Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunkiympäristölautakunta17.09.20247

2666-2023 (10 03 01, 08 00 00)

Turun hallinto-oikeuden päätös katusuunnitelman hyväksymistä koskevassa asiassa, Pihlajaniemi

Tiivistelmä:

Kaupunkiympäristölautakunta on hyväksynyt Pihlajaniemen asemakaava-alueen katusuunnitelmia. Kaksi yksityishenkilöä, joista toinen omistaa Rykmentintiehen rajautuvan kiinteistön, on valittanut päätöksestä Turun hallinto-oikeuteen. Hallinto-oikeus on hylännyt valituksen ja jättänyt valituksen tutkimatta toisen valittajan osalta.

Kylk §

Ympäristöjuristi Nina Mattila 11.9.2024:

Kaupunkiympäristölautakunta on 19.3.2024 § 90 hyväksynyt Pihlajaniemen asemakaava-alueen osan katu-, puisto- ja liikenteenohjaussuunnitelmat; Ryhmentintie väli Vähäheikkiläntie - Alokkaantie ja Saattueenpuisto. Kaksi yksityishenkilöä on tehnyt päätöksestä valituksen. Toinen yksityishenkilöistä omistaa Rykmentintien varrella sijaitsevan kiinteistön. Valituksessa vaaditaan lautakunnan päätöksen muuttamista tietyiltä osin tai sen kumoamista. Lisäksi valituksessa vaaditaan täytäntöönpanokieltoa.

Hallinto-oikeus ei tutkinut toisen yksityishenkilön tekemää valitusta, koska katusuunnitelman hyväksymistä koskeva päätös ei laissa tarkoitetulla tavalla välittömästi

vaikuta hänen oikeuteensa, velvollisuuteensa tai etuunsa. Rykmentintien varrella sijaitsevan kiinteistön omistavan henkilön valitus on tutkittu, mutta hylätty. Myös täytäntöönpanokieltoa koskeva vaatimus on hylätty.

Hallinto-oikeus toteaa, että sen ratkaistavana on ainoastaan valituksenalaisen päätöksen lainmukaisuus. Näin ollen muissa kaupungin menettelyissä väitetysti tapahtuneille virheillä ei ole asiaa arvioitaessa merkitystä. Hallinto-oikeus ei voi myöskään tehdä katusuunnitelmaan valittajan vaatimia muutoksia, jotka valittajan käsityksen mukaan johtaisivat tarkoituksenmukaisempaan lopputulokseen.

Hallinto-oikeuden mukaan Pihlajaniemen asemakaavoitusta koskevan päätöksenteon yhteydessä on muun ohella lainvoimaisesti arvioitu, aiheutuuko asemakaavasta kohtuutonta haittaa ja puistojen sijainnit. Katusuunnitelmassa on asemakaavan mukaisesti osoitettu istutettavia pensaita, yksittäispensaita ja suuri lehtipuu edellä mainituille paikoille. Katusuunnitelmassa osoitettu meluaita vastaa asemakaavassa osoitettua melusuojausta. Karttatarkastelun perusteella Rykmentintien tonttiliittymät on osoitettu sijaintinsa ja leveytensä puolesta olemassa olevien liittymien mukaisesti. Asiassa ei ole ilmennyt perusteita katsoa, että valittajaa olisi kohdeltu epätasapuolisesti.

Hallinto-oikeus arvio, että katusuunnitelman mukainen katu on asemakaavan mukainen ja sopeutuu asemakaavan mukaiseen ympäristöönsä. Katusuunnitelma täyttää myös

toimivuuden, turvallisuuden ja viihtyisyyden vaatimukset. Kaupunkiympäristölautakunnan päätös on lainmukainen eikä se ole ristiriidassa valituksessa mainittujen perustuslain, ihmisoikeussopimuksen eikä kansallista turvallisuutta koskevien säännösten kanssa. Päätöstä ei siten ole syytä muuttaa. Asian näin päättyessä päätöksen täytäntöönpanon kieltämiseen ei ole tarvetta.

Hallinto-oikeuden päätökseen saa hakea muutosta valittamalla vain, jos korkein hallinto-oikeus myöntää valitusluvan.

Oheismateriaali 1​Turun hallinto-oikeuden päätös (salassa pidettävä: julkisuuslain 24.1 § 25 kohta)

Kaupunkiympäristöjohtaja Christina Hovi:

Ehdotus​Kaupunkiympäristölautakunta päättää merkitä asian tiedoksi.


Liitteet ja oheismateriaalit:

Kylk § 7
Oheismateriaali 1:Turun hallinto-oikeuden päätös (salassa pidettävä: julkisuuslain 24.1 § 25 kohta)