Turun kaupunki§Päätöspöytäkirja1
Kaupunkiympäristö, ympäristönsuojelu 
Ympäristönsuojelupäällikkö7910.09.2024 

6270-2024 (02 08 00, 11 03 05)

Piipanojan kalaselvityksen tilaus

Kaupunkiympäristön luvat ja valvonta, ympäristönsuojelu, Liisa Vainio 3.9.2024:

Tarkoitus on selvittää taimenen (Salmo trutta) ja pikkunahkiaisen (Lampetra planeri) tai nahkiaisen (Lampetra fluviatilis) mahdollinen esiintyminen Piipanojan purovesistössä eDNA-menetelmällä. Piipanojan lajistoa ei ole selvitetty, eikä puron ekologisesta tilasta ole kelvollista tietoa. Piipanoja laskee Vähäjokeen, joka puolestaan yhtyy Aurajokeen. Sekä Aurajoessa että Vähäjoessa tiedetään esiintyvän taimenta. Aurajoesta on havaintoja myös nahkiaisesta. Viime vuosien aikana ympäristö-DNA:n (eDNA) käyttöön perustuvat menetelmät ovat kehittyneet varteenotettavaksi vaihtoehdoksi perinteisten menetelmien rinnalle. eDNA-menetelmän avulla voidaan vesinäytteestä tunnistaa kohde-eliöt molekyylibiologisin menetelmin.

Ympäristönsuojelu pyysi tarjouksen Piipanojan kalaselvityksestä kiireellisenä DNA-menetelmää tarjoavalta konsultilta RKO Holdings Oy. Tehtävän sisältö on esitetty tarjouspyynnössä 3.9.2024 ja sitä täydennettiin puhelinkeskustelussa samana päivänä.

Tarjouksessa on esitetty tarkennettu työohjelma ja työmäärä. Kaupunkiympäristön palvelukokonaisuuden ympäristönsuojelun näkemyksen mukaan RKO Holdings Oy:n tarjous on kohtuuhintainen.

Liite 1​RKO Holdings Oy:n tarjous 3.9.2024​

Päätös​Päätin, että tarjouksen mukainen Piipanojan selvitys eDNA-menetelmällä tilataan RKO Holdings Oy:ltä kattohintaan 3 635,00 euroa (alv 0 %), jota ei saa ylittää ilman kaupunkiympäristön ympäristönsuojelun suostumusta. Kustannus maksetaan ympäristönsuojelun kustannuspaikalta 40320.

Kaupungin yhteyshenkilöinä on ympäristönsuojelusuunnittelija Liisa Vainio.

Olli-Pekka Mäki

ympäristönsuojelupäällikkö

Oikaisuvaatimus on päätöksen liitteenä.

Jakelu

aoRKO Holdings Oy
tiedKaupunkiympäristölautakunta
tiedRakennus- ja lupalautakunta
tpvVainio Liisa


Liitteet:

Kypays § 79
Liite 1:RKO Holdings Oy:n tarjous 3.9.2024