arvojen vaalimisesta voidaan varmistua.

​Poikkeamisia ehdotetaan myönnettäväksi ehdollisena. Koska kyseessä on valtakunnallisesti merkittävä maisema-alue ja uudisrakentaminen tulee suojellun rakennuksen pihapiiriin, asuinrakennuksen koon, korkeuden ja mittasuhteiden tulee sopia ympäröivään rakennuskantaan. Asuinrakennuksen pohjapinta-ala rajataan samoista syistä 150 neliömetriin. Osayleiskaavan mukaista rakennuspaikan rakentamisen enimmäismäärää (395 k-m2) ei saa ylittää. Näin ollen asuinrakennuksen tulee olla pienempi kuin 300 k-m2:ä. Asuinrakennuksen kerrosluku saa olla enintään kaksi. Rakennukseen 102170621F ei saa jäädä itsenäisen vapaa-ajan asunnon tunnusmerkkejä eli esimerkiksi keittiötiloja. Muutokset tulee toteuttaa rakennuksen ominaispiirteet säilyttäen. Osayleiskaava sallii tietyin edellytyksin myös vakituisen asutuksen sijoittamisen RA-1 alueelle. Vaikka osa tilasta Karhila I sijoittuu osayleiskaavan mukaiselle VL-1 alueelle, poikkeamista voidaan puoltaa ottaen huomioon osayleiskaavan tarkkuustaso ja se, ettei kyseisellä Karhila tilan ja Laurinkarintien väliin jäävällä tilan osalla ole virkistysalueen käytön kannalta olennaista merkitystä.

​Edellä esitetyn perusteella hakemuksen mukaiseen poikkeamiseen on erityinen syy eikä poikkeaminen aiheuta haittaa kaavoitukselle, kaavan toteuttamiselle tai alueen käytön muulle järjestämiselle. Rakentaminen ei vaikeuta luonnonsuojelun tavoitteitten saavuttamista eikä vaikeuta rakennetun ympäristön suojelemista koskevien tavoitteitten saavuttamista (MRL 171 §).

Liite 1​Asemapiirros 19.4.2024

Oheismateriaali 1​Sijaintikartta

Oheismateriaali 2​Naapurin muistutus

Oheismateriaali 3​Museokeskuksen lausunto

Oheismateriaali 4​Ympäristönsuojelun lausunto

Oheismateriaali 5​Varsinais-Suomen ELY-keskuksen lausunto

Oheismateriaali 6​Hakijan vastine​

Karttalinkki

Kaupunkiympäristöjohtaja Christina Hovi:

Ehdotus​Kaupunkiympäristölautakunta päättää myöntää hakemuksen ja 19.4.2024 päivätyn asemapiirroksen mukaiset poikkeukset seuraavilla ehdoilla:

- Asuinrakennuksen koon, korkeuden ja mittasuhteiden tulee sopia ympäröivään rakennuskantaan.

- Asuinrakennuksen pohjapinta-ala saa olla enintään 150 m2:ä. Asuinrakennuksen suurin sallittu kerrosluku on kaksi.

- Osayleiskaavan mukainen rakennuspaikan rakentamisen enimmäismäärä (395 k-m2) ei saa ylittyä.

- Rakennukseen 102170621F ei saa jäädä itsenäisen vapaa-ajan asunnon tunnusmerkkejä, ja

- Rakennusluvan käsittelyn yhteydessä tulee kuulla Turun museokeskusta.

​Samalla päätetään, että hakijalta peritään poikkeamispäätöksen johdosta rakennusvalvontataksan 3.1 §:n mukaisesti 950 euroa sekä naapurien kuulemisen johdosta 70 euroa/kuultava kiinteistö (4 kpl). Yhteensä 1230 euroa.

Päätöksen voimassaolo

​Poikkeamispäätös on voimassa kaksi vuotta päätöksen lainvoimaiseksi tulemisesta lukien. Vastaavaa rakennuslupaa tulee hakea tämän ajan kuluessa.

​Tämä päätös annetaan julkipanon jälkeen.​


Liitteet ja oheismateriaalit:

Kylk § 5
Liite 1:Asemapiirros 19.4.2024
Oheismateriaali 1:Sijaintikartta
Oheismateriaali 2:Naapurin muistutus
Oheismateriaali 3:Museokeskuksen lausunto
Oheismateriaali 4:Ympäristönsuojelun lausunto
Oheismateriaali 5:Varsinais-Suomen ELY-keskuksen lausunto
Oheismateriaali 6:Hakijan vastine